Hoppa till innehåll

Tolv inte alls edsvurna män och en språkpolis

Kanske berodde det på att det var sent på kvällen. Kanske kan jag skylla på att de tolv kompiskarlarna och ölångorna förvirrade mig. (Alltså, de var kompisar med varandra, inte med mig.) Eller så är det bara så att jag behövde något att blogga om idag, och att det som hände var ett tacksamt ämne.

Ungefär så här såg det ut. Fast med öl. (Tolv edsvurna män, Sidney Lumet 1957.)
Ungefär så här såg det ut. Fast med öl. (Tolv edsvurna män, Sidney Lumet 1957.)

Det har hänt mig två gånger tidigare – att hjärnan plötsligt bara sätter ner hälarna och säger ”nähedu, det här tänker jag inte hjälpa till med”.

Första gången var i tvåan på gymnasiet när jag pötsligt inte kunde uttala tobaksmosaikviruskristaller fastän ordet stod skrivet på ett papper framför mig. Jag fick under förnedrande former be klassen om hjälp och se läraren skratta halvt ihjäl sig.

Andra gången var också i gymnasiet, när jag under en och samma teaterföreställning (Kent Anderssons ”Sandlådan”) fick tre på varandra följande blackouter och inte för mitt liv kunde komma på mina repliker. Sufflösen (ergo dramaläraren) fick i och för sig sufflera, vilket är sufflösens jobb och därför kanske lite tillfredsställande. Men ändå.

Och så sent igår kväll, då. Språkpolis Bergman föreläste på ett synnerligen roande och fladdrande vis och övertygade den lindrigt nyktra åhörarskaran om skrivreglers förträfflighet och semikolonets skönhet samt stavningen av abonnemang (”tänk på A. Bonnier, för han hade inte heller två b:n”) och dubblett (”tänk på dubbel, som har två b:n”).

Det visade sig plötsligt att en av männen är AD på en reklamfirma och att han är en hejare på att uttrycka sig i skrift. Då blev jag ju – som alltid – tvungen att påtala att reklamare ibland tenderar att hoppa över viktiga ting som bindestreck och mellanslag före % och °C. Så det sa jag. Och sedan skrev jag på blädderblocket med extra tydliga mellanslag:

97 %


28 °C

Omedelbart tjoades det till i församlingen.

– Lilla bubblan på Celsius är på fel sida! sa en karl.
– Va? svarade jag.
– Bubblan på C:et ska vara på höger sida! sa minst tre män i munnen på varandra.
– Menar ni så här? sa jag och skrev på blädderblocket samtidigt som jag tänkte hihi och hoho:

28 C°

– Ja! skrek de tolv männen.
– Näe … sa jag lamt.

Och DÄR sa hjärnan stopp. ”You’re on your own on this one!” sa förnuftet och drog på semester. Raskt drog jag suddande streck över alla Celsiusbibblor på blädderblocket så att det istället stod:

28 °C


28 C
°

Och så gick jag vidare! Jag tog inte upp Svenska skrivregler som låg på bordet framför mig och pekade på att jag ju hade rätt och alltid har rätt. Jag frågade inte om alla tolv verkligen var bombsäkra eller om det var grupptrycket som gjorde att de alla var överens och jag skrattade inte åt dem och jag böjde mig heller inte fram och norpade en av deras ölburkar och sa något i stil med:

– Ser man allt baklänges och uppånervänt när man dricker sånt här?

Nej, jag bara trallade vidare och berättade om roliga särskrivningar, diviser och tankstreck samt konstiga mejl. Efter föreläsningen blev jag bjuden på mat och dryck och lärde mig allt om thaimat, Botkyrka, betalning från en telefon till en annan, kontanthantering, röntgen-drop-in, upphandling och julbord. Tog jag fram Svenska skrivregler och berättade för alla att man ska skriva så här?

28 °C

Nej. Inte heller bad jag dem svära på att inte tala om vad som hände.

Nu är jag i alla fall en erfarenhet rikare. Jag och Björn Skifs, liksom.

”Det blir alltid värre framåt natten” i Eurovision Song Contest 1978. (Hemskheterna börjar vid 1,35.)

Share
Publicerat iBloggen

80 kommentarer

 1. Edsvurna män? Ja, den översättningen låter ju bra. Just den gamla filmen såg jag för någon vecka sedan. På engelska heter den ”12 angry men”. Man kanske inte är lika arg på svenska, utan lite mer edsvuren, dårå.

 2. Bokfrossaren

  Autopiloten fick dig faktiskt att sträcka dig efter Svenska skrivregler, men handen kom aldrig hela vägen fram. Jag undrade varför.
  Eftersom det är jag som skriver protokollet kan den här historien förvärras ytterligare i våra minnen.
  Men vi är ju snällare än vi ser ut på bilden:) (Smileu utan näsa, man vill ju verka modern)

 3. Bokfrossaren

  Det blir nog mycket bättre om man stavar rätt när man är på väg att sätta sig på sina höga hästar.
  Smiley, smiley, smiley

 4. Smiley, Bokfrossaren, smiley!

  (Bokfrossaren var alltså med på föreläsningen igår. Där han lärde sig att en näsa i en smiley är en signal att den som gör smileyn är till åldern kommen.)

 5. Är det bra eller inte?

  y och u står så nära varandra – grannar, faktiskt – att man inte behöver undervisa en bokfrossare om misstaget. Tycker jag 🙂 eller, kanske, med nyvunnen kunskap 🙂 ?

 6. På tal om mellanrum vill jag, som just AD och reklamare, poängtera att det finns en hel uppsjö med olika mellanrum för satt text.
  Skriver man i tex Word, så kan man välja på att använda mellanslagstangenten, eller att inte använda den. Men vi som sedan typograferar skriven text har lite andra saker att ta hänsyn till. Typografiska regler och skrivregler går inte alltid hand i hand. Förutom vanligt mellanslag använder ju vi fyrkantsmellanrum, halv-, tredjedels och sjättedelsfyrkantsmellanrum. Finns även ett så kallat ”hårfint” mellanrum som man får ta till ibland.
  Sedan finns det ju en en uppsjö andra tecken, parametrar och regler som skiljer typograferad text mot wordskriven dito.

 7. Mmmm, ”sjättedelsfyrkantsmellanrum” är ett finfint ord.

  PK: jag vet att Celsius-grader ska skrivas °C, men blev osäker, föll för grupptrycket och … och … och redde inte ut det. Det ska alltså inte skrivas . (Nu kommer just denna felaktiga variant att få massa träffar om man googlar – därför är jag noggrann med att stryka över det.)

 8. Christer

  Om man hade gett varsin tom kesoburk till de edsvurna och sammanbitna herrarna på bilden högst upp, hade de kunnat göra så här.
  (På den länkade filmen medverkar delar av sånggruppen Erato, som också har en blogg.)

 9. @Christer, Vilken häftig kesoburksuppvisning! Jag var alldeles förtrollad av det som hände på bordet att jag helt missade sången. Inte att de sjöng, men vad de sjöng om.
  Fint var det iaf.

  (Undrar hur länge de övat och hur många gånger de hade fått ta om filmen.)

 10. Ja, alldeles fantastiskt. Men var satt dom? I ett omklädningsrum? Fikahörnan? På muggen?

  Skit samma, så att säga, visar att bra konst funkar överallt.

 11. Bokfrossaren

  @Chister. Oavsett hur många kesoburkar vi fått hade vi inte kunna göra om det där. En del av oss är helt taktlösa.

 12. Gerbilen

  Men ska vi nu märka ord (vilken syjunta!) så är man väl inte till åldern kommen utan till åren? Rent generellt alltså.

 13. Hmm

  Förvirringen i hur man skriver 20 °C ligger i språkbruket där man gått från att säga tjugo grader Celsius till att säga tjugo celsiusgrader.

 14. Den lilla cirkeln är symbol för grader, både i vinklar och på termometrar. När det gäller t.ex vinklar på kartor och sånt sätts den efter och intill siffran, utan mellanrum: en vinkel som är 40 grader presenteras såhär: ∠α = 40°

  I termometerfallet sätts gradtecknet före och intill Celsius, med mellanrum från siffran. Nu är det till exempel sju grader ute, dvs 7 °C. Samma med Farenheit.

  Hur det är med derivater, hedgefonder eller strukturerade investeringsvehiklar och deras måttenheter har jag ingen aning om. Kanske hade de tolv bankmännen (motsv) helt enkelt varit lantmätare i ett tidigare liv och tyckte att det såg naturligare ut med gradcirkeln på slutet?

 15. Jan Cornén

  Som kanske, vad vet man säkert, edsvuren man vill jag bara passa på att tacka för en mycket trevlig föreläsning.

 16. En annan aspekt av förvirringen till vart gradtecknet egentligen hör är att man skriver grader av annat art.
  Hörnet där spisen står är 90° och kaklat.
  Vattnet på spisen är 90 °C.

 17. ”En annan aspekt av förvirringen till vart gradtecknet egentligen hör är att man skriver grader av annat art på annat sätt”, skull det stå. Men ni fattade säkert ändå.

 18. Louise

  När ändrades det till med mellanslag efter siffran och före gradtecknet + Celsius? I min, numera gamla upplaga, av Svenska skrivregler står det utan mellanslag, och är det jag lärde mig i ungdomen.

 19. Om man tar det innevarande årtalet och från det subtraherar födelseåret kommer man fram till åldern. Visste du inte det?

 20. Vi blir nog aldrig klara med detta. Nu är det minst fem eller sex frågor som hänger i luften. Och jag som tänkte ta upp ytterligare en. Men den får nog inte plats längre.

 21. Christer

  Och 220 minus åldern är ungefärlig maxpuls, eller hur var det? Bara för att klargöra det hela, menar jag?

 22. Världens längsta arbetsvecka är inte slut, men när jag nu har en tillfällig frist är det så gemytligt att komma hem till båset. En synnerligen god kväll tillönskar jag er, mina välartade flarn.

 23. Jo… jag vet ju att det här inte är riktigt on topic men jag vet ju också att det finns många här som tycker att det aldrig är fel med lite fopoll. Mycket nöje!

 24. Orangeluvan

  Man hör ju talas om tonåringar som förlorar sig i virtuella världar och spelar nätverksspel nätterna igenom. Det är förföriskt, båsets elektroniska gemenskap.

 25. Örjan

  Fopoll?
  Hörnor?
  Standard för fopolls-sådan är ur ”rät vinkel”-plats.
  90-graders vad jag minns att den kallas.
  Men varför helcirkeln har 360 (isf 400eller 1000) grader minns jag ej. Måste kolla med Google (eller en av Alf Henrikssons böcker)

 26. Örjan

  Niklas: Tack
  Följdslutsats.-
  Antager analog förklaring till 12 (24) tim, 60 min och dito sekunder.
  52 veckor per år. För att det var närmst delbart med 7?

  Men än mer frågor
  Gamla egyptier/babylonier
  Hur fungerade deras årsindelning?
  Och kinesiska högkulturen under sina många år?

 27. Fopoll med kikare. Niklas’ länk. Det måste testas. Men kom ihåg stridstömning av blåsan först – annars blir det pinsamt.

  Vad fågeln gör på bilden? Inte mer än påminner om att det var ”The Eagles” som gjorde låten ”Standin’ on a Corner, Winslow Arizona..”

  Jag sa ju att det var gamla grejer.

 28. PK

  Tänk vad det är roligt att konfronteras sv sina fördomar, inte trodde jag att fopoll kunde vara så underhållande som i klippet ovan. Lite Monty Pythonskt. Tack Niklas.

 29. Sandlådan? Den har jag också spelat när jag gick i gymnasiet. Vill minnas att jag för ovanlighetens skull fick en mansroll, dessutom.

 30. OK. Rörigt blev det. Maj Korner – Corner – Fågeln är en vithövdad örn – The Eagles – ”Take it Easy” – ”Standin’ on a Corner..”

  Over and out. Ska aldrig ens försöka associera igen. Jo, förresten..

 31. Bosse

  Med tanke på att det nämndes avsaknaden av bindestreck så skulle jag kanske kunna få passa på att ställa en liten fråga om den allmänna uppfattningen.
  I senaste numret av Språktidningen upplystes det om att en film som är regisserad av Ingmar Bergman är en ”Ingmar Bergman-film” och ingenting annat. Men om det nu är en film som är befolkad av suspekta personligheter som Nisse på Åsen, Klabbarparn och Sjökvisten, hur ska man i skrift berätta vad det är för film? Om man ska följa Språktidningens råd bör det ju heta ”Åsa-Nisse-film” men personligen tycker jag att tre bindestreck i ett ord mera verkar hämtat från Folkskolans läsebok för årskurs 1.

 32. Bosse: Kolla på min kommentar kl 14:21 — ”t-shirt-lagret”. (Japp, det är så man gör. Även i filmer med suspekta personligheter. Fast så mycket som tre bindestreck kan jag inte få det till …)

  Vi kan säkert komma på fler exempel som måste innehålla två bindestreck. Men nu borde vi ju fokusera på ord med tre eller fler bindestreck, eller hur?

 33. Ja, jag vet att det finns fler frågor som hänger och dinglar i luften och som borde få svar. Men, förstår ni, jag är upptagen med att lördagsdammsuga 260 skitiga kvadratmeter.

 34. Bosse

  Nej självfallet menade jag två bindestreck… det är ingen kvalitet på dagens korrekturläsare tydligen. 🙂

 35. 360. Precis lika många som det finns grader på ett varv. Fast, det är klart, på vissa varv finns det många fler grader. Utöver de militära graderna finns det massor med plåtar med vassa kanter.

  Jag försökte att inte göra det. Jag lovade ju nästan.

  Dammsugningen tar vi den dag vi påprackas nån form av hemhjälp. Men då!!!

 36. @Skogsgurra: Jag har just skickat en vänförfrågan på FB men den smet iväg innan jag hann lägga till en kommentar så att du skulle veta att det var jag. Men sisådär 15.58 gick den iväg.
  Sen har jag förstått att det är lämpligt att planera in ett (blogg)besök i Karlstad i början av oktober nästa år. Jag misstänker att du får lov att gå ut med en påminnelse.

 37. Tiila

  Är det bara jag som inte förstår kopplingen mellan Björn Skifs och Ullevis gräsmatta med malignt melanom?
  Eller är det rentav bara hos mig som länken går dit?

 38. Jag förstår absolut ingenting — Ullevi? Länk? Huh?

  Ah, vänta — kan det vara så att jag har klistrat in kod som gör att när Björn Skifs har sjungit färdigt kommer ”relaterade klipp”? *kollar*

  Näe! Hm, på min ära, dubbel-hm.

 39. PGW

  Herr R, så trevligt att träffa fler typografer, var annars än i Lottens bås hittar man sådana?

  Hävdar fortfarande med en dåres envishet att det inte ska vara något mellanslag före ett gradtecken. Man måste tänka lite blytyp. Ett gradtecken har i sig så mycket luft kring sig att ytterligare luft faktiskt inte behövs för det finns i själva tecknet så att säga. Före procent sätter jag en spatie, men där råder delade meningar. Men typografer brukar åtminstone hävda att det ska vara något mindre än ett vanligt mellanslag. Vad säger Herr R om saken?

 40. Hjälp!
  Jag har råkat klicka på nåt så nu blir en del ord gröna och understrukna och klickar man på dem så får man upp reklam om hamburgare eller nåt.
  Det stöööör mig så jag har suddat cookies för att bli av med dem, men tji fick jag.
  Nån som vet hur jag ska få bort eländet?

 41. Jag ägnade lite tid åt att gå igenom olika länders praxis när man skriver uttryck med siffra och sort. Det verkar som man kan använda mellanslag genomgående. Tecknen för grad, minut (fot) och sekund (tum) är vanligen, men inte alltid, undantag.

  Gradtecknet är ofta, men inte alltid, undantag från undantaget. Dessutom skiljer BIPM mellan grad för plan vinkel och temperaturgrader.

  Kolla http://gke.org/pub/files/Enheters%20placering%20och%20mellanslagets%20existens%20i%20dimensionsuttryck%201.pdf

 42. Jag har ägnat dagen åt två basketmatcher och ett busvisslingsinlägg och ber om ursäkt för att alla frågor fortfarande är obesvarade. Särskilt bekymrade måste vi ju vara över Cecilia N som har fått gröna hamburgare mitt i texten.

 43. Läser alla kommentarer med stort nöje och vill helt utanför skrifreglor-diskursen påpeka att det är litelite roligt att plötsligt spotta Micke Rickfors och Peter Lundblad som körar bakom Skifs. Sedan köpte dom vingar för pengarna och tog sig till havet gubevars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.