Hoppa till innehåll

Jag – en flipperförälder?

Språkrådet har kul på jobbet! Tänk att få sitta och hålla upp ett av spott kladdigt finger i luften och känna hur ordvindarna blåser än hit, än dit.

Här finns listan över de nya ord som kanske dök upp 2011 och som kanske kommer att överleva till framtiden.

Några ord som i alla fall jag inte har stött på är (ofta kriminalitetrelaterade):

 • döda vinkeln-varnare – sensorer på stötfångare som fångar upp rörelse i den döda vinkeln
 • fastlans – en frilans som är knuten till en viss arbetsplats
 • framåtlutad – att vara intensiv, energisk, företagsam
 • knarkometer – en apparat som kan upptäcka spår av droger
 • koka böcker – att fuska med bokföringen
 • loba – att göra ett polisingripande som grundar sig på lagen om omhändertagande av berusade personer
 • möpare –  en militärt överintresserad person.

Vad kan en av sport överintresserad person kallas?

Retronym är mitt favoritord – ”nytt ord för något gammalt som måste bildas till följd av att något nytt tillkommit; vanlig tv blir tjock-tv på grund av platt-tv, vanlig bandy blir utebandy på grund av innebandy”.

Vi måste komma på fler exempel på retronymer, det måste vi.

Så tokigt. Detta dök upp när jag letade efter en illustration till nyordet "plankning".
Så tokigt. Detta dök upp när jag letade efter en illustration till nyordet ”plankning”.
Share
Publicerat iBloggen

78 kommentarer

 1. Otecknad film är väl den mest spridda retronymen to date. Men tjock-tv:n vinner nog. Ishockey var nog en retronym till den numera landhockey (hockey) som till exempel min engelska svärmor spelade med liv och lust i flickskolan på 40-talet.

 2. Bokkokningen hör jag ofta talas om här på jobbet *slänger initierat med mitt oklippta hår* Det är en annan oklippt typ, även finansminister, som brukar slänga sig med det. Uttrycket. Inte håret.

 3. Cruella, jag blir lite orolig över den där hästsvansens bokkokning. Som i: Hörni, nu kokar vi de här budgetproparna ett tag så att de blir riktigt möra och fina?

 4. Det gällde förstås andras bokkokning. Hästsvansen gillar det lite mer segtuggade, tror jag. Räfst och rättarting, rätta mun efter matsäcken, den som är satt i skuld är icke fri, ordning och reda i offentliga finanser.

 5. Analogklocka, mekanisk skrivmaskin och alla ord som nu förtydligas där det inte var nödvändigt innan alternativet fanns. Det märkligaste hittills är ”handgå”. Vet inte varför det dykt upp – alternativ till Segway?

  Framtidsspaning: Om tio år är tio procent av våra vardagsbegrepp retronymiserade. Om tjugo år – tjugo procent osv.

 6. Otecknat är min favoritretronym. Stationär dator är bara ett annat exempel, men är vinylskiva verkligen en retronym? Den kom väl när man övergav stenkakorna? Platt-TV och vinyl är alltså …?

 7. Jag gissar på dumnallen.

  Annars bensinbil (till skillnad från diesel- och etanoldito). Likaså manuellt växlad (manualväxlad?) kontra automatväxlad bil.

 8. Tveksam retronym: filmkamera som alltså är en stillbildskamera som laddas med film. Till skillnad från digitalkameror. Men vad tusan ska vi då kalla en riktig gammaldags filmkamera – som laddas med film och som tar rörliga bilder?

 9. LupusLupus99

  Lotten, jag tycker absolut att du är en flipperperson med tanke
  på hur du far fram kors och tvärs i landet, precis som en flipperkula
  i ett flipperspel.

 10. Förlåt, where are my manners – ni har utmärkta förslag på retronymer! (Jag är värdinna för en herrans massa folk IRL ikväll och får liksom bara tillgång till båset när jag är på toa.)

 11. Den gamla ”vanliga” telefonen kallar jag för ”kopparlur” numera, med referens till att den är ansluten via kopparledningar.
  Och nu – bingen. Där finns det inte så många anledningar att använda retronymer. Det skulle vara under vattensängstiden då, men hörde aldrig ordet ”torrsäng”.

 12. Jag gillar ordet flipperförälder. Inte bara ordet men också betydelsen. Jag skulle hellre vilja ha flipprande barn än curlade.

  Och så har man sent omsider tagit sig an foliehatt. Det är ett användbart ord.

  Åh vattensängar! Finns det fortfarande?

  OT: Bilden på Lotten med medföljande lucia-tåg är fantastisk 🙂

 13. PK: fast här syftar man på flipperspel. På engelska kallas det för free-range men jag vet inte hur eko-äggade/kyckling/gris barn skulle låta här. Och/eller vad det skulle antyda om barnets tillkomst eller så ;). Eller så tänker jag bara för mycket.

 14. PK

  Jessica, det tror jag inte på för ett ögonblick. Det syftar på delfinen och på att vissa föräldrar badar för mycket med sina barn, tvingar dom till babysim osv. Det äts på tok för mycket rå fisk i dessa familjer. Och sprutas på tok för mycket vatten med näsan.
  Och idag gissar jag på Gordon Brown.

 15. Eller varför inte helt enkelt sätta ”Gammel” framför ord som beskriver något som blivit föråldrat: Gammel-tv, Gammel-telefon, Gammel-bandy, Gammel-bloggare.

 16. Men är det inte äldsta dottern Bergman som är lucia?

  Jag blev lite rädd där när jag läste den där listan. Slöjdböter. Men d stoppade min hjärna in själv. Gäller denna bot även brudar?
  Annars tycker jag att den bör anmälas till diskrimineringsombudsmannen.

  Plankning i den nya betydelsen fattar jag inte meningen med. (Även om jag inte uppmanar till den äldre betydelsen.)

 17. Jag vill ha mer skvaller från riksdagens korridorer! Fick en akut flashback till ungdomens favoritförfattare Bo Baldersson. Bok, Cruella, bok!

  Lotten: Diskussinens vägor gick höga vid middagsbordet då det serverades Janssons frestelse och någon ville ha påfyllning av ”Janssons”. När man skippar själva frestelsen så ryker väl också S? Och varför? Den sjuttonårige sonen är på väg att avsäga sig släktskapet med sin kära mor på grund av detta S. Faderen tvivlar på att Lotten har språkhjälpsjour i nyår, men det tror och hoppas jag; språkhjälpen sover aldrig!

 18. Margareta

  hörde idag på radion, om man är kaffesugen så är man okaffedrucken och har man byxhostat, så har man fisit… Själv är jag gammatte till min dotters hund

 19. Självklart har jag språkhjälpsjour. Fast nu har ni ju varit ovänner i flera timmar, Mammanonna, sen som jag är med svaret. (Och nu blir det väl än värre?)

  Man säger Jansson om man skippar frestelsen. Om det inte handlar om att man vill bjuda in grannarna som råkar heta Jansson. För då bjuder man ju in Janssons. På Jansson, förslagsvis.

 20. Béatrice Karjalainen

  Man har ju ohavvehaftkaffe om man är kaffesugen. Det stod i ordlistan i ”välkommen till högskolan i Luleå” pappren jag fick innan jag flyttade upp.

 21. Uppe mitt i natten, are we?

  När min pappa var lärare på nyss nämnda Högskolan i Luleå (i Skärgården, för er som vet), sa en kille som kom försent till dagens första lektion att han hade varit tvungen att springa på toa för han ”hadd vart omorronspinkad”.

 22. Örjan

  Men Lotten. Gå och lägg dig så du är pigg och nyter inför nyårsgästerna, och orkar vara uppe till nyårsnattans fyrverkerier!

 23. Jag saknar ett ord som jag vet existerar eftersom det står svart på vitt på min sprillans nya hemlisbloggartröja: Osömn. I love it!

  Ett annat ord som jag använder så gott som dagligen, apropå kaffe, är verbet kaffa. Man dricker kaffe, helt enkelt. Liksom jag ibland väljer att i stället tea. (Fast när jag dricker mjölk undviker jag helst att mjölka. Lite inkonsekvens har ingen dött av, sa Mamma Mu.)

 24. Örjan

  Kunde inte heller sova/somna., trots att jag ville. Tittade på reprisen av ”På spåret”. innan jag föll i Morfeis armar.
  Första målet tänkte jag rätt redan på 10-poängaren. (Man är väl från Sveriges variant).
  Andra målet jag skäms, Broder Tomas har ju bott där och jag besökt staden.
  Tredje målet. Första klass snabbare än jag.

  Men tänk om, Lotten och DDM blev inbjudna till ”På Spåret”. Tror de skulle ha stor vinstchans. Tyvärr ännu för lite kända via media?för att bli utvalda.
  Alternativ LFW med en Bergmanförälder?

 25. Att ta Sheffield på tio var nog en ganska allmän bedrift. Det beror lite på generation och vilken geografibok man råkade ut för i skolan. Visar egentligen hur slumpmässigt definierad den så kallade allmänbildningen är.
  Jag är lite irriterad på Lindström. I fjol sjabblade han en hel del med olika felaktiga kommentarer. I år har han bättrat sig och är mera påläst. Men att han kallade tvillingtornen för Petrona Towers reagerade jag på. Det är ju för fanken Petroliam Nasional Berhad som förkortas Petronas som gett namn åt tornen.
  Förra domaren var en eller ett par storleksordningar bättre.

 26. Örjan

  SG: Första gången jag ser beteckningen med företagets hela namn. För mig är det ”Petronas Towers”.

 27. Vissa jobb kan vara ganska skoj. Jag ett uppdrag i en liten by på Borneo och vägen dit gick via K. L. Passade på att kolla runt lite och besökte tornen. Annars hade jag inte haft en susning.

 28. Örjan

  Borneo- För att reparera sådant som min bror Tomas Hertzell sålt?

  Han-”Utskickad” av Asea Stal för +25 år sedan. Därefter vid ABB Energy(?). Bott och arbetat i KL. Sedan Ahlstrom. Flytt till Sydney. Jobbyte till Austrian Energy. Nu efter deras konkurs, anställd av GE med återflytt till, och placering i Singapore.

 29. Nej. Men Hertzell låter mycket bekant. Jag är ju prostituerad och fnaskar för många. Den här gången var det utbildning på Siemens grejer på Saba Forest Industries i Sipitang. Varmt och fuktigt och en leguan som förirrat sig in i luftkonditioneringen och sprang runt och skällde som en hund. Ganska irriterande.

 30. Örjan

  Nu med turbingererad engergiomvandling via GE är tydligen hans främsta konkurrent, ursprungliga arbetsgivaren i Finspång. Vad heter de idag. Siemens?

 31. Tomas (fd Brorsan i Bangkok)

  Nu far jag kliva in med vissa fortydliganden angaende Sabah Forest Industries. Skogsgurra kan inte ha reperat nagot jag levererat – jag besokte fabriken som ABB-representant kring 1994-95 och forsokte salja en angturbin (utan resultat den gangen), men det fanns redan en AEG Kanis-turbine (sedemera ABB och nu Siemens) pa plats. SGs besok kan ha gallt antingen den maskinen eller en senare leverans.

  Flytten till Sydney var fortfarande under ABB Power Generation, vilket senare blev Alstom Power och slutligen det numera avsomnade Austrian Energy.

  Skall nu atervanda till packning – pa tillfalligt julbesok i foraldrahemmet, flyger till Houston i morgon fm innan aterfard till Singapore i slutet av januari.

 32. Nej, det handlade inte om reparation. Det är inget jag är bra på. Jag brukar kopplas in när det dyker upp speciella problem. Intermittenta eller svårfångade på andra sätt. Och så utbildar jag i lite speciella applikationer. I det aktuella fallet var det ett system för en Jagenberg arkskärmaskin.

  Den stora attraktionen i Sipitang var marknaden. Varje onsdag, vill jag minnas.

  Var är alla? Gott nytt år i fall!

  hakkes Crémant passade riktigt bra till vår egenkomponerade skaldjursbaserade paj.

 33. Tomas (fd Brorsan i Bangkok)

  Tyvarr missade jag marknaden i Sipitang eftersom vi bara gjorde ett dagsbesok dar med bilresa tor fran Kota Kinabalu.

  Maste vara intressant med felsokning av intermittenta problem – kan bli langa vistelser (bra for traktamentet) innan felen kan identifieras och atgardas.

 34. Gott Nytt År, båset!

  Någon som också sett en ökning av varmluftsballongerna i natt/år?
  Jag tror man kunde se sisådär ett tjog på en gång här.

  Skoj med snabbt förändrade stjärnbilder som konkurrerar med de mer fasta.

  (Men tro inte att de slutat med smällande exploderande raketer för det!)

 35. Gott nytt år båset och Lotten! Det ligger en död risballong på gården här utanför. Jag såg att de gick att köpa på NetOnNet lagershop.

 36. Vad har båset drabbats av? Ett så rejält nyårsfirande trodde jag inte var möjligt. Någon borde väl ha vaknat till liv så här dags?

 37. Örjan

  SG, bra grundidé men jag föredrar egenpillade räkor. Skalen återfryses till framtida räkbuljong.

 38. ¿Que? Nyår firades helt stilla utan varken raketutbrott under grannens bil eller champagnekorkar i farmors frisyr. Dagen har ägnats åt kontemplation. Och Wordfeud.

 39. Ännu värre! Jag känner av PJKS, den allvarligare graden av allmän PKS, ganska starkt. Som förstagångare har jag inte utvecklat någon som helst immunitet, vilket jag antar förklarar de starka abstinenssymtomen.
  Hur länge sitter de i? Finns något beprövat motmedel?

 40. @Skogsgurra: Det finns inget motmedel (mer än de vanliga). Dock, när desperationen går över i resignation och man börjar fundera på livets mening och andra meningslösheter brukar det snart var dags för en ny kallender. Välkommen i gänget!

 41. Christer

  Har det extra tomt hemma när de stora sönerna är i Lund och spelar basket. Tröstar mig med min fina julkalendertröja.

 42. Hm… Så retronym anses vara ett nytt ord. Verkar i alla fall ha haft en Wikipedia-artikel sedan 2005. Akustisk gitarr, papperstidning och otecknad tycks vara de första exemplen. Nu finns där fler från många olika områden. Någon har lagt dit ekologiskt som ett exempel också. Hm… Jo, det stämmer väl också på sätt och vis…

 43. Agneta

  Och här en text som anger 1980 angående retronym. Gissar att det började användas i Sverige tidigare än 2005.

  »The invention of retronym was attributed by William Safire in an On Language column in the New York Times in 1980 to Frank Mankiewicz, a well-known US broadcaster and journalist who was at one time Robert Kennedy’s press secretary. It seems to have first appeared at about that date and is now well established in the vocabulary of those who keep a watch on our changing language. A new retronym is often a sad sign that something is on the way out — who now uses a quill pen, for instance? And the dustbin of technological evolution is filling up with the likes of reel-to-reel tape recorders, black-and-white televisions, and manual typewriters.«

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.