Förutom att man bör kunna att Shakespeare levde 1564–1616 och att Potemkin ska uttalas [patchomkin], är det jättebra att veta när medeltiden slutade. För den frågan dyker ideligen upp under nattliga diskussioner över en Janssons. Frestelse alltså. (Uppdatering. För nu har vi ju en gång för alla fastslagit att om man bjuder de där Janssons på middag och då gärna på Janssons frestelse, så har man massa sss överallt. Men om man är sladdrig i munnen och inte orkar uttala t.ex. FR, så kan man skippa efterledet och bara säga att man bjuder på en Jansson. Tillbaka till diskussionerna nu.)
Ni som inte känner igen er, är välkomna hit för att pokulera under varma sommarnätter. Visserligen måste ni först måla huset och hjälpa till att städa källaren, men det är väl ok? Så här låter det:
– Men hörni, när slutade medeltiden?
– I vilken del av världen menar du? I Italien kunde ma…
– Äh, Sverige förstås. Vi hade stenålder när andra hade akvedukter, jajaja. Men medeltiden hääär, när tog den slut?
– Reformationen!
– När vi gick ur Kalmarunionen!
– Var det medeltid när blodet flöt i Gamla Stan?
– Ja, och dom byggde det röda huset med vita stenar och satte fast kanonkulan på det gula husets hörn och Kristian Tyrann inte var tyrann i Danmark!
– Jag är övertygad om att medeltiden i Sverige tog slut i och med att Gustav Vasa blev kung 1523!
Säger någon. Och sedan följer vilda diskussioner om riksföreståndare (1521) blodbad (1520) och huruvida man någonsin sa ”Nämen hörni vad skönt det är att slippa leva på medeltiden.” (Jag säger att medeltiden tog slut 6 juni 1523 för att det är så ruskigt exakt.)
Nu till dagens uppgift för er som läser och eventuellt kommenterar!
- Du har via ett svart hål i rymden transporterats till medeltiden (i Sverige). Alltså ungefär mellan år 1000 och 1500.
- Nu måste du på något sätt bevisa för folket att du kommer från framtiden. (Människorna är undrande och nyfikna och alls inte aggressiva utan låter dig få tillgång till allt du önskar dig.)
- Vem söker du upp? Vart går du?
- Vad hittar du på? Ber du om en smed och visar hur denne ska tillverka en cykel? Försöker du via en potat… eh … ett äpple leda ström …? Bakar du en kladdkaka och sjunger ”We Will Rock You” och ber allmänheten klappa och stampa åt dig? Lär du ut skrivregler? (Vilket ju är en så absurd grej att det bara måste komma från framtiden.)
(Inspirationen kommer från ett ställe som jag länkar till i kommentatorsbåset. Dels för att ni ska bli nyfikna, dels för att ni ska tänka först innan ni läser där. Jag är en bloggdiktator, serni.)
Uppdatering
Jag måste dra upp en kommentar ur båset. PGW skriver:
OK, erkänn nu, vem var det som drog iväg direkt efter att ha läst blogginlägget?
”Förutspådde mobiltelefon och digitalkamera – för 111 år sedan.”
Här hittade jag inspiration!
Eftersom man inte fått med sig några moderna hjälpmedel, som säg en iPhone, så fick man väl börja med att tala för sin sak.
Det mest effektiva torde väl vara att berätta vad som kommer att hända. Den här och den där kungen kommer att dö då och då och han vinner kriget och hon åker i finkan men blir benådad etc. Man fick till att bli någon Nostradamus-figur således. Men utan att tala i gåtor. ”Kristian II kan garva nu, men vänta ska du se när dalkarlarna komer…”.
Medeltiden anses väl ha slutat iom pesten som drog genom Europa i mitten på 1300-talet. Men sedan var det väl några generationers vakuum, eftersom typ varannan person strök med. Och pesten kom tillbaka i vågor. Men sedan mot 1400-någonting tog det som kom att kallas Renässansen så sakta sin början. När Europa så att säga vaknade till liv igen.
Om man fick ta med sig en Iphone skulle jag ha gjort det. Och en laddningssladd. Och ett vägguttag. Samt ett kärnkraftverk!
Jaha Lotten jag målar gärna, bara jag slipper stå på en stege.
Men hur var det? Skulle det inte heta ”en Jansson”?
Nej inga kärnkraftverk till medeltiden. Om dom nu bara havererar någon gång per sjuhundrade år eller så, så vore det lik förbannat kört vid det här laget.
Och vem på, säg 1700-talet, kunde gjuta en tjernobylsk betongsarkofag? Egentligen alltså.
We will rock you fanns ju redan på medeltiden, det vet ju alla som har sett En riddares historia.
Annars så lät ju det där med cykeln som en bra idé. Men folk kanske ändå bara tror att man kommer från ett mer avancerat, men samtida, samhälle. Knepigt det där.
En Jansson. Absolut!
Vi måste reda ut detta innan vi kan bli kreativa. Är som grus i dojan.
Cykel? Var skulle man köpa ventilgummi? Jag bara frågar.
@Herr R: De första cyklarna hade trähjul så det kanske man kan nöja sig med?
Här kommer lilla jag med facit. En professor i historia måste väl veta vad han bloggar om.
http://blog.svd.se/historia/2011/12/22/nar-slutade-medeltiden/
Även ramarna var av trä så någon smed behövs inte. Snarare en snickare.
Om jag hamnade i medeltiden, skulle jag visa mina strumpmärken runt benen och förklara att, för att strumporna ska kunna sitta uppe, måste de vara stickade av elastisk resår!
Jag gillade idén med att diskutera optik. Tänk att bygga en kikare, eller kanske till och med en kamera! Det skulle troligen sluta med något enklare, som att visa hur ett koordinatsystem fungerar eller att derivera en andragradsekvation.
Eller så skulle jag bli världens första science fiction författare och skriva böcker helt utan språkfason, eftersom skrivreglerna inte var uppfunna än (intressant tempus). Men Gutenberg – han tryckte böcker redan på 1400-talet!
Mäh PK! Nu kommer vi ju aldrig att få måla!
Just det Pysseliten.
Jag skulle dra iväg till mina förfäder i Nora-Linde bergslag och slå mig ner där ett tag på 1400-talet.
Varma kläder och tändstickor och en bok om den tiden toge jag med för att kolla hur vår tids författare hade uppfattat den.
Så väldigt nödvändigt vore det väl inte att försöka övertyga traktens befolkning att jag var en främling från framtiden. Jag tror att de skulle anta att jag var ett vilsegånget fruntimmer förslagsvis från andra sidan av de blåa bergen.
Problem när jag ville åter till min egen tid? Bra tips önskas.
Nu vill jag veta lite mer om förutsättningarna för den här tillbakafärden: Kommer man spritt naken eller medför man till exempel dom kläder man går och står i samt sin lilla väska? Som innehåller en hel del, kan jag lova, som kan förundra de medeltida.
Jansson(s): Var det inte i senaste numret av Spåktidningen som den frågan reddes ut?
Angående frestelsen: http://www.tv2east.dk/blog/edbart/ansjosgratin-fik-nyt-navn-efter-biograftur-jansons-fristelser
Filmaffischen: http://www.kb.se/bilder/Samlingarna/Exempel/affischer_frestelse_450.jpg
Allt främmande och konstigt blev väl ihjälslaget eller uppeldat på den tiden. Kanske inte så urskillningslöst som under häxprocessernas tid. Men känns ändå bäst att stanna hemma i vår tid. Tänk på att dom inte ens kunde göra en Jansson – fanns ju inga potäter.
Jag skulle ta med mig ett schysst järnrör (se julkalendern 2012-12-16) och en sättpotatis. Bintje.
För att kunna ta med en cykel och faktiskt kunna använda den, måste man ta med asfalt. Eller i alla fall grusvägsgrus.
Förmodligen tror ni mig inte, men jag skrev faktiskt JanssonSSSSS med flit för att säkerställa åtminstone tre kommentarer när det medeltida ämnet var så svårt. Nu vette attan hur man redigerar.
Hm. Ska ordna nåt fiffigt.
Jag skulle vara en hemskt misslyckad tidsresenär. Kan inte göra mycket utan dator. Är förfärligt dålig på historia, kommer påstå att nu minsann ska det här hända och så gör det inte det, det gör det först hundra år senare och på en helt annat plats. De kommer fnysa åt mig direkt.
Men jag hade i tidig ungdom en pojkvän som vi i tjejgänget kallade Janssons frestelse, gills det?
Men… Varför måste man bevisa att man kommer från framtiden? Ska jag stoppa ett historiskt skeende för att rädda världen från en framtida katastrof? Eller är det enda sätter att få tillgång till Skalmans tidsmaskin för att kunna åka hen igen? Ge mig lite peptalk och motivation i det här uppdraget, snälla.
Med en hygglig mountain bike behöver man varken asfalt eller grus, medeltida stigar torde funka utmärkt att åka på.
Amen, Orangeluvan — självklart kommer du ju att brinna av iver över att få berätta om framtiden! När de tvingar dig att ta på träskor utan dämpning kommer du att ta upp din hälsporre och berätta att i framtiden, då … bla bla bla. Och när ingen bryr sig om att tvätta håret, kommer du att påtala att vi i framtiden till och med har balsam och inpackningar och bla bla bla.
Ökenråttan: jag kommer inte till medeltiden naken om det inte är så att det är en duschkabin som överraskande står för transporten. Jag måste därför förklara för medeltidsmänniskorna varför jag har kardborreflärpar på jackan och blixtlås på hoodien.
PGW: Där har vi ju en fantastisk scen i en tidsresefilm: du gestikulerar inför en folkhop och säger att däääääääär kommer kungen strax att dö — och så har du fel på 100 år och alla blir bara ytterst förvirrade.
Mekanik! De var inge vidare på mekanik på 1000-talet va? Man skulle kunna ta fram kulor och tiljor och … göra nåt.
Om jag hade fått med mig min ryggsäck, hade jag kunnat tejpa medeltidarnas vrickade fötter, gjort upp eld med tändstickor och bjudit på pås-te.
Ja. Och för att få några vrickade fotleder kunde du ju ha introducerat basket. Det skulle nog medeltidarna ha uppskattat.
ööh.. Kulor och tiljor? Vad har jag missat?
Mmmmm pås-te …. är det inte lunch snart?
@Skogsgurra: Du vet väl att sfärer och teaterscener inte var uppfunna på medeltiden. De kom mycket senare.
Jag skulle antagligen avlivas fortast möjligt som häxa/galen/allmänt besvärlig.
Jomen det var dom väl? Sfärernas musik? Och skådespel åt folket? Tiljor = golvbräder. Tror Lotten har en djupare tanke.
Japp, här är djupinglotten.
Kulor och taljor är blott de två första mekanikrelaterade ord som poppade upp ur huvudet. Problemet var bara att jag skrev TILJOR eftersom det ordet frekventerar min teaterhjärna oftare.
(Det här är precis som att jag skriver basket när jag menar basker och skriva när jag menar skruva. Tangentbordsafasi!)
Nylon. Jag säger bara det alltså. Och övriga petroleumprodukter. Lotten har ju redan framtidsfacitet i klädernas beståndsdelar som kardborreband och blixtlås, men jackan är dessutom av något vattentätt typ Goretex. Eller en regnrock (det regnade väl hela tiden på medeltiden?)!
Till det gummistövlar eller gympadojor, kanske en fleecetröja under jackan. Och de medhavda tändstickorna och tepåsarna förvaras i en plastpåse! Behöver våra förfäder något mer bevis än det?
@Skogsgurra: Hur var det nu man gjorde? ¿ Nej, ؟ var det.
Jag sätter tio kronor på att hon menade talja och rep.
Förresten. Om vi nu ska vara realister, så hade jag ju döden dött illa kvickt precis som PGW: astman hade strypt mig långsamt, men effektivt.
Inte kunniga i teknik och mekanik på 11-1200-talet!
Alla katedraler då som byggdes i Europa under den här tiden!
Det tog visserligen tid innan de förstod hur det kom sig att väggar och tak rasade men sedan lärde de sig att strävbågar var lösningen på en del av problemen om än inte så estetiskt tilltalande.
Alla anordningar som skulle konstrueras för att lägga sten på sten. Jag skulle gärna ha landat i Salisbury och tittat på när de byggde katedralen där eller studerat Storkyrkobygget i Paris.
Parisarna byggde i nära tvåhundra år innan de fick stil på sin katedral.
Men vi skulle ju hålla oss till Sverige så jag återgår till 1400-talet och bergsmännen i Västmanland och blir där ett tag. Och försöker lura ut hur jag ska ta mig tillbaka till nutiden.
Skulle Engelbrekt titta in på sin färd mot Örebro skulle jag varna honom: ”Passa dig grabben för Göksholm.”
Niklas. Den där tian får nog förbli herrelös. Svårtolkat svar från Oraklet vid Gillbergavägen.
Hyttis blir lite känslosam när det handlar om katedraler. Och jag kan hålla med om att det var otroligt bra gjort av dåtidens människor. BTW så blir det nog lite orgelkonsert i Notre Dame framöver. Visserligen repareras stora orgeln. Men det finns reserver.
Men varför stanna i Medeltiden? Om man nu skall resa bakåt och bevisa framtiden, så skulle jag gärna vilja se mamuttar. Och visa grottmänniskorna tändstickor. Och kanske en gång för alla klura ut om målningarna är ”vanlig” konst eller för religiösa ändamål.
Och mekanik hade de nog på medeltiden; fanns det inte mjölkvarnar t ex?
Skogsgurra, det måste vara kullagrade taljor hon menar och det skulle säkert imponera på vem som helst på medeltiden. Hon skulle till och med kunna ta med en talja med spärrfunktion eller varför inte ett knarrblock.
Man ska inte resa i tiden. Inte bakåt. Det är jäkligt farligt. Dåtiden ska lämnas orörd; det är framtiden vi ska påverka. Nu.
Men ändå. Det måste bli Visby. I fina vindar och med långa åror. Det måste bli om sommaren. Det ska vara innan brandskattningen.
Och sedan en lov upp till Stockholm. Det är språket som intresserar mest. Hur lät de?
Språket. Och tystnaden. Inga mobiltelefoner.
Har jag uppfunnit kullagrade taljor nu eller finns de?
Check. Äsch, jag är aldrig först.
Nämen embryo, där är du ju! Julkalenderns hockeyspår mynnade i ett intet!
@Lotten: ؟
Jorå. Det blev en röd mållinje, en röd tråd som omfamnade hela rinken och knöt den samman som värsta julklappen: ett presentrådssnöre i gyllenrött.
Btw. Kan man inte få resa till sjuttonhundratalet istället? Jag vill höra Bellman live.
Jag beviljar härmed Dinas resa till mammutarna och embryos till Bellman.
Ssss, bygga katedraler var väl ingen match. Dom gjorde ju träbågar som dom murade tegelbågarna på. Så stelnade murbruket och man kunde ta bort träbågarna. Folket fick sen strömma in och beundra de härliga valven. Så går det till!
Ni pratar alla bara om tändstickor. Själv tror jag att jag skulle göra stor lycka i medeltiden med min lilla cigarrett-tändare som inte bara ger en låga när man än slå på den men även projicerar en liten liten bild av Eiffel-tornet mot närmsta ljusa väggyta. Min mellansyster och jag köpte varsin sån tändare i Paris. Ibland tar vi fram dom och under familjens ljubel visar vi våra små Eiffeltorn. Min tanke är att vi skulle firas som ljusets härskarinnor eller nåt, där i den påstått mörka medeltiden. Ända tills gasen i tändarna tog slut …
Jag skulle nog göra succé om jag dök upp på medeltiden och hade med mig doftspray och några wunderbaumgranar. Jag anar att det måste ha luktat annat än hallon innan vattenklosetten och toalettpapperet var uppfunnet. Kanske inte ens utedasset fanns på medeltiden?
Lite mekaniska laborationer hade varit en bra början – mäta, väga, rulla och konstatera enkla lagar. Sen hade jag jobbat på ett batteri, bara någon hade kunnat erbjuda mig någotsånär rena metaller.
Lite användarnyttigt tänkt skulle jag nog berätta om hur sjukdomar sprids och förhindras (fast de hade väl inte tvål?) och att åderlåtning inte är så bra.
Goretex, fleece osv skulle de nog gilla (tänker mig medeltiden som lerigt och regnigt av nån anledning).
Jag skulle gärna spana på mina förfäder strax söder om Östersund och ta reda på om de verkligen var riddare.
Sen skyndar jag mig tillbaka till det trygga livet i Sthlm. 🙂
Ökenråttan. Jag måste fråga om du är medvetet provocerande – eller bara oinformerad när du avspisar katedralbyggen som ”mura tegel på träbågar”.
OK, erkänn nu, vem var det som drog iväg direkt efter att ha läst blogginlägget?
http://www.dn.se/ekonomi/forutspadde-mobiltelefon-och-digitalkamera–for-111-ar-sedan
Är det verkligen inga trekkies här i båset? Vet ju alla att man ska vara väldigt väldigt försiktig med tidsresor och resor till parallella verkligheter. Det kan bli hemskt stökigt annars.
Jamen Gurra, nu förstår jag mej inte på dej. Hur tänker du dej att dom byggde sina stora sten- eller tegelvalv då?
”Nu ska vi göra ett valv här och då börjar vi väl inne vid väggen och murar fast en tegelsten lite fritt utåt-uppåt. Å så tar vi en till tegelsten och murar fast på den första – oj då den trillade av. Då försöker vi med en ny sten. Oh, den ville inte heller sitta fast. Å kolla där nere, på killen som fick tegelstenarna i huvet …”
Visst 17 hade man hjälpställningar av trä som bar upp murstenarna till dess murbruket hade stelnat; då tog man bort träställningarna. (I Carlsens Så funkar det-serie med faktaböcker för barn finns ”Katedralen så byggdes den” av David Macaulay. Där kan man se prexis hur det hela gick till när man byggde valven m.m. i de medeltida katedralerna.)
@PGW: måste absolut vara nån från båset. 🙂
Jag skulle, nördig som jag är, spionera på trådframställning och ta reda på alla ord som numera inte riktigt finns. Men jag skulle väl ses som idiot på nåt sätt som inte kan spinna ordentligt eller … vad man mer skulle kunna vänta sig av en tant i min ålder.
Jag tror inte vi skulle imponera så mycket, mer ses som konstiga och bortskämda som inte kunde klara vanligt liv.
Och skulle vi vilja umgås med akademiker hade vi stått oss slätt ety vårt latin inte är så utvecklat. Så inte ens såna spännande människor skulle vi kunna kommunicera med. För inte kunde vi väl anses förstå oss på sån kunskap om vi inte kunde latin?
Dessutom hade man nog lätt blivit anklagad för häxeri om man försökt berätta om för oss vardagliga händelser. Vagnar utan hästar som rör sig för att det brinner i en gryta t ex.
Ah, PGW — det där uppdaterar jag blogginlägget med! Fantastiskt!
Och nu får snart Skogsgurra och Ökenråttan ses på tu man hand i verkligheten: ni är ju egentligen överens om allt.
Jorå, Ökenråttan. Visst hade man hjälpkonstruktioner när man murade valv. Annars går det inte. Men det är så många andra saker man måste tänka på. Takets tyngd pressar väggarna utåt. Vindkrafterna är inte heller oväsentliga. Snön behövde man kanske inte tänka så mycket på söderut, men i Rouen, Köln, Paris och andra nordliga platser var det också något man tog hänsyn.
Det var därför strävbågarna med sina tyngande torn kom till. De är inte dekorativa element utan alldeles nödvändiga för att bygget inte skulle rasa.
Googla strävbåge (flying buttress) eller katedralbygge. Jag tror att du kommer att bli rätt så imponerad av hur dom jobbade på den tiden. Om det dessutom ger dig anledning att titta närmre på detaljerna nästa gång du kommer till ett stort gotiskt kyrkbygge så skulle det glädja mig alldeles särskilt.
Embryo och Cecilia N intressanta synpunkter! Språket, hur lät dom, kunde vi förstå varandra utan svårigheter?
Ken Follett skrev böckerna Svärdet och Spiran och En värld utan slut. När man läser dem öppnar sig en värld som är så historiskt intressant att man helt enkelt måste in i en storkyrka och titta. Jag kommer att granska bygget i Vårfrukyrkan i Paris extra noga när vi kommer dit snart. Om dom har slarvat när dom satte dit strävbågarna är det bäst att springa ut genast.
Follets böcker inspirerar att läsa vidare om engelsk och fransk historia till exempel. En blandning av dokumentär och fiktiva personer med inslag av folk som verkligen funnits är mycket effektivt som entré när man vill lära sig mera om något och ta till fackböcker för att verkligen sätta sig in i sakerna.
Jag stannar nog hos bergsmännen ett tag till för jag vill gärna se hur de bar sig åt för att utvinna järn. Det kan vara bra att veta när man ska guida i vår hytta.
”Hur vet du allt det där” kommer säkert turisterna att fråga, ”har du varit där på 1400-talet?”
”Ja det har jag tack vare Lotten som envisades med att köra iväg en massa människor tillbaka i tiden.”
Hur jag kom hem igen vet jag inte riktgt själv men troligen hoppade jag ner i ett gruvhål och for genom en ort ut i vår egen lilla gruva här på trakten och blev upplyft av en stegresare som inte fattat att järnhanteringsperioden för längesedan var över här i byn.
Hyttfogden: Jag blev också katedralfantast när jag läste S&S.
PGW: Vi är minsta fyra trekkies här ju! Plastfarfar, Korpus, du, jag … Tror aldrig jag har varit i ett sånt trekkietätt bås utanför Memory Alpha.
Lotten: Att du också är på Quora! Jag svarade på min första fråga igår. Mycket nervöst.
oj glömde bocken
Om man inte har möjligheten att fortsätta resan och ta med sig några medeltidspersoner, bör det väl bli fråga om att förutspå händelser. Hur roliga leksaker man än har, är de ju inget bevis för att man är från framtiden. Fast fick man ta med sig en historiebok eller ett moln med ett internet i, hade ju det kunnat vara till hjälp kanske.
Fast man kanske ska vara försiktig med att berätta hur kungen ska dö. Slår det in kan du bli misstänkt. Och når ryktet fram kanske händelsen förhindras.
Post scriptum: Ibland misslyckas jag med att kommentera inlägg i den här bloggen. Är det meningen?
Nehejdå, här ska ingen misslyckas med att kommentera! Om man gör det är det förmodligen knaster och knarr i ledningarna och stopp i vågorna bara. Om man inte lyckas när man har många länkar, beror det bara på att spamvakten snor inlägget och planterar det i en väntbur. Då måste jag gå dit med en nyckel och släppa ut kommentaren.
Ah. Jag misstänkte att du kanske ville glömma bort gamla inlägg och därför hindra folk från att kommentera dem när bästföredatumet har passerats… men då är det alltså inte så. Undrar just om det jag har skrivit har dykt fram i efterhand eller om det bara har dykt till intet.
Verkar förresten som att den där John tog en sväng om framtiden också, för att kunna förutspå bilfria städer, hurtigare människor och utrotning av diverse djur. Jag ser särskilt fram emot slopandet av C och X som ju är totalt onödiga bokstäver. Q får där emot gärna vara kvar. Den kan behövas när K blir exklusivt för tj-ljudet.
@Kerstin utan blogg: Aska kan med fördel användas som ersättning för tvål 🙂
Jasså du Lotten, här är du/ni ute och tidsreser i bästa BTTF stil.
Det vore busigt att åka till de stora symfoniska tonsättarnas årtionden, och ta med sig deras alster. Då kan man släppa deras musik som sin egen, precis när de nästan är färdiga. Tänk på stackars Brahms, som höll på i ungefär 14 år med sin första symfoni på grund av mindervärdeskomplex gentemot Beethoven. Efter 13 år och 11 månaders hårslit släpps hans verk av mig istället. Det vore ett practical joke som hette duga! Elakt också. Och ganska korkat, när jag tänker efter…
För att göra det lite enklare för mig har jag nu beslutat att bara åka tillbaka till 1960-talet och hänga med Hasse & Tage och deras gäng. Jag har också fattat beslutet att bli bästis med Birgitta Andersson.
(Gissa vad jag ligger och läser.)
Jag tror att du ligge och läser ”Kitty och zigenarmysteriet”.
@Hmm
Det där asktipset var inge vidare. Vi har en gammal Husqvarna järnspis i köket och den bränner vi skräp i. I morse rakade jag ut aska ur den och försökte använda som tvål när jag duschade. Det blev inget lödder, men jag och omgivningen blev gråsvarta.
Kanske behöver kompletteras med nån slags smet? Tänkte jag. Den enda smet vi hade – utom matfetter och marmelad – var skokräm. Svart.
Så jag rörde ihop en kaffekopp med lika delar aska och skokräm och försökte igen. Man kan väl säga att skokrämen gjorde sitt jobb. Men askan löddrade fortfarande inte. Jag ser nu ut som en ”kolorerad gentleman” och det var ju tur att det var Lottens vinnartisha jag tog på mig. En vanlig vit skulle ha blivit fördärvad direkt. Som resten av kläderna.
Vad gjorde jag för fel? Har Hmm flera tips?
Hmm kanske menade otvål. Precis som otjänst. Eller oren.
Jojojo, Gurra; att strävbågarna behövdes för att ta upp krafterna från de tunga ytterväggarna har väl inte varit ifrågasatt här. Det var hur man fick till strävbågar (och valvkappor och andra bågar) och träkonstruktionernas (temporära) roll därvid som var på tapeten. Alla timmermän som fanns vid bygghyttorna hade just stödställningsbyggandet som en stor uppgift.
Lotten: Birgitta Anderssons föräldrar bodde i samma kvarter som vi i Mariestad när jag var liten. Ibland kunde man se henne gå förbi, vid småstadsbesöken. Hennes brors- (eller syster-) dotter var jämnårig med mig, och duktig på fotboll.
Ökenråttan
Som Lotten säger. Vi skulle nog kunna vara överens om det mesta. Men när du bara dissar katedralbyggandet och menar att det inte skulle vara något just på grund av de använda hjälpkonstruktionerna så kan jag inte bli annat än upprörd. Med rätta, anser jag.
Har du förresten provat aska som tvål? Tips: gör det inte!
Ska man bråka om något, så är det ju katedralbyggande. Eller kanske asktvål.
Vi bråkar inte. Vi för vuxna samtal. Med ömsesidig respekt för varandras ståndpunkter.
Men inte dissar jag katedralbyggandet! Jag ville bara berätta att jovisst måste dom ha hjälpkonstruktioner, av trä då, för att få till det vid valvslagning och bågbyggnad. Det är inte min åsikt; det är ett faktum och inte mycket att gilla eller ogilla.
En bra bok om medeltiden är den som Huizinga skrivit och som heter Medeltidens höst. Huizinga (hette han Johan) var nederländare och det var han som införde uttrycket homo ludens (den lekande människa) för att beteckna oss. Va ska vi leka nu?
Hörru, Gurra, jag tror att felet var att du är alldeles för lödderfixerad.
Oa: inte bara lödderfixerad – jag är alldeles svart också!
ÖR: Vi kan ju leka icke-europeer. Just nu ser jag ut som en.
Vad man kunde på medeltiden: http://blog.svd.se/historia/2012/01/07/medeltida-uppfinningar/
Ja, men om du inte hade varit så fokuserad på att hitta lödder hade du kanske hittat hygien i stället.
Jag tror att det är OK med hygienen. Det är färgen som är lite ovan.
Såja, nu har jag bloggat nytt om både hygien och byggnadsteknik!
Jaså, färgen… Men passa på att vara svart så länge det varar! Säkerligen nyttigt att skaffa sig erfarenhet av det.
Skogsgurra, men det låter ju som att du kan vara väldigt blank och fin nu, om än i en annan kulör än den vanliga?
Har för mig att det är någon hake med det där med askan, det måste vara något speciellt träd och bara det.
SG: ang pottaska http://www.shenet.se/ravaror/pottaska.html
Tack för engagemang i mitt färgproblem!
Jag skulle väl ha kunnat sitta här hemma och trycka tills upprepade duschomgångar blekt ner mig till den vanliga lite grisskära nyansen. Men eftersom jag ska passera incheckningen på Arlanda på lördag så hoppas jag att jag blir åtminstone normalblek tills dess.
Jag förstår nu att asktipset inte var helt tillförlitligt. Vi eldar, som jag nämnde, mest skräp i spisen. Förpackningar och sådant. Och då består askan av rester av kaolinlera och andra bestrykningskomponenter. Björkaska är det definitivt inte.
Det där att röra ut i skokräm får jag helt skylla på min obetänksamhet. Det var bara dumt.
Med god vilja skulle jag kunna kallas för PGM just nu. Om PGW är Pale Green Woman så betyder PGM Pale Grey Man.
@ Skogsgurra: Nu var ju Kerstin utan blogg ute efter hygienen och att bli av med bakterier snarare än att du skulle få vita händer (hade din hud varit svart från början så hade du kanske inget märkt annat än att du var av med bakterier). Så morboer oa har fatta galoppen helt rätt 🙂
@Öriga: I utvecklingsländer där man försöker att lära ut om en bättre hygien så rekommenderar man att man tar helt vanlig aska efter tex toalettbesök om man inte har råd eller tillgång till tvål. Bättre än inget helt enkelt.
Så rart, då är vi ju nästan släkt nu 🙂
Rapport: Bellman var bra. Men tandvården var förskräckligt eftersatt.
Rapport 2: Birgitta Andersson hade korsett och peruk, Hasse & Tage var alldeles rödfnasiga efter en dag i solen och Hatte Furuhagen förtjusande akademiskt spirituell. Bilsäkerheten var förskräckligt eftersatt.
Nu vill jag åka till Afrika. Till Kongo. Före Stanley. Och lägga mig i bakhåll. Och förhindra vansinnet.