Hoppa till innehåll

Efter en natt i Påskallavik

Det finns en grupp människor, vars hela existens går ut på att väcka mig. Det kan vara

 • träskogång i trätrappan
 • Billy Idol-sång
 • “oj, ringde jag till din telefon, jag trodde det var min, har du sett den?”
 • kastrullskåpsstädning
 • “ÄR MINA STÖVLAR HÄR INNE?”

Många av dem är (förstås) släkt med mig, men det finns osläktingar som tar in på samma hotell som jag och som drivs av en obetvinglig lust att spela trummor med galgar, öva skalor och ha kikhosta på andra sidan om den vägg som jag sover vid.

Igår tog vi in på ett alldeles förtjusande plejs – Påskallaviks Gästgifveri – med anor  från 1700-talet. Här finns te som man kan dricka hela natten, vackra tapeter, spännande böcker i alla hyllor, knarrande golv med extra breda tiljor och kakelugnar i alla rum.

Samt två människor som i rummet intill oss bodde med sina tre hundar: två som var större än ponnyer och en, vars mankhöjd nådde till husses fotknölar. De rår ju inte för att jag inte hade hunnit sova färdigt kl 07, men detta var då mindre njutbart och i klass med eltandborste inne i örat:

– VOFF!
– Sssscchhhhhh!!!
– VAFF!
– Sssscchhhhhh!!!
– Iff-iff-iff-iff!
– Sssscchhhhhh!!!

Men inget ont om Påskallaviks Gästgifveri: det är precis så här vi vill bo när vi kör vilse. På väggarna hänger inramade tidningsurklipp från 1950-talet, som jag tog ner och gick till sängs med bara för att de var så fina. (Lugna er, jag frågade om lov först.)

"Den som inte vill arbeta, han skall häva sten."
“Den som inte vill arbeta, han skall häva sten.”
Kongl Majt. skriver brev!
Kongl. Majt. skriver brev!

Vår resa norrut (inte uppåt, nej) går långsamt framåt – såpass långsamt framåt att det i morse stod en arg tandläkare och bannade just denna långsamhet:

Jävlar.
Jävlar.

Jag har sagt till dem, men kommer förstås att få betala dyrt för denna försummelse, fast de alltmer blottade tandhalsarna –  som beror på att jag borstar tänderna för hårt – slipper tandläkarn i alla fall se.

Resan igår!

1. Vårdcentralen i Åhus.

På bettet.
På bettet.

Nioåringen blev biten av en alien, mördargeting, bromsfästing eller annat monster som orsakade en hård, dunkande smärta som behövde lite omvårdnad. (Numera säger de inte “ta en magnecyl så blir det bra” utan “lägg på alsolomslag så blir det bra”.)

Slabbmat.
Slabbmat.

2. Slabbmatsställe i Kristianstad med riktigt jävla otrevlig personal. Vi var alldeles ensamma i kön och skulle bara ha enkla saker, men stressades som av vallhundar med rabies.

3. Filmmuseum i Kristianstad – som vi verkligen snubblade över och alls inte kände till tidigare.

Nej, det såg inte ut så här – det där är en filmstudio från 1920-talet.
Nej, det såg inte ut så här – det där är en filmstudio från 1920-talet.
Pyttepyttelitet och väldigt trevligt filmmuseum.
Pyttepyttelitet och väldigt trevligt filmmuseum.

4. Hylta – byn där mina föräldrar under ett par år på 70-talet ägde ett hus.

Huset i Hylta.
Huset i Hylta.

I hönshuset och dasset på gården lade vi in parkettgolv och under fotbolls-VM 1978 gick vi hem till bankchefen i byn, som hade tv. Vi bodde mitt emot byns bastu (som inte verkade vara kvar) och jag har inte varit där sedan 1979 och hade ingen adress, så naturligtvis lyckades vi köra både fel och vilse innan vi hittade rätt.

5. Sibbhult … som verkade ha anlagts 1973, för hu så folktomt och deprimerande 70-taligt det var där. (Och detta sagt av en som är vansinnigt förtjust i små, små samhällen.)

6. Växjö domkyrka, där vi (som i alla kyrkor) tänder ett ljus för barnens farfar.

Växjö domkyrka.
Växjö domkyrka.

Det var en modernt utsmyckad kyrka som var färgglad och lite hejsanhoppsan som på det glada 80-talet. (Restaureringarna på insidan gjordes på 1950-talet, 1990-talet och 2002. Intressant blandning.)

7. Färd bakom timmerlasset from hell. Vi kom aldrig förbi, och så fort vi var blott tio meter ifrån åbäket, drösslade stenar, jordkokor, kvistar och allsköns bråte från det. Det kändes precis som att hamna i en hagelstorm. (Vilket jag, om sanningen ska fram, inte har upplevt.)

Timmerlasset from hell.
Timmerlasset from hell.

Nu beger vi oss mot Västervik och försöker sedan trassla oss på snedden mot Mälardalen. På schemat står endast moppemuseum och glass samt bruna vägskyltar.

Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. Påskallavik! På en ö utanför hade morföräldrarna och föräldrarna sommarstuga.

 2. PK

  Jag tror att du har köpt fel bil. Köp en Marauder , http://www.youtube.com/watch?v=cDoRmT0iRic , så kommer grus och jordkokor inte att bekomma varken dej eller bilen alls. Detta är min 19-åring och min favobil och jag sparar alla växelmynt i en stor burk så att jag ska få råd att köpa en.

 3. Åh, ska ni till Mopedum, dit har jag också tänkt mig. Väntar med spänning på utlåtandet! 🙂

  Och angående den oserviceminded personalen på slabbmatsstället, kände de inte igen den kända bloggaren och språkvårdaren Lotten och skrämdes till att göra sitt jobb? Blä för folk vars jobb är service och som inte fattar det.

  Det får mig att tänka på vad ena dottern berättade, om hur en kändis inte ville visa id-kort på en affär där en bekant till dottern jobbade, eftersom personen tyckte att man borde känna igen henne… Vad hjälper det betalningsapparaturen att alla som ser svensk tv sett den nunan? Hur kan man ens ifrågasätta sånt? Folks dumhet tar då aldrig semester.

 4. Örjan

  Ang PK.s billänk. Annorlunda lösning av parkeringgsproblem.
  Start 2.40.

 5. Jag måste säga att PK:s billänk ju var helt omöjlig att sluta titta på! De hade ALDRIG fått tillstånd att meja ner McD:s stolpar i Sverige. (Men alla de där bilarna som mosades eller gick i bitar kunde jag ju ha tagit hand om lite bättre.)

  Nu måste jag titta till de små fiskgjusarna. Stora fiskgjusarna. Den tufsiga Katherine verkar vara borta för att pudra näsan.

 6. Örjan

  Oj vilket tryck! Klart över bokanten!

 7. LL Mina helt ogrundade förslag är (gul botten): Fusilia Script och (blå botten): Adventure Noveau Relax.

  Lotten, det där värdshuset – är det det som ligger till höger om E22 när man kommer söder ifrån? Och liksom nedanför vägbanan?

 8. LupusLupus99

  tack för tipsen Gurra, tyvärr så har jag inte lyckats hitta några teckensnitt med de namnen.

 9. Jag förstår det. De var, som jag sade, helt ogrundade. Jag “syntetiserade” namn som jag tyckte passade.

  Jag tycker fortfarande att de borde heta så.

 10. PGW

  Timmerbil, ett säkert tecken på att man är i Kronobergs län eller i närheten av det.

 11. Orangeluvan

  Adventure Noveau Relax, suveränt namn! Du kanske skulle slå dig på att namnge typsnitt? Eller travhästar. Eller starksprit.

 12. Vi är många, vi är tusenden. Eller fler. Vi som följer “vår” fiskgjusefamilj. Hittade äntligen en engelsk text om just den här kameran och några till. http://www.looduskalender.ee/en/node/13110
  Jag känner, trots att många andra engagerar sig, ett personligt ansvar för våra örnar.

 13. Intressant! Fåglarna har alltså reservhus som vi har sommarstugor och tröttnar man på fåglarna kan man se militärledningar från kameran som man lyckats montera i “fel” boning.

 14. LupusLupus99

  Någon som vet om familjen Bergman har kommit till rätta eller
  är det dags att skicka ut en sökpatrull?

 15. Vi är hemma! (Fast skicka gärna hit en sökpatrull; det är så stökigt i huset att jag inte ens hittar barnen.)

 16. Aha. Barnen är inte hemma. Ett i Lund, ett i Berlin, ett i Olseröd, ett hos grannen och ett försvunnet på okänt ställe.

 17. Aj, LL99, jag har en jättebula i pannan – som inte tål headbangning.

 18. Bula? Det har du inte sagt någonting om?
  Vart kommer den ifrån? Nu vill vi (dvs jag)
  veta allt om hur den kom till!

  Har du och DDM lekt antiloper?
  Ett förlupet krocketklot?

 19. Ack. Jag är skändligen avslöjad. Detta kommer aldrig att ske igen. Jag lovar.

  Jag har alltså gjort saker utan att rapportera om dem i bloggen. Fy.

  (=Rapport kommer kanske imorrn tror jag minsann!)

 20. Brasklapp: bulor är inte särskilt imponerande på bild.

 21. Nu sitter jag (SG) och Hyttis och känner oss väldigt utanför och oinformerade. Näst fiskgjusefamiljen och vårt numera lite sena barnbarnsbarn är det fam. Bergman som vi mest ägnar vårt intresse. Då duger det inte att fam. Bergman underlåter att rapportera väsentligheter. Här får vi långt i efterhand höra att fB slarvat bort barn, utsatt familjens överhuvud (‘säkta, Olle) för dödshotande massaker så att bulvite uppstått. Vad mera är det som vi inte fått veta? Vi oroar oss till ytterlighet. Så mycket, faktiskt, att det börjar slå ut små orosbulor på våra huvuden.

 22. Äntligen! En förklaring till fB/fb/FB, familjen Bergman såklart!

 23. PGW

  Kan vi montera in en kamera a la fiskgjuse hos Bergmans? Om de nu slarvar med rapporteringen på det här viset?

 24. Örjan

  SG: Antager du är utan Facebooksanknytning till Lotten.
  Där visade hon bild på verktyg, och antydde dess påverkan på hennes panna. Det var något i samband med en ovillig bokhylla.
  Undrar om denna där yngste letar julklappshelikopter?
  https://www.lotten.se/2007/12/snart-kommer-gsterna.html

 25. PGW det vore klart sevärt tror jag.

 26. PGW: Du är farligt nära att börja tänka precis som jag.

  – Här ligger jag raklång på mage på tvärsen över köksbordet och balanserar en pall på fötterna och har fångat en flyende potatismoskastrull med händerna. OCH SÅ ÄR DET INGEN SOM SER DET!

 27. Örjan, är försiktig med fejan och linkedin och sånt. Känns lite för flåsigt för min smak.

  Lotten, det är exakt såna syner vi vill fånga och bevara till eftervärlden.

  Frågan om värdshuset i Påskallavik kvarstår sorgligt obesvarad. Om det är det ställe jag tror så är det det enda ställe jag blivit tilltalad som “Herren”. Den gamla damen förstod inte riktigt vad jag önskade när jag beställde Smör, ost och sill (SOS) och frågade “Sa harren ha en sillasmörgås?” Detta var förstås för mycket länge sedan. På den tiden som värdshus alltid hade restaurang.

 28. Nämen sorry, ännu en obesvarad fråga! (Jag har måååånga, ser jag.)

  Värdhuset ligger längs gamla landsvägen, men på bortre sidan från stranden sett. Snett över gatan låg ett annat värdshus, som liksom hade strandtomt. Men det hette ju något helt annat …

  Här ser man ganska bra: http://kartor.eniro.se/m/9tgIe

 29. Nej, inte samma. Jag fick min SOS till slut. Vad fick ni?

 30. Örjan

  I brist på live-kamera.
  Tur att du kunde beskriva incidenten med potatiskastrullen. Det får oss att tro att det verkligen hänt. Till skillnad mot det fallande trädet den öde skogen.

  Men hur gick det egentligen till med hammaren och bokhyllan?
  Var det hyllan eller hammaren som hämnades på din panna?

 31. Men besväääärliga människor! Nu måste jag ju återskapa historien om bulan, hammaren och bokhyllan. Och bulan som verkligen inte gör sig på bild.

  Vi åt blott frukost på gästgifveriet, Skogsgurra. Lika bra att jag beskriver den också, va?

  Borde inte ni ligga till sängs så här dags?

 32. Snälla Lotten
  Om du tycker att vi är besvärliga när vi på alla sätt försöker hålla liv i din blogg som du nu försummat i ett ganska stort antal dagar så får vi försöka acceptera att du tycker så. Vi, eller åtminstone jag, förstår att det är är tungt att driva en blogg år efter år. Själv skulle jag aldrig orka och du förtjänar lite ledighet.
  Vi är några stycken som använder din blogg som sambandscentral och där det utbyts tankar av olika slag och vi kanske inte ska kräva, just det – inte kräva, vi har faktiskt ingen som helst rätt att kräva nånting – att du ständigt förser oss med pigga, intressanta, bisarra eller på annat sätt bra ämnen att diskutera.
  Det brukar ju ändå bli så att det ämne du introducerar snabbt glider över till att handla om helt andra saker. Och det är ju så vi, åtminstone jag, tycker att det ska vara. Bloggen har blivit självgående. Det enda du egentligen behöver göra är att starta med ett nytt ämne ett par gånger i veckan. Och ämnen kan du välja ur det berömda uppslagsverket där första bandet omfattar A till Apollon.
  Ta det som A Decent Proposal – du kan behöva vila dig från bloggandet, rensa skallen, ladda batterierna. Det skulle ju också bli den första folkbloggen, autokratisk. Det skulle vara ett intressant experiment.

 33. Ja, vilket intressant projekt – särskilt förtjust är jag ju i A-Apollon … MEN JAG VILL INTE VILA!

  Nu kan ni alla glida över till nästa inlägg och minnas gamla moppar och kapade kolvar samt putsade kuggar … eller vad man nu gör när man trimmar.

  Själv ska jag kolla hur Ernie och Katherine och de tre jättebebisarna har det.

 34. Du saknar sjukdomsinsikt, Lotten. Det är mycket vanligt.
  Jag har systematiskt samlat A – Apollon och ska se till att du får ett band. Redan nu kan jag avslöja att Apollon inte har så mycket med primaters fortplantning att göra som man skulle kunna tro. Det är lite mera gudomligt, liksom.

 35. pärlbesatt

  Själv undrar jag i all stillsamhet om det var Mopedum ni skulle till. Har jag missat det så ber jag om ursäkt.

  Så ville jag säga att jag tänkte på dig när jag såg ett ex av Wellanders “Riktig svenska” (vilken underbart o-pk titel!) från 1973 på en loppis. Köpte den inte då jag fått ett ex av samma årgång från Cruella (spanx igen!)

 36. pärlbesatt

  Jag såg nu att jag fått svar i det senare inlägget. Tacksimycksi!

 37. PGW

  Bergman-webkamera skulle slå fiskgjusarna med hästlängder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.