Hoppa till innehåll

Dag: 10 september, 2013

28 sekunder!!! (Kazakstan–Sverige)

Jag tänkte inte alls rapportera från Sveriges match mot Kazakstan. (Lägg nu märke till stavningen: alls inte så komplicerad som man skulle kunna tro.)
Jag tänkte inte alls rapportera från Sveriges match mot Kazakstan. (Lägg nu märke till stavningen: alls inte så komplicerad som man skulle kunna tro.) Foto: Trettonåringen.
Men nu gjorde Zlatan mål efter 28 sekunder! (Det påstås i källor att det var efter 27 sekunder. Det tror jag vad jag vill om, för jag vill inte ändra i rubriken ovan.)
Men nu gjorde Zlatan mål efter 28 sekunder! (Det påstås i källor att det var efter 27 sekunder. Det tror jag vad jag vill om, för jag vill inte ändra i rubriken ovan.)

Enligt kommentatorerna har spelarna inte ställt om klockorna trots att det är fyra timmars tidsskillnad, vilket betyder att … ja, vaddå? Att de är sugna på kvällsmat medan kazakstanerna gäspar och tänker på en nattfösare?

Hur som helst, så har alla som pratar om känningar i alla ljumskar och det konstiga konstgräset och bristerna i vår backlinje nu fått bita i det berömda gräset. (Jisses. Jag skriver ju som vore jag en sån därn sportjournalist.)

Det mest irriterande hittills är faktiskt att jag har glömt att ta pastan från spisen och att Kazakstan spelar i Sveriges matchkläder. Spela match mitt i matlagningen, va?

——
Efter 15 min.
Nu har det gått en kvart av matchtiden och kommentatorn är så uttråkad att han påtalar vikten av att “undvika individuella misstag”. Nähe? Really!

——
Efter 20 min.
Det är tydligen upprörande att kazakerna inte vill vattna konstgräset. Då kan man ju tänka att det vore som att äta kola med papper på, men tydligen blir det bättre fart på spelet och en annan bollkontakt om man vattnar, vilket Sverige föredrar.

——
Efter 21 min.
Zlatan sparkar på en motspelare och får så ont att han får en frispark som eskilstunasonen Sebastian Larsson borde få slå. Det får han nu inte, och Zlatan tjongar den rakt in i muren. Rakt på den spelare som han gillar minst, förmodar jag. (För han siktar ju erkänt bra.)

——
Efter 27 min.
Anders Svensson slår i och med denna match Tomas Ravellis rekord i antal landskamper (144). Att Ravelli hade rekordet beror på att han ju var förstemålvakt under så många år (då spelar man ju alla matcher och har ingen vidare konkurrens, vilket i förlängningen innebär att steget mellan förste- och andremålvakten är som mellan Sverige och Kazakstan: fyra jättelånga timmar). När det gäller söte Anders, har han valt att spela i Sverige och inte att vara proffs utomlands – så då är han ju tillgänglig för alla matcher, inklusive träningsditon i grus på Malta.

——
Efter 30 min.
Ojojoj, Jag ser att många svenska spelare har gula skor. Detta kan aldrig sluta väl.

——
Efter 40 min.
Det är väldigt lite som händer. Några faller, några faller inte. Några skriker och hela publiken trummar envetet och taktfast. Själv är jag mest fascinerad över att tv-bilden lyckas fokusera på de rörliga gubbarna, men inte på det stillastående gräset.

Suddigt gräs.
Suddigt gräs.

——
Efter 45,03 min. äre paus
”Det är 1–0 till Sverige, och det ska vi ta med oss.”

Vad tusan betyder det egentligen?

——
Efter 50 min.
Det trummas och trummas och tänk att vi fortfarande leder. Först nu ser jag att Isaksson (vår målvakt asså) har ett jätteplåster på höger knä. Ack, så jag förstår och lider med honom. Men han är bra i mål.

——
Efter 53 min.
Ajajjajajajajjajjjajajajjjj! Sebastian Larsson haltar! Ack, så jag förstår och lider med honom. Men nu mår han visst bra igen.

——
Efter 64 min.

Den unge Albin Ekdal (precis som man en gång i tiden skrev "den unge Zlatan Ibrahimović") skjuter och tjongar som funnes det ingen morgondag.
Den unge Albin Ekdal (precis som man en gång i tiden skrev “den unge Zlatan Ibrahimović”) skjuter och tjongar som funnes det ingen morgondag.

Men förutom unge Albins skott händer det inget annat. Jag lovar: inget händer. Det var då för väl att den gamle Zlatan Ibrahimović gjorde ett så snabbt mål.

Durmaz.
Durmaz.

Efter 71 min.
Det händer något! Sebastian Larsson går ut! Jimmy Durmaz med håret kommer in!

Zlatan skruvar ett skott mot målet och träffar stolpen! Elmander springer! Och jag har lärt mig att stava till Alexander Kačaniklić!

Men annars händer det inget.

——
Efter 71 min.
Vad kul att Kazakstans spelare som heter Maxat byter byts ut mot en ny spelare som heter Marat.

”Marats död”, målning av Jacques-Louis David (1793).
”Marats död”, målning av Jacques-Louis David (1793).

——
Efter 80 min.
Nämen OJ vad roligt att Elmander byter ut mot en av mina favoriter! Tobias Hysén kommer in som en annan Allbäck när det bara är tio minuter kvar! (Han springer inte lika lätt som Elmander och är hjulbent och kortare men har en ball pappa och en cool brorsa och … ja just det: gör mål.)

——
Efter 85 min.

Zlatan lurar i vassen. Han har nämligen skjutit två frisparkar rakt i muren och en över ribban. Detta gör han kallt och beräknande för att i sista minuten stänka in ett suveränt mål. Kalla mig Saida, men jag känner att det är så det är.

Uppdatering.
Jag hade fel. Han sparar sig till nästa match.
Slut på uppdatering.

——
Efter 86 min.
Uh-oh. Nu blir det rubriker i tidningarna: Anders Svensson byter ut mot (man säger faktiskt så inom basketen, även om många tycker att “byts ut” är lämpligare och mer språkligt korrekt) Kim Källström, vilket kan kallas the never ending story. (Många anser, förstår ni, att dessa två är utbytbara medan andra anser att den ene är ljusår bättre än den andre och särskilt när Källström inte får spela raaaaasar läsare och indignerade fotbollsexperter.)

Byte! Tjena!
Byte! Tjena!

——
Efter 91 min.
Slut! Matchen slutade 0–1! Sverige råkade visserligen ut för en sen hörna när Zlatan inte var säker på Isakssons status och därför sparkade ut bollen över baslinjen. Den unge Albin Ekdal fick ett gult kort och missar därför nästa match mot Österrike (11 oktober). Intervjuinhopparen Pelle Blohm (som är trevlig och svarar på mejl och läser bloggar som denna) intervjuar Erik Hamrén i tv och allt vi tittare/lyssnare tänker är “nämen vad hes han är, Erik” och “vad de tjoar på läktarna fastän de har förlorat, så gör vi faktiskt inte i Sverige”.

Snipp, snapp, s… nej. Där står unge Ekdal och berättar för domarna att det inte var meningen och att de borde dra tillbaka sitt beslut så att han får vara med mot Österrike. Jag är bombsäker på att domarna 1) lyssnar 2) ändrar sitt beslut.
Snipp, snapp, s… nej. Där står unge Ekdal och berättar för domarna att det inte var meningen och att de borde dra tillbaka sitt beslut så att han får vara med mot Österrike. Jag är bombsäker på att domarna 1) lyssnar 2) ändrar sitt beslut.

Nu ska ni kolla in Österrike–Irland, som börjar 20:45. Ni får däremot inte heja på något lag för det bästa (för Sverige) är att det blir oavgjort.

– Åh nej! Pastan!

Share
85 kommentarer