Hoppa till innehåll

Städschema och rättvisa samt relaterade vintips

Fler gånger varje år får jag propåer från stackare som har googlat på ”städschema” och hittat fram till ett gammalt inlägg där städschemat inte går att flärpa upp i läsbart skick. Nu tar jag tag i problemet och passar på att tala om att vi inte alls följer schemat längre.

Sicket magplask, va?

Fast jag tror faktiskt att städschemat var ingången till en ordning som gör att det funkar relativt smärtfritt nu. Det gick ut på frivillighet och beröm. Det funkar inte om berömlängtare bor i samma familj som berömstruntare eller om vissa tar det som en tävling samtidigt som andra utan vinnarinstinkt kan sova på gödselhögar. Städschema som pdf.

Men vi måste fastslå vissa ting först så att ni inte blir bedrövade när ni hör att vi aldrig grälar om städning här hemma i gula, fula huset.

 1. Vi bor inte trångt.
 2. Vi har hög smärttröskel vad gäller stök och slarv.
 3. Vi är sju som hjälps åt.
 4. Vi är sju som stökar till.
 5. Fast egentligen är vi sex eftersom Nittonåringen stökar omkring i Lund.
 6. Och egentligen är vi fem som stökar eftersom Fjortonåringen aldrig har stökat till någonting någonstans sedan han föddes.
 7. Å andra sidan stökar Nioåringen till som ett dussin människor ungefär.
 8. Min inställning är att livet är orättvist. Alla städar inte lika mycket. Men alla lagar heller inte lika mycket mat. Alla pluggar inte lika mycket. Alla idrottar inte lika bra. Så är det. Millimeterrättvisa är inte min melodi.
 9. Jag har inget emot att dammsuga.

Kanske är det den sista punkten som är den springande.

Kunde ha varit jag, men hon saknar ju musik i öronen.
Kunde ha varit jag, men hon saknar ju musik i öronen.

Så här går det oftast till:

– Snart kommer gästerna!
– Va? Vilka gäster?
– Minns inte! Men de är på ingång! Ta upp allt från golvet! NU!

Här har vi en viktig poäng, som jag rekommenderar. Barnen har sedan de var små haft nästan fri tillgång till datorer mellan vissa klockslag, men med det förbehållet att när jag eller min djefla man säger att de ska stänga datorerna för att städa/diska/duscha/baka/göra armhävningar, så ska de göra det omedelbart. Och det gör de. Alltså hör man vid gästernakommer-skriket ett antal klick poff duns suck – men alla tar genast upp saker på golvet för att Mamman Med Den Galna Dammsugaren är i antågande.

(En gång för flera år sedan sög jag upp viktiga legobitar utan att jag märkte det eftersom de var golvfärgade och jag hade på musik i öronen som gjorde att rasslet inte hördes. Barnen klippte gråtande upp dammsugarpåsen och borstade dyrgriparna rena med tandborste. Mycket nyttigt.)

Ok, då springer alla omkring och plockar upp saker och lägger dem på rätta (bra) ställen och inte bakom böckerna eller på hatthyllan. (Källaren får man använda, men då måste man placera sakerna så att jag inte faller huvudstupa när jag tofflar omkring därnere och letar efter blogginlägg.) Samtidigt dammsuger jag och VIPS! blir några lediga och kan skura toaletterna. Klart!

Detta har till följd att man drar sig lite för att släppa saker på golvet. För förr eller senare sker en av två saker:

 1. Man måste plocka upp dem själv.
 2. Mamma dammsuger upp allt.

När man har städat på detta effektiva sätt, kommer gästerna och då måste man ha hunnit välja ut goda viner och eftersom städningen nästan alltid tar längre tid än man har tänkt, behöver man vintips. Som kommer här, från min alldeles egen vintipsare Dr Glas (som måste vara anonym, för annars kommer maffian och skjuter knäskålarna hans sönder och samman – och knän tycker jag ju som bekant att man ska vara rädd om). Jag bad om tips till chili, thai, köttfärssås och fiskgryta. Men fick till svar att till chilistark mat passar vin i allmänhet illa, framför allt om det även ingår klassiska thailändska ingredienser som kokosmjölk, ingefära och koriander. Då ska man dricka öl till istället, det passar mycket bättre!

Till köttfärssåsen:

Antè Barbera d’Asti (nr 32335), 89 kr

Serrata Belguardo (nr 22955), 99 kr

Bolla Le Poiane Ripasso (nr 22320), 109 kr

Till fiskgrytan:

Bourgogne Chardonnay Cuvée Prestige Francois Martenot (nr 5362), 90 kr

Bourgogne Blanc Chardonnay Vieilli en Fût de Chêne (nr 5607), 99 kr

Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc (nr 5798), 115 kronor

Och nu släpper jag loss galningarna i kommentatorsbåset för att tipsen ska flöda – både om städning och viner. Och kom ihåg: har ni ont om pengar kan man spara miljoner på att återanvända dammsugarpåsen. En gammal kaktång i nysilver kan användas som dammurplockare, så slipper man klippa och tejpa och ha sig.

Min klädstol. Jag är inte ett gott föredöme när det gäller persedelhantering.
Min klädstol. Jag är inte ett gott föredöme när det gäller persedelhantering.

HERREJISSES! Snart kommer gästerna! (På riktigt: den djefla mannen har bjudit in sju musiker och så ska de jamma i vardagsrummet hela kvällen. Jag ska sitta som ett kuttersmycke och nynna på en stol i köket.)

Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

 1. Jag tror att jag vinner på att i vår lilla tvåpersonersfamilj hålla städschemat borta så länge som möjligt. Jag har ansvar för fläktrengöring och avloppsdito, sambon för övrigt. Men vi lagar mat tillsammans.

 2. Vi har också haft städscheman av olika slag som har bleknat med tiden. Just nu är vi snarast mellan scheman. Tror att vi ska testa ett modifierat Bergman-schema (utan gräsklippning, övervåning och byte av lakan varje vecka – vad är ni, tvättomaner?).

 3. Ökenråttan

  Trivs man själv med sin vardagliga oordning men känner sej manad att snygga upp det hela när det ska komma Gäster, så har jag en del tips för sistaminuten-ryck.
  Synliga dammråttor tar man snabbt bort med en sån där stor dammare på skaft, ni vet va ja menar. Anhopningar i form av kläder, böcker o. dyl.: Det som inte får plats i kassar under sängarna och i klädkammaren langar man in i tvättmaskinen och torktumlaren medan partyt varar. Det som till äventyrs inte får plats där slänger man in in bakluckan på bilen (ni som har bil). I juletid kan man också ta fram lite möbelpolish och putsa trösklarna i alla rum; då luktar det Julstädat. Och så en plåt med nygräddade pepparkakor som man just tar ut ut ugnen när gästerna knackar på dörren!

 4. Orangeluvan

  Jag är mest nyfiken över det frivilliga rummet i städschemat. Jag ser framför mig hur du med moppen i högsta hugg skriker: – Okej! Nu behöver jag ett rum att städa! Vardagsrummet, är du frivillig ellermåste jag välja?

 5. Ökenråttan Anna: här byts det inte lakan varje vecka, även om det hade varit ohyggligt trevligt. Gräsmattan klipps på sin höjd (höhö) en gång månaden och aldrig i t.ex. januari.

 6. Örjan

  Tyska viner av god kvalitet kan ibland fungera till asiatisk mat, tom sådan med chili.
  Likväl som vissa typer av sherry.
  Rekommendationer likartat med vad Broder Jakob berättar via Systembolagets telefon-kundtjänst?
  Önskar alla i gula huset trevlig trettondagskväll.

 7. Vad trevligt med jammande i vardagsrummet! Det vill jag också ha. Bl.a. städar man så bra till musik och har man hemmajammare slipper man använda lurar.

 8. Ökenråttan

  Lotten till Ökenråttan: Va – har Jag sagt nåt om att byta lakan varje vecka? Anna tar på sej detta. Schysst! Vi Ö-råttor gräver bara ned oss i sanden … Eller va vi gör ???
  Citerar à propos detta min lilla Mårrmårr, som ville bo på hotell jämnt, ”för då får man nymanglade lakan varje dag”. Det är lyx det!

 9. Vårt städschema:
  Barnens Farmor:
  -Kan inte du dammsuga lite i dag?
  Jag: (under plockandes av disk):
  -Javisst ska jag det!

  [Men inte när]

 10. Tack, jag fick för ett ögonblick för mig att det faktiskt fanns en stol där under kläderna! Jag tror fö inte på nynna, mer på rock’n’roll-sång, men vad vet jag, saker är inte alltid som man tror.

 11. Sedärja, nu misstog jag Anna för Ökenråttan precis som att jag har misstagit Niklas för alla karlar i båset.

  Hur går det till? Tänk om jag har en namnomvandlare som slumpmässigt tar ett namn ur högen bara? Som när jag ropar på barnen och tar till farmors döda halvbror innan jag kommer på rätt?

 12. PK

  Vår katt jamade senast i morse klockan 6 och det var inte mysigt på en enda fläck.

  Men en sak undrar jag över, i den sista meningen i det första stycket känns det som om ett eller annat ord har smitit. Eller så är jag bara lite för trött.

  Nej vänta, jag undrar ju en sak till. Har du en stor och välförsedd vinkällare där hemma? Annars känns vintips, när gästerna redan är på ingång, lite som ”det här skulle vi kunna bjuda på nästa gång.” Ica på hörnet säljer ju inte vin liksom.

 13. Städtips: Ha inte pälsdjur som fäller. Ha lådor och skåp till alla prylar. Ha lite prylar. Ha gäster ofta.

  Det är bra tips så jag följer inget av dem. Dammråttorna kan snart slåss med katterna.

 14. Vinet är slut, det får bli cider till ostslattarna (som egentligen inte är slattar, utan inköptes i små portioner).
  Kräksande stol minsann. Mina barn har kräksande golv. Hos oss har vi ingen ordning på allt och städar enligt kråkans princip: ”lägg allt överst”, för att enkelt hitta grejorna.

 15. Hooverreklamen startar tänk i olika riktningar. En fundering är varför det inte sitter en man i den bekväma stolen? Och, om så vore, om han inte hade tidning, trevlig dryck, cigarr och tofflor. Så ser det ut hos oss nämligen när Hyttis gör sin dagliga dammsugning.
  Ytterligare en tanke är: Varför i helvete måste dom hitta dem kobentaste tjejen vid den tiden då kjolmodet var, som tysken säger, ”Überquadratisch”?

 16. PK

  En bekants bekant som inte gillar att städa brukar säga till sina gäster att ”dammråttorna har parningstid just nu och jag vill inte störa.”

 17. Tack, PK — det var inte ett utan TRE saknade ord. Nu fixat.

  När det gäller vinet, så var det kört – idag fick gästerna dricka 3,5-öl. (Men de skulle ju ändå fokusera på musiken så det var ju lika bra.)
  Nu ska vi se. Kan vi handla imorrn? ”Lördag 7 januari Ordinarie lördagsöppet.” Jahapp.

 18. Rosman

  Tycker det var lite överbetoning på chardonnay i fiskgrytevinerna. Till en gryta med tillräcklig syra dricker jag gärna, liksom i alla andra situationer utan mat, bättre riesling, företrädesvis från Tyskland.

 19. Städschema … hm, jag vill nog inte få svart på vitt hur sällan jag faktiskt tar fram dammsugaren och förbannad slarvar mig genom huset. Försvarar mig med självdrag.

 20. Tror vi måste bli bättre på vardagsstädning… Sa’ åt ungarna igår kväll att vi skulle röja rent i vardagsrummet innan läggdags & fick frågan vilka gäster som skulle komma…

 21. Varför dammsugar Hyttis varje dag? Det måste vara en överloppshandling.
  Här är vi glada om nån dammsuger varje månad.

  Skönt att höra/läsa att det finns fler som bara städar inför besök. Antagligen borde man ha gäster oftare.

  Sanna, det där tipset om att inte ha så mycket prylar låter fiffigt. Hur skaffar man det?

  Här delade vi in julstädandet i hanterbara portioner: alla lysknappar (ändligt många), alla dörrar och dörrposter (ändligt många), soffbordet (ändligt stort, är det tömt så är det) o s v när barnen var små.
  Sen fanns det säkert oceanstora områden också som sortera mitt skrivbord, sybord och sängbord. Dem går helt enkelt inte att tömma och sortera bort från.

  Jag stoppar inte in grejer i tvättmaskinen utan att sätta en påminnelse i mobilen numera.

  Sånär som på antalet personer inblandade tycker jag det verkar som att det Bergmanska gula huset har många likheter med vårt.

 22. Jag kan ha delat med mig av den här tidigare men en artikel som slutar med detta tips tål att läsas igen:

  ”När skräpet står i knähöjd och man ändå inte kan uppbringa städlusten är det bara att ställa dammsugaren i hallen med stickproppen i väggen. När sedan oväntat besök ringer på, öppnar man bara och säger (något förvirrat) »jag höll just på att städa, men föralldel, kom in i röran.”

 23. – NU HAR GÄSTERNA GÅTT!

  Men. Någon har drällt elgitarrer och förstärkare omkring sig som om det inte finns någon morgondag. Och vem ska skrika GÄSTERNA KOMMER! imorrn, när jag ju är på basketrelaterade aktiviteter hela dagen och gästerna (endast fyra, dock) dräller in redan på eftermiddagen?

  Vänta nu. De som kommer är ju damm- och kvalsterallergiker allihop. Då ska man väl inte röra upp allt igen, va?

 24. LupusLupus99

  Ärade språkpolis(er). Ordet förkrångling (förkrångla) vad säger ni om det? Svensk Akademin verkar inte vilja kännas vid det men om man kan säga förenkla så borde ju förkrångling vara minst lika rätt?

 25. Förkrångling känns logiskt och bra. Det kommer jag att använda. Det är mycket som förkrånglas alldeles i onödan.

  Jo, en sak som behöver förtydligas:
  Cessi 00:42 som svar på SG 18:27
  NEJ NEJ NEJ! Det sitts inte i en bekväm stol med cigarr och trevlig dryck. Inte heller dammsugs det varje dag. Och en massa annat som inte heller blir gjort. Varken dagligen eller månatligen.
  Ledsen om min ironi skapade prestationsångest hos någon. Vår miljö skapar nog bara ångest hos Magdalena Ribbing och några eventuellt övervintrade hemkunskapsfröknar.
  För att inte vi ska bli anmälda till någon nämnd så kanske det är på plats att påpeka att diskmaskin och tvättmaskin används dagligen.

 26. Med tanke på lugnet i båset, tror jag nog att ironin gick hem, Skogsgurra!

  Ni vet väl alla att det finns ett ironitecken att använda när man vill förtydliga att man var ironisk, men på ett annat sätt än med smiley? Det är ett bakåtvänt frågetecken, så här:

  Ett ironitecken gör verkligen ironin så himla mycket finurligare؟

 27. Förkrångla kan man väl säga är ett utmärkt ord, även om SAOL inte känner till det (än).

  Varje år har Svenska Akademien i samarbete med KP och andra instanser en tävling om nya ord som barn hittar på. Man kanske kan köpa några barn och be dem föreslå förkrångla?

  Ingår i betydelsen att det kompliceras till i onödan?

  (Och nu sätter jag mig ner och funderar på när det inte är onödigt att göra något krångligare än det är.)

 28. PGW

  PK, vilket FANTASTISKT citat om dammråttornas parningstid, det tänker jag återge ofta fortsättningsvis! 🙂

 29. Mitt webbnamn kom ju inte till av någon slump och vår städordning ser ut ungefär som din. Det brukar vara bra att bjuda in nån lite då och då för för hälsan och ordningens skull. Jag antar att jag vet vem som kommer med dina vintips. Har en vän som är gift med en thailändare. Eftersom hon gillar vin har hon använt mycket tid till att testa thaimatsvänligheten på många viner. Jag är ju relativt anonym här och vågar, trots mitt yrke mig på ett litet thaivinstips. Vinet är såklart inte thai,det är däremot franskt och heter Tokay Pinot Gris (2899) och kostar om jag inte minns fel 89 kronor. Som någon nämnde ovan funkar en del lite bättre halvtorra tyskar alldeles utmärkt också. Själv föredrar jag öl. Till sushi dricker jag alltid Nottage Hill riesling (16426) 79 kr. Det är så träffande gott att jag inte vågat byta.

 30. Kan det vara därför jag känner mig seg idag?

  Vi har ingen gran. I stället brukar jag ställa mig i ett hörn och sjunga ”Oh Tannenbaum, wie grün sind Deine Blätter usw” Övriga familjemedlemmar passar på att få sysslor gjorde utomhus medan detta pågår.

  När dom kommer in så brukar jag referera vad som passerat och jag försummar aldrig att påpeka det skämtsamma i att granens barr omnämns som blad. Sällan som någon skrattar. Kan inte påminna mig att det hänt under denna fina jultraditions snart femtioåriga historia.

  Men nån gång ska dom väl fatta, hoppas jag.

 31. Ökenråttan

  Men – ska man behöva markera när man är rolig nu också!? Märks det inte ändå så kan det få va, va?

 32. Jo. Det måste man nog. När skämten är så subtila och ironin så grov så kan det nog behövas. Speciellt katten har problem att förstå kråksången.

 33. Min mamma gjorde inte som Jessicas.
  Hon sade åt oss att plocka upp och sen gjorde hon det själv. Och sen klagade hon på att vi inte gjort det, ja rent av att vi hade stökat till så att det fanns att plocka.

  Vår städinsats bestod i att få lite skavsår i öronen av detta tjat, men annars så klarade vi oss förvånansvärt väl.

  Jag bestämde mig för att inte föra denna tradition/arbetssätt vidare.

 34. kaia

  Fantastisk länk från Niklas!
  Men jag undrar hur många gånger man skulle behöva prova sig fram för att få rätt konsistens på bonvaxet?
  ”Ett exempel på recept för enklaste bonvax: 200 g bivax kokas 10-20 minuter med 40 g pottaska i en liter vatten tills en lösning erhålles som är av filmjölkskonsistens när den kallnat.”

  Hur lätt kan det vara att veta vilken konsistens något har när det har kallnat?

 35. Vilken tur att jag googlade på städschema (skammens rodnad: japp det fungerar inte hemma hos oss) och hittade denna härliga blogg!
  Tack från en annan språkpolis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.