Hoppa till innehåll

Fopoll igen: Sverige–Tyskland i en helt oviktig match (gäsp)

Snacka om fis i rymden.

 1. För det första bryr jag mig (tyvärr) om idrott. Vilket inte sägs vara särskilt viktigt om man ser till livet, miljön, kärleken och kulturen.
 2. För det andra bryr jag mig om fotbollslandskamper även när de inte ”betyder” något.
 3. För det tredje är jag överförtjust i Busterhistorier som handlar om okändisar som kommer från ingenstans och gör succé eller om the underdog som förvånar och slår Tyskland med häpnad. (Men kanske bara spelar oavgjort som i 4–4-matchen för prick ett år sedan.)
 4. För det fjärde är vår förstamålvakt Isaksson (110 landskamper) som nu är skadad lika gammal som vår andremålvakt Wiland (som inte har spelat fler än åtta [8] landskamper).

När det gäller plötsligt uppdykande, framtida kanskestjärnor, så är två av dem Anders Svensson och Fredrik Ljungberg. De kom, de sprang, de gjorde mål de tjoade och gjorde målgester och de bara fortsatte att vara bra år efter år. (Till skillnad från t.ex. Janne Eriksson som bara gjorde succé under sverige-EM 1992.) Nu har Ljungberg lagt av, medan Svensson intervjuas med titeln ”åldermannen”.

Jahaja. Nu ska vi se. Matchen har egentligen ingen betydelse — även om båda lagen ju vill vinna för att båda de ju är fulla av vinnarskallar som har ett eller annat att bevisa. Antingen gäspar de eller så är de som tigrar, säger de på tv. Men jag tror att det förlorande laget kommer att säga “vi satsade inte allt” och det vinnande laget kommer att säga ”tyskarna gav allt, men vi var väl förberedda”.

Oj, nu är det nationalsång.

bild
(Alla bilder är dåliga för att jag har fotat tv:n.)

Uppdatering efter 3 minuter
Jo, det är ju såhär att vi sedan förra matchen har Zlatan avstängd eftersom han smart nog fick råkade få en varning i sista minuten. Då får man sitta i täckjacka på läktarn och mysa:

bild

Då måste coach Hamrén bygga om hela laget och sätta gulle-Hysén (som jag ju gillar) längst fram på topp. Eskilstunasonen Sebastian Larsson tar över jobbet som lagkapten, vilket innebär intervjuer, pepping och jättejobbig slantsingling:

bild

Uppdatering efter 6 minuter:
HYSÉN GÖR 1–0!!!

bild

Uppdatering efter 25 minuter:

Svenskarna springer omkring som små yra kaniner medan tyskarna agerar som Robocop och verkar veta precis vad de gör i varenda moment.

– Ach jawohl, ein hörna.
– Aber natürlich, ein frispark für mich.
– Gutentag. I nehme den Ball. Danke.

Svenskarna ba:

– Iiiih, en passning!
– AKTA BOLLEN!
– Spring förihelvete!

Uppdatering efter 25 minuter:
Sverige är som jag skrev ovan fullt av nya spelare som vill visa framfötterna. Då spelar man med fjärilar i magen, kramp i magen och hjärnspöken om man är som jag. Mången basketmatch har gått helt åt pepparn bara för att jag ville visa att jag var något. Men de här svenskarna sköter sig alla med den äran och verkar inte alls vara på min banala nivå. Jag hade ju till exempel inte snott bollen av Özil, som vi nyss gjorde.

Uppdatering efter 30 minuter:
Nämen peppar, peppar. Vår Wiland sköter sig med den äran och tar boll efter boll.

Oj! I detta nu stod Källström som en sprattelgubbe i straffområdet, varpå Schürrle föll som en fura.

– NEJ! STRAFF! skrek de svenska kommentatorerna i falsett.

Medan domaren skakar på huvudet och ger tysken en varning och alls inte en straff. (Tack.)

Uppdatering efter 30 minuter:
Vi leder mig veterligen fortfarande med 1–0 och ändå pratar kommentatorerna om hur prekärt läget blir om vi (när vi) förlorar. För då blir playoffen svårare även om vi har Zlatan och Lasse Lagerbäcks Island blir motståndare.

Uppdatering efter 42 minuter:
Men nu gör vi mål igen!!! 2–0!

Alexander Kačaniklić gör mål! Vi leder med 2–0!
Alexander Kačaniklić gör mål! Vi leder med 2–0!

Och nu kommer kommentatorerna snart att säga att vi säkert kommer att leda med 4–0, varefter Tyskland efter 64 minuter gör fyra raka mål! Bafatt!

Uppdatering efter 44 minuter:
Özil, Özil, den gullige tyske, ödleliknande Özil med glosögonen gör 2–1. Wiland slängde sig visserligen åt rätt håll men var lite för kort i rocken och nådde inte riktigt fram.

Uppdatering när andra halvleken börjar:
Tyskland gör ett byte som jag inte begriper ett dugg av: det verkar som om de byter ut en alldeles utmärkt spelare mot en annan alldeles utmärkt spelare. Jaja, det är väl bara att ignorera.

Uppdatering efter 53 minuter:
Götze gör mål för Tyskland och helt programenligt står det nu 2–2. Mitt tips är att hårdmarkera alla tyskar med ö i namnet.

Uppdatering efter 57 minuter:
Ajajajajaj, Pelle Nilsson – som är en av de nya – tappade markeringen och släppte igenom Schürrle (han som fick varningen i första halvleken), som lätt som en plätt gjorde mål. Gah: 2–3.

Uppdatering efter 60 minuter:
Nu förstår jag, där jag sitter och analyserar.

Pelle Nilsson hade nog sitt gitarrspel i bakhuvudet och kunde inte riktigt fokusera på fotbollen.
Pelle Nilsson hade nog sitt gitarrspel i bakhuvudet och kunde inte riktigt fokusera på fotbollen.

(Det är ju så fascinerande när man är multibegåvad: matematiker som kan spela hockey och svetsare som kan prata 47 språk.)

Uppdatering efter 66 minuter:
Schürrle gör 2–4.
Svenskarna är jähättetrötta och orkar inte springa tillbaka i försvar. Elm har bytts ut och släppt in Anders Svensson, som ser lika trött ut som alla de andra på planen. Mitt tips är numera att hårdmarkera alla tyskar med prickar i namnet.

Uppdatering efter 69 minuter:
Hysén gör mål igen: 3–4! 
Jag vet verkligen vilka jag gillar. Hysén, Allbäck och Henke Larsson är mina favoriter – tittut säger de bara och så kommer det mål på löpande band.

Skärmavbild 2013-10-15 kl. 22.15.13

Uppdatering efter 76 minuter:
Schürrle gör sitt tredje mål bakom den svenska målvakten Wiland, som står blickstilla och bara stirrar: 3–5. Sedan lyfter han armarna i hopplöshetens förtvivlan. Jag hittar å andra sidan i min frustration Wilands ohyggligt ointressanta statistik på Svenska fotboll[s]förbundets sajt:

Skärmavbild 2013-10-15 kl. 20.16.43

Uppdatering efter 84 minuter:
Hysén gör ett mål som tyvärr underkänns av domaren eftersom han faktiskt stod offside. (Att “stå” offside är inte riktigt okej eftersom det signalerar tröttma.)

Uppdatering efter 88 minuter:
Jag har glömt att tala om att stridsvagnen Wernbloom har kommit in på planen – ni vet han som kan gå genom motspelare utan att blinka. Men han ser också trött ut.

Uppdatering efter 95 minuter:
Jaha, så var det roliga slut: det blev 3–5. Sverige spelade helt okej, men Nilsson och Antonsson (”de nya”) i backlinjen får nog sägas vara skyldiga till två av Tysklands mål … fast det är ju just därför de är här och lirar. Liksom Wiland, den gamle andremålvakten som inte kommer att få chansen igen förrän det kommer en ung, fräsch stormålvakt om (och nu känner jag efter) … tre år. Äsch, nu grämer vi oss inte utan längtar till nästa match!

Share
Publicerat iBloggen

31 kommentarer

 1. Det börjar ju bra (1-0 till Sverige). Eller fem mål på trettio minuter med fopollskommentarsmatematik (och då räknar han in den där matchen som Lotten skriver om).

 2. Och fortsätter lika bra: 2-0.

 3. Well… 2-1.

 4. PK

  Inte är väl matchen lös från betydelse, den avgör ju om sidning och sånt. Vinner oZlatansverige så blir det ju påpappretlättare motstånd en annan gång.

 5. Fast å andra sidan har Tyskland aldrig förlorat en VM-kvalmatch på bortaplan någonsin. Så OM Sverige vinner denna match blir det liksom lite historiskt.

 6. Min gamle kamrat, som jag redan 1988 välkomnade till Radiosporten (en historia för sig), gör i sanning jobbet.

  Lasse G, Your, the one!

 7. Som sagt… (2-2).

 8. Örjan

  Första bilden Ralf Edström VM 1974 Sverige- Västtyskland.
  Broder Staffan var i Bayern för sommarjobb. Såg matchen som enda svensk på lokal bierstube, och var naturligtvis ensam om att jubla när Ralf gjorde första målet. Ilskna blickar från de andra gästerna.
  Sedemera vann ju tyskarna (2-4), och bror min fick många nya vänner. Svenskarna hade ju varit “goda motståndare”.
  .

 9. I kväll är det jag och den andra hälften som har jinx-blick. När vi inte tittade blev det 1-0. När vi tittade ett tag såg svenskarna ut som om de inte visste vilket som var gröna sidan upp. Då tittade vi på nyheter en stund och genast blev det 2-0. Så då måste vi ju titta lite igen och där kom Özil. Av detta drog vi slutsatsen att vi måste låta bli att titta på andra halvlek (förutom korta ögonkast för att kolla ställningen) men nu hjälper tydligen inte det heller, så vid 2-3 gav jag upp helt. Blir det bättre om jag är på en annan våning än teven?

 10. Örjan

  Har Lotten sparkat i/på kakelugnen. Inte för att det alltid hjälpt, men nyfiken tillåts jag förhoppningsvis vara.

 11. Jag är på en annan våning än teven och det blev ett svenskt mål till. Jahaja. Jahaaaaja. Om det inte vore så förbenat mörkt borde jag kanske gå ut.

 12. Örjan

  Undrade/orolig varför Lotten inte var med i kommentatorsbåset. Nu ser jag att hon uppdaterar kontinuerligt i grundinlägget.
  Hon är i högsta grad med i matchen!

 13. Jag har faktiskt inte sparkat i kakelugnen idag. Örjan. (Faaan.) Där ser man hur det går: jag måste sköta mig bättre när playoffen sätter igång.

  Nu ska tv4 älta förlusten ända till midnatt, säger de. Huuuuur ska de klara detta? Jaså, inte på tv utan bara på nätet. Okej.

 14. Nämen dra på trissor: tv4 ska verkligen sända i en hel timme till!

 15. Den sändningen kan bli lika informativ som den där statistiktabellen över gjorda för målvakten. (Sååå skoj!) Fast de kanske kan försöka förklara seedningen och rankningen och allt vad det var som jag läste en artikel om tidigare i dag (vars huvudtes var att FIFA ofta har otur när de tänker).

 16. Även jag har varit involverad i fopollen!
  Visade i natt två duska fopollssupportrar vägen från Kungsbron till Vanadisvägen.
  Fattade förstås inte förrän Lotten drog igång detta bås att det var det de varit.
  Nåja.

 17. Det ska tydligen vara åtta mål i en Sverige-Tyskland-match.

 18. Jag tror att det jag skrev ovan är någorlunda uttydbart som det är, men om någon finner det opakt: Varsågod, ett “mål”. Användes efter eget skön.

 19. Ojojoj vad det finns mycket att säga om hypotetiska ting. (Och ojjojojoj vad jag inte kan sluta titta.)

 20. LupusLupus99

  Mer än 12 timmar sedan senaste inlägget…

 21. LupusLupus99

  Med inlägg så menar jag kommentar.

 22. Fast egentligen… Sverige gjorde 0,33 mål per miljoner innevånare medan Tyskland bara gjorde 0,0625 mål per innevånare, så vi vann iaf…

 23. Perfekt, Ninnibeth! I fortsättningen omvandlar vi alla förluster till vinster på detta vis!

  Jahaja, LL99, tycker du att jag ska blogga om nåt annat än fopoll? Kommer inte på något … måste nog äta croissant.

 24. Hm … har inte Lotten nämnt croissanter ganska ofta på sistone? Betyder detta någonting? (Nyss lärt sig baka dem. Jättepack i present från tacksam föreläsningspublik. Muta från bagerinäringen. Omskrivning för någonting helt annat, som förstås inte behöver — eller ens kan — vara heroin eller vodka men däremot till exempel någon extra dålig och skämmig teveserie hon blivit beroende av. Tomtarna på loftet lägger dem i köket om nätterna.)

 25. Den som inte har annat för sig kan hurra 159 gånger för Oscar Wilde.

  Eller fundera över om precis samtliga av dessa andra kvickhjärnor verkligen är så hejdlöst roliga i just de citaten.

 26. …och i USA är det National Grouch Day. En högtid för oss MuppetLovers. Passande, dessutom, så här nära USA´s finansiella självmord.

  [Lite kul faktiskt: Låt oss vara miserabla en stund eller två: Själv kommer jag att opereras för gråstarr nästa fredag. En operation som i princip aldrig går åt pipsvängen. För mig kommer den att göra det].

 27. Gjort den operationen två gånger. Ett nöje. Kirurgen var på sitt bästa humör (samma båda gångerna). Jag nästan beklagar att jag bara har två ögon.

 28. Jag har en kusin som också har gjort just gråstarrsoperation och det gick inte alls åt pipsvängen då heller.

 29. Jag avstod från att bli glasögonfri. Har man haft en cykel i plåten i nästan femtio år, så vore det onaturligt att skippa den, (för att inte tala om hur Sambon anser att jag ser ut utan). Jag har valt att se bra på distans, och att behöva läsbrillor på närhåll.

  Misantropi: Alla våra besparingar raderas iom USA’s default och jag tvingas börja jobba igen. Djurgården kommer inte upp i Elitserien som de spelar. Gubbracern skenar och jag kan inte stoppa den.

 30. Örjan

  Ninnibeth: Förstagångskommentator? ? Må du trivas här och återkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.