Hoppa till innehåll

Nämen om vi skulle starta lite upplopp, hörni?

Spring ut på planen!

Skärmavbild 2013-05-27 kl. 08.18.32

Släng lite eld på någon!

Skärmavbild 2013-05-27 kl. 08.19.45

Sedan åker vi till en förort där vi inte bor och tuttar på en bil! Eller en förskola! Ja! För vi har ingen lokaaaaaal! Och om inte vi får ha någon lokaaaaaaal, så ska banne mig inte småungarna ha nån lokaaaal!

Förlåt, nu förflyttades jag minsann till 1970-talet när man for omkring och gjorde olagliga saker och skyllde på att det inte fanns tillräckligt många ungdomsgårdar (ergo lokaaaaler). För man demonstrerade inte enbart – det var alltså inte bara fridfullt tjoande med

 • fackliga rättigheter!
 • dagis!
 • jobb!
 • vi flytt int’
 • ropen skalla ____ (fyll i lämplig fortsättning som gärna rimmar eller slutar på “alla”)
 • uuuut meeeed____ (fyll i lämplig person som ska slängas ut från valfri olämplig position).

Man kastade även då brandbomber, slog ner gamla tanter, plankade på tunnelbanan och var redlöst berusad på Barnens dag.

Man och man, förresten — jag satt ju bara hemma och fantiserade om min basketkarriär. Men jag umgicks under en period med ett gäng killar från Lidingö, som stolt berättade om allt ”bus” och att de hade under 2,0 i medelbetyg … och som fick mig att ljuga om mitt eget medelbetyg. (Jag sänkte det för att inte framstå som en plugghäst.)

Fast … varför ska vi låta det stanna vid fotbollsarenor och Stockholms förorter? Vi kan väl begå olagligheter vi också? Jag är till exempel väldigt missnöjd med hur Coop har möblerat om i min affär.

 1. Storma fruktdisken!
 2. Ta de gröna bakpotatisarna och lägg dem ovanpå de övermogna avokadorna!

Sedan tycker jag faktiskt att bilisterna har börjat slarva med körriktningsvisarna i cirkulationsplatserna. (Eller ”blinka i rondeller”, som det egentligen borde heta.) Varför ska jag behöva stå ut med sådan lättja från vuxna människor?

 1. Släpp en bomb mitt i rondellen!
 2. Lägg ut spikmattor som har blinkningssensorer som drar in spikarna för alla som sköter sig!

För att inte tala om alla idrottsevenemang som bara går ut på att tävla: sicket trams. Varför fokusera på bollkontroll, balanssinne, precision, koncentrationsförmåga och styrka när man skulle kunna få utlopp för sina aggressioner som publik också?

 1. Låt fäktningspubliken storma pisten med sablar och bengaliska eldar – sedan de utrustats med skyddsutrustning förstås!
 2. Lär ut tacklingsteknik så att isdansare måste vara beredda på plötsliga publikinhopp! (Här kan man med fördel värva gamla avdankade hockylirare som kan få en ny karriär som ”under cover-publik” på konståkningsarrangemang.)

Sådärja, nu tar jag en välbehövlig raljeringspaus.

Och nu har jag en helt allvarlig idé: lär ut retorik från första klass. Några av killarna och tjejerna som prompt måste göra sin röst hörd genom att sabba för andra kanske skulle kunna ha nytta av att kunna tala för sin sak?

Uppror i Husby. Bildkälla.
Uppror i Husby. Bildkälla.

Brasklapp:
Även jag begriper att man måste revoltera och säga emot vuxenvärlden innan man själv blir vuxen.
Även jag begriper att det är mer synd om vissa än om andra.
Även jag begriper att man aldrig kan eliminera alla uppror.
Även jag har gjort uppror: jag sydde ju in mina jeans så att jag knappt fick på mig dem. Där fick vuxenvärlden så den teg!

Share
Publicerat iBloggen

56 kommentarer

 1. och

  Tänkte just på det där med lokaaalerna…! 😉

  All den här förstörelsen är sanslöst korkad, och det är alla ursäkter förden också. Det finns förmodligen saker som behöver bli bättre, inte bara i Husby, och diskriminering som borde bort, inte minst mot folk över 40,och poliser som BORDE avskedas ASAP. Men inte fasen är det därför skitstövlar slår sönder dagis och bränner grannens bil? Ett sidomotiv som kommit in i bilden är försäkringsbedrägerier (på sina håll, måste betonas, det gäller ju inte ALLA förstörda bilar, eller ens majoriteten, skulle jag tro.)

  För vad gör skurkar och banditer när det börjar brinna? Funderar på hur de ska kunna dra nytta av situationen, förstås. Nu pröjsar jag några skitungar för att bränna konkurrentens butik, eller för att hämnas på någon, eller tutta eld på min egen bil!

 2. och

  Etymologi till brasklapp: Lätt och ömsint klapp i kärestans ända.

 3. Egengtligen är det märkligt att en av världens modernaste idrottsarenor inte förmår att hålla publiken borta från plan. Det här var inte första gången. Hur byggde dom egengtligen?

  (Här fick jag in en Stockholmsfonetisk stavning en gång till!)

 4. Förlåt att jag inte deltar i kravallerna här och nu: jag redigerar ekonomitexter:

  “Ju mer man använder idag, desto mindre finns det kvar i framtiden. Och tvärtom.”

 5. Sorry. Men ‘ä’ finns ju knappast här, så jag borde skrivit ‘ejengklijen’.

  Annars är GeoGuessr nere och de har larmat sin ISP, Twittrar de. Må stoppet inte vara länge:
  https://twitter.com/geoguessr

 6. Christer

  GeoGessr är uppe igen och visar mil efter mil av spikrak väg i öknen.

 7. Herr R

  På stockholmska finns inga ä:n Lotten. Ijenklien är nog det korrekta fonetiska stavningen om man undrar hur vi egentligen uttalar det.

 8. och

  NU finns det ä i stockholmskan igen! Alla säger ÄÄÄÄÄR.

  ”Ju mer man använder idag, desto mindre finns det kvar i framtiden. Och tvärtom.” Skrev de så? På riktigt? Du sparar väl alla roliga grejer du hittar för en ekonomiskt framgångsrik succébok med skojiga citat och bloopers?

 9. G-t mot slutet uttalas både hårt och mjukt. Kanske beror det på var i stan man bor? Annars får jag fortfarande 403 på GG och deras T-flöde är inte uppdaterat.

 10. Ijenklien. Ijenklien. Ijenklien.

  (Sitter här och övar.)

  Japp, citatet om framtiden är korrekt återgivet. Och ja, jag sparar allt eftersom jag år 2023 kommer att slå världen med häpnad med en kioskvältare om ekonomiska lustifikationer.

 11. och

  “Ejengklien” kanske folk säger?

  Jag, i egenskap av tr*km*ns, säger faktiskt egentligen. Med alla bokstäver på plats. Men jag har droppat d i vad. Pronominet alltså, inte substantivet.

  Intressant när man tänker på det – i “va?” har man kort a, men i “vaa haru gjort?” blir det helst långt a.

 12. JÄÄÄS!! GG is live ‘n kickin’!

 13. och

  JÄÄÄS? Håller du på och bakar, LarsW? 🙂

 14. “Han är en sån som kommer på upploppet” kan verkligen betyda både det ena och det andra.

 15. Fonetiken, den fonetiken. Portugisiska och många Folkvagnar på gatorna. Mycket riktigt Brasilien. (Mitt bakade bröd äter inte ens jag själv).

 16. PK

  Upplopp jag bilbrinns.

 17. Planlopp på Friends Arena finns.

 18. Ökenråttan

  Härförleden frågades det i båset hur man kan bo i Stockholm. Lille M och jag var bortresta så där 10 dar; kom hem till huvudkommunen i onsdags kväll. Morgonen därpå promenerade vi förbi den lilla tvättinrättning som ligger i vårt kvarter. Innehaverskan kom utrusande, alldeles till sej och ropade “Här är ni ju!” Att neka hade varit lönlöst, så vi sa “ja”. Hon berättade att nåra dar tidigare hade det varit både ambulans och polisbil vid vår port. Hon hade sen hört att nån i vårt hus hade dött och eftersom hon inte hade sett oss på ett tag så … Hon kramade om oss, alldeles lättad att det inte var oss det hade gällt. Så har vi det här i stan. Man blir ombrydd.

 19. Min blomstertjej tog inte bara hem Physalis för min skull; Hon till och med ringde när de var hemma. Hamburgerkillen vet pecis (Stockholmska igen) vad jag är ute efter när han ser mig, och gänget i Thaikiosken vet att det är #19 med kyckling som gäller när de ser mig.

  Jag är vare sig kränkt eller mår dåligt av att leva min närförort. Inte bränner de några bilar i våra kvarter, heller. Bonus: Räddningstjänsten var här i ett vattenskadeärende igår och ingen av 55-plussarna i vår förening kastade sten på dem.

 20. Upplopp? Du som inte gillar att springa. Hur ska det gå?
  Vill du ha upplopp så får du faktiskt springa HELA loppet. 😉

 21. Malin Lindqvist

  Om man tänker efter årdengklickt finns det fler svåra ord som dagens förslöade juveniler inte ids uttala ordentligt.
  Texempel.

 22. och

  Jag bara måste dela med mig till detta bås den artikel jag snubblade över på universitets hemsida idag, “Behövs regler i språket?”. Den är skriven av filosofer, och sista halvan går så här:

  “Behövs då inte språkliga regler? Nej. Vad som i praktiken behövs är regelbundenheter, betonar Kathrin Gluer-Pagin. Att vi faktiskt använder språket på likartat sätt talare emellan, och från det ena tillfället till nästa, gör att vi mycket lättare kan förstå varandra. Och eftersom vi gjort så under lång tid har språket kunnat förmedla traditioner och hjälpa oss bygga upp en kollektiv kunskapsbank. Det har hjälpt oss att ta tillvara förflutna erfarenheter och utveckla och förfina vår uppfattning av verkligheten. Att behärska denna kommunikationsform är väsentligt för att förstå både skönlitterära verk och vetenskap. Men för det behövs inte några normer för vad orden ska betyda eller hur vi ska prata.

  Försämrad skrivförmåga bland studenter

  Åsa Wikforss konstaterar icke desto mindre att hennes studenters skrivförmåga har försämrats på ett chockerande sätt de senaste tio åren. De har sämre syntax och meningsbyggnad och Åsa Wikforss får ägna stor tid åt att kriarätta uppsatserna.

  – I filosofisk mening behövs inte normer, men vi behöver kunskap om regelbundenheterna i språket vi ärvt. Förlorar vi kunskapen, så förflackas tankarna. Jag tror att flera av mina studenter skulle ha problem att läsa Strindberg idag, säger Åsa Wikforss.”

  Har de inte rört ihop lite saker där? De kanske skulle prata med en lingvist?

 23. Ökenråttan

  Gluer-Pagin: Skumt; låter som nån som klistrar ihop sidor, enkannerligen då såna som med innehåll som man inte vill veta av.

 24. Ökenråttan

  F.ö., Gluer-Pagin: Finns det andra erfarenheter än förflutna dylika?

 25. Det var i sanning en underlig läsning! Tack! Den åker meddetsamma in i “kan vara bra att ha-mappen”.

 26. och

  Jag saknar lite definitioner där, t ex av normer, regler och regelbundenheter. Och var kommer det medfödda sinnet för grammatik in?

 27. PK

  Jag kan inte läsa Gustaf Vasas bibel. Undrar om det gör mej till en förslöad juvenil? Hm, knappast juvenil.

 28. och

  Lite längre avstånd till Gustaf Vasas bibel än till Strindber, väl? Och så är det väl dessutom frakturstil i Then Helga Skrift På Swensko, eller vad den heter?

 29. Retorik i första klass låter som en bra idé och en hel del andra saker som man inte tycks få lära sig någon annan stans. Vet ni om att min lågstadiefröken (bland annat) lärde mig hur man torkar händerna på EN pappershandduk? Nej, såklart ni inte gör, men jag undrar hur många som fått lära sig det i skolan?

 30. Inte off längre! Jag har tränat fokus och balans, det fick jag ju inte lära mej i skolan.

 31. Ahaaaaaa. Det där med EN pappershandduk har jag ju glömt att lära mina barn. Retoriken har jag tyvärr varit lite slö med på senare år, men nu ska här argumenteras hela långa sommaren!

 32. Jag tycker iallafall att det är allvarligt att publiken utan vidare kan ta sig in på planen i en av världens modernaste fotbollsarenor, en säkerhetsmiss av guds nåde. Varför läser vi inget om detta?

 33. Häääär, Lars W — de har vetat om säkerhetsproblemen länge! Och parkeringsbekymren. Och kommunikationsmissarna. Och … och … och …

  Min svåger filmade stolleriet som pågick när han skulle ta sig till arenan nu i februari.

 34. PK

  Så och, var går gränsen? 150 år? 300? Jag är övertygad om jag har svårare att läsa Gustafs bibel än Åsas studenter har att läsa Strindberg.

 35. Jepp! Mer retorik te barna!

  Läste nån gång nånstans att de slogs mindre i Piteå än … nån annanstans de jämförde med. Och det vet man ju att snacka kan de i Piteå. De höll sig alltså till att munhuggas istället för att byta huggvapen.

  ”Ju mer man använder idag, desto mindre finns det kvar i framtiden. Och tvärtom.”
  Undrar just var de har gömt den där tidsmaskinen som är nödvändig för att kunna uppnå tvärtomandet: ”Ju mer man använder i framtiden, desto mindre finns det kvar idag.”
  Eller så kan vi skylla på de slösaktiga i framtiden som gör att vi har såna besparingsbekymmer nu … Skönt att inte behöva ta det ansvaret här och nu och historiskt.

 36. och

  PK: Vasa-Gurras bibel kom ut 1521, så det är nästan 500 år sedan. Man uttalade inte ens orden likadant som idag, och det syns på stavningen. Så där är du ursäktad om du inte kan läsa allting utan ansträngning. Men träffade du Strindberg, skulle du kunna prata med honom – även om han förstås inte skulle känna till konstiga ord som mobil och Internet.

 37. och

  Jag skulle tro att gränsen för hyfsat lättläst text går någonstans vid 200 år. Tänk Bellman. Men då måste man vara lite bildad för att förstå hans referenser – misstänker att dagens förvildade ungdom inte känner till Charons älv, till exempel.

 38. Vi skulle ha lätt att förstå Strindberg; möjligtvis skulle vi tycka att han sluddrade lite. Han skulle däremot ha svårare att förstå oss eftersom vi skulle yra om fejjan, datorer, web-kameror och fiskgjusar i andra länder. Det hela skulle säkert paja när vi inledningsvis glömmer att nia honom och sedan glömmer att ta av oss hatten.

  Japp, så hade det varit.

 39. Men vi skulle kunna diskutera upplopp, för det ordet har funnits sedan yngre fornsvensk tid!

  (Alltså inte de idrottsliga upploppen – de har bara hetat upplopp sedan 1881.)

 40. Parkeringsbekymren i Solna är en fjärt i motvind jmf det Stadens Fäder ställer till med farligt nära mig: Tele2 Arena, Globen och –några månader till– ett ännu öppet Söderstadion. Såg siffran 65.000 samtidiga om nu Brusan, Lundell och ett återförenat ABBA skulle välja de tre arenorna samma helg.

  Nu är ju just detta osannolikt, men kollektivtrafiken runt Gullmarsplan/Globen är redan i dag överansträngd. [Reklampaus]. Hur tänker dom. Tänker dom öht?

 41. och

  Damer fick behålla hatten inomhus förr i tiden, Lotten. Ditt plommonstop skulle sitta säkert. Däremot skulle nog kortkort kjol och randiga strumpor få honom att undra om du möjligen arbetar på en varieté?

 42. Clam

  ”Ju mer man använder idag, desto mindre finns det kvar i framtiden. Och tvärtom.”

  Fullt logiskt. Ju mer det finns kvar i framtiden, desto knalare är det nu. Att spara är ett sätt att förskingra dagskassan.

  Om man ändå ska leva kan man lika gärna göra det omgående. Det har jag alltid tyckt.

 43. LarsW, är det inte uppenbart vilka som tänker med vad när det gäller planeringen av både arenor och Slussar?
  För övrigt trodde jag länge att namnet “Friends arena” var ett skämt från typ “På håret”. Fantastiskt att lyckas offentliggöra vänskapskorruption på det sättet!

 44. Finns det upplopp så måste det ju finnas nedlopp, och det gör det också. Ostrullningen har avhållits trots polisens varningar, men gamla tantens ost användes inte utan en falsk en, tyvärr. Ingen tycks ha gjort illa sig. Flera vann.

 45. Malin Lindqvist

  Skulle Strindberg verkligen ta illa upp om vi inte niade honom? Månne han skulle tycka att det var underligt att vi inte la bort titlarna innan vi duade honom, men visst skulle han väl vilja bli tilltalad ‘herr Strindberg’?
  Människor man inte var du och bror med, och som saknade titel niade man. Som bodbetjänter, tjänstefolk och andra lågt stående varelser.

 46. Vilka galningar! Påminner om “Highland games” och dom stollighet grenar som är med där.

 47. Nummer ett på listan är tycker jag bästa sortens upplopp. Modernt också och helt våldsbefriat.

 48. (Listan i sig är ju också intressant.)

 49. Nytt pers i GG! 15.306 utan att googla. Oljeledningen i Alaska var tacksam, men Hongkong hade jag bara tusen meter fel på. Det gav mer än 6.000 poäng.

 50. Magnus Andersson

  Strindberg kanske var så demokratiskt sinnad, i alla fall periodvis, att han faktiskt var anhängare av ni-reformen (1875–)?

 51. […] sägs ju (kanske apropå gårdagens uppmaning till upplopp) att vi behöver lite kriser, krig och lidanden för att inte stagnera. Att varje liten motgång […]

 52. den blyga

  @Lotten
  Det där med EN pappershandduk har jag ju glömt att lära mina barn.
  En av de fem frestade en period den gamles tålamod genom att vid toalettbesök använda en halv toalettrulle Per gång. Inte allt hamnade i “stolen”, det krävdes både utom och inomrensning flera ggr/dag…

 53. Haha! Mina telningar testade toalettkapaciteten vid ett flertal tillfällen. Värst var när jag kom hem med stor nöd och toan var fullastad med frottétvättlappar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.