Hoppa till innehåll

Hur blir man uppgraderad?

Och nu talar jag alltså inte om att t.ex. byta ut knän och på så sätt uppgradera skröppelkroppen eller att fixa nya bröst versioner av datorprogram, utan den där magiska uppgraderingen som innebär att någon med makt plötsligt bestämmer att man får ett dyrare hotellrum utan att behöva betala mer.

– Jahaja, här är ditt nyckelkort och nu är det på det viset att du har blivit uppgraderad, sa receptionisten lugnt – liksom i förbifarten – till mig när jag checkade in.
– Uppgr… Uppgra…? PRISA GUDARNA! Det händer ju aldrig! Och jag som är så trött och har varit i Luleå, Malmö, Lund och Göteborg på fyra dagar och som älskar gratislyx och verkligen … eh … inte alls kommer att utnyttja några faciliteter utan bara ramla i säng … Ah well. TACK!

Så inatt sover jag för blott 1 100 kronor i en juniorsvit på Hotell Birger Jarl i Stockholm. Med tanke på hur ofta jag sover på hotell så borde detta ju hända då och då (om man ser till hur ofta det händer i filmer i alla fall), men under de senaste 14 föreläsaråren har det bara hänt en gång tidigare.

Men. Jag har ju faktiskt inte gjort mig förtjänt av ett hotellrum med …

… entréhall och runt inomhushål i väggen …
… entréhall med skrivbord och runt inomhushål i väggen …
… skinnsoffa och coolt, gammalt runt bord …
… skinnsoffa och coolt, gammalt runt bord …
… minibar med gratisläsk …
… minibar med gratisläsk …
… glas med väldigt viktiga papplock …
… glas med väldigt viktiga papplock …
… och två morgonrockar samt en väldigt vadderad sänggavel.
… och två morgonrockar samt en väldigt vadderad sänggavel.

Jag kan inte komma på någon annan användning för den vadderade väggen annan än att jag borde öva på att stå på händer mot den.

Nu har jag läst på lite. Tydligen kan man tjata sig till en uppgradering, muta personalen, flirta med hotellchefen, ljuga om att vistelsen är en födelsedagspresent, antyda att man har makt eller helt enkelt klä ut sig till Christine Meltzer. Vilket ju låter som ett heltidsjobb.

Tydligen ser jag ut så här när jag föreläser om svenska skrivregler eftersom alla frågar om jag är släkt med henne.
Tydligen ser jag ut så här när jag föreläser om svenska skrivregler eftersom alla frågar om vi är släkt.

Fotnot
Åh, så trevligt – läs hur hotellet presenterar sig och beskriver hur det såg ut när det öppnades 1974:

”Det var då hypermodernt med bruna möbler, orangefärgade gardiner och heltäckningsmattor fyllda av så många olika plastmaterial att det slog gnistor när man gick på dem.”

Nu är det ju renoverat så att de kan skryta om att hotellet har en  ”tydlig personlighet med svensk nutida form och design i fokus”. Men! Ett rum glömdes bort och renoverades inte – och det har bevarats! Fast lite förvirrande är det allt – för inte kan man ha båda dessa tapeter i ett och samma rum?

Manligt?
Manligt?
Kvinnligt?
Kvinnligt?

 

Share
Publicerat iBloggen

75 kommentarer

 1. Stolen på sista bilden, aaaaaaahhhh, den måste vara värd miljoner!
  Dock den minst baksmällevänliga tapet jag sett.
  Eller också var inredaren vindögd……

 2. De kvinnliga tapeterna borde ge effekt på mängden konsumerat i minibaren …

  Grattis till uppdateringen!

  När vi gift oss och kom i full stass till hotellet trodde de att vi var ett annat brudpar som också skulle bo där. Så de lämnade ut nyckeln till deras rum utan att vi riktigt fick chansen att presentera oss.
  Men när vi hittade deras väska och morgondagens skor så backade vi fortfort ut därifrån.
  Som plåster på deras generade sår fick vi ett lika fint rum som de andra nygifta, trots att vi bara beställt ett mycket vanligt blygsamt rum.

 3. De där tapeterna … jag finner inte ord! (Eller, jo det gör jag. Terribla. Hideösa. Groteska. Monstruösa. Migräniska. Kort sagt, asfula.)

  Plötsligt minns jag mitt livs största hotellrum. Jag placerades på det i Göteborg av skäl som inte hör hit, men det var inte jag som betalade utan de som ville ha mig där.

  Så: jag checkade in, åkte hiss, klev in i rummet — och fann att det inte var ett rum, det var en lägenhet som de flesta skulle beskriva som stor. Ett voluminöst sovrum (med en Hästens-dubbelsäng), ett fullt utrustat kök, ett gigantiskt ”vardagsrum” med supermodern fluffig soffgrupp och ett ohyggligt stort, dessutom svängt panoramafönster (jag vet inte ens hur jag ska beskriva det, det var så stort och så krökt), och därtill två andra sovrum med dubbelsängar, ett badrum som inte var av denna världen, och garderober som det skulle krävas minst sex personer för att fylla.

  Naturligtvis handlade det om att jag var oundgängligen inbokad, och det där ”rummet” var ledigt och hotellet hade ingen annanstans att stoppa in mig, och just det var inte redan bokat. Men jag funderar fortfarande på hur länge jag och mina närmaste skulle kunna bo i det. Typ bosättning, permanent.

 4. och

  ”Juniorsvit” låter väldigt uppiggande, som för någon som just börjat vara ung och framgångsrik och kan sjunka ner i soffan och sucka lyckligt: ”Ah, det där gjorde jag bra. I’m arriving!”

  Tydligen räknar de med att du ska ha charmant herrbesök (morgonrockarna), och på något sätt hör nog den vadderade gaveln dit fast jag ine riktigt kan räkna ur hur.

  Tur att du slipper de där tapeterna i ditt rum. De ser ut att liksom kunna tränga genom slutna ögonlock.

 5. Läste rubriken och tänkte tipsa om att man måste övervinna bossen för att levla. Men det var inte det du talade om heller, visade det sig. Fina tapeter iallafall! Men hur är de manliga och kvinnliga?

 6. Ökenråttan

  Om dessa två hallucinogena tapetmönster finns i ett och samma rum skulle det vara nåt för hon som hoppade från bron och filmade om klassträffen.

 7. Jag vet inte hur de är manliga och kvinnliga — det var min första tanke, bara. ”Aha, 1974 gjorde de rummen i två stilar, kanske en manlig, kanske en kvinnlig? En kantig murrig, en kurvig färgglad?”

  Nu måste jag skratta lite mer åt lampan, Och. (Det är precis exakt, EXAKT sådär min svit ser ut, men utan den förvuxna lampan.)

  Nu: bassånfläsk!

 8. Nästa fredag ska jag bo på Designhotellet i Umeå. Jag hoppas jag får någonting minst lika fint och stylat då!
  (Utställning på Lilla Galleriet i Umeå, vernissage lördag 30/11 från 11. Välkomna om ni är i närheten!)

 9. Bra, Niklas! Gör reklam för dina vernissage oftare så att alla får se. (Det gäller er alla förstås – här får man göra reklam för sig och erbjuda ressällskap och sånt hur mycket man vill.)

  Baconet var bra, frukostlogistiken funkade utmärkt, croissanterna små och frasiga, de hårdkokta äggen alldeles perfekta och dessutom varma. Hotell Birger Jarl kan jag varmt rekommendera! (Fast det finns inget eluttag vid sägen – men två fasta telefoner.)

 10. Ja, resesällskap! Men jag bjussar inte på hotell.
  Annars går det ett litet fult skåp ner till Nürnberg nu på lördag. Där blir det till onsdag lunch då det fortsätter till Rüstorf (vindkraft) i Österrike och därifrån till Holland (blodbank) med möjlig mellanlandning i Belgien (kompressorer) i slutet på nästa vecka.

  Nej, jag vet, det är nog inte så lockande. Men en tillräckligt galen person kunde vara skoj att ha med på turen.

 11. Känner ni någon som jobbar på hotell och som kan tala om om det är slumpen eller ett snillrikt utarbetat system som gäller för uppgradering? Jag har annars ett förslag till regel:

  Vänligt folk i plommonstop och trötta ögon bör alltid uppgraderas.

  (Fast … om jag ska vara ärlig … så vet jag inte riktigt varför jag vill ha den här lyxen. Jag har inte ens satt mig i soffan än.)

 12. Nu kom städpersonalen in för tredje gången. ”Utcheckning senast klockan 12” sa de igår, men nu börjar jag undra. (Ja, stör ej-grejen har jag hängt ut nu.)

 13. Gör en helt vanlig sökning. Uppe till vänster syns då en radda Fiapjäser. Klicka på dem. Glöm inte sedan att klicka på Playsymbolen, för att få ett Ingripande och sedan ett gäng Dr Who-Dr Who genom åren. (Tror jag. Såg mitt livs första i veckan, och det var en besvikelse. Banalt. Utslätat. Fantasilöst. Tvärs emot allt man hade förväntat sig).

 14. Våran kräver en väl fungerande backhand, om det är det du undrar. På ett hotell i Spanien tidigare i höst krävde den en orangutang, eller möjligen en akrobat. Jag ställde upp en reservrulle på handfatet.

 15. Örjan

  Lik Christine Melzer? Annan dubbelgångare: Carina Berg – sätt på den senare en nudelfrisyr så stämmer det verkligen enl min uppfattning.

 16. och

  Pysse: Intressant tanke! Lottens renommé har kanske gått som en löpeld i hotellkretsar? Det finns en amerikansk sajt som heter något i stil med ”Grinig servitris”, där serveringspersonal sprider användbar och roande kunskap om gäster, gärna kändisar, och hur de uppför sig. Vilka är hopplösa, vilka är trevliga och ger bra dricks, vilka finns det roliga anekdoter om? Osv. Kanske finns det en liknande hotellsajt, där man nu varnar varann för Lotten? ”Jättetrevlig gäst, men rapporterar ALLT! Städa och plocka fram tekokaren – MED mugg och tepåsar!”

 17. Med tillägget: ”STOR mugg”, annars gnäller hon!

  För övrigt sa jag vid utcheckningen att städpersonalen hade gått in i rummet tre gånger under förmiddagen (utan att så mycket som knacka) och fick bara veta att det måste jag faktiskt förvänta mig om jag inte sätter ut stör ej-skylten. Okej, men jag har faaaaaktiskt hört att service-personalen (städpersonalen ska kallas det numera) har synkningsapparater som de kan kolla i när de funderar över om en gäst har checkat ut eller ej.

 18. och

  De ska INTE gå in utan att knacka före utcheckningstid, skylt eller ej. Fy skäms. Minus i protokollet. Särskilt om du dessutiom fick ett snorkigt svar på påpekandet. Incheckningstiden är inte direkt efter utcheckningen, just för att personalen ska få tid på sig att städa,

 19. Men åh, nu har jag ju något att berätta: Jag har alldeles nyss lärt mig att myrkotte heter pangolin på engelska. (Betoning på o-et, som i ordet go.) Det har jag aldrig vetat förut. (Jag läste och såg en liten film på BBC om en smugglingsring som skulle föra kritterna från sydostasien till Kina, där alla utrotningshotade djur tydligen automatiskt anses som potenshöjande. Ursäkta, här sitter jag i hörnet och frääser …)

  Fast det kanske inte är så konstigt; det är inte ofta man läser eller hör talas om myrkottar alls. Stackarna. De som är så ofattligt söta! (Och där fick ni artikeln som lärde mig ordet.)

 20. Söta? Jo kanske lite …
  När ändå engelska är på tapeten kanske någon kan förklara varför jordärtsskocka heter Jerusalem artichoke och kronärtskocka bara artichoke? Var kommer Jerusalem från?

 21. Örjan

  Pysseliten: Jordärtskocka på engelska. Förvrängning av italienskt utttal. Blommorna likartad färg och form som solrosor (girasol på italienska).
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jord%C3%A4rtskocka
  För mer info. Sök och köp senaste numret (Nr 2) av Äkta Mat.
  Artikel och recept signerade eminenta Anna Billing.
  (Tidskriften ny -så du hittar den ännu bara hos mest mest välsorterade kolportörer. I Eskilstuna har jag hittillls bara sett den på ett ställe- Järnägsstationens butik)

 22. Örjan

  Pysseliten: Var själv synnerligen undrande vid första faktauppgiften om att jordärtsockor skulle härstamma från Nordamerikat. Just med tanke på dess engelska namn.
  Senare har jag läst mig till förklaringen.

 23. Girasol! Självklart när man får veta det.

  Solros heter ju tournesol på franska. Det har jag fått en fullständigt vansinnig förklaring till – den skulle ha så starka rötter att den kan planteras på ”dålig mark” och då vända upp jorden, ungefär som man vänder upp jorden när man plöjer. Tourner=vända och sol=mark, jord.
  Det kändes nästan ofint att påpeka att det kanske kunde ha med solrosens (solvändans) egenskap att vända sig mot solen att göra. Jag tror att det möjligen betraktades som en intressant teori. Men inte mer än så. ”Plöjblomma” skulle det väl bli på svenska, dårå.

 24. Örjan

  Pysseliten: Vi har andra svenska exempel
  Anchoide och därigenom sardeller. På svenska sardiner och ansjovis gjorda på skarpsill.
  Engelsk cumin – på svenska ”spiskummin”
  Svensk brödkummin – engelsk caraway

 25. och

  Det där med kummin är ett bestående mysterium. Jag har bara sett förpackningar med ordet ”kummin”, inte spis- eller bröd-. Är det någon skillnad? Och vilken global konspiration har gömt alla spiskummin för mig?

 26. Spiskummin är kryddan i alla fasors ost-kryddost.
  Smakar unket, ovädrat, fasansfullt äckligt.
  Kummin: god bröd- och snapskrydda.

  Står det kummin på svenska är det kummin.
  Står det cumin på engelska är det spiskummin.

  Gå ner till Wallingatan och Stockholms Aeter- och essencefabrik, så får du veta skillnaden.

 27. Men, så vidrig är inte spiskummin. Visst är det lite svettstankvarning. Men om man bortser från det så ger den djup åt rätt många anrättningar. Och kryddost av olika slag, helst fet, det saknar jag när jag vistas utanför Sverige.

 28. AndersGm

  Ninja – nog är det väl vanlig svensk kummin i kryddost, liksom i bröd och kumminkryddat brännvin. Spiskummin är däremot helt oundgängligt i indisk och mexikansk mat samt enligt mitt förmenande i ungersk gulasch, men där har jag utkämpat en dust om sanningen på Wikipedia

 29. Ökenråttan

  Men Annika: ; Men hjälp; jag har en jättebra liten axelväska, modell portör ungefär, gjord av pangolin. Jag köpte den i Vietnam för evigheter sen utan att veta vad pangolin var för nåt. Skinnet såg inte fridlyst ut …

 30. Jag förstår precis, ÖR, namnet låter inte alls som ett djur utan mer som … tja … linoleum eller nåt.

  Förresten har jag alldeles nu lärt mig fler saker som jag inte hade en aning om. Alla vet ju att detta är JFK:s dödsdag. Vad jag inte hade klart för mig var att CS Lewis dog mindre än en timme innan skotten föll, och hans död i sin tur ägde rum tolv minuter efter att Aldous Huxley dog. Huh. Tolv minuter. Det finns tydligen folk som räknar. (Om någon undrar var jag har det här ifrån, kan hen läsa hääär.)

  Jag vet inte, men dessa samlade dödsfall känns som en bukett olika tankevärldar vilka dog samtidigt.

 31. och

  Forskningsfråga: Sitter just och puttar i mig alla de nya Maria Lang-filmerna, och kommer i beråd när jag ser folk i dem sitta och köra femtiotalsbilar (i vänstertrafik) med ratten till vänster. Var det verkligen så vansinnigt fel?

  Tänkte att så kan det ju bara inte ha varit, så jag googlar och har mig, och hittar massor av bilar med ratten till vänster! Ni som körde bil då – vilket var vanligast? Ratt t h eller ratt t v?

  I åtminstone en scen kör Ola Rapace till råga på allt högertrafik. Antar att de intalade sig att det var nog enkelriktat där, så de slapp ta om. 😉

 32. Läääääskigt, Annika! Du och jag sitter och läser samma artikel oberoende av varandra! Jag skrev nyss på Facebook:
  ”Stackars JFK, CS Lewis och Aldous Huxley, som missade allra första avsnittet av Doctor Who eftersom det ju sändes en dag efter att de dog.”

 33. Ratten till vänster. Utan undantag. Om man inte hade fått för sig att importera en engelsk bil.
  Det var en av grejerna som gjorde att högertrafiken vann. Det var lite svårt med sikten vid omkörningar. Nu är det mycket bättre.

 34. Hmm

  Skogsgurra: Nej nej nej tournesol kommer sig av att blomman vänder sig efter solen, soleil.

  Men det hade du säkert redan förstått? 🙂

 35. Jo, Anders Gm, i kryddost är det spiskummin. Tyvärr. Svettstankvarning är milt uttryckt, och det är en helt undgänglig krydda.
  Räknas till min barndoms fasor tillsammans med kabeljopudding.

  Har ni spelat det lilla Dr Who-spelet på Google än? På vilken tid?

 36. och

  SG: Men varför tillverkades svenska bilar, för svensk vänstertrafik, med ratten till vänster? Måste ju vara hopplöst att köra om, till exempel!

  Men det kanske ansågs mesigt att kunna se trafiken?

 37. Bra, LW.

  Det är ju alltid det där med ”sammanträffanden” som folk finner meningsfulla. Samtidigt som de inte uppfattar att allt, allt, allt annat inte äger rum samtidigt. Men det är aldrig någon som påpekar att där hände det någonting som inte klaffade med en annan händelse.

  Jag menar allvar. Man råkar tänka på nån gammal kompis, och just den dagen ringer hen. Ooooh, spooky! Fast då glömmer man alla de oräkneliga tillfällen då man råkar tänka på gamla kompisar och de inte ringer.

  Man lägger bara märke till det ovanliga, och glömmer därför att räkna med allt det som inte är ovanligt, vilket ju är det vanliga. Ha!

 38. och

  Säger detsamma. Smart artikel. Inget blir mer meningsfullt för att det t ex är exakt hundra år mellan två händelser, i st f 85 eller 32. Vi söker mönster överallt.

 39. och
  Det har jag ingen aaning om. Ratten till vänster var ju vad man fick när man importerade bilar från USA eller Tyskland med flera länder. Och ratten till vänster var vad de ville ha när man exporterade till dem. Det var till och med så att engelska bilar hade ratten till vänster i exportenversionen. Min första bil var en Morris Minor 1000 (svart med röd skinnklädsel!) och den hade ratten till vänster. Min nästa var också en Morris men med Issigonischassi. Också till vänster. Jag tröttnade på den brittiska lynnigheten och började köpa franska bilar istället. De var också lynniga, men på ett annat sätt. Men den gemensamma nämnaren var att rattarna satt till vänster.

  Det är inte alldeles hopplöst. Jag kör ganska mycket i England med omgivning och där blir det samma situation med omkörning med ”felplacerad” ratt. Lite mera uppmärksamhet och lite mera planering behövs det. Men det är inte alls något stort problem.

  Det där att saker inträffar samtidigt är ett problem i många troubleshootingsammanhang eftersom, som och säger, man söker samband överallt. Vid intermittenta fel brukar jag nästan alltid få en lista över sådant som brukar hända samtidigt eller strax före den aktuella maskinen/utrustningen börjar krångla. Ett mycket tydligt exempel var några år sedan då man ringde från Scanias motorlab i Södertälje och krävde min omedelbara närvaro. En av de stora motorprovriggarna hade nämligen stannat och orsakat stor återverkan på nätet med utslagen 10 kV och även inkommande 110 kV. Dessutom hade man fått ungefär 80 larm i vakten.

  Jag lyckades till slut få provningschefen att förstå att den relativt klena riggen (800 kW) inte gärna kunde slå ut både 10 kV och 110 kV. Men han var mycket skeptisk. Vi återstartade och allt var normalt. Inte mycket att göra men jag kontaktade elchefen innan jag åkte hem. Han började rota och ringde lite samtal. Då visade det sig att det var en grävare som hackat i 110 kV inkommande och löst ut den.

  Men eftersom det var fredag kväll och dålig bemanning överallt utom i provcellerna, där långtidstester pågick, så var det första som mänskligt öga noterade att provriggen plötsligt stannade. Det var alltså självklart det primära felet. Detta fel slog sedan, lika självklart, ut hela Teknikcentrum och all annan verksamhet uppe på berget.

  Jag var alldeles ensam om att inte ha den uppfattningen och beskylldes för att inte engagera mig tillräckligt i problemet. Jag tror inte att provrumspersonalen någonsin förstod att det inte var provriggen som orsakat problemen.

 40. AndersGm, jag håller med dej ang. kummin och spiskummin och enligt wiki är det båda sorter i kryddosten, så det är väl kumminen som vi känner av mest, som klarar av spiskumminsmaken.

 41. Coolt — numera följer Pysseliten allt som Globetrotters gör!

  Tydligen sköt alla spelarna från rekordgränsen under en timme, tills en av dem satte bollen — och han är rookie (ny i laget) och alldeles till sig av lycka.

 42. och

  Vacklade just upp – satt till halv fyra med Maria Lang, och måste sedan göra scones innan jag kunde lägga mig – och det är Sv*rigedemokrat(hm)kongress på TV. ”Vi hjärta Sverige” står det på tlarstolen, med blått hjärta. Hm igen, ”landsdagarna” heter det tydligen.

  Tror jag ska titta ett tag och se hur de tänker. Någon gång måste det ju titta fram, de kan inte tala i kod en hel kongress. Nyss var det visst någon som pratade om ”nordisk kärlek”. Han ville ha en sorts ny Kalmarunion. Tydligen som en motkraft mot EU. Nu har det grälats om vad union betyder.

  TV-kommentatorn läser lågmält och initierat upp för tittarna SD:s skrivning om ”mångtusenårigt samarbete och gemensam kultur” mellan de ”nordiska folken”, för att ge bakgrunden till unionsidén.

  (Tja – vi i Sverige är ju så enormt intresserade av t ex norska och danska romaner…? Och hur var det med Danelagen? Räknar de f ö in Finland, uppfattade inte det? Helt annat språk, men det var svenskt jäkligt länge.)

  Behöver kaffe, tror jag, för att orka lyssna.

 43. Ninja, testa att köpa de där små svarta spiskumminfröna. Rosta dem i torr stekpanna och mal i mortel och använd sedan (gärna tillsammans med pepparkakskryddor, gurkmeja, lök och vitlök) i en lamm- eller kycklinggryta. Du kommer att bli beroende.

 44. Självklart! Idag sörjer jag lite att vi inte kan se Dr Who’s 50-års jubileumsavsnitt, som tydligen visas lite här och var i Sverige. Jag får nöja mig med att tvätta 180 maskiner! Tvättstugan är äntligen, efter fem veckors renovering, klar!

 45. Grattis till tvättstugerenoveringen, Pysse!

  Jag borde göra en liten räd dit jag med, till min alltså.
  Men mest borde jag nog gå ut med hunden medans det fortfarande finns en gnutta sol uppe. Jag menar, sol i november! Vad är det för odds på det?

 46. Man får väl inte vara sämre än LL99. I länken till den här stod det ”Raccoon Eating Grapes. Very Satisfying to Watch”. Det kan man hålla med om. (WP vägrar nytt fönster. Det kan inte jag rå för).

 47. Dieva

  En enda gång har jag och familjen blivit uppgraderade och det sammanföll med barnens första hotellvistelse. En s.k affärssvit med separat ”vardagsrum” med bäddsoffor som barnen sov i, stor balkong, jättesovrum med hästens dubbelsäng med fjärrstyrning (höj- och sänkbar huvudända), bastu och bubbelbadkar som hela familjen fick plats i (vi provade). Det har präglat barnens (som nu är vuxna) förväntningar på hotellrum. De blir ofta besvikna.
  Det var inte helt lätt att förklara varför det är skillnad på rum och rum när vi året efter fick klämma in oss i ett litet dubbelrum med två extra tältsängar på ett motell intill Legoland.

 48. […] te och hade ingen bacon. S:t Jörgen Park Resort hade jätteläskig äggröra, hård som blomkål. Hotell Birger Jarl skötte sig exemplariskt tills städerskan vägrade acceptera att jag inte hade checkat ut och man […]

 49. […] var lättsaltade, lätthärskna och mjuka – och ni som undrar vad hotellet heter för att inte hamna där, kan läsa på bilden. Vi testade vetenskapligt chipskrasigheten och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.