Hoppa till innehåll

När Zlatan gjorde en bicykleta på nya arenan

Klädd i föreläsarutstyrsel, rusade jag omkring i Uppsala i förmiddags, när jag mötte en kvinna som var klädd som jag.

Jag. Eller den andra kvinnan.

Efter denna chockerande upplevelse, installerade jag mig i föreläsningslokalen och inväntade massorna som skulle rusa in och ställa frågor om de fantastiska, svenska skrivreglerna.

Att kollegan till höger inte får vara med i helfigur beror på att han inte hör till just den här historien.
Att kollegan till höger inte får vara med i helfigur beror på att han inte hör till just den här historien.

Då ringde min radiokollega Jonas Carnesten, som ser ut ungefär som på bilden till vänster. Han har i flera veckor skrutit om hur han ska gå på Sverige–England-matchen på nya arenan i Stokholm och hur kul det skulle bli och med hög röst dessutom flera gånger betonat följande:

– Och så frågade de om jag ville ha en biljett till för att ta med mig någon kompis och då sa jag näääää.

Varje gång har jag gjort allt från himlat med ögonen, slagit honom på överarmen, suckat, vrålat obsceniteter och hotat att aldrig mer ha på mig gulblå tröja. Men allt rann av honom som vatten på en gås. När han så ringde idag, sa jag trött:

– Jaaaaa, Jonas, det är idag du ska på fotboll.
– Var är du?
– Jag ska strax föreläsa. I Uppsala. Och du ska se på fotboll, jag veeeet.
– Vad synd att du är i Uppsala. För då kan du ju inte se på matchen.
– Jag kan inte se på matchen för jag har ingen biljett!
– Jamen jag har en biljett till dig.
– VAD ÄNDA INI GLÖDHETA? JAG … JAG ÄR JU FELKLÄDD! KAN MAN GÅ PÅ FOTOLL I KORTKORT OCH INGEN GUL TRÖJA!
– Men …
– JAG MÅSTE UT OCH KÖPA EN TRÖJA!

Medan jag sprang ut och köpte en landslagströja tackade jag Jonas och sms:ade alla som ju inte skulle få någon mat lagad och ingen basket tränad ikväll, samtidigt som jag funderade på om jag passade i XXXL, eftersom det var den enda tröjan som fanns.

Sverigetältet.
Arenans entré fyra timmar före avspark.

Den heter alltså Friends. Och ja, vi kommer säkert att välja oss vid det. Och den verkar vara rejält byggd med många entréer och väldigt få gråa betonggångar. Men det är inte riktigt färdigt än:

Friendsarenans baksida.

Och nu till något lite annorlunda. Så här ser toadörrarna ut:

Toalettdörrarna utan skyltar.

Självklart öppnar man och går in, eller hur? Och är det då mitt fel att ena dörren leder in till pissoarer, där en karl närmast dörren står och lättar på trycket för fullt? Okej, lite är det nog mitt fel. Puh. (Men nu sitter det en handskriven liten lapp på dörren.)

________
Tvångsuppdatering
Ni måste se. Zlatans fjärde mål för kvällen (vi vann alltså med 4–2) är något alldeles otroligt fantastiskt:

Share
Publicerat iBloggen

73 kommentarer

 1. Jag har pinkat före alla herrar på åtminstone en av herrtoaletterna eftersom jag var med i det hav av körsångare som var med och inveg.

 2. Det börjar bra, Michael Raffl gjorde 1-0 efter 6.41.

 3. Det är som det brukar alltså.

 4. Den heter ju Friends för att alla ska komma ihåg den massiva vänskapskorruption i Solna kommun som så att säga banade vägen för den.

 5. Jakob De la Rose sätter 2-1 med 1½ minut kvar av första perioden.
  Kevin Kapstad och Simon Mattson får varsin assist för målet.

 6. Får en påpeka att en beundrar Båsdrottningens kampanj för att driva spamfiltren till härdsmälta?

 7. Förresten Lotten. Din RSS-feed fungerar inte.

 8. PK

  Snopptorp och pittlampor. Är det bra? Gör dom några mål? Vem leder?

 9. PK

  Jaaa, mååål. Typ.

 10. PK

  Gäsp, ska det inte börja regna snart.

 11. PK

  Nu säger som på tv att Zlatan gjorde ett handledsskott med foten. Snart kan han nog gå på vatten oxå.

 12. Örjan

  Lång tid in i matchen . Ännu ingen rapport från Lotten. Är hon “utstörd”, eller vad det kan tänkas heta?

 13. Raffl ökade på till 3-1 på pass från Kapstad. 🙂

 14. MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅLLLLL!!!!! Johan Ryno stänker in 4-1.

 15. PK

  Neej, måål. Typ.

 16. Örjan

  Hur komme denna udda matchinfo.

  Pisk/mångkattsinnehavaren aka Lotten har inte tillgång till sin dator på Friends Arena?

 17. Bra bra bra. 4-1 blev det. 🙂

 18. Jag kan ju inte ta fram datorn eller mobilen och hålla på att rapportera under matchens gång, tokar!

  Uppdatering strax.

 19. Klart du kan. Det handlar mest om den rätta viljan. 😉

 20. Örjan

  gult/rött kort för de som kommenterar falskt?
  Kanske det?

 21. PK

  Jaa, måål. Typ.

 22. PK

  Öh, glömde visst ett “neej, måål. Typ”

 23. PK

  Jaså, mååål. Typ. Zlatan England 3-2.

 24. PK

  Jaa, mååååååål. Zlatan england 4-2. Och det sista får en fopollsointresserad en som att bli impad. Makalöst.

 25. PK

  Matchen slut.

 26. Örjan

  Lotten! Hallllåååå! Var är du?
  Hoppas du inte fått hjärtslag, med tanke på det historiska du sett.

 27. Christer

  En sån där tishabazooka brukar Uppsala Basket ha på hemmamatcherna. De som skjuter verkar ha roligast (sa räven).

 28. Örjan, det beror väl på vilken match man kommenterar?

 29. Jaså, är det här det hålls tills? Jag har faktiskt ägnat mig åt att titta på fopoll ikväll. Det händer verkligen inte ofta. Men glad att jag gjorde det. Tredje målet var nästan som en bal på slottet och det fjärde – som om en hybrid mellan Nurejev och Tarzan hade kommit in på plan. Tårade ögon.

 30. Jaaaaa. Det fjärde målet med Zlatans bicykleta var nog det värsta jag har sett. Jag är fortfarande alldeles knorrlig. Nu befinner jag mig för övrigt på en parkeringsplats i Kista.

 31. Lotten på parkeringsplats: tur du inte var här — det vill säga just här där jag skulle komma åt dig fysiskt — lite tidigare för då hade jag nog nypt dig — eller värre — för att du fick vara dääär!

  Jag är inte avundsjuk jag är inte avundsjuk jag är inte ett dugg avundsjuk. Ljuger gör jag aldrig heller.

  Puuuuh.

 32. Som vanligt. En annan sov sig förbi de hela. Grattis, ni andra.

 33. Efter Bragden i Berlin (som faktiskt betydde något) är Friendsarenans fyra fullträffar (fastän det var en vänskapsmatch) det roligaste jag har varit med om när det gäller titta-på-idrott. Titta på Zlatans fjärde mål — det går inte att göööra så!

  Sedan var det faktiskt också en upplevelse att tillsammans med 49 000 andra traska omkring på mörka gator i jakten på en tunnelbanenedgång.

  Och vips, är jag hemma igen och alls inte kvar på parkeringsplatsen i Kista. Annika: var inte avundsjuk, nu har du ju varit där med mig … nästan.

  Lars W: Du måste titta på målen i efterskott! Och när Mellberg fick pris! Och när Isaksson tjongade iväg bollen upp i jumbotronen så att någon specialregel fick tas till, vilket såg ut ungefär som ett uppkast i basket.

 34. Okej — en fördel har jag jämfört med att ha varit dääär *snyft schnörvel* och det är mängden teverepriser av målen, samt Målet. Och därefter nöjet att se alla de hysteriska tevesnackarna. Och därtill engelska mediers uppgivenhet huvudsakligen uttryckt enligt modellen Zlatan — England: 4 –2.*

  *Ja, jag kollade lite här och där (BBC, Guardian, Independent) bara för att det är sååå roligt.

 35. Nämen vad har ni egentligen för sovvanor i det här båset?

  (Jag måste varva ner. Måste sova. Ska föreläsa inför pensionärer imorrn. Måste sova. Jag måste verkligen varva ner.)

 36. Stavas cykelsparken så, Lotten? Bicykleta.

 37. Kollat med goggel, som säger bicicleta. Solklart kanske. Vamos a la playa!

 38. Japp, bicykleta stavas så. (Fast jag borde nog ha skrivit “cykelspark” istället.) Och Pysseliten måste nu skriva följande mening 100 gånger på svarta tavlan:

  “Jag ska aldrig mer googla fram en stavning av ett visst ord – jag ska kolla med saol.se först.”

 39. Som jag tidigare påpekat så är myndigheternas påbud inte alltid de bästa. Den där stavningen är både kantig och konstig. Oskön, dessutom.

  Kolla “allerstädes” när vi nu ändå har förstört dagen med gnällig petighet.

  Jo, visst är vi mitt i polishögkvarteret. Men måste man alltid vara på tårna?

 40. Och nu måste Skogsgurra ställa sig i skamvrån och rabbla Lilla katekesen.

 41. Var hittar jag den? Vår måste vara utlånad.

 42. cruella

  Pendeltåg ska man åka! Solna C. Gratis, öppna spärrar, vänliga vakter, många tomma tåg.

 43. Jag läser stora katekesen istället.

  Hade dålig koll på matchen (hade andra åtaganden igårkväll), men maken menade i morse (han hade stängt av efter de totalt tre första målen) att Sverige nog förlorade då det inte var något de tog upp på radionyheterna. Så döm om vår förvåning när han sätter sig vid datorn och hittar Zlatans cykelspark på en filmsnutt.

  Vad jag gör då? Kastar mig hit förstås för att följa Lottens sedvanliga kontinuerliga uppdateringar av matchen.
  Och så finns det knappt nåt roligt att läsa alls. Alltså roliga uppdateringar. Lottens upplevelse var ju rolig för henne.

  Nä, jag är inte bitter! Klart att Lotten skulle gå på matchen! Grattis till biljetten och en bra kompis!

 44. “Och så finns det knappt nåt roligt att läsa alls.”

  Jahaja, nu fick Skogsgurra sällskap i skamvrån!

 45. Vår allernådigste kung kommer att vara allestädes närvarande under sin landskapsturné nästa år.

 46. “knappt”.

  Godmorgon, Lotten. Lyckades du somna till slut?

 47. Ska vi inte lägga ner språkfuttigheterna? Det börjar bli brist på Katekeser. Åtminstone av den mindre sorten.

  Språkpolisernas verksamhet tycker jag ska gå ut på att få stadga i språket i stort. Inte hålla på med knapptologi som grundar sig på enskilt tyckande i organisationer som ständigt försöker bevisa sitt existensberättigande och som är dåligt rustade att föra sammanhängande och faktabaserade logiska resonemang.

 48. PK

  Såg du hästar på arenan?

 49. Nja, hästarna fick inte gå in på planen utan bara bajsa strax utanför.

  Idag är dagen när man inte längre kan köpa biljett på tågen. Därför finns nu ett sprillans nytt inlägg med instruktioner och inte en enda språkfuttighet!

 50. […] service och har vaknat på fel sida, kan ni gå ner till inlägget med Zlatans cykelspark här nedan och titta på det en stund […]

 51. Bicykleta! Från spanska ordet för cykel: bicicleta. På svenska heter det cykelspark. Som att gå över ån efter vatten, eller? Men ok, jag skriver och skriver: Konsultera ALLTID SAOL i stavningsfrågor, Lotten i övriga och goggel i december!

 52. Peter S.

  Alltså namnet … Jag var där i samband med invigningen, och fick intrycket att “Nationalarenan” myntades som ett mer “riktigt” namn, både på skyltar utanför och i medierna.

  Jag funderade på om dom tagit lite intryck av den utmärkta debattartikeln i ämnet från i somras:

  “Anglofieringen har nått löjets gräns”
  http://www.resume.se/nyheter/debatt/2012/07/06/anglofieringen-har-natt-lojets-grans/

  (Jaja, det borde ha stått “Anglifieringen …”.)

  Men i samband med denna match verkar kompisnamnet har kommit tillbaka lite, särskilt i TV4:s tevesändning.

  Andra intryck och åsikter från “båset”?

 53. Bra fråga, Peter S. — jag har med flit undvikit den eftersom jag har gnällt på än den ena språkliga företeelsen, än den andra. (Och tänk att hela artikeln som du länkar till har anglo- istället för angli-ord. Kan det vara en uppfinning som ska få oss att tänka på “glorifiering”?)

  Jag har inget emot engelska namn på ursvenska företeelser – när man kan uttala dem på vettigt sätt. (Cashew-arenan hade varit värre.) Och jag begriper att allt måste sponsras för att det ska funka. (Mars Bar-arenan hade varit värre.) Och att Swedbank gav bort namnet till Friends var ju rart. (Men det hade varit bättre om de hade gett namnet till någon annan ideell organisation, t.ex. Eskilstuna Basket. [infoga valfri smiley] Och riktigt kul hade det blivit om de hade gett bort namnet till en annan ideell organisation med en namn som ger intressanta associationer: Missing People Arena.)

  Jag tror att vi vänjer oss … och hoppas innerligt att organisationen Friends sköter sina kort väl samt att mobbingen försvinner och att det blir fred på jorden. Kanske kommer vi trots allt att kalla den blott för Nationalarenan?

 54. PK

  Och jag som lite naivt trodde att Friends arena var en nationalarena.

 55. Nu vill jag ha ett rakt besked. Heter det Eskilstuna Basket? Eller Eskilstuna basket? Jag vill väldigt gärna veta vilken helig regel jag bryter mot. Om jag skulle råka göra det.

 56. Ha! Det vill du inte alls veta, Skogsgurra!

 57. Jo. Faktiskt. Men jag kanske inte kommer att bry mig särskilt mycket. Hur ska det vara nurå?

 58. Min basketklubb jämställs förstås med Kungliga Vetenskapsakademien eller Svenska Akademien eller för den skull Johannes Döparen!

  (Nej. Jag bara ljuger.)

  “Egennamn skrivs med stor begynnelsebokstav. Om flera ord ingår i
  namnet, ska bara det första ordet ha stor bokstav.
  Beteckningar för art, sort, slag etc. skrivs med liten bokstav.
  Detta är grundreglerna. Avvikelserna är dock många och det finns skäl
  att varna för ett överdrivet bruk av stor begynnelsebokstav, särskilt i ord
  där namnkaraktären kan ifrågasättas. Är man tveksam, väljer man helst
  liten bokstav, om det inte kan leda till några missförstånd.”

  Alltså är egentligen Eskilstuna basket mer rätt än Eskilstuna Basket (precis som att det heter Göta kanal, Olof Palmes gata, Göteborgs stad, Lunds universitet), men för alla klubbar som har med mig att göra gäller den kungliga regeln med versal även på andra ledet. Ju.

 59. Tack!
  Eftersom du är mitt föredöme i språkfrågor så kommer jag fortsatt att göra som du. Det vill säga att jag inte kommer att bry mig om myndigheternas påbud.

 60. PK

  eSkilstuna bAsket? eSkiLsTUna baSKeT?

 61. Spontant skulle jag nog välja “fair” – det känns juligare. Market är lite mer av förnödenhetsförsäljning.

  Men om jag fick välja fritt skulle Julmarknad ligga bra till.

 62. Catharina

  Versaler hit och gemener dit, men varför ska vi välja oss vid att arenan heter som den gör? Det undrar jag lite försynt.

 63. Orangeluvan

  När ska du skriva ordenklit om Zlatanmatchen?

 64. Peter S.

  Jag vill ha ett mer stabilt namn på arenan, motsvarande “Globen”, som ju har överlevt diverse sponsringsnamnbyten. “Nya Råsunda” föreslog någon. Fler förslag?

  Sidospår: “Ericsson Globe” blev “Ericsson glob” (svenskt uttal) när det måste sägas i en tevereklamsnutt. Fast när den skulle invigas lanserades den under namnet “Stockholm Glob Arena” (vilket ifrågasätts nu, men jag är säker på att jag sett det på reklam i tunnelbanan).

 65. Det är ju helt korrekt att vi i folkmun behöver ett namn som vi kan säga, oavsett vilken sponsor som just för tillfället ska ha cred.

  Ibras arena? En lek med “fyra” som i fyra mål …? “Fyran” bara? (Det blir dessutom spännande att se hur de löser kommunikationerna.)

 66. PK

  Kanske nationalarenan Nationalarenan?

 67. […] 16 oktober – numera kallad Bragden i Berlin. Och sedan när min radiokollega Jonas Carnesten den 14 november ringde mitt i en föreläsning och sa att han hade fixat en biljett åt mig till matchen […]

 68. […] mötte England var 2012 när Zlatan Ibrahimović lyckades med ett fantastiskt konststycke – och jag var där. (En kille två säten från mig satt och stirrade ner i telefonen och missade det som hände och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.