Hoppa till innehåll

Dag: 11 oktober, 2012

Nobelpriset i litteratur går idag till en …

… författare.

Det är absolut ingen idé att jag gissar eftersom jag inte ens gissar rätt när jag har en bestämd åsikt. Men om Alice Munro får det, kommer hon att bli så här glad:

Alice Munro från Canada är över 80 år och på alla sätt och vis ett ickekontroversiellt val.
Alice Munro från Canada är över 80 år och på alla sätt och vis ett ickekontroversiellt val.

Klockan är bara strax efter tio, så nu har ni tre timmar på er att fundera. (Vaddå jobba i saltgruvan och försörja sig? Tssst, nu måste vi spekulera.) Och till er hjälp har jag BBC:s sammanställning över de hittills valda Nobelpristagarna.

Om ni inte gillar att läsa med lupp kan ni kolla hääääär.
Om ni inte gillar att läsa med lupp kan ni kolla hääääär.
Ptja, helt ok glarror väl?
Ptja, helt ok glarror väl?

Av detta kan man utläsa att fredspristagarna i mindre utsträckning är gifta när de får priset. (Hm.) Och att litteraturpristagarna alls inte är lika skumögda som de andra. Samt att Emil Fischers glasögon är skummast.

Och att ska man tänka på sina barns nobelpristagarframtid, får man allt hålla på sig och bara hoppa i bingen under maj till september eftersom vårbarnen funkar så extremt mycket bättre än andra vad gäller nobelprisutnämningar.

Uppdatering kl. 12:56

Nu säger det pling plong i tv:n! Åh, Yukiko Duke i den röda soffan var en av mina skribenter på Nationalencyklopedin.

Uppdatering kl. 12:58

Oj, Ulrika Milles vill ha en ”politisk röst” som vinnare. Yukiko nämner en kines som heter som Misse och Moje. Och förläggaren Håkan säger som jag: Munro.

Uppdatering kl. 13:01
Peter Englund säger “hejsan allesammans” och ger priset till Mojjan. Moyan? Moian? Man hör spridda vrål som om Sverige hade gjort mål i fotboll. Men äsch, hur ska jag stava? (Google-google på skärmen där!) Aha! NE:s snabbt uppdaterade artikel:

Peter Englund:
– Han ger oss unika inblickar i en unik miljö och täcker hela 1900-talet i sina berättelser. På ett förbannat unikt vis med en underbart språk!

Vad kul att han tar i lite!

Uppdatering kl 13:10
Oj, Mo Yan slutade skolan när han var tolv år! Under namnet Guan Moye – pseudonymen betyder ”tala inte”. Och sedär, han har jobbat inom den kinesiska armén som … författare.

Uppdatering kl 13:12
Akademiens sajt har kraschat. Eller så har personalen bara tröttnat och gett upp eftersom jag snart ska läsa motiveringen och som traditionen bjuder klaga på formuleringen. Ah, nu lossnade det:

Nobelpriset i litteratur år 2012 tilldelas den kinesiske författaren Mo Yan ”som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid”.

Uppdatering kl 13:15
Göran Malmqvist ringde hem till bonnpojken Mo Yan (som uttalas må-jenn) och talade om att han hade fått Nobelpriset. Han blev överlycklig och lite skrämd. Tydligen ska man börja med Det röda fältet om man vill läsa.

Uppdatering kl 13:21

Yukiko:
– Han är en gudabenådad berättare som skriver om den inte särskilt muntra vardagen för de kinesiska bönderna. Och han är humoristisk!

Uppdatering kl 13:25
En fyra år gammal bild är det bästa jag kan rota fram.

Mo Yan … som påminner om Ulf Larsson.
Mo Yan … som påminner om …
… Ulf Larsson …
… Ulf Larsson …

Uppdatering igen
Nu finns det (ännu) en studie som visar att choklad är bra – se här korrelationen mellan ett lands årliga intag av choklad och antalet Nobelpris med avseende på folkmängd.

Vi äter helt enkelt för lite choklad.
Vi äter helt enkelt lite för lite choklad.

Uppdatering dagen efter
Kommentatösen Cecilia N skickade en anekdot från dagens tidning. Det är nämligen inte på alla bibliotek man kollar in vadslagning och odds:

Share
43 kommentarer