Hoppa till innehåll

Modebloggare Bergman tittar in i framtiden

Om det är som det sägs, att vi (i hela världen även om det bara är i-länderna som räknas) är på väg ner i en monetär depression som kommer att vara i ett okänt antal år, måste jag genast se till att bli modebloggare. För när det krisar i finanserna, blir modeskaparna så himla kreativa och påhittiga.

Sägs det.

Om man nu kan säga att ett helt årtionde har ett mode, så är detta 1930-talets.
Om man nu kan säga att ett helt årtionde har ett mode, så är detta 1930-talets.

Men låt mig nu gå i förväg och tala om vad jag tycker att modeskaparna har glömt bort under de senaste decennierna.

Hattarna. Allvarligt talat: skärpning! Varför bär vi inte alla hatt? Fatta vilket uppsving i material, hantverkskunnande och köpsug som väntar runt hörnet. Hatthyllorna tyngs nu av återvinningslådor och skiftnycklar istället för små nätta pillerpurkar och strutsfjädrar samt plommonstop! Med en hattinvasion behöver ingen bry sig om bad hair day eller plattång längre! (Okejrå, plattångstillverkarna kommer att få det sämre.)

Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn i blåfärgade cornflakes.

Kragarna. Fadermördarn (en jättehård krage med snibbar som står rakt upp), kravatten, prästkragen, medicikragen och schillerkragen kan ju piffa upp den allra tråkigaste tisha. Och löskragar som man kan ta loss och tvätta bara den och inte hela utstyrseln måste det förstås vara! (Och så förtränger vi polokragen och tvättmedelstillverkarnas vinstvarningar.)

Filip III av Spanien.
Filip III av Spanien kunde inte tappa hakan.

Knätofsarna. Håll med om att alltför lite fokus ligger på knäregionen inom modet. Precis som att man har en slipssamling eller rent av en halsbandskollektion, borde någon leda oss in i knätofseran.

Rachard Sackville med stöd för knäskålarna.
Rachard Sackville med stöd för knäskålarna.

Dekolletagen. Japp, jag tycker att urringningarna är trista nuförtiden. Precis som när det gäller löskragarnas återuppståndelse borde urringningarna få sitt. (Vi som inte är så välutrustade kan få dispens och ha kragkreationer som drar blickarna till sig istället.)

Sophia Loren spanar in Jayne Mansfields silverbricka.
Sophia Loren spanar in Jayne Mansfields silverbricka.

När jag tänker närmare på saken är dekolletagets länk till kragen fullt logisk: colet betyder krage. Ni ser – jag är inte bara modebloggare utan även etymolog.

Uppdatering: Ni som inte läser i kommentatorsbåset har missat blygdkapslar, damasker, näsvärmare, pärlkragar (blott 199 kr på H&M!), navelkapslar, bahytter och yllegubbkepsar. Just sayin’.

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

  1. Håller jag helt med om — vi ser alldeles för få blygdkapslar inom modeindustrin. Eller kapslar i största allmänhet — kan kapselmodet vara en väg att gå?

    Det är för övrigt roligt att blygdkapsel också kallas skamkapsel.

  2. Hatt! Jag röstar för utökad hatt-användande!
    Dekolletage, är fortfarande impad över Friggebos dekolletage på en Nobelfest.
    Om man ska se till monetära situationer så intar bh ligan. Så lite tyg för det pris som krävs ibland. En av mina favoriter, som jag köpte då jag hade ett presentkort, vilade på andra sidan 500 kr. Men den är fantastisk.

  3. Örjan

    Ang dekolltage.
    På Sophia/Janes tid var det bara tal om äkta vara. Som både skulle skylas och framhävas.

  4. Jag har samma känsla — man är liksom inne i fyra, fem inlägg på raken och petar in bokstäver. Blyertsstiftet som var magnetiskt har ju inget med mode att göra!

  5. Ja. Håller med. Men nu har nördarna rett ut hur det är med blyerts och magneter. Så nu har vi tid med väsentligheter.

    Jag har uppträtt både i propellermössa och kubb här hos Lotten. Båda är moderiktiga huvudbonader, men ändå inte vad jag bär till vardags. Då är det en enkel svart basker som gäller. Med Dalarnas avsupna kavalleris vapen som dekoration (en dalahäst och en spr-tfl-sk-). Jag har den i glädje och sorg och jag kallar den för ’min lilla svarta’. Jag har ju hört att en sådan ska vara gångbar till allt.

  6. Christer

    I det här sammanhanget kanske det skulle passa att redovisa resultatet i tävlingen om lanskapshattar?

  7. Örjan, tack! Tyvärr är det inte jag på bilden, men jag försäkrar att jag är både snyggare och trevligare i hatt!

  8. Ack, Christer — jag och mina dåliga samveten. Jag måste också göra en busvisselskola jue.

    Jag tror att den som vann landskapshattstävlingen var den som skrev något om landskapsarkitekt som var så roligt att jag närapå skrattade ihjäl mig. (Återkommer med mer fakta.) (Tusan, nu kommer jag att glömma att återkomma med mer fakta och ha dåligt samvete för det också.)

  9. PGW

    Jag var hattbärare i många år, men slutade gradvis då det är oerhört besvärligt att cykla på Upplandsslätten iklädd hatt. Den blåser helt enkelt av. Om vi nu inte kan få bahytten modern igen, den skulle kunna gå att cykla i men är möjligen en trafikfara då man bara ser framåt.

  10. Christer

    Inte ska du ha dåligt samvete, Lotten! Gör det när du har lust och tid. Eller inte.
    Jag kan rapportera att det går utmärkt att cykla på Upplandsslätten iklädd yllegubbkeps (keps för yllegubbar).

  11. Förresten är ju ”blygd” och ”skam” från början synonymer, även om ”blygd” med tiden också har fått en annan betydelse.

  12. I bad hair day’ens tidevarv borde ju alla fatta att hatt is da shit. Kasta mössan överbord, tillbaks med hattfrisyren!

    Jag tycker för övrigt att damasken är en bortglömd källa till glädje och förtjusning.

    Och för det tredje: när ska näsvärmaren bli en hit? Jag är alltid kall om näsan. Vill ha en. Utan att se fånig ut.

  13. Bilden som Agneta länkar till är fantastisk — man undrar varför tre av kvinnorna får ha likadana hattar och titta in i kameran medan den fjärde har en annorlunda hatt och tittar borti november.

    Då ska vi se. Blygdkapslar, damasker, näsvärmare, navelkapslar, bahytt och yllegubbkeps är vad vi hittills har avhandlat. (Och blyertsstift förstås.)

  14. Ja, Kicki, dom där brallorna ser obekväma ut redan i första bilden. Och jag har inte skrattat så obehärskat på länge som när jag såg texten till bild två och tre.

  15. Alltså. Den där löskragen, Ö-helena, den … den var ju fin! (Har jag månne tappat förståndet och stilkänslan?)

    Tips till alla som inte orkar göra finlänkar (det måste man ju faktiskt inte, även om det är kul att stoltsera med att man kan) men som ändå vill länka till något med sjuttifjurton raders url — gå till http://tinyurl.com/ och klistra in den långa länken och klicka sedan på ”Make Tiny URL” så blir länken pytteliten och kommentaren riskerar inte att slängas i spamlådan.

  16. Jag tyckte också den var fin, så pass att jag nästan köpte den. Men jag hejdade mig, för jag insåg att den nog inte skulle blivit använd. Efter det här blogginlägget ångrar jag mig lite.

  17. Man Grey

    Såsom boendes i ett landskap där det alltid blåser och en stad där det alltid är rått (Skåne respektive Helsingborg), kan jag inte nog lovorda gamla hederliga öronvärmare.

  18. kicki, det där är så fint! Och hur tidningen lagt upp det, med bara bildtexter som påpekar den uppenbara diskrepansen mellan … form och innehåll. Eller nåt.

    Snygglänkar med tinyurlar må vara grejt på alla vis, men Skogsgurras funkarnte.

  19. Anette Levander

    Dekolletage heter ”kavaljergang” på danska. Kavaljerernas blickar vandrar liksom nedåt…..

  20. Nämen! Du med mig skämta aprillo, Anette! Jag som trodde att det hette ungefär ”spalting”? Eller spaltning? Spillting?

    Lite senare:

    Men vaff…, Google translate påstår ”décolleté” som inte ser särskilt danskt ut.

  21. Agneta

    Översätt urringning från svenska till danska.
    Klicka sedan på ordet du får, så får du lite andra förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.