Hoppa till innehåll

Dag: 31 juli, 2012

Saker man säger

En gång i veckan pratar jag i P4 om talesätt, ordspråk, etymologier och annat språkligt som är intressant. I morse försökte jag hålla mig till sportrelaterade ting på grund av OS, som upptar en stor del av min vakna tid – vilket omgivningen inte bara finner underligt utan även en smula fel och rentav onyttigt.

Nu till några intressant uttalanden, uttryck och talesätt som man kan stöta på under idrottstävlingar!

1.

– Bollen är rund: nu går vi in till andra halvlek. 

Jaha. Mhm. Jättemesigt uttalande. Ja, bollen är oberäknelig och kan rulla i mål eller skruvas så att den på tillslag far borti tok. Det enda som är roligt med uttrycket ”bollen är rund” är om det sägs av någon som kommenterar amerikansk fotboll eller badminton.

Boll.
Boll.
Bollar.
Bollar.

(Fast att fjäderbollar på engelska heter ”shuttlecock” är ju lite uppiggande.)

2.

– Nu får Alshammar allt bita i gräset.

Som en häst? Nej, som döende soldater på slagfält, som tydligen såg ut som om de bet i gräset och alltså led ett nesligt nederlag.

3.

Igår bet någon i en judomatch sin motståndare. 

– Se! Hon gjorde en Tyson!

Minns ni när Mike Tyson 1997 bet av en snutt av Evander Holyfields öra? Tyson förklarade strax efter matchen att det faktiskt var Holyfield som började och att han hade gjort samma sak igen om han hade fått chansen. Sedan blev Tyson så diskad man kan bli, och fick med svansen mellan benen krypa till korset och be om ursäkt i närvaro av Oprah Winfrey.

4.

– Carolina Klüft stukade foten på sista träningspasset före VM 2005, men lyfte sig själv i håret och vann!

Bakgrunden är här Baron von Münchhausen, som sjönk ner i ett kärr, och på ett fantastiskt sätt lyckades ta sig upp igen:

”Jag skulle ofelbart ha omkommit om jag inte tagit ett ordentligt grepp i min hårpiska och med egen armstyrka lyft upp mig själv jämte hästen som jag klämde fast mellan knäna.”

Det här uttrycket kom i en senare historia att användas när han behövde dra sig upp ur havet, och då gjorde det genom att ta ett redigt tag i stövelstropparna – ”lift oneself up by the bootstraps”. Och att boota är när man slår på strömmen till sin dator! (Hm. När stängde jag senast av strömmen till min dator? Kanske 2004?)

Nu måste jag återvända till OS, men lämnar er med två repliker:

Sportjournalist till en bågskytt:
– Hur länge sitter en missad pil kvar i huvudet?

Orienterare under O-ringen:
– Jag har sprungit med huvudet under armen i en vecka nu; det var skönt att det lossnade.

Share
96 kommentarer