Hoppa till innehåll

Lotten på Radiosporten

Alexander, Lars Willén, Dagge, Kenneth.
Radiosportens Alexander Lundholm, Lars Willén (som bjöd in mig), Dagge Malmqvist, Kenneth Range.

Tänk er att ni  har hörlurar på er. Stora, maffiga, mjuka och varma med en antydan till någon annans rakvatten. I det vänstra örat hör ni Radiosporten såsom den hörs ut i etern. I det andra örat hör ni anrop från reportrar ute på arenor här och där – just denna eftermiddag i bl.a. Kungliga tennishallen, Partille, Karlstad och Malmö. Så här känns det:

Vänster öra Höger öra
Fotbollsallsvenskan kan förbereda sig på ett tack och hej till Örebro för den här gången.
Ett–ett borta mot Helsingborg innebär att det tappra Örebrolaget är klart för spel i Superettan nästa år.Det fanns inför matchen på Olympia i Helsingborg fortfarande ett teoretiskt hopp för Örebro om att kämpa sig upp till den allsvenska kvalplatsen – ett teoretiskt hopp som skulle kräva fyra ÖSK-segrar i de fyra avslutande omgångarna.Och förstås en totalkollaps och noll poäng för Giffarna Sundsvall i samma veva.
– Mål i Karlstad!– Mål på Sebastian Larssons hörna.
– Vem gjorde det?
– Nja, det var mest självmål.– Hörna i Örebro.

– Tjecken vann i Kungliga. Berdych. BerDYCH. BERdych?

– Får jag prata med tekniken?
– Vill du inte prata med mig?
– Dom säger att jag puffar! Hur gör jag nu?

– Udominate? Jag säger inte Udominate? Jag gör det inte.

Samtidigt hör ni hur personerna i radiostudion pratar med varandra om ditten datten som t.ex. hur ljummen akvavit faktiskt inte är drickbar och att ”Calleth You, Cometh I” ju inte går att uttala på ett vettigt vis. Simultanförmågan sprutar som fontäner ur porer, fingrar, öron och munnar. Och mitt i allt detta sitter jag, som är på studio-studiebesök, och kan inte på några villkor sluta le.

Så här ser jag ut från teknikernas håll. Men vad står det där?
Så här ser jag ut från teknikernas håll. Men vad står det där nere?
LOTTEN!
LOTTEN!

Jag vandrade igår i korridorerna i Radiohuset och fick höra anekdoter om hur ljudet ibland försvinner när någon mitt i sändningen får för sig att damma av kontrollbordet och drar ner alla reglar, när alla tre radioreportrarna vid prinsessan Estelles födelse slog ut varandras utrustning så att inget hördes och de fick dra in SVT:s ljud istället samt hur en krigsmakt ska göra för att sabba alla radiosändningar på en och samma gång. (Men det, förstår ni, är hemligt så det får jag inte berätta om här. Jag är fullt införstådd med att jag är en säkerhetsrisk och att jag egentligen bör placeras i tvångströja med munkavle.)

Vid P1-studion pratade jag med Joakim Roslund, som poserade så vackert med händerna på reglarna och berättade allt som fanns att berätta om radioarbete.

In till studion (som man anar till höger på bilden ovan) går man genom en ljudsluss och inte genom dörrar ”eftersom det är ett sånt jävla spring ut och in här”.

Tyst som i en lovikkavante i en muff i en kudde med dubbla öronproppar indränkta i vax är det i den här slussen.
Puffskydd som har tillverkats för hand av befintligt material i Radiohuset.
Puffskydd som har tillverkats för hand av befintligt material i Radiohuset. (Precis som astronauterna på Apollo 13.)
– Det där är lampan som vi hade i studion under OS i London i somras.

De som jobbar med att lägga ut saker på Radiosportens sajt kallas ”webb-gurkor” efter Lars-Gunnar Björklunds storebrorsa Lennart. Han hade nämligen jobbet resultatinsamlare – den person som före internet var tredje minut ringde runt till Sveriges alla arenor för att få de senaste matchresultaten, som sedan snabbt lämnades till programledaren för uppläsning. Eftersom Lennart kallades för ”Stor-gurkan”,  kallas alla som har (ungefär) denna syssla fortfarande för gurkor.

Bröderna Björklund.
Bröderna Björklund.

Nu är jag faktiskt nöjd med mitt yrke som skrivregelsturnerande nörd – men himla makter så trevligt de har det på Radiosporten. Att hela dagarna få sitta och vältra sig i tacklingar, hörnor, överskruvar, offsiderusningar, att få säga ”krysch” så att alla fattar och sedan rulla sig i minnen med en och annan halv-nelson, den balettdansande slalomåkaren Wenzel, Olga Korbuts värsta skutt och Staffan Tappers straffstatistik.

Ah well. Vad är väl en bal på slottet?

Share
Publicerat iBloggen

59 kommentarer

 1. Trivligt!
  Pratade du basket också?

 2. Ja, fast inte ut i etern. Örebro och Plannja LF och så förstås Umeådamerna som heter Udominate. (Huärk.)

 3. Nu äre liksom dags att träffa bingen. Ses imorron.

 4. Hördes du?

  Hade de puffskydd på Apollo 13? Varför då?

  Har du nån aning om varför man inte fick se hästarna på svt utan bara tennis fast det stod att det skulle visas hopning?
  (En fråga i höjd med: Å! Är du från Norrland? Känner du Kalle? Han är också från Norrland nånstans.)

 5. Varför fick inte du höras ut?

 6. bengt

  Hade de fått stopp på kvinnan?

 7. bengt

  Men en kåsör behöver de.

 8. Jag blev plötsligt väldigt sugen på julmust.
  Någon mer som är sugen på julmust?

 9. Christer

  Befintligt material = svarta nylonstrumpor?

 10. Vad puffskyddet i fråga kallades internt när det kom, får Lotten berätta. Annars är det en SR-improvisa-innovation från 80-talet som spreds över världen utan minsta anspråk på det man i dag skulle kunna kalla DRM. (I Apollo 13 improviserade de värre).

  Din glädje och ditt engagemang gladde inte bara mig, Lotten. Tack för ett par mycket trevliga timmar! (Och hemligheterna höll vi faktiskt på).

 11. @Christer: Strumpbyxor.

 12. Javisstja, de runda puffskydden går enligt Lars W under namnet ”pessar”. Fast bara internt.

 13. Improvisation var nog nödvändigt på rymdfärderna. Det var liksom inte möjligt att ha en trailer med bra-att-ha-grejer med sig när varje gram last motsvarade en otroligt mängd extra bränsle.

  Mitt favoritonödiga vetande är att räknestickor användes för att lösa problem och för rutinberäkningar under rymdfärderna. Varför? Det kan vara intressant att fundera över.

  LL, jag längtar också efter Julmust. Men får inte för Dåcktårn. Det har gått så långt att jag börjat med Cola Zero. Men det får du aldrig berätta. Lova!

 14. Christer

  Jag visste inte att astronauterna hade strumpbyxor.

 15. Christer, det är en väl bevarad hemlighet.

 16. Jag tycker att Lotten försöker antyda att själva astronauterna på Apollo 13 tillverkades för hand av sånt som låg och slängde på Radiohuset. Det kallar jag ett avslöjande!

 17. PK

  Jag tror att ryssarna redan vet hur dom ska slå ut alla radiosändningar på en gång. Dom är duktiga på det här med radioteknik, ryssarna.

  CN, det var ju hästar lite senare på kvällen ju. Hoppning. En timma. SVT hade bara som vanligt och i SJs anda lite svårt att informera om vad som händer.

 18. Malinka, jag tror du är någonting på spåret där. Den stora hemligheten är nog att de var gjorda av strumpbyxor. Det kan ju bli lite korvigt när man stoppar upp strumpbyxor så det är nog därför de hade de där tjocka dräkterna på sig så ingen ska se hur de egentligen såg ut.

 19. PK

  Lillstrumpa och Syster Yster, var Staffan redan kunnig om detta när han satte igång med sina barnprogram? Men med den begränsade budgeten som barnredaktionen hade så fick det bli handdockor istället för hela skådisar gjorda av strumpor. Vad säger facket? Rasar dom?

 20. De är nog bara lite småkränkta i största allmänhet.

 21. Det är lugnt Gurra, jag lovar att inte berätta.

 22. Och se bara vad man missar när man lämnar internätet före midnatt. Hmpf. Radiosporten verkar ju jättekul*.

  Coke Zero som är så o-gott. Fast jag är ingen älskare av några cola-dryck-sorter alls. Julmust är bra vid rätt tillfälle. Och påskmust; jag hörde häromdagen chefan för Roberts i Örebro i radio, och hon hävdade bestämt att det inte är samma recept för essensen till jul- respektive påskmusten. Någon gång borde man spara flaskor och ha en seriös provning.

  *jag ska inte göra dåliga skämt om att gå på sporten, ska inte, ska inte, ska inte … vet förresten unga människor i dag vad “gå på sporten” betyder?

 23. Hoppsan, nu kom Annika med bevis på att jag är ung! Jäss!

 24. Jag har skickat mejl till tre olika tyfoninstanser, som svarade att de hade tagit emot mitt mejl – men att de inte hade svar.

  Jag måste ju påminna dem före 1 december. Och städa källaren lite.

 25. PK

  Då är jag inte ung då. Suck!

 26. Attans med hästarna. Tur det finns play …

 27. Annika
  Visst är det ogott. Men om man slår i en skvätt rom så blir den drickbar.
  Sporten? Var det inte där Lotten var? Utan att veta betydelsen?? Lurad?

 28. Jag har fyllt sextio, är medveten och kan berätta att den där lustigheten med ‘på sporten’ inte är utsliten i Radiohuset:

  Den är utnött intill förbannelse och i dessa dagar tillintetgjord. Fråga våra reportrar och programledare både från Venus och Mars. Marsianerna har än så länge, men inte mycket länge till, flåset i nacken. För att låna en idrottsfloskel.

 29. Den var utnött redan i Mosevisionen. Så utnött att den började bli lite rolig.

  Idrottsnotiserna inleddes alltid med “På Sporten” och sen kom senaste nytt om Bobo Slacke och Gulan och de andra hjältarna.

 30. PK

  Tiddelipom.

 31. Snöar det på tundran?

 32. Örjan

  Olika motionsformer?

 33. Nu har vi bokat in oss på The Vandrarhem i Örebro. Tack Annika, Lotten och resten av båset!
  Jag har kanske sagt det tidigare, men strumpbyxorna satte jag på huvudet när jag lekte Pippilångstrump som liten. Det var tider det! Och toarullar i öronen när det vankades kalas …

 34. Jahaja, The Vandrarhem! Vad kul! Vad bra! (Det ligger vähäldigt nära centrum också.)

  Nu måste jag spela lite basket med mitt lilla lag som krymper och krymper. Ungdomarna föder barn och har sig. Mitt under säsongen!

 35. PK

  Dålig planering.

 36. Ursäkta, Pysseliten, men toarullar I öronen? Hur stora …

 37. Hum, hum, gröt och svagt öl … jag råkade på en fascinerande artikel om proto-elamitiska och den är lång och förtrollande, och sedan kan ni själva försöka knäcka koden.

  Språkgalning, moi?

 38. Örjan

  Annika: Avser då första och andra programmet.

  I tredje(om islams utbredning) uppfattade jag ett faktafel (?) som stört mig.
  Påstods att Zenobia begått självmord. Stöds inte av Wiki.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Zenobia

 39. Ett enkelt homage: Hej då, Bosse. Vi jobbade bra ihop i Korea 1988. Du var bland de bästa jag haft att göra med.

 40. Det finns hjälpmedel. Eller är det nåt med religionen? Katoliker, kanske? Eller bara dålig planering, enligt tidigare förmodan.

  Tråkigt med Gentzel. Unga pojken! Visar att det är farligt att sluta jobba.

 41. Liknar ett berberspråk, tycker jag. Har dom kollat med tuaregerna om dom har något förslag till tolkning?

 42. Åh vilken mix i detta bås! Annika, jag hängde rullarna med tråd runt öronen, som jag trodde att örhängen möjligen satt fast.
  SG. Jag som brukar fundera på allt jag ska göra när jag blir pensionär. Du menar att det inte är något att sträva efter alltså? Måste nog bli konsult i så fall – och egenföretagare, så jag inte blir utsparkad på grund av någon tarvlig regel.

 43. Pysse
  Om man tycker om det man gör, och det gör jag, då är utmanande och omväxlande uppdrag där jag träffar nya och gamla vänner ute på industrier och andra anläggningar ett mycket bättre alternativ än att bara ägna sig åt eventuella hobbies. Det finns ju tid för sådant också – uppdragen kommer inte alltid i strid ström – så jag hinner jobba med räknestickor, resa, skriva och laga mat. Dessutom ger uppdragen en bra förstärkning av pensionen. Det är också lite viktigt.
  Men viktigast är att man håller sig hyfsat alert. Det här med pensionens risker diskuteras lite varstans på nätet. Att de som tyckte mycket om sitt arbete får problem när de pensioneras är ganska vanligt. Jag har flera före detta kolleger som inte levt många år efter pensioneringen.

 44. Jag och Den djefla mannen ska skriva kontrakt med barnen: vi jobbar tills de säger att vi inte får jobba längre eftersom vi båda kommer att bli så gaggiga att vi inte begriper att vi är gaggiga. Och inte kan man föreläsa om skrivregler när man inte längre kan skilja på semikolon och parentes.

  Ett annat alternativ är att barnen blir såpass förmögna att vi som föräldrar kan dra oss tillbaka och spela basket hela dagarna. Och åka på alla OS. (Misstänker dock att DDM inte går med på det. Han vill hellre sitta under en korkek och springa orientering.)

 45. Örjan

  “sitta under en korkek och springa orientering”
  OK, om ni flyttar till Vasastan, och DDM hittar rätta killevippen-spiken.
  No problems? Eller hur?

 46. Nej, den här gången har jag verkligen inte lämnat nätvärlden före midnatt. Av olika skäl. Och alldeles nyss kände jag ett obetvingligt behov av att leta reda på hur en viss låt egentligen låter, bara för att man hör en kortkort snutt av den i någon dum reklamfilm. Vad reklamen promotar glömmer jag … Bailey’s, kanske, eller var det något annat … Hur som helst. Jag blev alldeles häpen över hur liiiten Debbie Harry var när hon var ung. Jag menar, kolla proportionerna!

  Och här kommer jag och skickar gonattmusik när alla antagligen har lagt sig för länge sedan. Så det kan bli.

 47. Nejdå det finns fler som är uppe så här dags.

  Tänkte bara fråga Pyss & Pyss med K om ni besökte
  Sockerbit när ni var i New York?

 48. Jag är också vaken! Fast … i ottan, liksom. (Och storligen imponerad är jag av att LL99 går omkring och skrotar bland basketprylar på nätet.)

  Debbie Harry är faktiskt hela 160 cm. Och petit, ja.

 49. Christer

  Syrran, som bor i Brooklyn, går ibland till Sockerbit och köper svenskt godis. Fast deras lösgodis kostar inte direkt 6:90 hektot, en hyfsad påse kan snarare gå på några hundra!

 50. Christer; får jag tipsa om gottelisa http://webshop.gottelisa.se/
  Frakten är hysterisk men det får man räkna med. Å andra sidan kan man beställa en årsförbrukning (eller så) på en gång.

 51. Jag tyckte ändå att det med gurkor var kul. Kalla mig enkel.

 52. LL99, vi köpte en liten dammig påse med Swedish fish. Inget besök på Sockerbit.

 53. Godis är färskvara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.