Hoppa till innehåll

Låtom oss vara lite språknö(r)diga

Jag svarar varje dag på språk- och skrivregelsfrågor samt andra mystiska ting. De mystiska frågorna är till exempel:

– Varför spelar barnen inte kula längre?
(Jag svarade att de fisslar istället.)

– Vad gör man åt kraftig handsvett?
(Jag svarade att man kan ha vantar på sig och skylla på nickelallergi och bad sedan om ursäkt och sa att jag faktiskt inte hade någon aning och att jag tycker om varma, svettiga händer.)

– Vem vann allsvenskan 1932?
(Jag svarade med en lång och komplicerad  historia om mitt första möte med sökmotorn Google 1999 och denna länk.)

Nyss fick jag en extremt komplicerad mening av en snäll revisor, som ville ha kommatecken instoppade. Jag svarade med att bygga om hela klabbet och stoppa in och pynta med inte bara versaler, pumlor, punkter, glitter, semikolon och tankstreck utan även parenteser. Men ack! Revisorn gav mig bakläxa och skrev om skapande av förvirring:

”Man får inte skriva saker inom parentes. Det som står inom parentes avser motsvarande period förra året, det är ett vedertaget sätt att skriva i t ex årsredovisningar. För att undvika förvirring hos läsare som läser många årsredovisningar undviks därför parenteser.”

(Jag har markerat det tydligt på alla sätt och vis så att ingen ska få för sig att det är en allmän, lottensk skrivregel, det där.)

Nu hittar jag på en i dessa dagar relevant mening:

”Budgeten kommer att överskridas med 132 miljoner (23 %), vilket ju inte är bra utan snarare olämpligt och dumt.”

Det betyder på revisorska att budgeten överskrids med 132 miljoner i år, men 23 % förra året. Vilket ju rimligtvis borde ha varit precis lika dumt. (Alltså. Kan ni tänka er ett liv utan tillgång till de så ljuvliga parenteserna?)

När jag föreläste för Riksbanken, berättade de att man genom ordvalet i deras texter tydligt kan läsa mellan raderna vad som avses. Om det (liksom) stod ”kommer att” betydde det ”kommer förmodligen inte att” och när det stod ”är sedan länge” betydde det ”kommer förmodligen att bli”. Ungefär. (Jag kan inte hitta mina exempel – har vi någon riksbankare bland läsarna?)

Nu ska jag skriva på nationalencyklopediska (igen):

”Trots att artikeln har gått från 05, 10 och 11 samt 18 till 36 och 60 via 59, kommer vi nu att nolletta den. Men eftersom litet huvud är låst efter 60 måste jag kontakta sammanföringen.”

Hjälp mig med fler exempel på fackspråk som är så internt att man som vanlig språkare inte förstår det!

Share
Publicerat iBloggen

121 kommentarer

 1. PK

  Att möta en brugd när man är ute och simmar måste vara en mäktig upplevelse.

 2. Jag var just inne hos
  Eva Swedenmark
  som irriterade sig på ordet legendar och tyckte mig med säkerhet veta att detta även irriterat den här blogmadamen och tänkte länka. Men jag hittar det inte med din sökmotor.

 3. PK

  Jag irriterar mej något så alldeles vansinnigt på det i bland sportreportrar så utbredda missbruket av ordet legendar.

  Är det bara jag som tycker att båset har blivit lite torftigare nu när vv har gått i träda?

  Lotten, du kan ju alltid sälja kokosbollar för att dryga ut företagskassan.

 4. Men Lotten, du får inte blanda faktiska siffror (som det inte alls heter utan något mycket mer ekonomskt (åh nej nu blev det en parentes), men jag menar iaf 132 miljoner) med procent (23 %). Hur ska man kunna jämföra?

 5. Christer

  Det finns en FB-grupp som heter ”Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten”, vilket kanske inte är så lätt att förstå.

 6. Örjan

  Ekonomens 32 blir till 132 milj i din text.
  Dålig korrekturläsning? Eller hur kommer det sig?

 7. PK

  Den 11 september blir det stor begivenhet i E-tuna. Folkfest utan dess like. Det ska slås hastighetsrekord för lastmaskiner på flygplatsen. Rapporterar du live från eventet i bloggen Lotten?

 8. PK

  Ekonomer är svåra att förstå sig på.

 9. Dålig korrläsning, Örjan — jag korrigerar.

  Malinka: Exakt min åsikt – hur ska man kunna jämföra korvar och ljusår? Hur mycket är 23 % om man jämför det med vaaad? (Min påhittade mening ligger mycket, mycket nära ett verkligt exempel.)

  PK: Va? Vad konstigt. Har vi en flygplats?

  Jag skulle faktiskt vilja ha en broderad tavla med ”Every time you write parallel fifths, Bach kills a kitten” på. Och så skulle jag verkligen vilja vara irriterad på ordet legendar, men är det inte det minsta lilla. Förmodligen är jag så till den milda grad impregnerad med sportjargong att det bara rinner av mig.

 10. Tack Lotten för att du hittade in till Eva.

 11. På Radion (radion?) processar vi ljudet, inte varandra.

 12. PK

  Jag orkade inte ens läsa hälften av din 100-lista. Sorry.

 13. Vabaha, en 100-lista — har du gått vilse i ett gammalt blogginlägg, PK? (Hur kan man inte orka läsa – jag som är så intressant å så?)

  Bra LarsW, att du håller dig till ämnet! Processa ljudet vareja!

 14. Jo, visst finns det ett flygfält. Men det verkar mest vara mera jordbundna grejer på det. När vi passerade i söndags hade det varit veteranbilsmöte i regnet. Vi mötte massor av pärlor.

  Nu det egentliga ärendet, vardagstext från en MBA/VD:

  VD-ord
  ”Andra kvartalet har varit händelserikt med tonvikt på utveckling av vår grundteknik och dokumentation av vår teknikplattform. I samband med förra kvartalsrapporten beskrev jag att vi förberedde lansering av vårt erbjudande och att vi inledde dialog med flera tänkbara intressenter och leverantörer och det arbetet är vi mitt uppe i. Den strategi som under hösten 2011 fastlades av LightLabs styrelse bygger på industriella samarbeten i Kina och på möjligheten att finna finansiella partners som är operativa på den lokala marknaden och som ser fördelar med vår teknik och dess marknadspotential. Under andra kvartalet har vi på plats i Taiwan och i Kina fört en dialog med ett flertal företag som ser affärsmöjligheter i en ny miljövänlig och kostnadseffektiv teknik, som dessutom har stora möjligheter att få stöd från centrala och regionala myndigheter i Kina.
  I mars undertecknade LightLab och Jie Sheng Green (Jiangsu) Co., Ltd. en avsiktsförklaring som syftar till att undersöka möjligheten att etablera tillverkning av belysningsprodukter baserade på LightLabs unika miljövänliga belysningsteknik. Dessa diskussioner har lett till att LightLab den 15 augusti erhållit en skrivelse av Jie Sheng där de framför sin avsikt att fördjupa samarbetet genom en investering i LightLab. Detta för att säkra en position som strategisk investerare och partner i utvecklingen av LightLabs belysningsteknik inom fältemission. Jie Sheng kommer även att engagera sig i frågor som att söka internationellt kapital samt att etablera marknadskontakter globalt för LightLabs teknik. Jie Sheng kommer, efter att frågan behandlats i koncernens styrelse, att diskutera detaljer i projektet, tidpunkten och investeringsbeloppet med LightLab.”

  Detta kommenteras av en trött före detta aktieägare som ledsnat på allt snömos:

  ”Ett vanligt knep för personer som inte har något att säga, inga fakta att peka på, är att skriva tomheten av sig. Ju mindre att uppvisa, desto fler ord (ofta floskler). Lightlabs VD är duktig på snömos eftersom han står mycket tomhänt. Här följer en provkarta på tomhetens uttryck klippta ur VD Lennefalks delvis avkopierade VD-ord i föregående inlägg:

  Händelserikt
  Tonvikt
  Teknikplattform
  Lansering
  Dialog
  Strategi
  Samarbeten
  finansiella partners
  operativa
  marknadspotential
  affärsmöjligheter
  avsiktsförklaring
  avsikt att fördjupa samarbetet
  investering
  säkra en position
  strategisk investerare
  söka internationellt kapital
  marknadskontakter globalt
  diskutera detaljer i projektet, tidpunkten och investeringsbeloppet

  Tur för klippnissen att han bara tog början på VD-ordet. Annars hade nog det här inlägget kapats vid VCW-spärren max 5000 tecken.
  PS/ Du blir inte förmögen, bara en av alla förlorare.”

  Slut på citat. Visst är det praktfullt? Och tomt.

 15. ”Jag behöver ett stativ till den här negern. Ta med en pundare också!” (Jag tror faktiskt att neger heter flagga på nyspråk men på min tid hette det neger.)

 16. Örjan

  Eskilstunas flygplatser.
  -segelflygplatsan i Hällby gräsbeklädd
  – asfalterade långbanan på Kjulamon. Kolla förresten söder flygplatsen. Norr Mälarbanan (jvg). Stor logistikpark är under förberedelse. 100+(?) fotbollsplaner stort område hittills markberett.

 17. Örjan

  ”Kineser” bör finnas i alla restaurangkök.

 18. Vart har mantimmarna tagit vägen? Dog ut 1995?

 19. Örjan

  SG: VD med egenkonstruerad floskelgenerator?

 20. Pundarna är ofta bakom deckisarna förresten.

 21. Orangeluvan

  Nu är det ingen ordning på nånting! Annars hetsas vi att associera vitt och brett och off topic, men nu får man tydligen beröm när man håller sig till ämnet!

  Ok:

  CSAT:en måste korrelleras med QA i kalibreringen.

 22. Orangeluvan

  Eller koreleras. Korreleras? Koloreras, säger du? Kolerisk?!

 23. Örjan

  Redan läst i samband med tidigare kommentarer ang Lightlab här på bloggen. ”Horrendous”
  FYI.
  Alla tonåringar för tillfället hemma, och helt tysta! Antagligen ingen parentes på gång med ytterligare föda.

 24. Örjan

  LL99 Jag hann före! 16.12.
  Dock ej lika specifik med angivande av officiella kodnamn som du.

 25. Avigsidans floskelgenerator är förmodligen välkänd för de flesta här i båset. Det är intressant att jämföra deras texter med LightLabs. Blir ungefär samma resultat. (Och detta är egentligen en övning i att göra finlänk; ska bli spännande att se det resultatet.)

 26. Sorry Örjan missade ditt inlägg. 😉

  Sedan vet jag väl inte om Kjula kan räknas som Långbana?
  Den är ju för kort är de flesta mellanstora jetplan som t.ex.
  Boeing 738, Airbus, A3-19/20/21, Boeing 757 och de som är
  större än dem.

 27. Hittade precis en (vilande) blogg om undersökningen av
  de man trodde var Magnus Ladulås grav i Riddarholmskyrkan.

  Första inlägger hittas längst ner på denna länk.

 28. Karin, det blev dubla citationstecken i slutet på länken så den funkar inte riktigt. Här är den för den som inte sett den: Floskelgeneratorn.

 29. Tack Niklas! Jag blev så himla nöjd med att det såg så snyggt ut med finlänken, men det är ju då men ska kolla lite extra (trodde jag ju att livet hade lärt mig).

 30. Örjan

  LL99: Långbana måste vara tillräcklig för Airbus? Så lång är den verkligen inte. Men visst vore det en syn att få se sådan under landning från mitt föräldrahus i Jäder (Bränne)

 31. Släppsida och Spånsida blir Slappsida och Spansida på mitt jobb, men det har att göra med begränsad tillgång på tecken när jag sparar filer från elektronmikroskopet och förgyller dagen en smula.

 32. Örjan

  Pysseliten: Helt bortkollrad. Undrar om du jobbar med träfibrer eller medicinprodukter. Eller?

 33. Örjan

  Cecilia N: Du har antagligen många specialord inom ditt gebit. De flesta antagligen gamla, men inaktiva i dagens språk med anledning av massproduktion av texttilprodukter.
  Vill du ge några exempel?

 34. Låter som analys av spånskiljande bearbetning. Kan vara svarv, hyvel, borr? Pysse är ju metallurg.

 35. Nördtext?
  ”With the exception of the set-up rows, this pattern is charted. You will need to be comfortable with charts and know basic lace stitches : ssk, k2tog, yo, cdd (slip two, k1, passover), and s1k2 (slip one, k2, passover).”

  På svenska?
  Förutom uppläggningsvarven så är det här mönstret beskrivet i diagram. det är bra om du är bekant med diagram och känner till grundläggande spetsmaskor: öhpt, 2tills, omslag, [hm, den här vet jag faktiskt inte vad den heter på svenska, men den gör tre maskor till en där den mittersta råder] och döhpt.

 36. Sen kan man ju fundera på spinntermer: s-spunnet och z-spunnet, navajotvinning, kabeltvinna, flytta rockmor, tvist per centimeter, topptyngd, bottentyngd, tesa.

  Och i internettider så blir det pidginspråk också: plaja, drafta, predrafta, wpi.

 37. Pasma? Spännram, kätting. Spännram heter Stentor Frame på utrikiska. Det lärde jag mig på ASEA när det tillverkades såna som såldes över hela världen. Mycket till Borås med omnejd. Och det var mycket noga med ”kätting” när det handlade om lin – tror jag.

  Vilket område tror ni att kypkar, gusk och egoutteur hör till?

 38. Cecilia i Houston

  Jag antar att du redan har sett den här websiten?
  http://lmgtfy.com/
  = Let me google that for you. Bara att följa instruktionerna! Ha, ha.

 39. Jo, den är välkänd. Vad kom du fram till?

 40. Skogsgurra – hare nåt me brännvin å göra, eller ser det bara ut så?

  Exempel på vad man kan säga i det här huset: I går kväll såg vi, sanslöst nog, hela fem bolider på en halvtimme. Till slut bara skrek vi rakt ut. Undrar om grannarna hörde oss.

 41. Jag säger ”Fem på en halvtimme – wow!” Kan det ha varit Perseiderna? Trodde de var senare.

  Brännvin är alltid en säker gissning. Men inte denna gång. Förstår att du fick viss droppkänsla.

 42. Näpp, perseiderna har redan varit (ett par veckor sedan) så det var inte de. Och vi försökte faktiskt snabbsöka när vi kom in om det var något särskilt som pågick och som uppmärksammades någonstans, men icke. Inte en notering hos NASA ens. Ändå bara ramlade de över hela himlen, som ett annat fyrverkeri.

  Meh … det känns så fuskigt att söka så jag måste gissa vidare en stund. Sitter härborta i hörnet och spelar på läppen.

 43. Örjan

  Haru även jobbat med finpapperstillverkning?
  Föredrar du vitt eller lätt guskade toner på ditt exklusiva valsade brevpapper.
  Hoppas SAOL gett mig rätt ledtrådar för denna kommentar.

  Tack Lotten för bloggen som ger anledning till googling och ytterligare allmänbildning

 44. Snurrebuss, kulstamp och puckelanka på er allihop. Var är Bossan? Strippklubb?

 45. Ja, pappersbruken är mitt största kundsegment. SAOB verkar tillförlitlig. Jag sysslar inte så mycket med silversmide. Man anar att den där ankan hör hemma där.
  Bossan är säkert på strippklubb. Om ingen dementi syns så är det bekräftat.

 46. Slutspelat. Läppen plutar trumpet*. Örjan kollar lite, och det visar sig att det där borde jag ju ha kunnat, och det är då en salig tur att min andra hälft inte står och kikar över axeln på mig**. Undra på att jag tyckte jag kände igen orden. God natt, jord.

  *Den meningen ser ju jätterolig ut om man läser den med fel betoning, ju.
  **Han har undervisat och fortbildat tryckare och annat folk i grafisk bransch i över tjugo års tid, och därvid stundom även varit på pappersbruk. Herreje.

 47. Örjan

  Förra kommentaren avsedd för SG.
  Nu Annika: Tack info. ”Bolid” Trodde allt kallades ”meteorerer”. Borde kanske veta som tidigare nu inaktiv korsordslösare.
  Astronomi- där antager jag många specialuttryck finns.

 48. Örjan
  Det heter inte lätt valsat papper. Det heter kalandrerat eller pressat, som i linnepressat. Och ett antal varianter. Annika kan få brännvinsassociationer igen om jag säger att superkalandrerat ger extra hög glans.

 49. Örjan

  För ”Superkalendrerat” * behövs brännvin för detta?
  *vad det nu kan betyda- har inte hunnit googla.

 50. Så rätt SG. Men vem använder mandrel, plaque, façon och guldslagarhinna?

 51. supercallifragilistic expialidocious (ungefär i alla fall, det orkar jag inte googla)

  Sa jag inte god natt? Varför lyder jag mig inte?

 52. Örjan

  SG: Har aldrig skrivit ”lätt valsat papper”. Lägg inte antagen text mig till last. (Hur uttrycker man ”Lägg inte orden i min mun” när man pratar skrifligt? Språkpolisen! Hjälp!)
  Nu måste jag ju lära mig mera och googla bl.a kalendrera.

 53. Örjan

  Niklas +SG. Gissar att ni syftar på guldplätering/-beläggning.

 54. Ursäkta. Var tvungen att sova lite. Nu är jag igång igen.

  Har inte Lotten kommit hem från klubben än?

  Förgyllare?

 55. PK

  ”Flaxen har stoppat” ”ugglan har slocknat”. Kan någon förkortningen Esil resp Esik?

 56. Örjan: Nix.

 57. Äntligen hemma från strippklubben. Utan dator i 18 timmar höll jag på att försmäkta, ska ni veta. Men är har ni ju fyllt båset till bristningsgränsen, så jag behöver ju inte bekymra mig ett dugg.

  Men Cecilia i Houston måste önskas välkommen in!

 58. Ja det är klart; man kan ju inte ha med sig egen dator på strippklubb. Det vore ju som att ta med sig mat på restaurang.

 59. Cecilia N, här är en uppgift för dig!

 60. Örjan
  Den där redogörelsen för hur papper tillverkas hade jag inte sett tidigare. Och den lutande superkalandern är en nyhet. Alla jag sett är fullständigt vertikala.
  Jag tycker inte att SCA är särskilt självgoda i sin framställning. Det där är sånt som man måste säga.

 61. PGW

  Har fiskgjusarna flyttat hemifrån permanent nu?

 62. PK

  Har ni strippklubb i E-tuna? Knäcker du extra?

 63. SG: Kypkar har med färgning att göra det är jag rätt säker på.

  Niklas: En sån liten finurlig en! Jag är mest bekymrad över genomgången och det verkar som att de mer säljer färdiga produkter än beskrivningen.
  Moebiussjalar är jag mer bekant med hur man stickar, även om jag ännu inte kommit till skott än.

 64. Det har det nog också. Men ordet ”kyp” används i olika sammanhang. Det vi oftast kommer i kontakt med är ”kypare” dvs en som ser till att det kommer fram grejer.
  I pappersmaskinen var kypkaret den låda där den utspädda pappersmassan, mälden, rann ut på viran. Numera heter det inloppslåda och arbetar med övertryck så att mäldskiktet landar på viran med hög hastighet.

 65. Tusen-Boel

  Är man borta från båset ett dygn är man helt lost…
  Men färgkyp har ni väl hört talas om?

 66. Nää, aldrig!
  Ledesn, måste dra mot Falla och Finnespånga län. Hyttis letar bordellbok och kommer förhoppningsvis med excerpt någon gång under dagen.

 67. Jag börjar förstå hur t.ex. Tusen-Boel känner sig efter blott en liten stund borta: man blir ju helt väck!

  Men jag tror mig förstå att här finns det en uppsjö facktermer som jag ska samla till en liten fin lista. Denna lista kanske jag ska ta och pilla in i 100-årspaketet. Eller rama in och sätta upp.

  Nu ska jag redigera ett av Sveriges landstings interna skrivregler. Give me a landsting and I will eliminate its kommunikationsproblem for ever.

 68. Hyttis hittade boken!

  Men mitt minne svek mig, det finns ingen bordell i A-tuna. Däremot kan Maison Alouette i närbelägna Västerås rekommenderas. Så här säger Åslund:
  ”…Etablissemanget är på gott och ont. Ensamblen är landets största med inte mindre än fjorton flickor…. Kvaliteten är är något skiftande. Fyra flickor är acceptable, tre bra, fem utmärkta (varav en i elitklass); endast en av flickorna är direkt svag.”

  Åslund har tydligen jobbat sig igenom besättningen och det måste erinras att detta är hans personliga bedömning. Han kan ha varit disträ vid något tillfälle. Eller inte riktigt i slag.

  Åslund fortsätter:
  ”Att helhetsintrycket av etablissemanget ändå inte blir det bästa beror framför allt på den svaga betjäningen.”

  Läs boken i sin helhet! Den utgör en intressant källa till angelägen och kulturhistorisk kunskap.

  Nu måste jag verkligen dra. Försenad.

 69. Vilket av Fallarna? Det längs Örebrovägen eller det längs Linköpingsvägen?

 70. Den där bordellboken … har den bilder?

 71. Men vad i sjutton?! Fattar ingenting av kommentarerna. (Förutom kanske någon där i början.) Är det redan December och julkalendershintar?

  Hm, både parentes och nästan på rätt dag … Det tar sig …

 72. Orangeluvan

  Prince har gjort en låt som heter Super Funky Califragi Sexy. Har deg något med supercallifragilistic att gör?

 73. Agneta

  Vilka slänger sig med följande:

  Stick
  PMS
  Ytvikt
  Knipning
  Horunge

 74. Agneta

  Ovanstående var nog lätt i detta i bås.
  Något svårare är kanske detta:

  Drill
  Pull
  Skulling
  Varv
  IM
  Kick

 75. Första gruppen var jag inne på barnmorska, men när horunge kom så anar jag att det är de som planerar boksidor.
  Andra gruppen kan jag inte. Hiphopdansare eller freestyleåkare med en eller två brädor under fötterna? (Eller asfaltsbrädåkare.)

 76. i ortografens värkstad bror det många som är femlingar för varjeandra

 77. CN
  Den längs Linköpingsvägen. Mellan Finspång och Skärblacka.

  BTE, jobb på gång på Skellefte Kraft. Hyttis och jag gör det till en kornknarrsresa. Där fick du lite att fundera på – eller?

 78. För sjutton! Titta in!
  Och det Fallat har jag bott i! (Där finns väl inget att jobba med?)

  Hör av er på cessistickar@spray.se

 79. Men kära nån vilket bokuppslag. Eller menar jag pitt, vad chict

 80. Jo, du har turbinsnubbarna i Finspång. Och lite längre ner har du Billerud/Skärblacka. Ganska mycket att jobba med.

  Jo, vi kommer säkert att göra det. Ett litet kort och roligt jobb för Skellefteå Energi. Litet kort och roligt i Pite. Litet kort och väldigt roligt i Vasa. Sedan gör vi som kornknarren och går ner genom Finland.

  Men det blir inte förrän mitten av oktober.

  Ska vi ta med tvättskåpet? Det står fortfarande på okänd ort på Gotland.

 81. Skogsgurra, jag tycker det låter som en enastående utflykt för ett äventyrslystet tvättskåp.

 82. Fast det äventyrslystna skåpet ska få komma hem med mig när jag blixtvisitat på Gotland medans maken springer på Lidingö.
  Men skiter det sig med de planerna tar det gärna emot skjuts.

 83. Nu är i varje fall jag väldigt intresserad av hur ett äventyrslystet tvättskåp kan tänkas se ut. Och ett antal personer på Scandic i Södertälje är också nyfikna. Finns bild?
  Niklas har rätt. Det kan bli tvättskåpets stora upplevelse. Eller brukar det resa?

 84. PGW

  Det är jag och mina kollegor som jobbar med att få bort horungarna. Änkorna också.

 85. PGW

  Samt gravstenarna. Men det har utvecklats någon slags tolerans mot sådana, vissa till och med eftersträvar dem, hemska tanke.

 86. Gravstenar. Var det inte sådant som förekom vid blysättning? Lever dom kvar?

  Eller är det spisar jag tänker på?

 87. Gravstenar kan man chocka kyrkogårdsvaktmästare med. Om man kommer gående med en gravsten under armen sätter de kaffet i halsen.

 88. s

 89. s

 90. PK

  Typiskt.

 91. Agneta

  Gravstenar i sammanhanget har jag aldrig stött på. Däremot fyrkanter, föräldralösa och dubbla horungar.

  Den andra ordflocken:
  Drill
  Pull
  Skulling
  Varv
  IM
  Kick

  har inget med dans, hiphop eller slikt att göra. Utförs inte ens på terra firma.

 92. Ja men nu vet jag, Agneta. Navigare necesse est.

 93. Agneta

  Niklas, elementet är det rätta, men det är inte segling eller något som har med båtar att göra.

 94. Du menar att vi ska åt Esther?

 95. Agneta

  Inte riktigt, men åt det hållet.
  Ledtråd: IM är en blandning av fyra normalutföranden.

 96. Lite snabbare alltså? Än Esther då.

 97. Agneta

  I allmänt, ja. Men det beror också på åldern. Esther flöt väl mest omkring.

 98. Jag var inne på fram och tillbaka; inte ner.

 99. Svårt, det här.

 100. Agneta
  Är inte en spis ett framfallet mellanslag, liksom?

 101. Agneta

  Niklas har rätt med fram och tillbaka.

  Skogsgurra: Spis? Aha, du har lämnat vattnet och återvänt till det grafiska. Tror inte att jag träffat på spisar eller framfallna mellanslag. kanske fanns sådant på sätthakarnas och blytypernas tid.

 102. Så pass gammal är jag alltså.

 103. PGW

  Gravstenarna följde tyvärr med från typerna ända in i datorn. Elände.

 104. Jag ska bara uppmuntra alla att komma med nördiga fackuttryckstillägg i all evighet; jag samlar på hög och njuter av dem!

 105. (Lite extra mycket sparar jag på uttrycket ”värkstad”.)

 106. Agneta

  I vilket datorsammanhang förekommer gravstenarna, PGW? Trots 25 år bakom datorer har jag inte stött på begreppet. Grava accenter är nog det enda jag kan förknippa med gravar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.