Hoppa till innehåll

Tips till alla som nu har drabbats av resesug: Berlin

1.
Åk till Berlin
. Strunta i drömmar om Thailand och New York. Ta inte ansvar för nära och kära utan åk solo! Hoppa över storhandlingen i blott en vecka (ät upp den mat som finns hemma och fyll på med havregrynsgröt och löksoppa) och lägg den tusenlappen på en flygresa. Sälj platt-tv:n. Be dina föräldrar eller barn om ett lån. Väl i Berlin måste du kanske råna en bank eller sjunga på gatorna för att ha råd till ditt uppehälle – men nu är du ju i alla fall utomlands!

2.
Bo på ett skithotell, men se till att skithotellet ligger nära en tunnelbanestation. (Inte så svårt: allt ligger nära tunnelbanan.) Om jag hade vetat bättre hade jag valt ett skithotell närmare Alexanderplatz (istället för Kurfürstendamm) eftersom jag hela tiden hamnar där.

4.
Köp ett flerdagarskort till bussar och tåg. (Det kostar nästan ingenting jämfört med Stockholmskortet.) Det heter Berlin Welcome Card och eftersom man inte behöver visa upp det varje gång man ska åka, ligger det liksom bara i tryggt försvar så länge man inte blir rånad eller bestulen på plånkan.

4.
Tag ingen som helst hänsyn till omständigheterna och utlandsvistelsen utan leta verkligen upp en pub med tv eller (i värsta fall) en streamingsändning av Sveriges landskamp om Sverige spelar landskamp. (Igår handlade det visserligen om fotboll, men det gäller nog alla landskamper.)

Inte förrän Irland hade gjort 1-0 på Sverige (och Tyskland på 31 olika tv-kanaler hade gjort 2-0 mot Österrike) hittade jag en streamingtjänst som visade alla de fina landslagsspelarna – som små pixelerade legogubbar.

Irland–Sverige på datorn och Tyskland-Österrike (gäsp) där uppe.
Irland–Sverige på datorn och Tyskland-Österrike (gäsp) där uppe.

Det gick med svenska ögon som vanligt åt skogen med allting och Zlatan sprang för lite och Israelsson sparkade ut bollen fel och Lustig och Larsson gjorde allt fel och när Elmander och Anders Svensson hade satt varsin strut och de svenska rapporterna mest löd ”nä, det kommer att gå åt helvete” och ”det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid”, sa de irländska kommentatorerna så poetiskt:

”Sweden has raised a sunshine over their yellow tops, but put a dark cloud over the Irish team.”

Vi vann med 1–2 och krigsstilsrubrikerna idag handlar om att Zlatan inte ville kommentera en viss komikers uppträdande.

5. 
Inled hela vistelsen med att turista via cykel. Jag kan så innerligt rekommendera Fat Tire Bike Tours, som utgår från Alexanderplatz (under Fernsehturm). (De finns även i Paris, London och Barcelona.) Tänk er att det är tydligt angivet:

”Vi åker klockan 11!”

Då åker ju inte alla grupper klockan 11, förstås. De turister som kommer tidigt för att de är på de viset, åker kanske redan klockan 10:45. De som kommer i lagom god tid kommer iväg strax efter 11 och de som kommer för sent för att de är på det viset, kommer iväg för sent och det gör ingenting alls. Ingen betalar i förväg, ingen har hjälm (om man inte är på det viset, för då får man förstås en hjälm) och ingen måste ens lova att de vet hur man cyklar.

Det finns olika turer och olika guider och olika cyklar och olika turister och allt är så genomtrevligt att jag nästan dör av myschock.

Alla cyklar heter något så att man inte ska tappa bort den.
Alla cyklar heter något så att man inte ska tappa bort den när man går runt och tittar på sådant som inte tillåter sig cyklas på.
Här cyklar vi om kring vid Potsdamer Platz, som under kalla krigets dagar bara var ett stort no mans land mellan murar och taggtråd.
Här cyklar vi om kring vid Potsdamer Platz, som under kalla krigets dagar bara var ett stort no mans land mellan murar och taggtråd.

Här kommer lite av all information som guiderna fullkomligen öser ur sig:

Fernsehturm byggdes i Östberlin bara för att man i Västberlin hade byggt ett jättehögt radiotorn. Det är absurt högt och pråligt — allt för att vinna den ständigt pågående tävlingen. Det var bara det att eftersom Östtyskland funkade som det gjorde, fanns det inte tillräckligt duktiga ingenjörer som kunde färdigställa tornet, så man köpte den tjänsten av … Sverige.

Åh, jag är en fotokonstnär.
Åh, jag är en fotokonstnär.

Berlin är en stad med enorma skulder. Guiderna säger än miljoner hit, än biljoner dit och byter valuta hela tiden – men helt klart är att det inte har varit gratis att göra Berlin till den stad det är idag. (Men det var det kanske värt?)

Eftersom hela Berlin bombades som vore det i en tecknad film, är det snudd på obegripligt att det som såg ut så här …
Eftersom hela Berlin (och andra städer i Tyskland förstås) bombades som vore det i en tecknad film, är det snudd på obegripligt att det som såg ut så här …
… idag ser ut till exempel så här.
… idag ser ut till exempel så här.

När det gäller just byggnaden ovan (hjälp mig gärna med namnet) – Französischer Dom –  så finns det en exakt likadan byggnad mittemot, vid samma torg – Deutscher Dom. Och båda är nyproduktioner. Allt på dem är återställt utom …

… statyerna, som är i original.
… statyerna, som är original.

Så varför höll statyerna när resten bombades sönder och samman? Sanningen är att Hitler redan 1936 började förbereda för kriget och helt sonika tog ner statyerna och lindade in dem i bubbelplast (förlåt, jag kanske inte ska skoja om så allvarliga ting?) och sänkte dem i floden Spree. Efter kriget plockades de upp – helt oskadda.

Man har alltså återställt gamla byggnader som om det inte fanns en gårdag. Jag har pekat på tusen och en byggnader och som den blåögda blondin jag är, sagt:

– Men det där huset – hur kommer de sig att det klarade sig undan bomberna?

Det gjorde det inte. Det är återuppbyggt som det såg ut före kriget.

Typiskt nytt hus.
Typiskt nytt hus.

Egentligen finns bara ett hus (sanning med modfikation) som inte en enda gång blev träffat, och det var Hitlers nazisthögkvarter – hans Luftfahrtsministerium. (Antingen för att britterna tänkte att om vi bombar deras jätteviktiga hus kanske de bombar vårt, eller för att det var ett fantastiskt landmärke från luften eftersom det är så stort och man då visste var bomberna skulle släppas eller bara för att det faktiskt under andra världskriget var vansinnigt svårt att pricka rätt och de bara missade.)

Luftfahrtsministerium-huset från ovan. (Dit upp cyklade vi inte.)
Luftfahrtsministerium-huset från ovan. (Dit upp cyklade vi inte.)

Men eftersom det var brandbomber som släpptes, klarade sig ofta husväggarna även om allt annat försvann. I den obeskrivliga röra och misär som då var den forna huvudstaden, satte de kvarvarande – kvinnorna – igång att röja. Männen var antingen döda, för gamla, för unga eller i fångläger. (Ber om ursäkt om jag här och nu påtalar det uppenbara för alla som känner till krigshistorien, men jag försöker vara pedagogisk.)

Det fanns naturligtvis inte heller några bulldozers, inga traktorer, ingen järnväg och knappt ens en rullebör. Dessa kvinnor som knackade loss murbruk från tegelstenar och flyttade hela ruiner kallades ”Trümmerfrauen” och började sommaren 1945 med sitt storverk — att röja så att man i alla fall kunde komma fram på gatorna igen.

Trömmerfrauen hösten 1945.
Trömmerfrauen hösten 1945.

Och in kommer de allierade och säger:

– Nämen hörni vad bra ni jobbar, det här ska ni få betalt för. Se nu till att ni inte jobbar mer än åtta timmar per dag så att ni sliter ut er och här, förresten, här får alla som jobbar som Trümmerfrau extra matransioner. Let’s boost the German economy!

Som en pendang till bilden ovan, kommer en nutida från dagens tokigaste Berlin-projekt: att bygga upp det forna slottet

– Galet jobbigt, va grabbar. Alltså.
– Galet jobbigt, va grabbar. Alltså.
Angela Märkel och grabbarna samt storsponsorn som är en brun läsk från USA har nämligen beslutat att detta slott (bild från en vinterdag 1900) …
Angela Märkel och grabbarna samt storsponsorn som är en brun läsk från USA har nämligen beslutat att detta slott (bild från en vinterdag 1900) …
… som pga. alltför stora krigsskador sprängdes på 1950-talet …
… som pga. alltför stora krigsskador sprängdes på 1950-talet …

… ska återskapas. Tyskland har visserligen inte längre någon kungafamilj (jo, de finns, men de är inte längre kungliga), men minst ett par slott ska varje huvudstad ha. (Byggnadsarbetarna där uppe står och tittar på en fasadprototyp.)

Jag önskar så att man i Sverige i alla fall ibland byggde några lite vackrare hus än de hypermoderna. Mina arkitektvänner tycker att jag är en bakåtsträvande dummer som inte kan se skönheten i de rena linjerna, men … en krusidull här och där hade kanske inte med dagens byggmetoder varit så svår att få till?

Men nu till viktigare ting!

Det tredje av mitt hotellrums fem hörn.
Det tredje av mitt hotellrums fem hörn.

Alla rapporter från Berlinresan 2013:

Idag vaknade jag i Berlin

Tejakt med champagnegalopp

Tips till alla som nu har drabbats av resesug

Tyskarna anlägger minnesmärken och funderar på Vergangenheitsbewaltigungen

Loppmarknaden på Bernauer Strasse

Share
Publicerat iBloggen

63 kommentarer

 1. och

  Vilket fint blogginlägg. Visste inte att de fortfarande rekonstruerar Berlin. Och hade inte alls klart för mig vilket stordåd kvinnorna utförde.

 2. Vilken bra reseguide. Vi ska ttill Berlin på höstlovet så jag suger i mig all information.

 3. LupusLupus99

  Ett annat byggprojekt som pågår i Berlin är den nya
  flygplatsen Berlin-Brandenburg airport som egentligen är
  färdigbyggd men som ändå inte kommer att öppna förrän rom ett
  par år tidigast då arkitekterna och byggarna fuskat med brandsäkerheten så måste stora delar av terminalerna måste byggas om.

 4. AnitaL

  Du har skrivit ett fint inlägg om Berlin, en stad i ständig förändring. Varje gång jag besökt staden har “nygamla” hus dykt upp här och där, gator och parker gjorts om och gamla gropar försvunnit. Längtar dit igen…

 5. Det är Deutscher Dom på bilden, meddelar Googles bildsök.

 6. Agneta uti Lund

  Byggnaden mitt emot Deusche Dom är Französische Dom.

  För att finna byggnaden använde jag mig av prepositionen gegenüber då jag sökte. “Deutsche Dom liegt gegenüber” och då fick jag upp:

  »Der Französische Dom gehört zu den bedeutenden Sehenswürdigkeiten von Berlin. Er befindet sich in der ehemaligen Friedrichstadt im Ortsteil Mitte des gleichnamigen Bezirks am Gendarmenmarkt, gegenüber dem Deutschen Dom.«

 7. Per

  Vilket trevligt blogginlägg om min favoritstad Berlin. Jag kan rekommendera boken Världens vinter av Ken Follett. Man får en bra inblick i hur det var i Berlin bl a under kriget. Det är en roman men historieskildringarna speglar verkligheten ganska bra.

 8. LupusLupus99

  Per, dock så bör man ha läst Giganternas kamp innan eftersom
  böckerna inte är fristående utan en bokserie.

  Serien börjar med Giganternas kamp och fortsätter med din bok.
  Del tre förväntas komma nästa år.

 9. Per

  Helt rätt LupusLupus99, glömde skriva det itu jag var mitt uppe i bullbak.

 10. Min far, som dock inte var någon utpräglad skönande, kunde vid beskådandet av något nybygge i det obombade Stockholm, suckande beklaga sig:
  -Det skjuts för lite arkitekter….

 11. och

  Jag förstår din far, Ninja. Folk från Centraleuropa som kom till Stockholm när hela inre city var en enda krater, skakade på huvudet och undrade om vi var riktigt kloka. Här slet de som djur för att bygga upp sina förstörda stadskärnor igen, och vi bara rev alltsammans! Och där gick vi på träbroar över enorma hål i marken och t o m vi som var unga då och kanske ansågs skulla välkomna förnyelse, grät i hjärtat över denna förstörelse. Det var förskräckligt. Hela gator, hela kvarter försvann.

 12. Och blåsigt och otrivsamt blev det. Jag minns gamla Konstfack, Televerkets stora hus och kvarteren därikring. Där har vi nu Plattan och Sergels Torg. Det ska till en vän sommardag för att dom blåshålen ska kännas trivsamma. Berlin, Dresden, Nürnberg. Bra exempel på återskapade stadskärnor. Med eller utan bidrag från (övriga) västvärlden.

 13. Örjan

  Flera för mig okända signaturer här i kommentatorsbåset.
  Helt nya eller “alltför länge sedan”?
  Välkomna! Hoppas ni stannar
  Jules 5 Sep
  christina, AnitaL och Per idag

 14. Det tredje av fem hörn är såsom ofullbordans apoteos.

  Jag har bott på ett alldeles rent hotell natten till i dag, och i går såg vi dessutom fopollen (och låg ner på mjuka sängar när vi gjorde det). Så jag har inget att säga utom: fler Berlinessäer! Och jag undrar fortfarande om Lotten har sett en munk. Någon som helst munk, ätbar eller vidtalbar. (Jag är och förblir en låg människa.)

 15. Utmärkt reseguide! Jag måste sluta äta annat än frysta rester – bums! Med lite tur kan det komma en guide till hur man får till en trevlig vandringsresa till Österrikes alper i en närliggande blogg. Men om man vill dit är det bättre om man bryr sig om arkektyper som: fjällpanel och trädgårdstomtar.

 16. Och nuuuuuu kom jag hem till mitt femhörniga hotellrum efter en helt sanslöst rolig kväll – på cykel. Elcykel! Med matstopp! Ölstopp! Glasstopp!

  Christina: detta får ni inte missa!

  Vad bra att du sköter välkomnandet av di nye, Örjan! Och tack hörni för detektivarbetet när det gäller domerna — jag ska uppdatera när jag har fått av mig stadsdammet. (Kastade jag mig direkt fram till datorn när jag kom innanför dörren? Ja.)

  De har fest inne på gården här vid sekrutthotellet. De spelar ABBA. Jag undrar om jag borde gå ut och prata på svenska med dem.

 17. och

  Klart du ska!

  Förresten Lotten – vet du att du har ett barn på bygden? Närmare bestämt Shiloh Jolie-Pitt, bild 2, i röda t-shirten! Ja, jag skojar, men hon har dina tänder när hon skrattar! Eller liknande då. Skulle absolut kunna vara ett Bergman-barn.

 18. Men Lotten, gå ut! Sitta här och sitta, när du kan …

  (schäkta, jag har osovit för att folk gick förbi på grus under … ja jag vet inte varför, det var en promenadväg nära där vi sov på ett helt civiliserat hotell med fönstren öppna, men vad vilka-de-nu-var gjorde på denna mitti-vaffan-fyra-imma-dimma-tiden på dygnet, det har jag *hrrmfaaan* ingen aning om)

  Gå ut, ha kul!

  Bättre och roligare än att osova.

 19. Jaa! Gå ut och berätta om den fantastiska Elch-utställningen som vi planerade i Berlin och som tyvärr inte blir av i år eftersom Camargue utövar en oemotståndlig lockelse men att nästa år så – då så – då jävvlar anamma, då blire älgutställning med tavlor, skulpturer och saltkar och pepparströare och ljusstakar i älgutförande. Det borde glädja dem älgefantligt. Nicht wahr?

  Ut och tala med folket! Lova det!

 20. Länk: här.

  Ujj! Törs inte försöka göra om till finlänk.
  __________________
  Men jag vågade.
  /Båsbossen som kan klampa in även i andras kommentarer!

 21. Jag har nu pratat med födelsedagsfestfolket på gårn och sjungit lite ABBA och gjort min numera berömda imitation av Björk. I handen har jag en varm öl, men ingen kringla.

 22. Jag menar att det är bättre att vara avsiktligt vaken, än det andra.

  Sedan blir jag alldeles knottrig av ochs länks* rubrik, “growing your baby”.

  Jag, trädgårderare, tänker mig hur man sår ett bäbisfrö och driver det i god plantjord, avhärdar plantan samt sätter ut den i ett gott, väldränerat men ändå fuktigt läge, försöker skydda den från rådjur, grävlingar och mördarsniglar, och väntar på att få se den blomma.

  Alternativt: kloning, odlingssubstrat, inplantering i elektronisk livmoder (“where’s the gestation gonna take place, are you gonna keep it in a box?”/ Life of Brian) och uppdrivning i näringslösning och …

  Förlåt. Min hjärna löpte amok igen.

  * två genitiv-s som gör formuleringen fantastisk!

 23. Oh, uj! UJ!

  Älgmålningar.

  Jag har ju sett så mycket älg, och ätit så många, och har den enda älgtrofén som fadren någonsin brydde sig om, och jag blir så fantastiskt förtrollad av solnedgångsälgar (äljar, med vähäldigt brett, djupt ä) att jag saknar ord för min förtjusning.

  Så de ser ut!

 24. Agneta uti Lund

  Antar att du med kringla menar Brezel. Sådana åt jag nybakade varje frukost (från byns bagare) då jag som »utbytesungdom« vistades en månad i Sydtyskland på femtiotalet. Brezel var salta och jättegoda och alls inte torra.

 25. och

  Är det brezel som heter pretzel på amerikanska?

 26. LupusLupus99

  Glasstopp? Är det sådant de kallar för “Top Hat”?

 27. Agneta uti Lund

  och –> Ja, det är det. Antar att amerikaner tycker att Brezel på tyska låter som om det började på p.

 28. och

  Allt på tyska låter som om det började på p. 😉

 29. AnitaL

  Tack Örjan, tack Lotten. Jag är ny här. Hamnade här av en tillfällighet. Stannar gärna!

 30. och

  Jaha, nu har jag inlett denna vackra söndag med att ta i sär och rensa avloppet i köket. Bläh.

  Och ni andra får kaffe och wienerbröd och tidning på sängen, antar jag?

 31. Inga wienerbröd. Söndagar är lika med fågelskit i det här huset (burstädning, alltså).

 32. Hotade mig till en kopp te, nu på morgonkvisten, av en av sönerna. Den andra var jag och hämtade med mammataxin i natt. Sen åkte vi och köpte kebab halvfyra i morse, och den köpte han så att visst har jag fått fin söndagsbehandling, även jag.
  Nu väntar städning av alla elva akvarierna.

 33. och

  Elva! Vad har du i akvarierna, Ninja? Bara fiskar, eller lite sköldpaddor och bläckfiskar och sådant också?

 34. och

  Väntar nu med spänning på Berlinrapport 4 och 5.
  Hotellrummet har ju fem hörn, det måste ju betyda fem rapporter. Vi kan inte berövas ett hörn bara så där.

 35. Nä, mera Berlin!
  Mattan i hörnen påminner om en stuvbit jag hade och lade i pilen jag också hade. Samtidigt. Hur smidigt som helst att ta ut och dammsuga ren, och det behövdes eftersom ungarna gick på Mulle-dagis.
  Fast min matta var det rödskära prickar på också. Är det det på din också Lotten?
  Preliminär pianoflytt om lördag, Lotten, är det någon hemma då?

 36. hyttfogden

  Per och LL99! Tack för tipset om Ken Folletts böcker. Jag har med stor behållning läst hans böcker om katedralbygget i England.

 37. Bess

  Ja, tack för boktipset! Gick här och bekymrade mig över att att-läsa-högen krympt ihop till ingenting. Nu är det åtgärdat.

 38. LupusLupus99

  Hyttis, ja Pillars of the Earth. Jag har inte läst böckerna
  men jag har sett tv-serierna.

 39. Ska vi fortsätta båsbussresediskussionerna här eller?

 40. Ja, det gör vi!

  Hur får man tag på ett lagom stort fordon? Tycker jag är en bra fråga.
  Hur många är det som har busskort? Jag har det inte. Kan kanske “övningsköra” om någon väcker Malin vid eventuell poliskontroll.
  Hur fan ska vi kunna hålla sams? Några timmar kan nog funka. Men tänk ett par veckors strapazieren.
  Och, skratta inte, någon verkar vara intresserad av Island. ISLAND! Hur ska vi kunna ta bussen dit? Det blir ju bara varmare. Åka på isen har aldrig funkat. Och blir nog svårare i fortsättningen. Om inte Golfströmsinversion är nära förestående.
  Flera frågor?

 41. och

  Det första man ska ta reda på är kanske hur många som är teoretiskt intresserade av att vara med?

  I’m in. Men vill inte ha någon som övningskör bussen, utan Ninja plus annan riktig chaffis, om det finns.

  Tänker konstruera mig ett litet svart flor för att inte paja ögonen som på båsfesten.

 42. Hotellrumsvila! I några sekunder! Nytt bloggbås öppnas inom kort!

  (Ja, Ninja, vi är hemma på lördag!)

 43. Magnus A.

  Brezel, pretzel och så vidare:

  Särskilt i södra Bretzelburg, förlåt tyska språkområdet, är det inte så noga med tonlösa och tonande konsonanter (p–b, t–d, k–g); det finns en rolig historia om det med en preußare och en sachsare, som slutar med den slagfärdiga repliken: „Warum könnten die Römer denn nicht aus Krügen trinken?“; den borde man berätta nån gång.

  En nyttig och intressant karta visar i alla fall hur många saker (alla dock på B-) de hårda kringlorna kan heta (Brezg är kanske konstigast), och visar också till tröst för alla som har förtvivlat över att lära sig genus för alla tyska ord, att bakverket kan vara både maskulint, feminint och neutralt.

 44. Vi får flytta resediskussionen ett bås till. FRAMÅT KAMRATER!

 45. Men ni måste också reagera på det jag skriver, annars känns det som när man är en patient och hör sjukvårdspersonalen prata om senaste fyllan och inte mina jävla knän. (Aka knävlarna.)

  Skit, nu spillde jag rödvin på lakanet.

 46. Agneta uti Lund

  Tack för kartan och texten, Magnus A. Förmodligen sa man Bretzel eller rent av Bretzele på den ort i Schwaben jag vistades i för snart 55 år sedan. Där lät tungomålet ungefär så här.

 47. Agneta uti Lund

  Lotten, vi läser vad du skriver och är med på ett eller flera hörn, såväl de dammiga hörnen som bland storstilade kyrkor, Bretzeln, okända snapsar, cykelturism med rödskäggiga, ABBA-sång om nätterna och nu utspillt rödvin. Säger jag och går till nästa bås.

 48. Åh, Agneta, nu har jag plötsligt mindre ont i knävlarna.

  Och vet ni vaaad? Kl. 21 är det basket. (Sverige-Turkiet.)

 49. och

  Lotten, om vi inte läste dina blogginlägg med fascination, skulle vi inte fylla båset som vi gör. Om du bara skrev “idag har jag ätit pannkaka och sett en fjäril”, skulle hela bloggen med bås och allt falla ihop. Du lägger ner ett enormt jobb på varje inlägg och vi läser varenda rad och blir tagna av varje bild.

 50. Men va fan. Nu spillde jag vin igen.

 51. Sörpla Lotten, sörpla!
  Klart vi läser ALT du skriver, som och säger, det är därför vi är här!

 52. Örjan

  Ännu ingen slutrapport från matchen.
  Innebär ?
  -pågår fortfarande
  -svenska laget förlorat

 53. Örjan

  Tyvärr för svenka laget.Turkiet anges om vinnare av matchen enl AB.

 54. SG, har du läst vad jag skrev om bussresor i ett eller två bås tillbaks?
  Ta’t lugnt och följ med, du, vi ska vara så snälla så.
  Tror dessutom att vi är rätt enkönade allibody, och jag vet inte varför det skulle vara roligare med bara en sorts folk på en sån här resa? Efter några öl spelar sånt inte nån roll….

 55. Tack örjan

  Jag är dock en notoriskt dålig och sporadisk kommentator

 56. Brid

  Nu vill jag ju ha kringlor. Det finns inga hemma. Särskilt inte av tysk typ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.