Hoppa till innehåll

Fotboll, skrivregler och faktakontroll

Det här är bara förspelet till kvällens fotbollsmatch: Sverige–Österrike. Jag har sedan i morse på mig landslagströja och laddar som attan genom att läsa på och har nu förstått att Österrike spelar som Tyskland, fast lite sämre. (Vilket vi tackar för.) Jag surfade runt på SVT:s sajt och hickade till.

dubbel supinumOavsett vad Nannskog anser om laguppställningen och hur han säger det, måste rubrikskaparen väl veta att det där  ”hade velat sett” är dubbel supinum och att det inte är så man skriver korrekt svenska? Eller vänta nu, det kanske inte är så viktigt?

Vi fortsätter på svt.se:

Skärmavbild 2013-10-11 kl. 13.27.36

Fotbolls-VM gick otroligt nog i Sverige 1958, och inte i Tyskland som det står i bildtexten. Här har SVT:s nätredaktion – som tydligen inte har tittat på programmet som texten handlar om – inte brytt sig om att lyssna på vad som sägs i programmet och inte heller faktakontrollerat. Eller vänta nu, det kanske inte är så viktigt?  (Tipstack: David Hall.) Uppdatering: Åhå! Det är rättat nu!

Äsch. Fokus på matchen nu. Heja Sverige!

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Jasså Fopoll nu igen? Aja vi får hoppas på mera mål och
  långa bollar Bengt, kör de med den taktiken så kommer det
  att gå bra tror jag.

 2. Jaha, nu måste jag ju rätta igen: PÅ Bengt. Det är ett himla sjå när man ska ha sån hybris som jag lider av.

 3. LupusLupus99

  Ja på Bengt ska det naturligtvis vara. Bra att du är uppmärksam.

 4. Ska jag kanske berätta vad klackskandalen handlade om?

  I finalen mellan Sverige och Brasilien (2–5) blev det förbjudet att heja eftersom Tyskland efter sin förlustsemi hade störts så vansinnigt av de svenska fansens tjoanden.

  Och “klack” heter det förresten efter franskans claquer som betyder “klappa” och ”smälla”.

 5. À propos fopoll och VM -58 så SvD har en artikel som man tvingas att inte visa i nytt fönster för att slippa en 404, beklagar.

  Wiki var också ganska jobbigt att få till en snyg länk till, jag gav upp. Gå dit och sök på ‘konspiration 58’. Jag minns att det fanns de som gick på det på den tiden det begav sig.

 6. Ja, det där är ett utmärkt exempel på källkritiksbrist! Men det bidde nog fel i SvD:s artikel också, för som jag har fått det berättas, finns det inte ”historierevisionister som ihärdigt förnekar” att fotbolls-VM spelades i Sverige 1958, utan att det bara handlade om en (utmärkt) fejkdokumentär. Artikelslutet är bäst:

  ”Jag har några bättre förslag. Kan vi inte gemensamt bestämma oss för att KGB stod bakom fotbolls-VM 1990 och att Vitryssland aldrig, aldrig har haft något hockeylag?”

  Här är Wikipediaartikeln.

 7. Fopoll … alltså; basket flimrar förbi, ögonen rinner liksom över sånt utan skada, men fopoll gör mig irriterad! Jag måste liksom obry mig argt och aktivt som en tonåring.

  På fullaste allvar sa en av regionskollegorna till mig att “jo, men Nisse kommer ju inte på onsdag, laga förfall, han fick biljetter till Friends arena”.

  – OCH?!!! Ska han kolla på Nina&Kim, eller? Nehej, det var foooopoll. *fnyser, himlar etc*

 8. Hör ni hur jag pratar med tungan innanför underläppen?

 9. De som gick på det på den tiden det begav sig var förstås inte gamla nog att ha egna minnen, och Remember: På den tiden var allt som stod att läsa på The Intertubes dagsens sanning. Det stod ju att läsa på The Intertubes.

  (Själv låg jag på 128K ISDN och avregistrerade mig från än det ena e-postutskicket efter det andra, bara för att få mer spam. Mysko :-))

 10. Den där rättelsen visar ju ånyo att vår båsvärdinna är världsalltets härskarinna….

  Fö’övigt kan jag rappyrtera att de sura griniga f’eningsgubbarna åkte på pumpen igå’ så det smällde om det! De kom inte åt pängarna som de hade velat ha haft fö se’sjelva!! HAHAHAHA!

 11. och

  Var just ute och mötte ett gäng glada herrar med röda halsdukat som det stod AUSTRIA på. Tänkte på dig, Lotten. Borde kanske ha tagit en bild? Så här dags var de alldeles nyktra – det kanske de inte är efter matchen, oavsett hur det gick.

  (Hm. Den kanske redan har varit? Vad vet jag om när matcher går? Grekiska dramer gick ju på dagtid 400 f Kr, så.)

 12. och

  Halsdukat? Jag är er nya svenskläraret!
  Eller också handlar det om dukater.

 13. Matchen börjar kl 20:30, men sändningen med ”hur ska det gå?” och “har Zlatan ont i vaden?” samt ”tänk ändå om Mellberg ville vara med” börjar i kanal 5 kl 20:00.

 14. GreZlaMelNoSchwBerg, och så detta påhäng: Ltz. Hit it, Lotten. Vilka är de?

 15. och
  Guiden ställer upp! Vi ska fotografera flitigt.
  Som någon slags motprestation bjuder hans väninna (min värdinna) på söndagsmiddag. Det är bra här nere.

 16. Kära barn!
  Jag kan meddela att matsen faktiskt spelades i Sverige. Det är i alla fall vad jag minns. Den visades i direktsändning i TV och jag tror inte att det var möjligt att direktsända från Tyskland på den tiden, eller hur, LW? Jag bodde tillfälligt i Näsbypark och en av grannarna på gatan hade skaffat en TV. Den var han inte ensam om kan jag meddela. Det var mellan 20 och 30 personer i den ganska lilla trerummaren. Frun i huset beklagade att hon inte hade kaffekoppar så det räckte åt alla. Men i övrigt var hon nöjd och nog inte så lite stolt.

 17. Borde det inte heta hejar-klapp? Eller klacka händerna?

 18. VM 1958 -vare sig det ägde rum eller inte- var faktiskt ursprunget till Sportextra. Växlande referat mellan olika pågående matser var en teknisk utmaning som saknade sin like dittills. BBC hade sitt ‘The Great Grandstand’, men de låg på en mats till skillnad från Sveriges Radio som alltså speglade flera samtidiga.

  Radio At It Best än i dessa dar: 850 000 lyssnare i snitt en vardagkväll. Lyfter till 1,6 miljoner i snitt på lördagar. Och maffiga 1,8 miljoner, i snitt, på söndagar.

  SR:s största program alla kategorier

 19. BYT BÅS! MATCHEN BÖRJAR SNART!

  (Men inte kl. halv nio som jag trodde. Här har man suttit och varit beredd i snart en timme.)

 20. Agneta uti Lund

  Repetion av ett gammalt inlägg från 2008

  Agneta juni 23, 2008 kl. 19:52

  Jag tillhör inte fotbollsentusiaternas skara. Kanske beror det på VM 1958. Då Sverige i slutspelet hade slagit Västtyskland var jag på väg till Stuttgart i södra Tyskland för en månads skolungdomsutbyte. På den tiden gick allt långsammare så vår färd från Sverige med tåg och sedan färja medförde övernattning i Lübeck på ett Jugendherberge.

  Några timmar fick vi att på egen hand bese den gamla Hansastaden, dock med uppmaningen att inte tala svenska så att någon hörde och inte heller för någon berätta var vi kom ifrån. Natten innan vår ankomst hade svenska bilar i Aachen fått däcken sönderskurna. Tror de befann sig där i samband med någon hästsportstävling.

  Nåväl, jag som sysslade med en så fridfull sport som simning tyckte allt att fotboll föreföll att locka fram människors mörka sidor och det har det ju funnits fler exempel på.

  Men en riktigt bra match kan förstås vara skoj att beskåda å televisionen.

 21. Det verkar inte vara nån bra idé att bränna soppa på 630 km körning för att forska om Royalty. Plus motorvägsavgifter.
  Jag fick den inte helt orimliga idén att googla Royalty bar och då kom den här länken upp: http://www.vacances-06.info/bar,le,royalty,menton-169.html
  De har öppet under högsäsong, och det kan man knappast säga att det är nu.
  Så nu är vi öppna för andra forskningsinsatser.

  Det hade känts snopet att

 22. komma till en stängd dörr. (somnade visst mitt i meningen)

 23. AuL
  Ja, det som inte får utlopp i krigiska handlingar eller rent främlingshat hittar bra mylla i fotbollen. Gamla tiders byaslagsmål. West Side Story. Samma sak. Därmed inte sagt att det alltid är så. Men när ett pojklags föräldrar blir fiender för livet på grund av en eller annan överilning eller ett tveksamt domslut då har det som jag frågade om (ironi) faktiskt blivit så allvarligt och distanslöst att det börjar kännas angeläget att diskutera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.