Men jösses och hjälp, vad hände? Jag trodde i min enfald att jag hade skapat en normalsvår lucka som på sin höjd skulle få er att försaka julklappar, syltning, saftning och hårtvätt. Det var ytterst förvirrat överallt, men Anna kom med en bra taktik: att anteckna och följa impulser:
- maudit = maledetto = damned, damn, cursed, blasted
- nou, dessoutom, routan = amaot (och vad som menas med det kan man läsa sig till i den här bloggposten som alla möjliga båsbesökare redan känner till)
- vemkanroutanååååror
- ibland vill man pussa embryo
- vad fattas dig? jag grep en skrivmaskin
Men ingen lösning på gåtan finns ju där.
Vad jag kunde se mellan en plantering av blåsippor och Schubertfunderingar, läktargemytskap och allmän rapportering om tingens beskaffelse, var att Börje Salming var en het kandidat. På grund av ilskan, förmodligen. Även om jag dyrkar den gode Börje, så kände jag att det var på tok för stor skillnad mellan honom och hemlisbloggaren, så jag gick in och gav några direktiv. Som funkade.
Jag anar att Flygbengan var den förste på rätt spår – men så sent som 22:05 – Ta en utflykt till Akademien.
(Om jag nu har fel och någon av visste svaret redan tidigare: säg till i kommentarerna bara. Jag är helt med på självskryt!)
Uppdatering
Första protesten inkommen – från Bess, som redan 21:55 skrev: ”Det är rutigt, absolut rutigt.”
Andra protesten inkommen – Nina skrev redan strax efter kl 21:”Det här var svårt. Men nu passar siffrorna iallafall. Synd att varken texten, bilden eller generalen verkar höra dit. Får sitta på min stol och grunna ett tag till.”
Slut på uppdatering
Sedan följde Zkop med en halvschubert: Strount!
Flygbengan (och andra) fortsatte smart: Somliga skapade gud utan hjärna, de med streck, vinkel eller stjärna. Hur passar generalen in där?
”Strount” var ju spiken i kistan och förklaringen till de underliga diftongerna i texten (som alls inte skulle låta som skånska – det måste ni ju veta eftersom jag ju efter 23 år i Lund kan härma skånska litta). För exakt detta (Strount) hette diktsamlingen, från vilken alstret var taget. Men här fanns en liten slamkrypare – det var ju någon annan som var först med Strount …
(Det är nu ni kliar er i huvudet och tittar snett uppåt till vänster.)
En av mina favoriter när det gäller bokstavskombinationer är C.J.L. Almqvist, som 1840 reflekterade över konstlöshet och trams och strunt i något som han kallade ”Strount (Historien om Elisa Baude)” – men som verkligen inte är lätt att googla fram. (Moahahahaaa.) Dels för att det inte är så omskrivet, sels för att Carl Jonas Love himself råkade skriva ”Srount” som vore han en modern sms:are.
Detta ord (fast med t dårå) annekterade hemlisbloggaren Gunnar Ekelöf (1907–68), som är en av Sveriges allra största och mest uppskattade diktare. Men som jag inte alltid förstår mig på. Här är hela dikten som luckan bygger på:
Jag ser på detta spjäll
Jag ser på detta spjäll
Det är rutigt, absolut rutigt
Jag ser på detta andra spjäll
Det är fullkomligt randigtDet ena är rutigt vare sig det är öppet
eller stängt
Det ger bara lite mer eller mindre luft
Det andra är randigt vare sig man ätit av
det eller ej
men mest när man ätit av det!O vad skall jag göra med alla dessa spjäll
Vad skall jag göra med alla dessa ord
som eventuellt betyder ett och detsamma
med eller utan ränder!Jag är visst kommen på fel halvklot!
(ur Strountes, 1955)
Solklart ju. Ser ni sista raden där? Ja, för den där tanken kom han säkert på efter att ha läst norrmannen Sigbjørn Obstfelder (1866–1900), som i ”Jeg ser” avslutar med raderna som låter som komna från en science fiction-film:
Hvor de graablaa skyer blir tunge.
Jeg ser, jeg ser …
Jeg er vist kommet paa en feil klode!
Her er saa underligt …
När det gäller ledtrådarna, finns det eklöv nästan överallt i luckan. Generalers gradbeteckning, Kanadas flagga (se uppdatering nedan) Blekinges landskapsväxt och lite mer. Siffrorna innehöll stol 18 i Svenska akademien, hans födelse- och dödsår, när han valdes in i Akademien och en och annan diktrad om att skriva, som han ju gärna skrev om.
Gunnar Ekelöf föddes i förmögen familj som var utan bekymmer (förutom kanske att fadern dog i sviterna av syfilis) tills Kreüger 1932 ställde till det för nästan alla med pengar i landet. Han kallade sig själv en outsider redan 1947 (ledtråd ”utsida”, himla passande med alla ou:n) och tog i största allmänhet avstånd från allt som var samhälleligt. Han experimenterade med sina texter och gav ut alster helt utan versaler , vilket ju är … modernt. (Vi har ju t.ex. e.e. cummings och vår egen embryo i samma tradition.)
Ekelöf blev invald i Svenska Akademien 1958 – och då till stol 18. Fast det sägs att han bara kom till ett enda möte, och att han då var rejält ordentligt berusad. (Enligt min åsikt ska endast rejält folk som språkpoliser och basketspelare inväljas till akademien, emedan de ju av naturliga skäl följer reglerna som pådyvlas dem.)
Att jag trodde att en av er kunde, vilket jag skrev i en kommentar, berodde på att både embryo och Torpsara var med och Ekelöf-yrade i kommentatorsbåset för sex år sedan (jävlar vad tiden går snabbt).
Så här skrev Ekelöf ibland:
Perpetuum Mobile
Den gamla vanliga skalligheten
Den gamla vanliga skalligheten
Den gamla vanliga skalligheten
Den gamla skamliga vanlighetenDen gamla vanliga skamligheten
Den gamla skamliga vänligheten
Den gamla vänliga svamligheten
Den gamla flabbiga hemlighetenDen gamla hemliga skadligheten
Den gamla saliga flabbigheten
Den gamla skadliga skabbigheten
Den gamla skabbiga salighetenSedligheten den gamla smakliga
Skamligheten den gamla skändliga
Skalligheten den gamla vänliga
Skalligheten den gamla vanliga etc.(Även den ur Strountes.)
Och så här skrev han ibland:
sonatform
denaturerad prosakrossa bokstävlarna mellan tänderna gäspa vokaler
elden brinner i helvete kräkas och spotta nu eller aldrig jag
och svindel du eller aldrig svindel nu eller aldrig.
vi börjar om
krossa bokstävlarna makadam och tänderna gäspar
vokaler, svetten rinner i helvete jag dör i mina vindlingar
kräkas nu eller aldrig svindel jag och du. jag och han hon det.
vi börjar om. jag och han hon det. vi börjar om. jag och han
hon det. vi börjar om. jag och han hon det. skrik och rop:
det går fort vilken rasande fart i luft och helvete i mina vind-
lingar som vansinnet i luften svindel, skrik och rop: han fal-
ler han har fallit. det var bra det gick fort vilken rasande fart
i luft och helvete i mina vindlingar kräkas nu eller aldrig
svindel jag och du. jag och han hon det. vi börjar om. jag
och han hon det. vi börjar om. jag och han hon det. vi bör-
jar om. jag och han hon det
vi börjar om
krossa bokstävlarna mellan tänderna gäspa vokaler, el-
den brinner i helvete kräkas och spotta nu eller aldrig jag och
svindel du eller aldrig svindel nu eller aldrig.(Ur sent på jorden, 1932)
Läs mer på Gunnar Ekelöf-sällskapets sajt, vetja. Eller titta på de här lååååååångsaaaaamma intervjuerna:
Och nuuuuuu till en vinnare! Plommonstopet har bråda dagar. Niklas i Göteborg! (Som bad mig om nåt. Vad var det? Aha: ”Lotten, jag vill ha en HB imorgon som passar bra till den rituella skinkmackan på kvällen.” Hm. Tre små grisar?)
Lucka 23 kommer vid åttasnåret!
Precis som biologens fru Cecilia N. och alla ni – inklusive f.d. geografiredaktören vid Nationalencyklopedin – mycket väl vet, har Kanadas flagga väldigt lite gemensamt med Gunnar Ekelöf. Men nu har vi fått ett tillskott i Hemlisbloggarjulkalenderns ordbok:
kanadensare subst. ~n äv. kanadensarn, plur. ~, best. plur. kanadensarna
• offentligt medgivande av grovt faktafel som gjorts i den sena natten med en tankekullerbytta av sällan skådat slag [med underförstådd bön om förlåtelse]: hon gjorde en ~ den 22 december och sprang till skogs och kom aldrig mer tillbaka
KONSTR.: att göra en ~
HIST.: sedan 2012; till fornsv. khanintetänkha ’be om nåd’, jfr→ pudel
”Krossa bokstävlarna” brukar jag själv dra till med när jag spelar Wordfeud. Undrar om det kvalificerar mig för stoul nummer 18?
Niklas i Gbg bad ju faktiskt om något i dagens lucka också:
”Koka spjällen. För eller emot? Bara tre luckor kvar och jag vill ha en tröja.”
Ser man på. Nu är det kokta fläsket stekt!
Jag tackar båset för utlösningen *Nämen, hur tänker ni? Skäms!* Detta hade jag inte klarat på egen hand. *Nämen, hur tänker ni nu då? Skäms!*
Sen är det Den Röda Tråden som hittills är så … grön. Varför är den så grön? Den är en muterad blåsippa, aha!
Grattis Niklas i Götet. Idag var jag på blåsippebacken och plockade en stor bukett innan jag kastade den över axeln och sprang ut på planen. Men oj så svårt det var. Inte min genre alls och ingen googlingstid idag. Yngsta blev ju 10 år.
Nämen är ni vakna fortfarande?
Jajamensan. Men allvarligt, var är klapp-påsen nu då? Särskilt jag, som under normala omständigheter kunde ha räddat den, undrar.
Ja.
Klapp-påsen (och nu föregår du faktiskt morgondagens lucka lite) är i Stockholm, men har inte registrerats hos Bagport, och då ”finns den inte” även om den forslades från Hallsberg redan i fredags …
Finns inte, syns inte … syns inte, finns inte. Åh gud vad jag önskar att … men neh. Nu går till och med jag till sängs.
Fastnade framför Summerburst på TV men nu i säng.
Den var inte schysst, Lotten.
Du måste vara mer bilateral. Att dina lettrådar kan pusslas ihop med en eller annan omständighet som någon eventuellt råkar känna till betyder inte att någon som känner till en liknande omständighet kan backa tillbaka i samma associationsbanor som du plöjde upp och som känns självklara för dig.
Vi lägger ner en hel del möda på detta. Men om vi känner att det är spetsfundighet och slump som råder så avtar intresset. Då är det inte roligt längre. Så var det i den här luckan.
Visst kan du säga (som det heter om TV-program): ”Det finns en avstängningsknapp”. Men det vore en tråkig väg.
Jag och säkert jättemånga med mig tycker att det är alldeles otroligt att du lägger sån enorm möda på att roa och underhålla oss. Det är jag mycket tacksam för. Men tänk på det där med spårbarheten och backtrackingen. Det är ett krav i en mängd verksamheter idag. Det senare sagt i fullt medvetande om att det är skillnad på skillnad.
Jag har vunnit Baddaren!!!
Nu kan jag och @Inawi vara finklädda när vi firar nyår ihop. Det blir höjdarns det här.
Ekelöfs dikt med ’krossa bokstävlarna’ är fantastisk, och har brukat sitta ovanför skrivbordet på jobbet, som fix att ta när tanken och språket går i lås. Fint att Ekelöfvinna.
Åh så bra! Nu är vi två göteborgare med coola tischor!
å
här sitter man å grunnar
så var svaret gunnar!
ä
Äh, detta borde vi helt enkelt ha klarat. Det är bra med en lite tuffare grej ibland, och helt oförutsägbart vad vi löser snabbt eller inte. Tack berörda för kinesiska recept förresten! Denna helg går såväl i undergångens som grisens tecken.
@Ica
Vi är faktiskt tre. Minst, det kan finnas garderobsgöteborgare.
Lycka är inte samma sak som tillfällig glädje, utan definieras av forskarna som ett tillstånd när man både känner välbefinnande och är tillfreds med sitt liv. Och lyckligare strävar många av oss efter att bli, trots att vi har det ganska bra i vår del av världen. Problemet, har Bengt Brülde påpekat, är att denna strävan inte alltid bygger på vad lyckovetenskapen visat om vilka faktorer som faktiskt gör oss lyckliga.
Framgång och skönhet är ingen garanti för att man också är lycklig, det har vi väl alltid vetat. Men mer pengar och nya prylar fungerar inte heller, när vi fått våra mest basala behov uppfyllda. Visst kan man få lyckokänslor av en löneförhöjning, en spelvinst, en ny bostad eller teve, men ganska snart är lyckan nere på samma nivå som innan. Och det beror på den så kallade habitueringseffekten – vi vänjer oss vid vad vi har.
Goda nära relationer, vänskap, kärlek, arbete och en socialt och fysiskt aktiv fritid – det är vad som, enligt vetenskapen, har dokumenterad effekt. /DN – Int. m. Bengt Brülde 26/4 2010
Jag är glad och lycklig. Av julkalendern. När min sippa är rätt. Och när den är fel. Igår var den rätt. Behövs inte så mycket mer. /Citronen – idag på morgonen
Grattis Niklas i Göteborg! Ja vad ska man säga, det hade nog inte hjälpt att vara i toppform igår tror jag. Sådana luckor är det bäst att somna på läktaren.
Men nu måste jag få lämna in en liten protest. 21:55 hade jag via en googling på spjäll hittat Ekelöf och ”Det är rutigt, absolut rutigt”.
Innan dess var jag ute och plockade blåsippor med Kapten Krok och Baudelaire.
Ja, i morse slog det till – tala om esprit d’escalier: 18SA är förstås stol nummer aderton i Sv. Ak.! Å så Strountes. Hurra för Råttan och mej!
Självklart, Bess! Uppdatering!
@Bess
Baudelaire är väl nästan rätt. Dessutom.
Ekelöf som är en av mina favoriter. Hade noll tid att ägna luckan i går och detsamma gäller i dag. Vet inte om jag även med mycken tid till förfogande hade kommit honom på spåren – men jag kan ju låssas det.
Men nu måste biologens fru opponera sig. Det är ett LÖNNlöv på Kanadas flagga. Du kunde ju ha lagt ut en bild på … Rosenbom istället. Eller Ronneby brunn. Eller ryska ubåten på grund. Eller … nåt annat blekingskt.
Varsch kom Robert in?
Lönn och ek är träd.
På Gula Husets gräsmatta krattas det på höstarna.
Där är alla träd jämlika.
(Jag tror att Lotten behöver sova lite mer.)
Oj! Sov i nio timmar. Slår upp ögonen och inser att jag måste läsa Ekelöf nån gång (hade väl inte behövt slå upp ögonen för att inse det men nu är det gjort). Hoppas hinna lucka lite idag med!
Mystik + Kanada + Ek: http://www.mysteriesofcanada.com/Nova_Scotia/oakisland.htm
[…] – såpass att inte ens vana luckklurare såg tydliga födelseår och stolsnummer. Vann en tröja gjorde Niklas i Göteborg, som dessutom hade önskemål om dagens […]
NÄMEN HÄRREGU I HIMLEN! JAG HAR GJORT EN KANADENSARE!
kanadensare subst. ~n äv. kanadensarn, plur. ~, best. plur. kanadensarna
• offentligt medgivande av grovt faktafel som gjorts i den sena natten med en tankekullerbytta av sällan skådat slag [med underförstådd bön om förlåtelse]: hon gjorde en ~ den 22 december och sprang till skogs och kom aldrig mer tillbaka
KONSTR.: att göra en ~
HIST.: sedan 2012; till fornsv. khanintetänkha ’be om nåd’, jfr→ pudel
Sensmoral: lita aldrig på Julkalenderns bildpåhäng.
Blekinges EKoxe (inte kungsljus) lika långsökt ledtråd som Kanadas lönnLÖV. Lotten klurat bort sig själv?
Privata förklaringar.
Carl Olov Sommar skrev biografi om GE.
Min bror Tomas arbetar för General Electric. Säljer ”jetmotorer” som skruvas fast på fundament,och används för omvandling av energi.
En liten roddbåt hade nog inte heller funkat. Visst hade det varit väldigt fiffigt. Men bättre med den gamla sparbankseken och en bild med Jesus på korset med staffagefigurer. Plus en snedögd figur.
Nu var jag så tydlig så det känns genant.
Örjan: Tack, tack, tack, jag tar ditt LÖV som sinnrikt uttänkt ledtråd! (Men jag tänkte verkligen fel.)
Dubbelanledning till val av generalens namn? Gavs hans böcker ut på Almqvist & Wiksell? Robert Almqvist hette ju en av grundarna.
Visserligen, Örjan, men det tänkte jag faktiskt inte på! Däremot heter ek Quercus robur …
Robur/Robert? Eller?
Då kunde man lika väl ha visat en gammal femma – kanske kotia?
AHA! Jag anar att Skogsgurra vill göra nästa lucka! Topp!
Jag var inte först. Det var väl Nina på sin stol (21:02)? Luckan var utmanande, men vi i båset underpresterade igår. Kanske distraherade av julstöket?
Bra, Flygbengan — den hade jag flaggmarkerat, men glömt att stoppa in!
Njae. Lite tips bara.
Jag fick kanoten att passa in på GE som hänsyftning till diktsamlingen Färjesång. Hade inte en tanke på löv, vare sig av ena eller andra sorten. Sen översatte han en Robert, Robert Desnos. Inte en tanke på träd där heller.
Wow, Bess — det finns med andra ord många vägar till sanningen! (Vilket är precis som jag har tänkt att det ska vara. Och samtidigt anledningen till att jag ofta inte fattar ett jota av era ledtrådar trots att jag sitter med facit och ni har rätt.)
Om man läser den högst ickeneutrala Wikipediaartikeln om Ekelöf, står det förresten att Färjesång ”brukar räknas till den svenska litteraturens främsta verk”.
Å ja ba:
– Men Den vita stenen då?
Den vita stenen ingår i den kända sviten Färgesång. Börjar med svart och fortsätter sedan med brunt, rött, orange och slutar med violett, grått, vitt. Totalt tio sånger med färgteman.
Maudit? Poète maudit (googla).
GE översatte en av dessa, om jag läst rätt.
OT. Även Libanon har ”trädflagga”. Ingen ek alt lönn. Dock cypress.