Hoppa till innehåll

Liten rapport från Göteborg

Dubbla slag slog hjärtat när jag kom in i hotellfoajén i Göteborg, där jag ska föreläsa om de vackra, svenska skrivreglerna efter lunch. För i rummet intill mitt sitter …

Hambollslandslaget!
Hambollslandslaget!

Alltså de här männen:

(Källa.)
Fast här i fel miljö. (Källa.)

Ack, där fick jag för mina fördomar. För ut ur lokalen rann en stund senare en ström av små, torra, påklädda män av medellängd. (Jag har nu korrigerat skylttexten, ja.)

För att fördriva tiden tog jag fram en papperstidning och läste som förr i tiden. Prassel, prassel sa sidorna. Åhå! Ett nytt ord! Måste dokumenteras!

Eller är eftersupning ett ord som alla utom jag känner till?
Eller är eftersupning ett ord som alla utom jag känner till?

Jag tror förresten att jag håller på att bli lite överkänslig eller rent av allergisk när det gäller kvällstidningarna och veckosnusket. Förlåt, veckotidningarna heter de ju. Jag försöker kisa bort allt så att jag inte ska se de braskande rubrikerna om vem som bedrar vem och hur magra alla är eller hur fula de samtidigt är när de inte sminkar sig och går numera aldrig in på kvällstidningarnas sajter. Men så fick jag tips om en … lite annorlunda artikel som publicerades igår.

aftonbladet_permobil

Glasklart!

Nu har man i Opals hotellfoajé, där jag sitter sedan en timme, övergått från att spela hare krishna-muzak till att hälla improvisationsjazz i mina öron. Jag suckar, lyfter blicken, tittar ut genom fönstret och granskar den vackra arkitekturen.

Lovely!
Lovely!

Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

 1. Ordet eftersupning har använts en tid för att få ett namn på det fenomen som innebär att personer som krockar med bilen (båten, rymdskeppet, vad vet jag?) blir mycket upprörda över detta och måste lugna sig genom att ta en rejäl klunk eller tolv ur den flaska sprit som man naturligtvis alltid har med sig när man kör. Så de var inte ett dugg påverkade vid tidpunkten för själva olyckan, nehejdå. Säger de.

 2. LupusLupus99

  Det är som Brid säger, något som en del gör för att försöka
  dölja att de var alkoholpåverkade vid olyckstillfället.

  Som tur är så är polisens testmetoder numera så exakta,
  att testerna visar hur länge och hur mycket den
  som de testar har varit berusad.

 3. Vi blev prejade av vägen av ett fyllo en gång, varpå sagda fyllo själv körde i diket, tog fram en flaska ur handskfacket och kolkade i sig. När polisen kom skulle han ha oss att vittna att han hade eftersupit.

  Men den där notisen! Den känns mer försupen.

 4. LupusLupus99

  Pyss, det är nog mååånga år sedan det var journalister
  som jobbade på landets tidningar.

 5. PK

  I storbritannien inträffade en gång en allvarlig olycka på järnvägen. En lokförare missade en stoppsignal med resultatet att hans tåg krockade med ett annat tåg. Lokföraren avvek från olycksplatsen och hittades senare på en pub i närheten, tämligen berusad. Han påstod att han tagit några öl för att lugna ner sig efter olyckan. Det gick vid denna tid inte att avgöra om han varit berusad vid tillfälket för olyckan. Efter denna händelse infördes förbud för personer i säkerhetsklassade tjänster att dricka alkohol inom en viss tid efter att man lämnat jobbet samt i samband med olyckor och incidenter. Att det kallades för eftersupning hade jag ingen aning om, aldrig hört ordet.

 6. och

  Orangeluvan: Alla som sitter i rullstol är inte förlamade. De kan ha knockliga knotor, andningssvårigheter, med mera i den vägen.

 7. Hur gick det för sekrutt nummer 2?

  Kompisen fick låta sin sekruttbil stå kvar vid bilprovningen, heldeppad.
  Något mindre deppad blev han när någon ringde på kvällen och erbjöd sig köpa sekruttbilen som den var.
  Denne köpare hade tydligen för vana att gama förbi bilprovningen och förbarma sig över körförbudarna, ta hem dem, renovera upp dem (eller ha dem som organdonatorer) och sen sälja vidare.

  Bilar utanför bilprovningen kostar inte så mycket, det är nåd bara att han ringer …

 8. Men jösses, jag är så ringrostig (och krasslig) att jag kommenterade i fel dags bås! Här är ni ju idag ju! Ville bara värma upp och säga hej, ses på söndag – som jag längtat efter kalendern!

 9. Jag har heller aldrig hört eftersupa förr och inte min stavningshitler heller som vill korrigera till eftersläpa. Och igår blev PK omsprungen av en dam med kryckor, i en snurrdörr, hon väntade dock på andra sidan och sång nästan lite skamsen ut.

 10. Det var inte som i en film! Vi var bara ute och körde på en landsväg i godan ro. Jag (höggravid med barn nummer tre), mannen, de två små sönerna. Plötsligt kör det här &%¤# fyllot om oss samtidigt som han tvingar oss ner i diket – som tur var inte så djupt. Men det var väldigt läskigt! Och jag var så arg på honom, jag ville ta hans flaska och slå honom hårt i huvudet med den.

 11. Oj, sorry, Cecilia N, bilfrågan fick sitt svar i förra båset – här.

  Och vad vill vi ha för motiv och kanske citat på tröjorna i år då? (Jag ska beställa dem imorrn: önska på om ni vill!)

 12. LupusLupus99

  Lotten, vad det gäller texten på tröjorna så är mitt förslag:
  ”ego sum rex Romanus et supra grammaticam” 😉

 13. Min favorittext just nu:

  ”Es hätte gut gehen können”

  Den innehåller ett vist mått av grammatisk komplikation och en antydan om att något, man vet inte vad, inte gick så bra som det var tänkt.

 14. Ökenråttan

  ”I’m the whiz”. Med lite blinkande små applikationer, som gnistrar på ett festligt sätt, dymedelst sättande fokus på den instundande julhögtiden. – Nu får ni gissa vad det här var som jag beskrev på ett försåtligt sätt. För att börja träna gissning, liksom.

 15. och

  Jepp, Hyttfogden! Världens gulligaste uppmuntringslåt.

  ”Utan gåtor jag förtvins”… ? Nää.

 16. och

  ”Alt høres bedre på norsk!”

  ”Tröjavgiften betald”? Nej, det blir så utpressning, liksom.

  ”Var är tekokaren?!” Perfekt conversation piece!

  ”Fr o m nu går alla tåg i tid!”

  ”Rubicon ligger kvar… de e bare å hopp.”

 17. Båsmeter är en kul grej, men det är väl inte riktigt dem vi ska gissa på. (För i så fall gissar jag PK för hela slanten.)

  Jag har inget emot favorit i repris. 2007 års tröja tycker jag illustrerar det hela rätt bra.
  Möjligen att båset skulle kunna få fundera också, inte bara Lotten.

 18. För övrigt anser jag att november borde förbjudas. Annars har vi en tant i vår förening som för det mesta vistas (utomhus) i permobil, anlitar Färdtjänst, men under vissa omständigheter typ gårdsfest plötsligt kan gå eftersom permobilen inte kommer in mellan borden. Det är kul att hon inte är rörelsehindrad jämt.

 19. Örjan

  LarsW: Antager du syftar på att hon använder scooter-varianten. Bra kompletterande hjälpmedel för de som inte orkar gå långa sträckor. 80+ årig moster har köpt sådan, som hjäper henne att klara varuinköp mm.

 20. Hennes är trehjulig. Det vi alla här kallar permobil. Färdtjänsten hjälper henne att klara varuinköp mm. Hennes exakta ålder vet jag inte, men den kan inte vara mycket över 70.

 21. Örjan

  Mer om nämnda scooter.
  Snacka om att dess förare mången gång skrämt mig på gågatan. De smyger ljudlöst upp efter en bakifrån i dubbel gånghastighet!
  (Likartat, om än ännu större problem, med parkförvalningens eldrivna bilar som även kör på gågatorna). Bjällerklang – var är du?

  Annan reflektion.
  De flesta innehavare verkar vara kvinnliga. Varför inte 50/50? Är män för prestigefyllda för att nyttja sådan scooter?

 22. Örjan

  LarsW: Jo i detta fall vill jag märka ord.
  Äkta permobil- då vore det osannalikt om innehavaren gått därifrån.
  Handikapp-scooter aka ”permobil”. ”So what”om ägaren gått därifrån. Sådana innehavare är normalt delvis rörelsehandikappade, men behöver hjälpmedel för långa promenader på egen hand.

 23. Örjan

  Lotten: Kolla mina länkar för info om skillnaden.
  Förresten. Scootervarianten är tydligen inte självskrivet, som gratis transport/handikapphjälpmedel.
  Moster min (i Köping) har enl uppgift köpt sin egen för att kunna besöka sin sjukhemsboende make, och för att kunna göra sina egna livsmedelsinköp. (OK hon har färdtjänst, men det skulle tydligen i längden bli än dyrare)

 24. Nu pratar jag inte om att alla brukare av detta transportmedel är fuskare, Örjan, men jag hoppas att du kan förstå att det finns en och annan.

 25. “There’s something that doesn’t make sense. Let’s go and poke it with a stick.”
  ”Timey wimey wibbly wobbly!”
  ”Don’t wander off”
  ”Bow ties are cool”
  … BLINK!

 26. Örjan

  SG: Ljudet från bildäck, även i låg hastighet brukar jag kunna höra pga friktionsljudet.
  Elmopeder från posten eller likartat.(inklusive handikapp-scootrar) Brukar jag aldrig uppfatta innan jag ser dem.

  Min sammanfattning.
  Artikeln om permobil på järnvägsspåret ger mig fel info.
  Riktig permobil (på rullstolsstomme) – ingen innehavare går sannolikt därifrån.
  Handikapp-scooter. Mycket tänkbart att innehavaren kan gå därifrån, om hen inte är ytterligare fysiskt skadad.

  Vi behöver 2 separata ord.
  -ena för permobilen
  -andra för handikapp-scootern

 27. Örjan

  LarsW. 23.22. Vill inte antyda att någon är missbrukare.
  Syftar till journalister. Att de skall kunna beskriva rätt fordon/hjälpmedel

 28. Örjan

  LarsW: I detta sammanhang.
  Journalister ”förvränger” alt ”drastifierar”
  Mitt exempel
  SD och ”järnrören”.
  Det var inga järnrör, dock metallrör. I verkligheten aluminiumrör som används vid konstruktion av byggnadsställningar för fasadrenovering.
  (Min slutsats efter att ha tittat på refererad film, och efter att ha hört ljudet när metallrören slogs mot annat material).
  Nej- skulle själv aldrig drömma om att ge SD min röst

 29. Örjan, jag har två kompisar som är rörelsehindrade; en som är totalförlamad nedanför huvudet efter en olycka och en som har en accelererande muskelsjukdom. De sitter båda i elrullstol, den ena kör med en joystick och den andra med hakan. Jag har aldrig hört någon av dem tala om sitt fordon som en permobil.

  Och så rörande rör. Vid närmare eftertanke tror jag du har rätt i antagandet att det var aluminiumrör de hade. Järnrör av den storleken är ingenting man svänger omkring med så lätt.

 30. Örjan

  Niklas. Tack för indirekt bekräftelse för vad jag reagerade för.

  Erkänner.Jag övertolkade antagligen artikelns text. Jag ansåg att den ifrågasatte av/om olycksdrabbade personen över huvud taget hade behov av sitt hjälpmedel
  Speciellt pga av användningen av ordet ”permobil”.

 31. Örjan

  ”Drastifiera”
  Ett ord från tidigare arbetskollega till min far.
  Hörde honom (arkitekt) använda det för decennier sedan.
  Vad skulle du/ni vilja lägga in i dess betydelse.
  När/var/hur skulle det kunna användas?

  Själv kan jag inte förklara vad han egentligen menade. Kan båset hjälpa till?

 32. Både Ne och Wiki anger att ’Permobil’ är ett företag i Timrå som tillverkar elrullstolar, och inget annat. Artikeln i AB och kvällens diskussion torde spegla fenomenet att ett varumärke kan kontaminasammanblandas med produkten. Detta är inte första gången, och har det inte f.ö varit uppe till diskussion här?

 33. Örjan

  LarsW: Håller med. Permobil har varit synnerligen dåliga på att värna om sitt varuärmärke, och att se till att ordet enbart bör syfta till sin egna unika produkt.

 34. Dieva

  Rebustema?

  Fast jag är väl försent ute. Så kan det gå när man är ute och slarvar och inte hinner in i båset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.