Hoppa till innehåll

Gatunummer och parfym

Jag bor på nummer 113 A i en korsning. En av intillgrannarna bor på nummer 1, fast på en helt annan gata. Fatta hur många procent orättvist det är när vi ska köpa stora fina siffror att sätta på huset för att alla gäster ska hitta rätt!

Vårt hus 1956.
Vårt hus 1956.
Vårt hus 2012. (Det vita/mossgröna staketet ska rivas i vår.)
Vårt hus 2012. (Det vita/mossgröna staketet ska rivas i vår. Och ersättas av fler basketkorgar kanske?)

Men husnumren? Sedan när har vi människor numrerat husen? Sedan postväsendet uppfanns? Eller va?

En snabb sökning visar att världen inte bara kan fira att Strindberg har varit död i 100 år utan även att vi har haft husnummer sedan år 1512 – i 500 år.

Nu kräfver jag att någon sätter några miljoner åt sidan för husnumrens högtidlighållande. Vi kan designa t-shirtar med de roligaste numren och de maffigaste skyltarna! Mikael Wiehe och Timbuktu kan skriva en politiskt korrekt hyllningslåt som Magnus Uggla får parodiera i en duett med Petter.

De allra första husnumren sattes på husen som byggdes ovanpå den då nya Pont Notre-Dame i Paris (den gamla trillade omkull 1499). Man byggde alltså en bro – vilket bara det är en konst. Sedan fyllde man bron med bostadshus (68 lägenheter) som hade affärer i bottenvåningen. Så här såg det ut:

Och idag tar det en månad för hantverkare att installera en dusch?
Och idag tar det en månad för hantverkare att installera en dusch?

Bara detta är ju obegripligt. Desto konstigare är att husen ovan stod kvar i över 200 år! Inte förrän  1746 började de rivas för att de (husen eller människorna är oklart) hade hygienproblem. Dessutom var konstruktionen rätt tung för bron, står det i källorna. You don’t say. (Den nuvarande bron i metall är från 1919. Men tyvärr utan hus och dito nummer.)

Husen på bron rivs.
Husen på bron rivs.

Och nu till det mest berömda husnumret, som inte är 113 A utan 4711. Japp, eau-de-colognen. För när ägaren och parfymeritillverkaren Herr Mülhens 1875 blev tvungen att hitta på ett nytt företagsnamn, tänkte han in några sekunder och bestämde sig för det smidiga ”Eau de Cologne & Parfümerie Fabrik Glockengasse No. 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd. Mülhens in Köln am Rhein”.

Precis såhär gick det till när husen i Köln fick nummer.
Precis såhär gick det till när husen i Köln fick nummer.

Huset som fick nummer 4711 fick det redan 1796, när en fransk general för att hitta bättre i Köln (Cologne) beordrade numrering av alla hus och dessutom kontrollräkning av alla människor. Vilket var avklarat på åtta dagar. (Och idag tar det en månad för en handläggare på kommunen att svara på ett mejl?) Men hur lång var egentligen gatan – 4 000 hus låter väl lite i överkant?

Inte alls: alla hus i Cologne fick ett nummer – från ett till sjuttifjuttitrutti. År 1811 bytte man till det system som vi har idag med husnummer som hör till ett gatunamn. Fast det är ju olika i olika delar av världen där man skiljer på olika sorters nummer med olika färgkoder – läs mer i Wikipedias artikel om house numbering.

Nu ska jag bara hitta på en produkt som kan heta 113 A så är min lycka gjord.

 

Share
Publicerat iBloggen

53 kommentarer

  1. Ökenråttan

    Ah, auntie Emmy, morfars ogifta storasyster. Hon hade en guldbrosch, mycket illa placerad faktiskt, för den slog vi små släktingar näsan i när hon kramade oss och kallade oss gullhjärta, gullhjärta, på norrländska, för detta utspelade sej i Sundsvall. Det är ett minne som doftar 4711, för den åddekolongen använder lilla faster troget i alla år. Finns den fortfarande??

  2. Åtta dagar att svara på ett e-mail, säger du… Men hur lång tid tog den saken på 1700-talet?

    Jag har varit i Washington, D.C. förresten. De har väldigt tråkiga namn på gatorna där, men praktiska… trodde jag en stund.

    Det finns alltså gator som i ordning numreras från 1, och det finns i till dessa rät vinkel lagda gator som numreras från A. Det är ju praktiskt. Tror man.

    Det luriga är att nollpunkten inte är i ena hörnet av staden, utan i mitten, vilket innebär att varje gatunamn förekommer två gånger. Och eftersom denna nollpunkt även är vad man har rättat sig efter vid numreringen av husen, finns varje adress på fyra platser. Därför måste man också tydliggöra väderstreck för att veta var någonting händer. Det är ju inte praktiskt. Vet man nu.

    Och i Afghanistan finns det knappt vare sig nummer eller namn på gatorna… har jag ganska nyligen läst.

  3. En mycket intressant bild! Jag försöker sätta mig in i numrerarens situation. Dagarna i ända red han omkring och skrev siffror på husväggarna. Ständigt följd av en larmande, intresserad, ifrågasättande och argumenterande folkhop. Hur kunde han hålla reda på vilket nummer som var aktuellt? Hade han en sekreterare med sig? Eller memorerade han? Kanske måste rida tillbaka och kolla i fall av tvekan?
    Sekreterare verkar inte finnas – paret i svart (där damen bär en korg med mycket små barn, kanske dockor) verkar protestera eller kanske har synpunkter på kalligrafin?
    Damen till höger skulle kunna vara sekreteraren. Men eftersom detta var rätt länge sedan är det inte troligt att kvinnor ens kom i åtanke till så kvalificerade poster. Att hon bär en hattask gör saken ännu mindre trolig och familjen med barn och hund till höger verkar inbegripna i en diskussion om hästens kvaliteter mera än besiffringens. Intressant att se hundens tydliga intresse för frågans avgörande – hela hans varelse illustrerar spänt avvaktande. Den enda som inte verkar vara påverkad av situationen är hästen. Den avvaktar besiffringens slutförande och visar tydligt med sin halvt lyfta högerhov att han är beredd att gå vidare eftersom han känt igen den avslutande slängen runt nummret.
    En i allo intressant och klarläggande bild med kompakt sakinnehåll – även om den väsentliga frågan om sekreteraren inte får ett godtagbart svar.

    ÖR: 4711 är ett nästan lika välvårdat varumärke som CocaCola och jag är alldeles övertygad om att vattnet fortfarande finns att köpa. Även om det numera kanske tillverkas i Sydostasien.

  4. Alltså, Lotten för, om inte president så iaf, eclisiastikminister! Det blir ju roligt att lära sig saker ju. Hus på en bro för mer än 500 år sedan. Och här tror vi att vi är så moderna …

    Om 4711 visste jag men hade glömt så tack, nu kommer jag säkert inte glömma igen.

    I det lilla samhället (byn?) jag bor i finns en äldre del och en nyare. Den nyare har fina husnummer tydligt markerade på alla hus medan den äldre visserligen har husnummer (på modernt vis) men alla hus är markerade med de gamla tomtnumren. Så det är lönlöst att försöka hitta något där enl ”riktig” gatuadress.
    Dessutom har alla, nya som gamla, varsin postlåda bredvid den lilla mjölkaffären (som även har grönsaker, frysdisk, skurmedel och allt annat, som ett annat snabbköp) med ett nummer som inte har något som helst att göra med vare sig hus eller tomt. Virrigt värre

  5. Ökenråttan

    Nu har jag KOLLAT om 4711 finns. Den finns. Innehåller bl.a. bergamott. Dutta därför inte på er 4711 om ni ska exponera er i sol, för då blir det fula fläckar på huden (av bergamottoljan, då).

  6. LupusLupus99

    morbror Oa, det låter som ett vanligt 2D koordinatsystemen, med x och y axlar. Där nollpunkten är just där axlarna korsar varandra (dvs mitt i).

  7. LL99 — tänk att du kan se att det är en tyfon på taket och att du vet vad en sådan är! Jag är djupt imponerad!

    Tack för påpekandet om fellänken, Sanna.

    Om 4711 innehåller bergamott är det ju den enda rätta parfymen för mig, jag som dränker insidan med Earl Grey hela dagarna!

  8. Det här om att 113 A och A113 finns i en sådan vansinnig utbredning förvånar mig storligen. Så fantastiskt – särskilt för Simpsonsnörden här i huset!

  9. Nytt projekt i livet: att hitta och skriva ut samt rama in allt som har med 113 A att göra!

    Men hur ska vi nu få Skogsgurra ren från gårdagens askdebacle?

  10. Betyder det att ni håller hårt för öronen första måndagen i månaden kl 15.00 eller sitter den där bara på skoj?

    I byn jag bodde i förut kollade man funktionen istället varje tisdag kl 8.40.

    I Japan sägs de också ha konstig numrering.

    Vad jag alltid har varit fascinerad av är: hur vet man när man ska numrera hus längs en gata från vilket håll man ska börja och om man ska ha 1 till höger eller vänster när man färdas mot högre nummer?

    Jag fick av en pensionerad postiljon veta att här i stan är Skeppsbron felnumrerad. Enligt alla konstens regler borde alla hus ha jämna nummer, men de har udda. Skeppsbron 1 är närmast stadens centrum och högre nummer ligger längre bort. Att utgå från centrum verkar vara pudelns kärna på nåt sätt.

  11. Napoleon skall enligt Wikipedia ha genomfört nuvarande system för gatunummer.. Jag citerar.. Arvet efter Napoleon [redigera]
    Napoleon införde dagens numrering av hus, jämna nummer på ena sidan och ojämna på andra och att numren är i ordning. Tidigare var numren slumpvis utsatta, eller efter när huset byggdes. Sverige nappade snabbt på Napoleons idé och snart var Stockholms hus ordnade efter hur nära slottet de var placerade. Det var Napoleon som fick igenom metersystemet. Tidigare fanns det flera andra måttstockar, men ingen officiell.

  12. Lotten
    Jag hoppas att ni inte har investerat i stora dyra siffror för husnumret. Gör helt enkelt som Herr Mühlens och säg att ni bor mittemot nummer ett på gatan. Lätt att komma ihåg och ingen kostnad alls för stora siffror. Och tyfonen är ju ett bra kännemärke. Kan ni själva tuta i den vid behov?

    Själva har vi löst problemet (har inte varit något problem förrän nu) genom att använda namnanrop som adress. Eller beskriva läget som ”Sekruttvägen ner till vänster vid busshållplatsen Falltorp”. Det funkar också bra.

  13. Chicago byggdes om efter branden 1871, enligt ett rutmönster som inte bara talar om åt vilket håll man ska utan också hur långt bort det är mellan olika husnummer. Briljant. Och så har alla bussar den goda smaken att gå fram och tillbaka på en och samma gata. Plättlätt.

  14. Jag skulle så himla gärna vilja träffa Ökenråttans auntie Emmie. Jag föreställer mig att hon bor någonstans i närheten av Downton Abbey, strax söder om Sundsvall.

    Jag har kört ”sekruttvägen ner till vänster vid busshållplatsen Falltorp” — och det funkade! Däremot har jag aldrig varit i Chicago.

  15. i japan har hus nummer, inga gator. 42-14-39 var ”mitt” adressnummer och lite till.

    Här i området, här finns ett ställe som har gatunummer 2 a till 2 s.

  16. Oa
    För svårt för mig.
    Framåtlutad gång: Gorilla?
    1,60: Gorilla?
    Aldrig Chicago: King Kong blev skjuten i NYC. Så han kom ju aldrig till Chicago.

    Lotten = gorilla? Nej. Visserligen är hon sällsynt. Men absolut ingen gorilla.

  17. Aaaaaah. Morbror Oa lämnar gåtor efter sig på Julkalendermanér!

    (Jag har heller inte associerat rätt. Men jag tror att man ska leta bland amerikanska klassiker.)

  18. Nja… Jag bestämmer mig nog för att rätt svar inte är Bokstensmannen. Och så bestämmer jag mig för att lägga upp kalenderfrågan efter Johannas modell. Alltså ge ledtrådar i form av musikstycken. Först tre långsökta. Sedan en som är så enkel att den knappt ens är en ledtråd.

    Här är andra sången:

    http://www.youtube.com/watch?v=tBFVzQ_sXxU

  19. Jesper

    Få se nu. Richard Gere var ju med i Chicago the Musical; Han är något längre än Prince; framåtlutad gång…? Richard Gere med ett severt ryggskott! Priser?

  20. PK

    Men kan du inte koppla ihop tyfonen med cykellarmet så att hela E-tuna hör när någon nallar era åkdon?

  21. Haha och ha! Det blir bara bättre och bättre.
    De sju bufféerna har jag tagit in tidigare – och förundrat mig över. Rätt lite egentligen eftersom jag själv har nästan fyrahundra räknestickor och (numera) tre planimetrar. Men att du har en cembaloverkstad i källaren var alldeles nytt! Varför har du inte berättat?
    Javisst ja. Det hade du ju.

  22. PGW

    Tycker lite synd om nummermålaren, verkar bökigt med så mycket folk. Blir väl som den fina gamla sketchen med Hasse och Tage (eller egentligen bara Hasse) när de räknar valsedlar. J-a fröken Jansson. Ett, två …

  23. Jag har just lärt mig en hel del om barnuppfostran. Riktigt arg ska man bli när barna klättrar i gardinerna. Då ska man sätta ut dom på Blocket. Undrar om inte A.W. var bättre ändå.

  24. Tills vidare kan jag ju sammanfatta ledtrådslåtarna:

    1. Claes Eriksson – Chicago är staden för mig
    2. John C. Reilly – Mister Cellophane
    3. Heman Hunters – Naturen

    …och då slutligen i nödfall:

    4. Kent – FF

  25. Jag måste be morbror Oa om ursäkt för att jag fortfarande inte har löst gåtan och till synes dessutom ignorerar den. Men jag ber om ytterligare anstånd med tiden och ger ICKE upp!

    Och tack, Agneta! En ansenlig samling!

  26. Det känns ju på något vis bra att jag har lyckats kapa delar av din hjärna i några dagar. Om du vill kan du ju hitta på en deadline. Annars är det ju inte precis någon brådska. Det är ju flera månader kvar till undergången.

  27. Fast jag som ju ser ALLA kommentarer när de än dundrar in, bryr sig jättemycket.

    (Varför heter de ”ånhalv”? För att någon räknade med för stora tomter från början? Men varför heter de inte A och B istället?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.