Hoppa till innehåll

DRT – en förklaring, en tolkning, ett förslag …

STOPP! SKROLLA INTE NER! FUSKA INTE! LÄÄÄÄÄS!

Jag tror faktiskt att vi måste göra det till en tradition att berätta om Ö-helenas DRT-teori från ett par år sedan. (Särskilt de år som hon inte har tid att delta i Julkalendern.) Alltså:

I facit den 4 december 2008 skrev jag:

_______________

Vi hade igår betat av:
1 Fay Weldon
2 Gunilla Wolde
3 Herbjørg Wassmo.

Detta fick Ö-helena att i förrgår med hjälp av Tillerosas initialfundering dra slutledningen att det på julafton kommer att vara Östen Warnerbring som hemlisbloggar. Allt enligt detta schema:

1 Fay Weldon, 2 Gunilla Wolde, 3 Herbjørg Wassmo, 4 Ian Wachtmeister?, 5 J.W., 6 K.W., 7 L.W., 8 M.W., 9 N.W., 10 O.W., 11 P.W., 12 Q.W., 13 R.W., 14 S.W., 15 T.W., 16 U.W., 17 V.W., 18 W.W., 19 X.W., 20 Y.W., 21 Z.W., 22 Å.W., 23 Ä.W., 24 Östen Warnerbring.

Särskilt den 12 december hade jag fått problem i så fall. Och varför fick inte Axel Wallengren och Elin Wägner vara med inledningsvis?

_______________

Det var alltså en ren slump att Weldon, Wolde och Wassmo inledde då. Kanske gick jag till en alfabetiserad bokhylla och … nej. Jag är inte så strukturerad.

Men nu till 2011 års röda tråd. Och det underliga är att jag flera gånger har anat att några i båset har listat ut den. Men nu är jag inte riktigt lika säker. (Till uppställningen nedan hade jag stor hjälp av fina statistiken.)

Ber om ursäkt nu ni som är punktlistepoliser — man kan inte ha punktlistor med en punkt som jag har här nedan. Men se det som ett lay out-experiment? Gå inte händelserna i förväg om ni är lite tävlingstokiga som jag – läs ledtrådarna och känn efter.

2011-12-01 Charles Dickens –

 • liten och mager och mitt brott måste sägas vara ringa
 • inte vet hur man ska föra sig matbord
 • Glöm inte bort att tacka någon för maten!

2011-12-02 Gunnel Linde –

 • Den bara står där och är röd

2011-12-03 Torgny Lindgren

 • köksbordet
 • ordet någon

2011-12-04 John Hughes –

 • blommor

2011-12-05 Karin Boye –

 • pissar på golvet

2011-12-06 Medea –

 • vet vilka vägar man ska välja

2011-12-07 Mao Zedong –

 • röda
 • liten
 • verk

2011-12-08 Michail Bulgakov –

 • lilla kissen
 • Mjau

2011-12-09 Daniel Defoe –

 • vindlande, slingrande
 • (bild på rött snöre)

2011-12-10 Elsa Beskow –

 • Titta på det som finns synligt
 • Kolla efter
 • leta

2011-12-11 Viktor Rydberg –

 • Katter
 • små barn åsså

2011-12-12 Elmer Diktonius –

 • Stora sprickor i godset
 • vatten
 • stök

2011-12-13 Sven Stolpe –

 • Ett rött och trassligt hår
 • ordet någon

2011-12-14 Marilyn French –

 • guldfiskar dör de också
 • samma illröda färg
 • ordet någon

2011-12-15 Henning Mankell –

 • kvinnan med det blodröda hårbandet

2011-12-16 Joakim Pirinen –

 • irrfärder i ett okänt hus med okänt kök och okänd trappa och hittar en barnbok

2011-12-17 Hjalmar Bergman –

 • ett katt-och råttamotiv
 • synekdokiska bruket av ögon torde
 • den rävröda frisyren
 • hårslingan föll ner framför ögat som ett mörkblått yllegarn

2011-12-18 Magnus Uggla –

 • säga vilken väg jag bör följa för att komma fram till ett (för dem) lämpligt mål
 • ordet någon

2011-12-19 Julius Ceasar –

 • dricker i större utsträckning mjölk

2011-12-20 Gustaf Fröding –

 • röd anteckningsbok

2011-12-21 Eddie Meduza –

 • Hwaar then röödh ärbudher Iagh thijg ijcke wederlagh

2011-12-22 Gunilla Bergström –

 • Menar du katten?

2011-12-23 Hjalmar Söderberg –

 • följa den röda tråden

2011-12-24 Magnus, Brasse och Eva –

 • ha hittat den röda tråden

Och vem av er har hittat den röda tråden?

Nja, jag vet inte …

Aku skrev så här den 6 december, när man inte på några villkor kan ha kommit på svaret:

”Jag får associationer till nåt långt i julens färg men det var så länge sen jag läste den så jag kanske helt är ute på irrfärd.”

Orangeluvan skrev oanandes den 8 december:

”Det finns en röd tråd mellan gårdagens och dagens lucka! Mao mao mao.”

Och så kom embryo och var mer än mystisk i två kommentarer som inte handlade om ishockey den 15 december:

”Paul Andersson. Paul Paljett. Paul Propp. J-Paul Sartre. Pål Stek (igen). Är den röda tråden ett snöre? Hur långt är ett snöre?

Den röda tråden är en meta-tråd. Den röda tråden är en röd tråd.

Och så Johan Hamberg den 22 december:

”Ursäkta en båsnovis, men hur skall man göra när man gissat på tråden, den traadh, saszom ei erghader kupper seer uht? Skall man mumla och mena och hymla och dymla om den också? Eller skall med ropandes röst triumfatoriskt trumpeta ut det blodfärgade filamentets identitet, androm till förargelse? Jag gör ett första taffligt försök att vara så där svår och obegriplig:

Den röda tråden är inte en rev, inte ens en spansk sådan. Men den har ändå tydliga metakvaliteter.

Det är  på pricken rätt.

DRT är nämligen just det: Historien om någon – en röd tråd och en katt. Dels är ju alla julkalenderfacit en historia om någon, dels är Julkalendern en metatråd eftersom boken handlar om just en röd tråd.

Det här är en klassisk barnbok av redaktören Åke Löfgren (1915-95) och konstnären Egon Möller Nielsen (1915–59) från 1951, som först gavs ut på KF:s förlag för att sedan plockades upp till de stora elefanterna på Rabén & Sjögren. På biblioteket berättade de för mig att den ständigt är utlånad och att det görs omtryckningar på löpande band. Den jag har här är den 24:e från 2009.

Tjugofjärde.

Första uppslaget: något är underligt! (Den röda tråden dyker upp på nästa uppslag.)
Första uppslaget: något är underligt! (Den röda tråden dyker upp på nästa uppslag.)
Fjärde uppslaget: någon har nyss ätit upp fiskar och spillt mjölk!
Fjärde uppslaget: någon har nyss ätit upp fiskar och spillt mjölk!
Sjätte uppslaget: Guldfisken har kommit ur akvariet! Djurmisshandel!
Sjätte uppslaget: Guldfisken har kommit ur akvariet! Djurmisshandel!
Trettonde uppslaget: Någon var ju en katt! Som heter Nisse!
Trettonde uppslaget: Någon var ju en katt! Som heter Nisse!

Redaktör Löfgren var den som 1947 köpte rättigheterna till ”Hompen”, som sedan blev Bilbo (Tolkien och Sagan om ringen, ni vet).

Som redaktör kan man ”ta med sig” sina författare när man byter förlag, och det gjorde Åke, som flyttade på bl.a. Lennart Hellsing. Dessutom var det han som översatte bilderboken Nalle och som lanserade Pär Rådström, Evert Taube, Åke Hodell och Sonja Åkesson, för att nämna några i raden.

Egon Möller Nielsen gjorde lekskulpturen som kallas Tufsen, som finns lite här och där, men för mig framför allt i Lunds Stadspark, där både jag och mina barn har lekt och lekt:

Den är gjord av betong, men mjuk som den lenaste vita sten.
Den är gjord av betong, men mjuk som den lenaste vita sten.

Dessutom är det han som har designat sofforna på T-Centralens plattform för röda och gröna linjen:

Som en skän pendang till den vackra brandslangen där i fjärran.
Som en skön pendang till den vackra brandslangen där i fjärran.

Slut i rutan! Hoppas att ni minns ungefär 1,32 ‰ av allt som ni har googlat gogglat fram under december, för då kan ni i alla fall mer än för en månad sedan!

Nu ska jag bara baka fruktkaka!

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

42 kommentarer

 1. Rosman

  Ja, det var inte så lätt. Den här har jag läst fler gånger än jag hört I am the walrus. Ändån var det inte ens nära;)

 2. Det här var min sämsta kalender någonsin, och jag har varit med hart när från början. En, säger en, lucka av tjugofyra klarade jag. (Mao). Många facit sade mig heller i princip ingenting, litterärt obevandrad som jag är.

  Två tröjor har jag iaf tillskansats genom åren, en på merit och en på lott. Den på merit (Steve Jobs, om jag minns rätt) nänns jag knappt använda.

  Det gäller att komma igen. Bara elva månader kvar att läsa in sig på annat än SF, nyheter och nördigheter!

 3. Jahapp, den har jag läst för barnen. För första året hittade jag i alla fall några av ledtrådarna till DRT, men i vanlig ordning blev jag fintad till läktaren av villospåren. För mycket träd och fåglar skymde sikten.
  Snart kommer hemliga mamma som lovat att (kanske) avslöja sitt alias till jul.
  Sanna & co. blåste förbi Knivsta med sin långa resa framför sig, men jag glädjer mig åt att det blir tillfälle för några av oss träffas på tisdag också.
  So long.

 4. Är för övrigt grymt imponerad att Lotten ÄVEN fixar att hålla ihop alla luckor med en röd tråd! Hurra Lotten! 😀 (den betyder att jag skrattar med hela ansiktet av glädje)

 5. Ah! En favoritbok för mig när jag var liten och sedan för mina egna barn. Vi har nog läst slut på både mitt och deras ex. Men inte gjorde jag någon koppling inte!

  Mycket elegant!

 6. Se där Pysseliten, ett nytt sätt att använda smileysar till mig: med vidhängande förklaring!

  (Nu har jag uppdaterat inlägget med fler bilder och mer fakta.)

 7. *djupt nöjt andetag* Nu har jag läst ikapp och kollat länkar och …

  Och instämmer i kören som säger tack! och kul! och fantastiskt! till dig och till alla i båset. Vilken tur att du skriver året runt och att man då kan träffas i båset alldeles OT.

  Tänk att t o m DB vann en tisha!

 8. Instämmer i hyllningskören! Känner allt igen historien, men tycker nog att DRT egentligen är Julia Childs franska kokbok. Som sagt, stand by your blåsippa.

  God fortsättning och till alla medskapare av detta spektakel; ni ska ha tack så stort som en häst men inte lika hårigt.

 9. Den boken, men kvadratisk och oröd, fick lillasyster i början av femtiotalet. Men det var nog jag som tyckte om den mest. Inte för spänningen, som ju var outhärdlig, utan för idén, färgerna och Nisse.

  Alldeles omöjlig röd tråd. Men glad jag är ändå. Skulle det sitta med vingelé och oblyg reklamtischa? Ska ändå packa för Mimmi och hakke. Säg ja så vi får slut på den där misslyckade fyllegelén nån gång! Tror M passar.

 10. Nämen, sååå enkelt. Elegant. Vårt exemplar är sönderläst men det är nu ganska många år sedan vi senast läste den.

 11. Det borde jag ha klarat. Jag köpte just 2009 års utgåva eftersom familjens förra exemplar då var sönderläst. Då var den yngsta 7 år och på gränsen till för stor för Någon, men jag hade vissa förhoppningar om att få läsa den för ett eller flera barnbarn nån gång. Nu har det första anlänt så det blir nog som jag trodde. Om de blir flera och ”om jag får leva och ha na vett” som min farmor sa så blir väl 2009:an också sönderläst.

 12. Jag trodde att DRT var:

  God Jul och Gott Nytt År önskar familjen Bergman!

  Lucka 1 = önskar (mera mat gör ju Oliver Twist)
  Lucka 6 = familjen (tar ju Medea livet av)
  Lucka 8 = god (en av flera luckor som lyfter fram saker som är goda att äta/ dricka)
  Lucka 10 = nytt år (hummer kan ju kombineras med läktarens skumpa till nyår)
  Lucka 11 = jul (Tomten, självförklarande)
  Lucka 16 = gott (är ju socker)
  Lucka 17 = Bergman (HB himself)
  Lucka 18 = och (med utropstecken ett alternativ till jag skiter (i))

  Övriga luckor är diverse hänvisningar till saker på julbordet, barn (-ens högtid), gå bort (på fest).

 13. Béatrice Karjalainen

  Aha den gav jag bort i julklapp i fjol. Bra bok men inte klurade jag ut DRT för det. Jag hittade en drös andra kopplingar mellan HB:arna Men aldrig så jag fick det att hålla ihop helt.

  Nu får man längta i 11 månader och en vecka tills spektaklet håller en vaken om nätterna igen.

  Tack Lotten, tacka alla medkombatanter.

  Synd att debriefingen skulle vara så ocentralt som Stockholm.

 14. Ökenråttan

  Det finns igen deckare i världen som har skapat samma stämning av andlöst VEM-är-det? som Historien om någon, godnattsageläsningens Hitchcock.

 15. Jag tänkte på Historien om Någon för några dagar sedan, eftersom ju det röda har varit återkommande i luckorna, men jag var helt övertygad om att den redan hade varit HB en gång. Har den alltså inte det? Jag hittar inga bevis för det någonstans, men varifrån har jag då fått det? Bra i och för sig, för då har jag en ny gåta att klura på, såvida ingen här snabbt presenterar en helt naturlig förklaring.

 16. Citronen

  Men då hade jag ju rätt … (eller nästan i alla fall!?)
  Lotten gillar oliver, sport, basket och barn. Check.
  ”Historien om någon” är en bok. För barn.

  Stort tack till Lotten, hennes förstående familj samt alla härliga båshängare! Bara att börja räkna ner …

 17. Orangeluvan

  Är ”fruktkaka” plötsligen ett verb? Trevligt verb, må jag säga. ”Idag ska jag vara hemma och baaara fruktkaka!”

 18. Fantastiskt! Den älskade jag som barn, och jag älskar den som röd tråd. Hade Översättarhelena varit tillstädes hade vi kanske kunnat komma närmare (historien om den röde Warnebring) men på egen hand blev det för svårt. Får trösta mig ned gelé från djupaste Värmland.

 19. Johan Hamberg

  Jag vill tacka Lotten för en fantastisk resa i mina egna mörka minnesvindlingar och i det stora okända. Jag vill också tacka Båset för en månad av tätt men anonymt umgänge. Och jag förbinder mig härmed att framgent respektera det stipulerade antalet stavelser i sonetter, oaktat det faktum att det lämpar sig illa för ärans och hjältarnas språk. Med Tycho Johnsson vill jag utbrista: en synnerligen god jul önskar jag er alla!

 20. Hihi, ”respektera det stipulerade antalet stavelser i sonetter, oaktat det faktum att det lämpar sig illa för ärans och hjältarnas språk.”

  För så hårda är vi.

 21. Ökenråttan

  Rabén& Sjögren ägdes väl av KF när det begav sej?

  Alltnog och emedan: Efter att ha suttit i två timmar i Storkyrkan i härvarande stad och lyssnat på Olivier Messiaens verk Vingt regards sur l’Enfant Jésus, framfört av den geniale Carl Axel Dominique, har vi vid återkomst till hemmet gjort en del betraktelser över årets Lotten-Kalender.
  Bokslut:
  9 luckor kunde vi rätt av; mycket trist, redan vid frukosten var dagens lucka klar.
  3 rörde verk/personer som vi ö. h. t. inte känner till.
  3 hade vi kunnat om vi hade läst alla ledtrådar.
  2 hade vi nog knäckt om vi hade haft tid (10 och 24/12).
  2 var vi på rätt spår.
  1 förvirrades vi av mediet (7/12 Maos lilla röda).
  1 blåsippevarning; Socker-Conny och jag trodde Malte Perssons Underjorden.
  3 hade vi av olika skäl aldrig löst, not in a million years: M. Uggla, A. Åberg och Hj. Söderberg.
  Vi undrar om inte förra årets kalender hade mer substantiella kommentarer; dolt budskap med viss ledning även för de okunnige?

 22. God natt allihop. Imorgon ska hela familjen till kåtan vid Handsketjärn och leka scouter. Hittar vi en röd tråd lovar jag att redovisa den. Det närmaste vi kommer basket lär bli om någon har en fransk huvudbonad.

 23. Jag tänkte av någon konstig anledning på den, när det var det röda trassliga håret, men inte som DRT. En favorit. Den första bok jag köpte när jag fick egna barn. Inser plötsligt att den inte lästs för det yngsta barnet i någon större utsträckning (det blir ibland så med böcker har jag märkt). Det var ju den ultimata DRT, hur ska du gå vidare nu?

 24. *Fullständigt omskakad av nostalgi!* :-O

  Historien om Någon valde jag ofta som högläsningsbok när jag var liten. Minns den nästan som en spökhistoria, så spännande var den. Ungefär samma läskighetsfaktor som tvätten i Alfons Åberg, det vill säga relativt hög. Har nu varken sett eller tänkt på den på många år. Eller jo, förresten, ibland tänker jag på den när mina garnnystan rymmer, fast mer på ett undermedvetet plan. Jag hade i vilket fall aaaldrig lyckats spåra denna fiffiga, snygga, Lottentråd!

  Idag är en annandag. I morgon är en annan dag. Så jag tar tillfället i akt och tackar:
  Lotten – the one and only
  Båset – the one and only
  Läktaren och Nollmenkollen – the one and (sällan) lonely
  Pysseliten – min livsstilsidol, som ledde mig hit

  Utan att ha fört statistik är jag tämligen säker på att min fnissningsfrekvens (och naturligtvis även gissningsfrekvens) steg rejält under december månad i år. Allt tack vare alla ni galna, språkpolisiära, roliga, kluriga själsfränder. Min okunnighet blev skoningslöst uppenbarad, men luckor är ju till för att fyllas. Och ja, jag har helt säkert lagrat mer än 1,32 promille. Dessutom har jag blivit sugen på ett litterära djupdyk framöver.

  Jag har flera nätter i rad också drömt om min skoltid igen. I natt rabblade jag tyska prepositioner och utförde HLR – (nej, inte samtidigt). Medvetandet söker sig uppenbarligen till dolda vrår, vilket får mig att misstänka att den här kalenderupplevelsen har satt sina spår. Så nu fick jag in ett rim också. Nog så. Ha det jättebäst, alla, och på återseende, hoppas jag!

 25. Aku

  Nu skulle jag ju kunna låtsas att jag knäckte DRT redan 6 dec 🙂
  men irrfärden jag var ute på och det långa i julens färg var nog snarare en försiktig gissning på Röde orm som HB vilket ju var helt fel.

 26. ica

  åh, det var ju min favvobok när jag var liten. Och jag hade inte en susning om varesig det ena eller det andra 🙂

 27. MiaD

  Mitt nyårslöfte : MiaD ska hänga i båset, gissat rätt och krångla till det och dessutom HINNA med att läsa allt. Tur att det finns kvar för en stressad trebarnsch som är nattsjuksköterska (FY vilken svårstavad titel då jag druckit 2 glas vin) Jag älskar er! Ni gör mitt liv vackert och blommande. Vi ses vid decembers början nästa år.
  Gott Slut Alla vackra och Gott nytt. (här börjar han läsa nyårsklockorna i mitt huvud)

 28. Den är här nu och har redan inspirerat familjens ”konstnär” till stordåd (se längst ner).
  TACK!

  Jag har förövrigt svårt att läsa om fruktkakor och språkråd, utan att försöka leta hemlisbloggare. Snacka om miljöskadad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.