Hoppa till innehåll

Dag: 22 oktober, 2012

Lotten på Radiosporten

Alexander, Lars Willén, Dagge, Kenneth.
Radiosportens Alexander Lundholm, Lars Willén (som bjöd in mig), Dagge Malmqvist, Kenneth Range.

Tänk er att ni  har hörlurar på er. Stora, maffiga, mjuka och varma med en antydan till någon annans rakvatten. I det vänstra örat hör ni Radiosporten såsom den hörs ut i etern. I det andra örat hör ni anrop från reportrar ute på arenor här och där – just denna eftermiddag i bl.a. Kungliga tennishallen, Partille, Karlstad och Malmö. Så här känns det:

Vänster öra Höger öra
Fotbollsallsvenskan kan förbereda sig på ett tack och hej till Örebro för den här gången.
Ett–ett borta mot Helsingborg innebär att det tappra Örebrolaget är klart för spel i Superettan nästa år.Det fanns inför matchen på Olympia i Helsingborg fortfarande ett teoretiskt hopp för Örebro om att kämpa sig upp till den allsvenska kvalplatsen – ett teoretiskt hopp som skulle kräva fyra ÖSK-segrar i de fyra avslutande omgångarna.Och förstås en totalkollaps och noll poäng för Giffarna Sundsvall i samma veva.
– Mål i Karlstad!– Mål på Sebastian Larssons hörna.
– Vem gjorde det?
– Nja, det var mest självmål.– Hörna i Örebro.

– Tjecken vann i Kungliga. Berdych. BerDYCH. BERdych?

– Får jag prata med tekniken?
– Vill du inte prata med mig?
– Dom säger att jag puffar! Hur gör jag nu?

– Udominate? Jag säger inte Udominate? Jag gör det inte.

Samtidigt hör ni hur personerna i radiostudion pratar med varandra om ditten datten som t.ex. hur ljummen akvavit faktiskt inte är drickbar och att ”Calleth You, Cometh I” ju inte går att uttala på ett vettigt vis. Simultanförmågan sprutar som fontäner ur porer, fingrar, öron och munnar. Och mitt i allt detta sitter jag, som är på studio-studiebesök, och kan inte på några villkor sluta le.

Så här ser jag ut från teknikernas håll. Men vad står det där?
Så här ser jag ut från teknikernas håll. Men vad står det där nere?
LOTTEN!
LOTTEN!

Jag vandrade igår i korridorerna i Radiohuset och fick höra anekdoter om hur ljudet ibland försvinner när någon mitt i sändningen får för sig att damma av kontrollbordet och drar ner alla reglar, när alla tre radioreportrarna vid prinsessan Estelles födelse slog ut varandras utrustning så att inget hördes och de fick dra in SVT:s ljud istället samt hur en krigsmakt ska göra för att sabba alla radiosändningar på en och samma gång. (Men det, förstår ni, är hemligt så det får jag inte berätta om här. Jag är fullt införstådd med att jag är en säkerhetsrisk och att jag egentligen bör placeras i tvångströja med munkavle.)

Vid P1-studion pratade jag med Joakim Roslund, som poserade så vackert med händerna på reglarna och berättade allt som fanns att berätta om radioarbete.

In till studion (som man anar till höger på bilden ovan) går man genom en ljudsluss och inte genom dörrar ”eftersom det är ett sånt jävla spring ut och in här”.

Tyst som i en lovikkavante i en muff i en kudde med dubbla öronproppar indränkta i vax är det i den här slussen.
Puffskydd som har tillverkats för hand av befintligt material i Radiohuset.
Puffskydd som har tillverkats för hand av befintligt material i Radiohuset. (Precis som astronauterna på Apollo 13.)
– Det där är lampan som vi hade i studion under OS i London i somras.

De som jobbar med att lägga ut saker på Radiosportens sajt kallas ”webb-gurkor” efter Lars-Gunnar Björklunds storebrorsa Lennart. Han hade nämligen jobbet resultatinsamlare – den person som före internet var tredje minut ringde runt till Sveriges alla arenor för att få de senaste matchresultaten, som sedan snabbt lämnades till programledaren för uppläsning. Eftersom Lennart kallades för ”Stor-gurkan”,  kallas alla som har (ungefär) denna syssla fortfarande för gurkor.

Bröderna Björklund.
Bröderna Björklund.

Nu är jag faktiskt nöjd med mitt yrke som skrivregelsturnerande nörd – men himla makter så trevligt de har det på Radiosporten. Att hela dagarna få sitta och vältra sig i tacklingar, hörnor, överskruvar, offsiderusningar, att få säga ”krysch” så att alla fattar och sedan rulla sig i minnen med en och annan halv-nelson, den balettdansande slalomåkaren Wenzel, Olga Korbuts värsta skutt och Staffan Tappers straffstatistik.

Ah well. Vad är väl en bal på slottet?

Share
59 kommentarer