Hoppa till innehåll

Nobelpriset i litteratur går idag till en …

… författare.

Det är absolut ingen idé att jag gissar eftersom jag inte ens gissar rätt när jag har en bestämd åsikt. Men om Alice Munro får det, kommer hon att bli så här glad:

Alice Munro från Canada är över 80 år och på alla sätt och vis ett ickekontroversiellt val.
Alice Munro från Canada är över 80 år och på alla sätt och vis ett ickekontroversiellt val.

Klockan är bara strax efter tio, så nu har ni tre timmar på er att fundera. (Vaddå jobba i saltgruvan och försörja sig? Tssst, nu måste vi spekulera.) Och till er hjälp har jag BBC:s sammanställning över de hittills valda Nobelpristagarna.

Om ni inte gillar att läsa med lupp kan ni kolla hääääär.
Om ni inte gillar att läsa med lupp kan ni kolla hääääär.
Ptja, helt ok glarror väl?
Ptja, helt ok glarror väl?

Av detta kan man utläsa att fredspristagarna i mindre utsträckning är gifta när de får priset. (Hm.) Och att litteraturpristagarna alls inte är lika skumögda som de andra. Samt att Emil Fischers glasögon är skummast.

Och att ska man tänka på sina barns nobelpristagarframtid, får man allt hålla på sig och bara hoppa i bingen under maj till september eftersom vårbarnen funkar så extremt mycket bättre än andra vad gäller nobelprisutnämningar.

Uppdatering kl. 12:56

Nu säger det pling plong i tv:n! Åh, Yukiko Duke i den röda soffan var en av mina skribenter på Nationalencyklopedin.

Uppdatering kl. 12:58

Oj, Ulrika Milles vill ha en ”politisk röst” som vinnare. Yukiko nämner en kines som heter som Misse och Moje. Och förläggaren Håkan säger som jag: Munro.

Uppdatering kl. 13:01
Peter Englund säger “hejsan allesammans” och ger priset till Mojjan. Moyan? Moian? Man hör spridda vrål som om Sverige hade gjort mål i fotboll. Men äsch, hur ska jag stava? (Google-google på skärmen där!) Aha! NE:s snabbt uppdaterade artikel:

Peter Englund:
– Han ger oss unika inblickar i en unik miljö och täcker hela 1900-talet i sina berättelser. På ett förbannat unikt vis med en underbart språk!

Vad kul att han tar i lite!

Uppdatering kl 13:10
Oj, Mo Yan slutade skolan när han var tolv år! Under namnet Guan Moye – pseudonymen betyder ”tala inte”. Och sedär, han har jobbat inom den kinesiska armén som … författare.

Uppdatering kl 13:12
Akademiens sajt har kraschat. Eller så har personalen bara tröttnat och gett upp eftersom jag snart ska läsa motiveringen och som traditionen bjuder klaga på formuleringen. Ah, nu lossnade det:

Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan ”som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.

Uppdatering kl 13:15
Göran Malmqvist ringde hem till bonnpojken Mo Yan (som uttalas må-jenn) och talade om att han hade fått Nobelpriset. Han blev överlycklig och lite skrämd. Tydligen ska man börja med Det röda fältet om man vill läsa.

Uppdatering kl 13:21

Yukiko:
– Han är en gudabenådad berättare som skriver om den inte särskilt muntra vardagen för de kinesiska bönderna. Och han är humoristisk!

Uppdatering kl 13:25
En fyra år gammal bild är det bästa jag kan rota fram.

Mo Yan … som påminner om Ulf Larsson.
Mo Yan … som påminner om …
… Ulf Larsson …
… Ulf Larsson …

Uppdatering igen
Nu finns det (ännu) en studie som visar att choklad är bra – se här korrelationen mellan ett lands årliga intag av choklad och antalet Nobelpris med avseende på folkmängd.

Vi äter helt enkelt för lite choklad.
Vi äter helt enkelt lite för lite choklad.

Uppdatering dagen efter
Kommentatösen Cecilia N skickade en anekdot från dagens tidning. Det är nämligen inte på alla bibliotek man kollar in vadslagning och odds:

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Ok, ni som struntar i Nobelpriset kan istället googla på:

  zerg rush

 2. Men också googla på

  askew

  Bafatt, liksom.

 3. Tackar.

  Min mamma försökte få mig att gissa pristagare igår kväll, men jag vägrade. Jag har blåvägrat att yttra minsta spekulation ända sedan oktober 1986. Den gången chockerade jag nämligen alla mina arbetskamrater genom att fem timmar före kungörelsen korrekt förutsäga vem som skulle få Nobelpriset i litteratur. Enda gången i mitt liv folk har stirrat på mig som om de väntade sig att jag skulle börja levitera. Och ett sådant track record kan man ju inte spoliera.

 4. Ökenråttan

  Är det inte så att vårbarnen är så väldigt många fler? Sannolikheten o.s.v.

 5. Ökenråttan

  Och den här Munro. Hon noppar ögonbrynen och använder läppstift och kanske rentav ögonskugga. Verkar det intellektuellt och litterärt?Inte kan man ge pris till en sån frivol människa tänker väl Akademien.

 6. I just did, Annika. Förstörde det intryck jag gjorde förra året genom att hävda Tranströmer. Trodde rätt mycket på Chinua Achebe i år, men din Soyinka har nog sabbat för honom är jag rädd.

 7. Annika: Och 1986 års vinnare såg då ut precis som min lärare i amerikansk historia i Dallas (Mr Whaley).

  Ökenråttan: Nästan alla barn föddes väl runt 25 mars förr i tiden? Nä, nu ska jag gå och bli frivol.

 8. Det är så svårt att sluta tänka på snus när språkbruket är som det är.

 9. Agneta

  Ser fram mot att läsa Mo Yan och gläder mig åt att lilla förlaget Tranan fick in en fullträff.

  Kollade på Libris och »Vitlöksballaderna« (2001) finns endast på 17 bibliotek i landet därav på tre olika bibliotek här i Lund. Den i år utkomna »Ximen Nao och hans sju liv « på bara 11 bibliotek. Den först utkomna på svenska »Det röda fältet« (1997) finns på 18 bibliotek

 10. 25 mars? Hmm.. räknar tyst. Missommarafton!!! Eller?

 11. Örjan

  zerg rush
  hoppas det inte är någon bugg eller likartat.
  Skrämmande upplevelse.

 12. Misse och Mojje tror jag efterträdde Drutten och Gena, som är det första tvprogram som jag minns. Misse och Mojje är även ett kärt alias för Pysse med Karslok. Det ni!

 13. Vaddå litteraturpris? Fysik och kemi är roligare på något sätt och i år var även medicinpriset kul. Dolly!
  Imorgon blir det något så turistiskt som Top of the Rocks, men klockan 08:00, när alla andra turister sover. Om Karlaloken kommer ur sängen vill säga …

 14. PK

  Och det lär han inte göra innan kl 9, lokal tid.

 15. Finns the New York Experience kvar? Den enda biografen jag upplevt där man spänner fast sig i stolarna. Fanns i äldsta “klippan”. Mycket rekommendabelt. I restaurangen i gatuplanet har Hyttis en polare som ni nog båda kan få en kram av. Letar bild.

 16. AndersGM

  Jag tolkar snarare Nobelpris/Chokladdiagrammet som att just Sverige får fler nobelpris än chokladkonsumtionen motiverar. Vi behöver inte äta mer choklad för att vårt chokladupptag är effektivare! Kanske finns det även ett samband med saltlakritskonsumtion där vi överträffar de flesta?

 17. A j oj! Jag ångrar mej (det får man) självklart är ALLA pristagare intressanta! Det svåra är att tycka något om litteraturpristagarna eftersom jag aldrig läst dem än mindre hört talas om dem.

  SG. Vi får undersöka saken. Där finns ju en hel tour som är film-/tv-relaterad. (NBC studio) Den ska vi dock inte göra.
  Än snusar PK sött, men det är ok, klockan är 04:40 här.

 18. Ska Kina få upp antalet pris per folkmängd så får de antingen göra förfärliga saker med folkmängden (och då rök chansen till ett av priserna) eller så får de instifta fler priser.
  Frågan infinner sig också: varför äter inte kineser choklad? För att de inte får tag på det? För att de inte tycker om det? För att de har lagt rabarber på nån annan godsak som är godare?

 19. Dessutom läste jag idag att på biblioteket i Sollefteå hade man just sorterat ut nobelprisvinnande Vitlöksboken!

 20. Hade man nyss sorterat ut den för att den var kass, aldrig utlånad eller olämplig, Cecilia N? (Jag hittar det inte i Allehanda.)

  Pysseliten: Alla pristagare är faktiskt inte intressanta. Däremot är ämnena intressanta!

 21. Fasicken, man ska inte ha “idag” i bloggrubriken eftersom man ju blir förvirrad när det inte är “idag” längre.

 22. Mejl på väg, Lotten!

 23. Glöm inte att det är Blog Action Day på måndag. I år med temat
  The Power of We.

  (Och nä, det är inte med två e i wee, vilken tur.)

 24. PK

  När tuppen gal stundar en ny dag.

 25. Frukosten OK?

 26. Ökenråttan

  Vitlöksballaderna – vilket härligt namn. Bara titeln hade då fått mej att låna den boken.

 27. Frukost på stan. Vi hoppade över den lagade “sydstatsfrukost” som serveras vid nio där vi bor. Alla gäster sitter tillsammans runt ett stort bord! Jag kan inte kalla det för ett hotell. Inget är som vanligt där!

 28. Bor ni i kollektiv? Rökt på och så där?

 29. Nej men nu ser jag! Gjorde du det här med flit Lotten? I huvudet på den här sidan står det:
  “Nobelpriset i litteratur går idag till en … — Lotten”

  Pysse & PK: Missa inte Bare Burger!

 30. I huvudet står den sannaste sanningen, Niklas.

 31. Cecilia N, konstigt nog klarar jag den första men det beror nog på att jag spelar blåsinstrument. Eftersom jag inte har tid att bli sjukskriven avstår jag från att pröva de andra …

 32. Uj … nä, det tror jag inte. Inte utan att mjuka upp mig i några veckor innan jag försöker. Min största rent fysiska talang är att jag fortfarande kan lägga fötterna bakom nacken (fast numera måste jag tänja ett bra tag först, för att inte fastna — om man gör det ser man ju så löjlig ut).

  Och så vill jag veta vad som ingår i en sydstatsfrukost. Innan jag fantiserar för vilt. (Vilt?)

 33. Äsch, nu finns det ett nytt bås men det jag nyss fick reda på passar inte riktigt ihop med fotboll. F’låt, fopoll. Jag blev bara så väldigt lycklig av att läsa om exakt hur jag ska tala med mina blomster. Hädanefter, när jag till exempel säger “ser ni sophinken därborta”, ska jag göra det på engelska och göra det som om jag är uppväxt on the Tyne eller åtminstone väldigt nära.

 34. Örjan

  Undrar vilken svensk dialekt växter skulle trivas bäst med.

 35. Stackars dig, Annika — jag kommer nog aldrig någonsin att blogga om blomster. Fast liljor är fina. Och hibiscusar. Nerium är giftig. Och pelargoner fula.

  Så, där var mitt blomsterspråk uttömt.

 36. Örjan

  Pelargon – en variant heter Mårbacka, eller hur?
  Där bör dialekten vara självklar.

 37. […] var fan bättre förr), 2008 (Clézio), 2009 (Müller), 2010 (Llosa), 2011 (Tranströmer),  2012 (Yan), 2013 (Munro) eller 2014 (Modiano) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.