Hoppa till innehåll

När är det som allra roligast?

Hemma i köket har vi en skrivbok med ”dagens fråga”. Den funkar lite som en gästbok — vi sitter alla runt bordet och så svarar vi på frågor som

 • vem vinner fotbolls-VM?
 • vad gör du med den här miljonen som jag ger till dig NU, men som du inte får ge bort till välgörande ändamål?
 • vilka skor är bäst?
 • hur många tänder har du?
 • vad är meningen med livet?

En av frågorna som ännu inte har ställts i boken är “när är det som allra roligast?” Så nu ställer jag den till mig själv — på förekommen anledning eftersom den här veckan var något i hästväg när det gäller både tågresor och roligheter. Helgen tillbringades dels på föreläsning med efterföljande bankett i Göteborg, dels hemma i Eskilstuna med basketturneringen som är störst i Sverige.

Och som jag har skrattat. På fullt allvar funderar jag på om jag inte har haft som allra roligast just denna helg.

 1. Översättarna är komplett från vettet. Förmodligen för att de alla sitter på sin kammare och rynkar pannan samt fokuserar stenhårt på petitesser tills de helt enkelt måste pysa ut galenskap.
 2. Basketfolket får tvärtom utlopp för allt hela tiden och växlar sekundsnabbt mellan gråt och skratt. Professionalismen lyser igenom i sekundsnabba krisögonblick när beslut måste fattas på studs. (Pun intended.)

Äh. Egentligen vill jag ju bara tala om att jag har haft en vansinnigt rolig helg och alls inte fundera på när man har det som roligast. Men jag  vill ju också tala om för herr Mannerström att hans mat på tågen är okej, inte mer. Och att potatisen är skrynkligare än i matsalen runt 1978.

– Seså, lille Leif. Ät nu upp potatisen och sitt inte där och sura.
– Seså, lille Leif. Ät nu upp potatisen och sitt inte där och sura.
Share
Publicerat iBloggen

68 kommentarer

 1. När det är som allra roligast står Fantomen stilla (gammalt djungelordspråk)

 2. Stackars Fantomen. Tänk vad han missar.

 3. Jag blandade ihop djungelordspråken! “När Fantomen handlar står kön stilla” ska det vara.

 4. och

  När det är som allra roligast?

  Krama små barn. Skratta med trevliga människor.

 5. Potatis jag minns
  serverades kvinns.

 6. (Jag har tjugonio tänder, vilket är ett genuint udda antal.)

  (Allra roligast är det lite helt plötsligt, då och då. Typ.)

  (Och fotbolls-VM vinner FIFA. Jämt.)

  Jag oroar mig fortfarande — går det att tvätta klänningen?

 7. Det blir bara roligare och roligare. Att veta att man just haft sin roligaste stund måste vara väldigt ledsamt.

 8. Örjan

  Dagens roligaste- Läsa Lottens #100- inlägg.
  Må det alltid vara #100- inlägg för Lotten framöver!

 9. PETITESSER?? Som översättarstudent (Södertörns högskola lade vår kurs mitt i våra tänkta två år, och nån översättning med mitt namn finns inte, ännu, så översättare kan jag inte kalla mig) känner jag mig KRÄNKT! Får nog lägga till en 😉 här.

  Nån helrolig dag var det länge sen jag hade, pga ohälsa och annat, men roliga stunder har jag däremot ofta. Det kan räcka med en reg-skylt, nåt tossigt språkfel, journalgrodor osv.

  Olle Engstrands bok Hur låter svenskan, ejenklijen (med förlov för stavningen på sista ordet) var nåt roligt med dagen idag förresten.

 10. Jag har 27 tänder och har ändå inte dragit ut någon. Roligast har jag när jag minst anar det och fopollsvm driter jag i.

  Jag har fått en fråga jag behöver hjälp att besvara; fejsbok frågar så här: “Vart gick du i gymnasiet?”. Jag gick till väldigt många ställen under mina tre gymnasieår så jag undrar vilket av dem de menar.

 11. Niklas, du kanske kan svara “både till och från”, det borde täcka in det mesta åtminstone.

  Men nu börjar jag grubbla över matbilden. Skrynkelpotatisarna kan jag identifiera, och att det är lax längst upp till vänster hade jag klarat även utan skymten av menykortet. Men däremellan är … nå’ klet. Spenat? Och framför allt är det något vått under potatisarna som får mig att tänka på lös aprikosmarmelad men det kan det väl inte vara.
  (Jag är lite skeptisk till Mannerströms villighet att låna sitt namn till saker — en gång köpte vi en fryst maträtt som såldes under hans namn och den var inget god alls.)

 12. Räknar ni tänder!?
  Då måste jag berätta att en tand långt bak behövde renoveras till ohemula pengar. Jag förklarade för min tandläkare, som faktiskt heter Bitman, att jag måste göra en investeringskalkyl. Jag baserade den på statistiskt säkerställd återstående livslängd och kom fram till att investeringen skulle bli tämligen olönsam.

  Jag presenterade kalkylen och undrade vad alternativet, att dra ut den, skulle kosta? Bitman hade problem att acceptera mitt resonemang så jag fick gå ut på nätet och leta reda på trolig kostnad. Ungefär en tiondel av den stora investeringen.

  Så nu har jag en tand mindre än jag brukade ha. Men vet fortfarande inte hur många. Är det inte samma på alla?

 13. (tja, normalen är 28 vanliga, och sedan mellan 0 och 4 visdomständer — jag har haft två visdoms men har numera bara en, till exempel)

  Nu är det så sent så jag kan göra vad jag vill. Roas av papegojor som spelar basket till exempel.

 14. Jag brukar få mitt dagliga skratt vid just middagsbordet. Vi har faktiskt riktigt skojiga barn och PK kan spruta mumsmums mellan tänderna och skratta tills ögonen är små fontäner av tårar. Annars är det såklart fest som gäller. Jag ska ju ha en fest snart, så nu ska jag skynda mig att bjuda in minst en översättare också! Tack för tipset!

 15. PK

  Jag tror bestämt att Anna är lite smygekivok.

 16. Det var så smyg så jag var tvungen att tänka en lång stund. Är fortfarande inte helt säker.

 17. Bedrövligt försvarsspel, Annika! (Lägg märke till hur jag lägger hela ansvaret för papegojornas game plan på Annika, som egentligen bara serverade en länk.)

  “Serverade” var för övrigt ett roligt ord att skriva.

 18. God morgon! Roligt ofta, ofta. När en ideellt engagerad person ringer på morgonkvisten och sjunger Taube i mitt öra, t ex. För att han tycker att jag behöver lite sång på just morgonkvisten. Och – jag får betalt för det!

 19. Klänningen får bara kemtvättas, Annika! (Helt okej, jag har sju andra festutstyrslar som är spullna på och som väntar på desinfektion.)

 20. Annika, jag undrar hur jag ska få Fia att inte kasta bollen. Hon har en liknande plastboll som brukar flyga över köket då och då. Hur är Gandalfs försvarsspel?

 21. PK

  Anna, knappt jag heller. Jag kom bara att tänka på en gammal sketch med Magnus och Brasse från sjuttiotalet när dom cencurerar manus. “Nej nu har han gått och vunnit igen den där Fit…fi..hanpaldi. Vi skriver Ronnie Peterson istället. Nej det blev ju Ronnie Pet. Vi kan ju inte ha Pet-Ronnie som vinnare.”
  “Centerpartiet går upp. Det är ju smygsnusk, du är väl bekant med var på kroppen centerpartiet sitter?”
  “Kön, det står kön! Tjö ö en, kön. Fast sammanhanget blir lite lustigt, hon stod och väntade i kön till busshållplatsen.”
  Osv.

 22. PK, jag har för mig att jag hört en gammal spaning, Jonas Hallberg tror jag det var, där han ville byta ut alla dessa snuskiga namn mot ett neutralare ord som t.ex. tulpan. Vi vet ju ändå vem vi menar när vi säger Brad Tulpan eller Emerson Tulpan.
  Så när Fantomen handlar står tulpanen stilla.

 23. Christer

  Det var ju bara den gröna som hade något defence-spel över huvud taget. Fast den ena grå hade några sköna moves precis vid 2 minuter. En riktig ancle breaker (förutom att den röda tittade ointresserat åt ett annat håll)!

 24. och

  På tal om smyg läste jag en rolig grej i ett engelskt kommentarsfält.

  Det handlade om Ikeas ibland olycksaliga produktnamn som kan slå helt fel på andra språk, och någon (inte jag!) försökte förklara att det kan gå lika illa åt andra hållet, t ex vad Pippa Middletons förnamn betyder på svenska, och fick en arg reaktion. Visa lite respekt! fräste personen. Det är faktiskt den blivande drottningen syster du talar om!

  Så någon annan fick förklara att ingen hade hittat på något bara för att skymfa denna dam, utan att pippa är ett gammalt svenskt sexslangord. Och inte fullt så farligt som f-ordet heller.

 25. Hondas olyckliga namnval som stod dem dyrt ej att förglömma.

 26. Rolls Royce lanserade ursprungligen sin “Silver Shadow” som “Silver Mist”.

  Inte så lyckat i tysktalande länder.

 27. Christer

  Eller Mitsubishi Pajero. Allvarligt, om man ska hitta på ett namn som låter lite läckert spanskt, har man som multinationellt företag inte resurser att ta reda på om det som man kommit fram till faktiskt betyder något på spanska?

 28. Margareta

  Under en vandring bland Visbys mysiga gator innanför murarna, gick jag förbi en skylt på staketet, Tandläkare (minns inte förnamet) GADD och telefonnummer…

 29. PK

  Tulpan på er då rå.

 30. Christer

  Och ankle stavas förstås med k.

 31. Ankleende? Aka Duct Smile. Nä, nu spårade det ur.

 32. PK

  Idag har jag läst följande på en ledande tekniksajt. “I takt med att sommaren lider allt närmare…”

  Till språkpolisen, är det ett vanligt sätt att använda ordet lider?

 33. Nä, hu. Särskilt inte när det gäller sommarn, skulle jag vilja tillägga.

  Kl 15 idag ska jag förresten vara med i Nordegren i P1 för de ska fråga en språkpolis om man får kalla en roll för en karaktär.

 34. PK

  Igår fick jag byta en så där lågenergitulpanlampa som hade sagt upp sig.

 35. PK

  Tulpantorp, stadsdel i Eskilstuna.

 36. PK

  *nynnar lite förstrött…”tulpaner från Amsterdam…*

 37. Alltså… Glädjekvarteren?

 38. PK

  Köp en tulpan annars får du en snyting…

 39. Köp av en snubbe med solsken i blick…

 40. Det sägs att Katharine är tillbaka! Och det måste ha gått vilt till för kameran har helt tappat sitt läge.

 41. Örjan

  Helt klart Katharine/Piret. Ringmärkningen vitt SO, på svart ring identifierad.

 42. och

  Men hur ska det gå för Doris som ju blir ogift mamma? Hon är ju med ägg ju! Hon kan inte både bygga bo, ruva och fånga fisk. Och så blir hon alldeles ensam, stackars liten.

 43. Earnie får väl köra en Per–Albin Hansson …

 44. och

  Niklas: THoppas det, men tror han håller sig till det här boet… Verkar vara fullt jobb med en fru.

 45. Kära kvinns jag minns
  Bråka inte. Här jag finns.

 46. Örjan

  Helt klart- kameran rubbad ur sitt läge. Under strid mellan honorna? Klart inget som ornitologerna förväntade sig.

 47. och

  Kameran pekar ner mot marken. Ser rätt högt ut.

  Snart kommer väl en gube och rättar till alltihop.

 48. och

  Arma Katherine har fortfarande lådan på ryggen. Måste vara enormt irriterande, skava och klia.

 49. Örjan

  Hoppas ornitologerna vågar klättra upp och återställa kameran.
  “Vågar” med tanke på risken att skrämma bort fågelparet.

 50. Doris hittar säkert en byggkunnig pippi-hanne att ruva ihop med! Fördelen med att vara fågel med samma fjäderdräkt, ingen risk att pappan inte känner igen sina telningar.
  Jag undrar fortfarande varför äggen ruvas på den kalla sidan av jordklotet. När dom ändå gör sig besväret att flytta sån långt.

 51. Men fy fåglarna … bara för att jag inte har varit oppkopplad på hela dagen förrän nu. Hur ska jag kunna se vilka dramer som utspelas i boet när allt man får är en stam?

  Niklas, förresten, jag har en känsla av att alla fåglar gillar att kasta saker. Gandhi har ingen boll* men däremot en klocka, som ofta far hit och dit med kling och klång.

  (Skatorna brukar t.ex. kasta arbetshandskar omkring sig när de hittar dem, och finkarna slänger frön åt alla håll ur fröautomaten, och kajorna kastar kottar, osv.)

  * En gång fick han en mjuk boll med svartvitt mönster, som en traditionell fotboll, men den utstrålade någon sorts jättestor farlighet så den befattade han sig aldrig med. Ingen människa begriper vad som är farligt respektive ofarligt i en papegojhjärna. Skor är livsfarliga men strumpor är urroliga leksaker. Kepsar är döskoj men hattar är grymma odjur.

 52. PGW

  Men hur ska det GÅ med Doris! Om hon blir ivägkörd måste vi ju kräva ytterligare webkamera så vi får följa henne också!

 53. Örjan

  Lotten: Hoppas du skriver på text om “karaktär”, alt om att Alice B var “subversiv” som 16-åring?
  Ser fram emot att läsa denna
  Referens för icke informerade. Vår språkpolis framträdde, med bravur, i eftermiddagens Epstein och Nordegren. Starar ca 07.00 i programmet.
  http://sverigesradio.se/sida/sok.aspx?q=epsein+nordegren

 54. Vad bra att du länkade, Örjan. Detta till tack har jag nu hört den biten E & N som jag inte hörde i eftermiddags (lustigt nog hörde jag de första och de sista minuterna av dagens sändning, men passagen när Lotten var med inträffade tydligen när vi var på ICA och handlade).

  (Och själv är jag svårt oförtjust i både “karaktär” och “spendera” i de nya betydelserna, men man får väl finna sig — jag måste ju inte använda dem själv.)

 55. Hjälp, här händer det saker! Katherine och Doris i en cat fight! Jag är för övrigt djupt tacksam för era rapporter eftersom jag själv inte sitter vid datorn mer än ett par minuter i taget dessa dagar. (Har lagat mat till sju spanjorer och sju svenskar och SATAN vad de åt!)

  Örjan: tack för radiolänken. SR är inte helt lätt att navigera i när det gäller arkiv och länkar. (Men nej, jag skriver inte om det subversiva — måste hålla mig på mattan.)

 56. … och samt kanske men nej.

 57. Örjan

  Inte det subversiva?
  Än mer spännande !
  Vad månne det bli i blogg #100.
  Jag lovar- kommer att läsa inlägget –

 58. Kameran ska vara fixad nu men det är lite för mörkt för att kolla …

 59. Förlåt Örjan, jag blev lite sen eftersom jag lagade köttbullar utan ströbröd och utan sprits – av 4 kg köttfärs. Men nu finns ett nytt inlägg.

 60. Örjan

  Stora stekpannor?
  Alternativet- hoppas du förhandsstekte trillade/formade KB i ugnen innan du gav dem smörstekt yta i stekpannan. Spar tid.
  “Trilla” köttbullar. Intressant etymoligi http://runeberg.org/dialektl/0781.html

 61. Det hemska är, Örjan att jag BARA stekte dem i ugnen. När jag skulle till att förbättra stekytan och göra dem varmare, stod alla och glatt skopade upp dem på tallriken. Jag hann inte göra dem perfekta — vilket alla bara sa var helt okej när de dränkte dem i lingonsylt och kantarell-sherry-grädd-sås.

 62. PK

  Om man dränker dom i kantarell-sherry-gräddsås så spelar nog utan mindre roll. Det är tydligt att du lagar mat till mej på tok för sällan Lotten.

 63. Ingrid Olsson

  Kliver härmed, på uppmaning, in i båset. Tack för ett mycket intressant och underhållande föredrag i Göteborg! Jag började dock fundera på det där med lök på laxen. Jag har nämligen alltid trott att det betyder något som är lite extra bra och jag blev lite fundersam när jag fick veta att jag hade haft FEL (förskräckligt). Därför googlade jag så klart uttrycket och fick upp följande artikel: http://www.svd.se/kultur/sprakspalt/missuppfattad-lok-och-livskamrater_179661.svd
  Om det stämmer så är det alltså något som är dåligt? Hmmm.

 64. Välkommen in, Ingrid Olsson! Ja, “lök på laxen” var något som var dåligt – men har under det senaste decenniet glidit över till att betyda mer som too much, nästan lite som om inte det skulle vara nog, så …. Vi får se — om 50 år kanske det betyder “skarp smärta” eller “fjäderlätta moln”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.