Hoppa till innehåll

Några turistattraktioner senare

Jag pratade med en kompis som nyss har flyttat till Skåne och som säger att det är ju rent löjligt vad vackert allt är. Korsvirkeshus, platta åkrar med inslag av blåklint och vallmo, böljande kullar (om än väldigt låga) och stockrosor mot varenda jädra vitkalkad vägg! Efter att ha bott 23 år i Skåne, svarar jag alltid något i stil med:

– Och?

För Skåne är ju bara Skåne. Jättefint, verkligen. Har ni sett vad vackert det är i Jämtland? I en sörmländsk skog? För att inte tala om Jämtlands dalgångar och (gäääsp) Stockholms skärgård.

Men nu är det ju här i Skåne vi är, jag och de två yngsta barnen. Vi satte oss i bilen, styrde kosan snett sydöst från Olseröd … och körde lite vilse. Sedan hittade vi rätt, körde lite fel, körde rätt på en kungagrav, en chokladfabrik och en gammal borg.

Jag tror att det kan ha sett ut så här om vi hade dokumenterat alla stopp som vi borde.
Jag tror att det kan ha sett ut så här om vi hade dokumenterat alla stopp som vi borde.

Vädret är helt bedrövligt – det påminner ganska mycket om april eller oktober, men vi biter ihop och tänker ungefär ”det här kan vi ju berätta för barnbarnen” i stil med halm i träskorna och fem mil till skolan samt ”vi besökte varenda  kyrka i hela Tyskland”.

Vi körde och körde och såg oss omkring. När det blev lite varmt i bilen, hittade vi en fläktknapp som visade sig vara en helt fungerande luftkonditionering. Särskilt vid ett litet, fascinerande blåshål kom nordanvindsk luft.

En neonskylt med CHOKLAD och texten "liten chokladfabrik" fick mig att tvärnita.
En neonskylt med CHOKLAD och texten ”liten chokladfabrik” fick mig att tvärnita.

I den lilla chokladfabriken köpte vi sju praliner och kom ut 100 kronor fattigare, nästan andfådda av upplevelsen att köpa något så fullständigt onödigt och så fasansfullt dyrt. Vi lade chokladen alldeles bredvid det särskilt kalla blåshålet och kände oss nöjda.

Plötsligt tvärnitade jag igen. Vi parkerade och vandrade genom en ramslöksskog med rotvältor till en kungagrav från bronsåldern.

Se hur den tämligen sällsynta ramslöken har lagt sig att vila bredvid stigen.
Se hur den tämligen sällsynta ramslöken har lagt sig att vila bredvid stigen.

Kungagraven i Kivik är en jättejätteplatt hög med stenar (som ett stenröse) och en ingång till en stenkista med vackra inristningar. Den är svår att datera eftersom människor i bygden under århundraden sedan bronsåldern (runt 1500 f.Kr.) tog sten för att bygga murar och annat hemma i byn. När man hade tagit såpass mycket sten att allt liksom rasade samman, beslutades att graven skulle återställas till ursprun… men vänta nu. Man visste ju inte hur det såg ut. Hmmm, sa man och kliade sig på hakan medan man kontaktade alla som hade ”stulit” stenar och krävde att få dem tillbaka. Det blev ett evigt kånkande, men till slut blev det en trevlig turistattraktion av det. Men lite förvirrande är texten på plats:

Hövdingen var funnen! Men det var ju ingen där.
Hövdingen var funnen! Men det var ju ingen där.
Själv gillade jag bronåldersmännens fokus på skiljetecken.
Själv gillade jag bronåldersmännens fokus på skiljetecken.

Vi tog sedan en tur till Kiviks musteri, där allt var vackert, gott, fullt av naturliga råvaror och för dyrt. Så vi körde mot närmaste hål i väggen i Simrishamn, där solen lyste och alla människor var vänliga och jag råkade köpa ett kuddfodral för 300 kronor för att jag trodde att det kostade 30.

Att jag vill ha just sådana här kuddfodral beror på att vårt vardagsrum går i färgskalan grönt, vitt, rött, blått, gult och svart.
Att jag vill ha just sådana här kuddfodral beror på att vårt vardagsrum går i färgskalan grönt, vitt, rött, blått, gult och svart.
Caesarsalladen var inte som caesersallader brukar vara, för den hade bland annat hamburgerdressing och riven hushållsost på …
Caesarsalladen var inte som caesersallader brukar vara, för den hade bland annat hamburgerdressing och riven hushållsost på sig …

På väg ut ur Simrishamn föreslog jag att vi skulle åka till Glimmingehus, men sedan körde jag fel och hamnade på avvägar, grusvägar, irrfärder och i återvändsgränder. Barnen tjöt av skratt och skrek att NU ÄRE SOMMAR!!!

Plötsligt dök ett stort, gammalt hus upp bakom en platt åker. Detta hus visade sig underligt nog vara Glimmingehus. Som var alldeles fantastiskt intressant med stora salar, två meter tjocka väggar, vallgrav, kanongluggar, stearinljus, dödsfällor, tygtapeter, fiendenedkast, försvarsutkast och jag vet inte allt. Borgen byggdes 1499 och användes bara som bostad i ungefär 50 år eftersom det var ganska opraktiskt och faktiskt svinkallt. I mitten finns en stor stentrappa, vilket var synnerligen modääärnt för medeltiden. I köket fanns två bakugnar (som har rasat) och rökgångarna fungerade som uppvärmningskanaler för hela huset, vilket kan liknas vid en tepanyakihäll vad gäller coolness.

När adelsmännen flyttade ut till bekvämare hus på gården, var borgen sädesmagasin (va!!!) i flera hundra år. Vallgraven fylldes igen och inga ramaskri hördes över nejden eftersom jag inte var född än. (Det finns mycket mer att berätta, men jag tycker att ni ska åka dit och kolla själva.)

I mitt gul-grön-vita-röda-blåa-svarta vardagsrum vill jag ha sådana där sittbänkar vid fönstret.
I mitt gul-grön-vita-röda-blåa-svarta vardagsrum vill jag ha sådana där sittbänkar vid fönstret.

Caféet var även det alldeles rasande trevligt, om än slitet (precis som bron över vallgraven, som var fylld av varningsskyltar som fick oss att tro att vi skulle döden dö innan vi ens hade betalat inträdesbiljetten.

 

På cafétoaletten fick jag mitt lystmäte tillfredsställt vad gäller skamfileri, droppande rör och rostigt järn.

Drippen dropp och drappen dripp.
Drippen dropp och drappen dripp.
Tvålrost.
Tvålrost.

Något jag ännu inte har ältat är vår Doctor Who-vurm. (Det kommer, var så säkra.) Ni som inte vet vad jag nu pratar om kan bara luta er tillbaka, tända en pipa, peta näsan eller gå en promenad. Ni andra ska kolla noga, för i Glimmingehus’ tak finns Amy Ponds spricka:

The Crack.
The Crack.

Nu är vi på släktkalas i Viken, men nya äventyrsrapporter kommer vad det lider. Imorrn måndag ska jag nämligen ut och åka flygplan.

Share
Publicerat iBloggen

65 kommentarer

 1. och

  Den där bronsåldersristningen föreställer ju bara en snörkänga. med två extra snörhål ovanför ifall de gamla skulle gå sönder.

  Basketdoja…?

 2. Örjan

  Ramslöksskog – ytterligare ett samtalsämne med gemensam bekant.
  Hoppas du passade på att krossa, dofta, och smaka på bladen; till minne, även om ramslöken påstås ha haft sitt smakoptimum vid dagens datum.

 3. ”Ramslök kan man plocka vilt i naturen och den liknar liljekonvalj” sa TV-kocken, men hur sjutton skiljer man dem åt då? Smakar man på bladen?

 4. De tre katterna på örngottet kändes bekanta och när jag funderat en stund kom jag på att de påminner om dem på ABBA-tjejernas scenkläder. (Ja, jag vet att den ena är en hund.)

  Hur skulle de ha det? Fanns det eller fanns det inte nån hövding?
  Visst är det den som används i drakscenen i Äppelkriget?

 5. Ökenråttan

  Ramslök köpte vi i Köpenhamn när vi var nere och hälsade på yngste sonen är han bodde där. Kostade ungefär som era chokladpraliner! Här i huvudkommunen ser man aldrig till nån ramslök. Tur det, för priset, fast synd, för den var god. Och nyttig, då.

 6. Örjan

  Pysseliten: Krossade ramslöksblad påstås ha vitlöksdoft.
  Något som aldrig förekommer hos giftiga liljekonvaljblad.

 7. Den där kompisen låter precis som jag, fast jag brukar förstås inte dra upp landskapets platthet när jag går på om hur fint det visst var i Skåne. För hur många slätt- och kuststäder jag än bor i blir hjärtat kvar bland skogar och berg. Just det, alla sorters svensk natur är fantastisk vacker! Men blir skåningar hänförda över hur annorlunda saker ser ut när de kommer till exempelvis Dalarna, så där som jag håller på här i exotiska södern?

  Ramslök växer det i mängder på gården vid jobbet (i Lund). Det upptäckte jag i samma veva som den plötsligt var på tal i alla möjliga sammanhang i våras. Hade över huvud taget aldrig hört talas om den tidigare. Det är väl en typisk sådan där sydländsk grej.

 8. Karnaperna! Jag väntar på en utredning om karnaperna. Och associationer till Ornässtugan och vad som tilldrog sig där. Bra undanfall på båda ställena.

 9. ”I stället begravdes här ett flertal unga tonåringar under en period av 600 år”, säger skylten. Bara så där. Ungdoms-ossuarium*? Under sex sekel löd alltså samtalen vid dödsfall i trakten något i stil med:
  ”Hur gammal var han?”
  ”Fjorton.”
  ”Då blire högen.”
  Jättekonstigt.

  Om du ska flyga, Lotten, vad ska barna göra, titta på?

  * Först skrev jag ihop men då såg det ut som om det hade något med sossar att göra, så jag ändrade.

 10. Amen, där är det ju inte alls samma undanfall. Jag väntar fortfarande på förstahandsintryck från de VERKLIGA k. De hisnande och farliga. Det är säkert trettio år sedan jag såg dem IRL senast och eftersom jag är TPH-amatör är jag väldigt angelägen. Även om TPH kanske inte var aktuellt på den tiden.

 11. Jag har nog ätit ramslök i Tyskland så det är säkert ”en sådan där sydländsk grej”, men jag skulle gärna plocka själv. Bra knep, Örjan!

 12. Oh, fasa! The crack… Hade möjligen ”borgen-rämnar”-experterna rätt? Särar takstolarna på benen så att ytterväggarna faller isär i en takt av ungefär fem centimeter per år?! Men i så fall, sedan 1996 blir det ju nästan en meter. Eller i alla fall 85 cm. Borde inte det bli mer än en spricka i taket? Borde inte det bli total kollaps?

  I alla fall, Lotten, kul att du gillar min favvoborg. trots att man övergått från möglig sill till mögliga toaletter. Men det är helt i stil med borgens tillkomsthistoria och syfte, ty ”Glimmingehus var redan då det byggdes ett utslag av riddarromantisk nostalgi”.

 13. Örjan

  Några som redan vet vad SG syftar på med ”karnaper”.
  Gissar på denna historiska variant41&bih=536″> dvs ”diverse utomhustoaletter

  Själv antyder han intresse för inomhusvariantren via sin TPH (toalettpappertillhållare … någonting).

  Jämför med Gustav Wasa- Likartade behov, men ändå skillnad

 14. Jaha!? Jag tänkte på Getrams. Det är den som är lik liljekonvalj. Ramslöken är ju inte det i lika hög grad. Och fridlyst är den också. På Lottens bild ser det ut som nån har kört över den med slaghack.

 15. ”Särar takstolarna på benen så att ytterväggarna faller isär i en takt av ungefär fem centimeter per år?!” Jo. Så kan det vara. Kanske till och med faktiskt är.

  De gotiska katedralerna hade samma problem. Krafterna från taket ville trycka ut väggarna. Man kunde ha använt ankarjärn och sammanhållande järntenar. Men det hade gjort interiören ganska rörig. Istället byggde man sidotorn som förankrade strävbågarna som stöttar väggarna utifrån. Glimmingehus har inte de stödkonstruktionerna och det gör att väggarna är dömda att brytas isär. Det är ett accelererande förlopp – ju flackare takvinkeln blir desto större blir de utåtriktade krafterna.
  Kanske dags att sätta in lite stålvajrar med tillhörande ankarjärn i ändarna?

 16. Agneta uti Lund

  Utmed turistvägen Gränna–Rök finns det ramslök på många ställen. Även söder om Gränna kan man finna den utmed Vättern.

 17. När båtbyggare byggde hus fick de den där lutningen på väggarna från början. Ser lattjo ut om man går upp på vinden i ett sådant hus, det är som att stå på däck på en båt.

 18. PGW

  Något helt annat: Almedalen.
  Jag är fascinerad men aningen skräckslagen.

  Vad tycker ni, o Lottens kloka bås?

 19. och

  PGW: Skulle vilja vara där, men det finns ju inga rum kvar, så åker man dit idag får man nog sova under en bro- Och det är ont om broar i Visby. Kanske i en ruin?

 20. Ja, vad ska man säga. Den 25 juli 1968 klev Olof Palme upp på ett lastbilflak nära Kruttornet vid Almedalen och berättade på ett öppet möte om politiska frågor som han funderat på ett tag. Det uppskattades och upprepades nästa år. Och nästa, då han blivit partiledare. Efter ett tag anslöt övriga partiledare och efter ytterligare ett tag ordnades ett ekonomiskt seminarium och efter ytterligare ett tag fick vi dagens evenemang, som brukar kallas politikens Kiviks marknad. Har man tur hamnar man på intressanta seminarier, har man otur går man omkring med en stark känsla av att man borde satsat på den riktiga Kiviks marknad i stället. När jag fick en inbjudan till ett Almedalsveckomingel ombord på avfallsfartyget Sigyn insåg jag att en av oss var i otakt med tiden – Almedalsveckan eller jag.

 21. Almedalen vill jag inte alls åka till, är väl vad jag kan säga. (Jag tycker inte ens om rosévin, som tydligen är de rigueur.)

  Ramslök kan man köpa frö* till och odla hemma, om man råkar ha lite lundliknande miljö (alltså inte trädgårdsland i full sol utan mer fuktig lövskugga). Jag har aldrig prövat men det kanske vore en tanke …

  * hos sådana välrenommerade fröfirmor som Impecta, Runåbergs fröer och Rara växter, och standardpriset för just denna art verkar vara tjufem kroner för en fröpåse, såg jag när jag kastade en blick för att jag blev nyfiken.

 22. Båthuspernilla

  @Ökenråttan: Ramslök kanske inte finns i huvudstadskommunen, men den finns i kommuner runt om. På Adelsö (Ekerö kommun) och i Nacka vet jag att den förekommer.
  Ramslöken på Adelsö bloggade Gitto lyriskt om i försomras/våras.

 23. Jag anmälde faktiskt mitt intresse för att åka till Almedalen redan i vintras. Fixade boende gjorde jag också. Och sedan slog mig tanken att jag ju faktiskt tycker riktigt illa om rosévin, så jag ställde in och satte mig och de två minsta på ett plan mot … England!

  Just nu är vi i luften halvvägs mellan Köpenhamn och London och alldeles nyss råkade jag vända Trettonåringens lilla handväska uppåner. Papper, pennor, busskort och en tandborste trillade ut medan den enda squashboll som jag har sett på denna sida sekelskiftet sakta rullade ner mot cockpiten.

  – Boll! skrek jag per automatik som på basketplanen.

  Det kan rekommenderas; mycket intressant att se vilka som reagerade och hur.

  I säkerhetskontrollen tog de vår kaviartub men lät tandkrämstuben av samma storlek följa med på planet. Vari ligger logiken i det?

 24. och

  Men Lotten, wtf? Tänk om jag vetat det och kunnat ta över! Var hade du tänkt bo?

 25. Ramslök är gott, t.ex. som ramslökssmör till kött, men ännu godare är kajp som också växer vilt här på Gotland. Kanske inte i Almedalen, men gör den det är den nog nedtrampad vid det här laget. På östra sidan av ön är det mycket lugnare. Både kajpen och ramslöken ska plockas före blomningen.

 26. Almedalen!
  Finns det nån som inte är där?
  För några minuter sedan sökte jag en person som har bra koll på slirning mellan gusk och vira i pappersmaskiner. När hon svarade var hon i/på/vid Almedalen. Något förvånad kanske jag lät så hon förklarade ”Jo vi har ju statliga ägare numera och då åker man till Almedalen”

 27. Örjan

  SG: Fackspråk, mumbo-jumbo för mig.
  ”slirning mellan gusk och vira”
  Har jag lyckats googla rätt?
  Min tolkning: Mellan utpressning av vatten ur pappersmassan (guskning) och överföring till oändlig silduk (viran)

 28. Helt rätt!
  Det handlar om att mäta hastighetsskillnaden mellan den drivande valsen (gusken) och silduken (viran).
  Jag kanske skulle ha ringt dig istället?
  Eller är du också i Almedalen?

 29. Ökenråttan

  Nja, jag är inte ute efter att plocka ramslök utan att i all enkelhet och helt lagligt köpa en ruska, för det var gott. Och den ska vara oerhört nyttig.
  Nu funderar jag över om man kan säja att vår balkong erbjuder ”lundliknande miljö”, för då kunde jag enligt Annikas tips odla själv. Vi har ju bara vår loppbitna krasse och två krukor med klena växter som jag satt ut i ett hörn för att dom ska få dö ostörda. Och då ska ni får se: Dom blomstrar upp som aldrig förr och någon tanke på att göra mej av med dom har jag numera inte alls. Men att kalla dom för en lund, nä, det vore att ta i.

 30. Haha, jag gick inte på det där Lotten! Jag ska prova med ”Boll!” Nästa gång jag flyger. Jag gissar för övrigt att tandkrämstuben var av plast och kaviartuben av metall, emedan ett vapen av mjuk plasttub kan vara svår att tillverka fick ni behålla den.

 31. Örjan

  SG: Ang Almedalen
  ”Almedalen är en Hultsfredsfestival för kostymfolk. För alla dem som inte längre kan packa ner tält och sovsäck och leva i undantag några dagar är Almedalsveckan ett legitimt alternativ.”
  Utdrag ur denna artikel.
  http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8651486

  Ang gusk och vira. Glad jag lyckades tolka fackspråket. Lösa problemet är jag inte kapabel till.

 32. Örjan

  Ang Lottens ”boll”.
  Vore hon golf- i stället för basketspelare kanske hon ropat ”Fore”. Undrar hur reaktionen då varit.
  (”Fore” är golfspelares varningsord för sned/felslagen boll som kan befaras träffa annan spelare på banan)

 33. Framme!

  Fast vi är inte i London, vi är i Ditchling när Brighton. Om vi hinner ta oss till London, blir det definitivt Churchill Arms!

  Jag var i såpass god tid med att ändra mig när det gällde Almedalen, och, att jag inte har tagit upp en plats — den övergick omedelbart till någon annan i en FB-grupp som jag är med i. (Och jag som ju inte är så intresserad av just politiken utan mer den mänskliga samvaron och slipsgubbar i tält, ska kanske låta de politiskt intresserade ha förstatjing. Jag hade nog bara bloggat om fel och varit lite dryg.)

 34. Hm. Minns jag inte fel finns det någon kusin i trakterna.

  Asså, inte min kusin. Han är nog mer i Almedalen.
  Jag skulle nog helst gå på Nikodemussamtalen i Domkyrkan på kvällen. Där tror jag det är intressant.

 35. (London. Jag är inte avis. Närå. NÄRÅ.)

  Ökenråttan — helt allvarligt, oavsett vilket väderstreck din balkong ligger i kan du antagligen odla ramslök i en vid (de behöver utrymme) behållare/kärl/potta (med hål i botten, ALLTID hål i botten på kärl där utomhusodling sker) som du fyller med planteringsjord blandad med lite grov torv, håller fuktig, och ställer direkt på golvet nedanför räcket så att inte solen bakar det hela. Det kan rentav hända att löken kan övervintra. Och sedan köper du ett par japanska minilönnar och något miniatyrbarrträd och odlar i pottor intill, och så HAR du en lund på balkongen. Med ramslök.

  Ha. Ibland önskar jag att jag hade en balkong att pröva alla mina plötsliga idéer på …

  (Do not try this at home, höll jag på att skriva tills jag insåg att det går att pröva hemma …)

 36. Örjan

  Lotten är Lotten.
  Önskar tips om besöksmål mellan smestan och Skåne. Men sen flyger hon med barn iväg till englandet.
  Utan att fråga båset om råd/tips.
  Uppochnedvända världen.

 37. och

  Steak and kidney pie, säger jag bara. Jag hälsade på familj i London en hel vintervecka på sextiotalet, och pajen på söndagspuben var god, det minns jag bestämt. Mysig stämning i London. Men råkallt.

 38. och, råkallt? Bah.

  Min andra hälft och jag råkade tidigare i dag händelsevis samtala (apropå rapporterna från sydvästra USA där de har fullkomligt groteskt hett för närvarande) om en särdeles ihågkommen tvåveckors semesterresa då vi var i London (-93 eller -94 eller lite senare, kommer’nte ihåg) när de rapporterade kaos på Heathrow för att asfalten smälte. Vi gillar över huvud taget inte värme, men cirka trettifyra grader varmt i stenöknen London är faktiskt helt … j*vl* … h*lv*t*s … obegripligt vidrigt. Puuuh.

 39. Hihi, tack, nu fick jag mig ett gott skratt, Örjan.

  Javisst är det min kusin som hyser oss, Cecilia N. Resan till England var planerad (Almedalsplanerna till trots), men jag visste redan för tre veckor sedan att jag inte skulle få en sekund över till era eventuella och säkerligen fantastiska tips och kanske bara en halv sekund till bloggandet. (Jag är så nöjd: jag har hittat ett rejält nätverk. Som funkar!)

 40. och, London är inte alls råkallt förutom möjligen på vintern.
  Jag var där för inte så länge sedan och vädermässigt så var det
  sol och värme vareviga dag som jag var där.

 41. Örjan

  Hur många nätter till i englandet och i så fall var?
  Tror besöksförslag efter ”kungörandet” kommer från båsdeltagare.

 42. Ökenråttan

  Annika: Tack för ramslöksodlingstips! Men formuleringen ”direkt på golvet nedanför räcket” gör mej undrande. Vår balkong har kortsidan rakt mot söder och långsidan rakt mot väster. Räcket består av glest placerade metallspjälor. Det ger alltså ingen skugga. Vi har en markis men den ger inte skugga på golvet. Vi får väl anlägga en häck då, för att skapa lite solskydd för ramslöken. Kanske dom träd som ska föreställa dungen kan arrangeras så att dom ger skugga …

 43. Örjan

  ÖR: Verkar jobbigt. Kolla plocktips där ramslöken växer naturligt istället.

 44. Ökenråttan, jajamensan, dels skaffar du småträd som bildar en dunge som då står söder och väster om lökodlingen, och dels, samt för säkerhets skull, skaffar du dig till exempel någon trevlig gammal brasskärm och ställer intill räcket på sydsidan så får du både dekoration och skugga!

  (Nej men uj, nu får jag lust att besöka balkongen och peka och rita och berätta och … förlåt mig, jag blir bara så entusiastisk!)

  (ingenting att se här; cirkulera!)

 45. och

  LL99: Ja, jag var alltså där, i London, på VINTERN!! Och DÅ var det råkallt. Hu. Och ingen centralvärme. Jag tror de hade en strålkamin i öppna spisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.