Hoppa till innehåll

Lär dig att busvissla!

Den längst till vänster är kanske populärare i vissa kretsar än i andra.
Den längst till vänster är kanske populärare i vissa kretsar än i andra.

När mina barn var i femårsåldern lärde jag dem att Shakespeare levde 1564–1616. Det är den i särklass mest användbara kunskapen av alla, har det visat sig. Men nu kommer de att få lära sig något ännu mer användbart: att busvissla.

I will now give you den sedan länge utlovade busvisslingsskolan!

Min mamma lärde mig busvisslingens konst när jag var i tonåren, och jag tror att jag har nytta av detta ungefär en gång per dag. Man äskar tystnad med visslingen, man bryter basketträningen för en ny övning, man slipper klinga i kristallglaset när man ska hålla tal, man visslar när kvällsmaten är färdig och man kan vissla när man inte hittar varandra inne på Centralen.

Men hur gör jag?

  1. Jag använder både lång- och pekfingrarna på båda händerna och klämmer alltså in fyra fingrar i munnen samtidigt. (Om man har plåster på en fingertopp eller har tejpat ihop de ständigt stukade fingrarna funkar det inte alls.)
  2. Jag sätter fingertopparna på undersidan av tungan och viker tungan bakåt.
  3. Och så spänner jag läpparna ordentligt och blåååååååser. (Om jag bara blåser lite grann, säger visslet bara pfuuuuh. Men om jag tar i för kung och fosterland ända från magen, kommer världens finaste vissel.)

Det var det. Men jag antar att ni vill ha lite mer anvisningar?

Datorskärmen kommer nu att besudlas av spottsprätt och det är inte alls att rekommendera smuligt mellanmål mitt i träningen. Omgivningen kommer att bli från vettet och grannarna gå man ur huse för att få er att sluta. Några av er kommer säkert att svimma. Men, som jag brukar säga enerverande ofta: hur blir man bättre på något om man inte övar?

Grunden i all busvissling är att både tungan och läpparna ska vara spända som fiolsträngar och att läpparna inte på några villkor ska vara formade som till en puss – då blir det s.k. mesvissling.

Med fingrar i munnen, viks tungspetsen bakåt så att fingrarna vilar mot tungans undersida. Det här låter ju inte riktigt klokt, men funkar. En annan teknik är att pressa tungspetsen neråt så att tungans bakre del plattas ut och lägger sig över de undre tandraderna. Jag kan inte påstå att det där låter riktigt klokt det heller – men det funkar.

När man visslar utan fingerhjälp (vilket tydligen är överkurs), ska man forma tungan så att luften inne i munnen får en smal ränna att passera genom. Inga tänder syns eftersom läpparna gömmer dem. Om käken förs fram till ett litet underbett blir visslingen ibland bättre. Den tekniken behärskar inte jag – och ingen tjej jag känner – men en massa karlar i min vänkrets. Forskningsunderlaget är dock en smula magert, så vi kan inte dra några som helst växlar på detta faktum.

Eller på filmen här nedan för den delen. Innan jag går in på detaljer i en logisk ordning, kan ni kolla olika tekniker som jag har samlat ihop. (Kanske måste ni sänka volymen om ni sitter i kontorslandskap.)

Som synes, vinner jag: flest fingrar! (Fast faktum är att jag visslar ännu gällare med enbart två lillfingrar – men den visslingen är så obehaglig för alla som sitter intill.)

Rekommendationen är alltså att börja med det antal fingrar som man själv gillar – välj mellan

  • två lillfingrar
  • enbart tumme och pekfinger (eller långfinger) på ena handen
  • lång- och pekfinger på båda händerna.
Se på bilderna här nedan hur fingrarna bildar ett lambda – Λ – där fingrarna inte släpper ut luft i mungiporna och fingertopparna möts i munnen.
"Åh vad kul – Lotten har hittat en app som förvränger foton!"
”Åh vad kul – Lotten har hittat en app som förvränger foton!”

1.
Göm nu tänderna bakom läpparna som man gör när man spelar tandlös. (Ha gärna en spegel framför dig. Om inte annat för att man ser rolig ut med dreglet rinnande på hakan.) Läpparna ska liksom inte synas.

– Knarr, knarr. Näe. Det var bättre förr. Jag minns när …
– Knarr, knarr. Näe. Det var bättre förr. Jag minns när …

2.
Tryck fingrarna mot tungan (som ska pressas framåt samtidigt) så att den blir bred och platt. Testa att göra som jag: vik tungspetsen uppåt. (Tungan ska inte sikta uppåt gommen, den ska bara vikas bakåt.)

3.
Bit mot fingrarna med läpparna (och i förlängningen tänderna, som ju inte syns).

4.
Blås lite. Ändra fingrarnas och tungans position tills du får fram ett litet visselpip; då tar du fram de stora lungorna och blåser för allt du är värd. Kanten eller vallen som luften pressas över, sägs vara det som skapar själva piptutet.

5.
När man har fått ton, är det dags att manipulera den så att den inte är enbart ett phuuuuuuuu-pip utan mer som phuuitt-tiiiit! Det sägs att man kan haffa taxibilar och få byggarbetares uppmärksamhet med detta ljud, men jag vet inte, jag. Däremot vet jag att man inte ska vissla på en bartender, hur mycket han än ignorerar sina kunder.

Fotnot
Om ni vill hitta mer information, så heter busvissling ”wolf whistle” på engelska.

Share
Publicerat iBloggen

99 kommentarer

  1. Tilläggas ska att jag alltså inte har frågat alla i filmen om jag får publicera bilderna. Om någon hittar sig där och vill vara osynlig, tar jag genast fram klippbordet och fixar och trixar!

  2. Örjan

    OT- Har ännu inte börjat träna med anledning av min okunskap ang busvissling.
    Men undran- tror ha läst, att vissa människor kan inte forma sin tunga som rättvänt U.
    Stämmer detta?
    OK – busvissla lär de kunna i vilket fall som helst, om de nyttjar Lottens fingerteknik.

  3. Yes, nu ska jag öva!
    Hur kommer det sig att ingen har sagt det där tungan!?

    Tänk om jag kan börja nästa halvsekel med en ny kunskap.

  4. Rulla tungan till ett rättvänt U kan jag, men inte samtidigt som jag spänner ut läpparna. De drar nämligen ihop sig när jag formar tungan.

  5. godiva

    Men åååh! Det här inlägget skriver jag genast ut och börjar hårdträna. Jag SKA lära mig busvissla innan jag dör, men gärna före dess. Hälsningar från en som alltid har en visselpipa runt halsen (när jag inte har slarvat bort den, pipan alltså). Krrrram!

  6. Mitt versala ”äntligen” gällde alltså att sommarlovet är slut och skolan har börjat. Jag har aldrig kunnat busvissla, men med dessa eminenta instruktioner och efter 5 minuters övning har jag för första gången fått fram åtminstone ett litet visselljud. Fast när jag då tar i för konung och fosterland blir det platt intet. *torkar frenetiskt skärm och tangentbord”

  7. Hurra! Det fungerade på försök två och tre. Mina första busvisslingar någonsin 🙂
    Fast sedan har det inte lyckats igen … Och maken sitter bredvid och skryter med en tumme och pekfinger som lyckas varje gång.

  8. Jag är också jättebra på att busvissla (fast med högerhandens tumme och pekfinger), men jag kan däremot inte vissla vanligt. Kan man få en sån kurs också?

  9. Nejnejnej! Jag försökte bara abonnera på inlägg i tråden och skickade iväg en tom kommentarsruta. Gick inte. Då skickade jag ett mellanslag (som vi ju har pratat rätt mycket om). Gick inte heller. Elakt meddelande var allt jag fick. Då testade jag med det minsta tecknet, näst efter mellanslag – en punkt. Och då gick det att få abonnemanget att funka.

    Endast det och inget mer…

    Jo, det där att vissla högt så det hörs över maskiners larm och forsens brus är något man måste kunna när man jobbar i verkligheten. Rop går inte fram, det är en genomträngande och gäll vissling som gäller. Och eftersom man antingen håller i sig själv, verktyg eller är skitig om nävarna så funkar det inte att stoppa fingrar i munnen.

    Undrar varför det kallas busvissling? Kan det ha att göra med att hamnarbetare kallades för busar? Och att de ofta måste påkalla både kranförarens och kamraternas uppmärksamhet i en ganska larmig miljö? Precis som jag alltid använt tunga-mot-tand-metoden när jag behövt få nån att reagera. Funkar för övrigt mycket bra på taxi också. Bättre än ett lamt viftande.

  10. Ni som hittar till amerikanska busvisslingsskolor kommer att lägga märke till att de är ytterst noga med att tala om att man ska tvätta händerna innan man försöker. (Annars blir man stämd förstås.)

    Enligt NE dök ordet ”busvissling” inte upp förrän 1961, vilket förklarar att det inte finns med i SAOB (där artiklarna på B skrevs i slutet av 1800-talet). Däremot finns ju ”bus” med, som har en gammal etymologi som säger ”stoj o. väsen, larm, tumult”.

    En busvissling kan alltså tolkas som en väsenvissling!

  11. Jag lärde mej busvissla med fyra fingrar men vill kunna vissla fingerlöst. Dels för att det är lite halvslabbigt att ha halva händerna i munnen men också för att jag har lååånga, hårda naglar som skär in i tungan på ett oangenämt sätt.

    Men nånting men läpparnas konstruktion måste vara fel. Är de för mjuka och fylliga? För dåligt musklade? Eller är det tungan jag inte har nån styrsel över?

    Om nån kan förklara den fingerlösa busvisslingstekniken vore jag tacksam.

    /En som inte lever i verkligheten men väl har hund.

  12. Amelie

    Jag är redan yr av experimenteradet. Men jag SKA lära mig! Öva öva öva!

    En sommar övade jag konstant på att spela okarina på händerna. Jag har aldrig träffat någon som kan spela melodier som jag (tonomfång!). Jag får väl googla lite på det, men jag undrar vad spelsättet kan heta egentligen. Jag kallar det okarina eftersom ljudformningstekniken med hålrum matchar rätt bra tror jag.

  13. Suvi: Jag är obildbar när det gäller coolvisslingen utan fingrar. Jag har verkligen försökt, men det går inte. Principen är densamma: att tungan ska bilda en vall som luften måste upp över och förbi. Men inget ljud kommer över mina invikta läppar.

    Utmaning: vi försöker intensivt under en vecka och rapporterar sedan hur det har gått utan händer. (Fast händerna får användas när vi rapporterar.)

  14. Jag har en blå okarina som jag kan spela rätt uselt på, men att spela okarina utan okarina har jag aldrig lyckats med. Man borde egentligen ha en båsträff där man lär varandra sina bästa partytryck. Jag vill nog vara i Amelies grupp.

  15. Inga invikta läppar vid fingerlös vissling. Då blir det bara pysljud. Ska försöka göra en skiss.

    Kollade i Svensk ordbok, ingen etymologi men den häpnadsväckande upplysningen att busvissla/busvissling är belagt först 1961/65. Det tror jag inte på. Född 1940 kan jag inte påminna mig att det var ett sent uppdykande ord. Känns som det funnits hela mitt liv. Hellquist har mycket om bus/busa men inget om busvissla. I artikeln tar han upp hamnbuse men då i betydelsen kort eller grov karl.

  16. Kronfrun

    Jag busvisslar med högra handens pek- och ringfinger. Kan använda andra fingrar, men det känns avigt. Mitt partytrick är att jag kan busvissla melodier, ibland även tvåstämmigt. Om jag koncentrerar mig riktigt så kan jag till och med få till en tredje stämma, mer som en överton. Men, allra helst skulle jag vilja lära mig att busvissla fingerlöst.

  17. Amelie

    Fast att kunna okarina-spela i händerna är rätt meningslöst. Helt klart partytrick o h inget mer.

    Men jag kämpar och blir yr och barnen på skolgården skrattar åt mig men jag har inte klarat att busvissla än
    Suck.

  18. Minns ni forna tiders skolplanscher? Jag har nu åstadkommit något liknande.
    http://gke.org/pub/files/Busvissling.jpg
    Den visar ungefär vad jag ser när jag visslar högt framför en spegel. Det viktiga är att bara lägga tungspetsen mot övertänderna och blåsa. Det behövs inga kraftiga tag, men ju hårdare du blåser desto bättre deciblar.

    Bekymra dig inte om läpparna. Dom lägger sig snällt på plats utan att du behöver styra dem.

    Alltså: Tungspets mot övre tandrad. Blås.

  19. Fasiken, jag kan ju inte vara All-Sweden Wolf Whistling Champion om jag inte kan busa utan fingrar!

    *öva-öva-öva*

    Imorrn ska jag åka sovtåg till Luleå, förresten! Tror ni att man får öva i kupén?

  20. Christer

    @Örjan från förra inlägget: Man kan skriva de flesta tecknen på en PC genom att hålla ner Alt-tangenten och skriva tecknets ANSI-kod på det numeriska tangentbordet (med NumLock aktiverat).
    Så här skriver du gradtecknet: Alt+0176.
    Om det tecken man vill ha inte finns i ANSI-tabellen måste man använda Unicode, vilket är krångligare (och kan framför allt variera mellan olika program).
    Här finns en lista med ANSI-koden (fjärde kolumnen) för diverse tecken. Men tänk på att man måste skriva koden fyrsiffrigt, så man måste eventuellt lägga till en eller ett par inledande nollor.

  21. PK

    Nu ligger Pysseliten i soffan och övar så det tänker om det. Du borde ha skickat ut paraplyer, jag är genomblöt nu.

  22. Jag busvisslar med båda långfingrarna. Men för mig måste de vara torra annars funkar det inte. Så fort de blir för spottiga tar jag ut dem och stryker av dem mot tummarna och så kan jag vissla igen.

    För övrigt kan jag slicka mig själv på nästippen.

  23. Jag är tjej (eller OK, kanske tant numera?) och kan busvissla hur bra som helst utan att några som helst fingrar är inblandade. Mycket smidigt, hygieniskt och användbart!

  24. OT: Finns det nån som kan franska här? Jag har läst en artikel men är inte helt klar över om han är upprörd över A eller över att B har använt A. Jag önskar alltså ingen översättning utan bara ett bekräftande på om det är A eller B som författaren är upprörd över.

    (Och nej, jag har inte börjat visselträna än …)

  25. Örjan

    Cecilia. Mycket dålig på franska.
    Men borde du inte ha haft någon länk till aktuell artikel med?

  26. Det knepiga är att jag bara når den via universitetsbibliotekets inloggning så det behövs att a) den franskkunniga har en sån eller b) att jag printskrinar eller nåt. Så kommunikationen får ske utanför båset.

  27. Jorå, fick hyfsat ordning på den. Om man nu nånsin kan få ordning på en akademisk strid om den egentliga betydelsen av ett hebreiskt ord som kan betyda vad som helst från lojalitet till kärlek via omsorg, barmhärtighet och en hel del andra saker. Det började 1627 och sedan kom Glük med en uppseendeväckande avhandling 1927 – som en samlad expertis genast slog i spillror. Men nu har auktoriteterna plockat upp spillrorna och till och med använt Glücks resultat i ett stort lexikon. Resten av materialet får jag i morgon.
    Det var långt ifrån köksbordsdiskussionerna kan jag säga.

  28. Hur jag gör?! Ingen aning…? Måste man veta det? Jag bara gör det liksom, sedan ca 35 år tillbaka. Din beskrivning med framskjuten underkäke, krullig tunga etc här ovan känns dock ganska korrekt frånsett att mina tänder i överkäken syns och den krulliga tungan bildar en liten kanal, tryckt mot dem. På ett ungefär, sådär…

  29. Ring tandläkarn och vitblekningsakuten! (Skogsgurras länk.)

    Apropå det och OT: i gamla filmer ser folk ut som folk i munnen. Numera ser det mer ut så här. (Ja, det är förvirrande att jag skriver ”numera” och sedan länkar till en antik bild.)

  30. Hellre naturfärgad än ”vit medelålders europeisk man” – det är ju det värsta man kan vara, tydligen.

    Tycker att mannen med gaddarna borde göra något åt sin hy. Den ser allt anat än bra ut.

  31. Fick ytterligare tretton sidor om det hebreiska ordet nu i kväll. Börjar bli problem att hantera detta eftersom jag förflyttar mig i norra Europa ett antal dagar.

    Lotten, din mor kanske kan ta sig an det? Ganska intressanta resonemang om ett ord som tydligen är centralt i kristendomen och som det finns ett otal uppfattningar om. Riktigt fascinerande. Men, som sagt, lite svårt att hantera på resande fot. Hur kan Cecilia transportera materialet till lämplig instans? Och, framför allt, är lämplig instans intresserad?

  32. Alltså, om det bara är det hebreiska ordet som behöver översättas så skicka det till mig. Men om det är 13 sidor fransk diskussion så tyvärr, jag kan knappast ett halvt ord franska …

  33. Dina, du har ju direktkontakt! Tänkte inte på det.

    Men det är inte riktigt så enkelt. Om så vore så skulle just detta ord (hesed i europeisk skepnad) inte ha diskuterats i oändlighet i mer än fyra sekler. Kärlek, affektion, trofasthet, respekt, barmhärtighet kanske treenighet och ytterligare ett antal betydelser kämpar om att få den äran.

    Hur skulle du välja att översätta ordet i bibliska sammanhang?

    Fast, egentligen så handlar uppdraget om att ta reda på vem som tycker vad – och varför – i denna sörja.

  34. Nä, hebreiskan är i hamn. Men franskan var knepigare. Nu har Lotten skickat den franska artikeln om det hebreiska ordet till sin mor som förhoppningsvis kan klargöra det hela.

  35. Statusrapport: jag kan nästan busvissla, ganska ofta blir det ett fint pfuit (eller hur vissel nu stavas). Jag tar långringer och tumme och har nyss upptäckt att visslingen formas mot underläppen, inte överläppen som jag trott.
    Tomas Ledin busvisslar som du, med fyra fingrar. (såg jag just på TV)

  36. […] vågade vi inte busvissla mer. Vi stjäl inte cyklar och kör inte bil i 250 heller. Men lite är vi som Zlatan trots allt, […]

  37. Fanny 12år(snart 13)

    Hej! Jag försöker och försöker men får endast fram mycket blås-ljud och lite piiiip-ljud. Jag använder inga fingrar för att min mun blir proppfull då! Nu ska jag försöka förklara hur jag gör på ett läsbart vis. 1, jag spänner båda läpparna(så att det ser ut som att jag inte har några tänder). 2, jag rullar min tunga liiite grann och gör så att den nuddar tandköttet precis bakom övertänderna. 3, jag blåser gode mycket så att det låter. Men det blir inte det ”dära” ljudet som man vill ha så att man kan få en killes uppmärksamhet… Jag har underbett och en glugg(eller hur det stavas) mellan kanintänderna(jag har dock små ”kanintänder” så man kan kanske inte kalla de för det) så det är endast vissa metoder som funkar. Kan någon förklara vad det är jag gör fel?? Jag vill såååååå gärna kunna busvissla på julafton! PS. Jag har ett partytrick, jag kan spruta vatten i min glugg så att det far välllllldigt långt bort! Det är roligt och jag vet ingen annan som kan få iväg det så långt som jag;) hoppas någon orkar läsa hela min kommentar för den tog ca 15 minuter att skriva…

  38. Hej Fanny, jag orkade läsa men jag kan inte förklara vad du gör för fel, särskilt inte eftersom jag också gör fel. Men kul partytrick!

  39. Fanny 12år(snart 13)

    Jo det är roligt att imponera på andra(särskilt killar)! Det är ju kanske inte så ”fräscht” men coolt:D

  40. Heja Fanny! Jag orkade läsa allt och kan meddela att om du lär dig att busvissla innan du fyller 13, så slår du mig med hästlängder — jag var 14 år och tre månader när visslingen plötsligt satt. Och då hade jag övat i säkert ett år!

  41. Hanna

    Yeeess….. äntligen har jag något att skryta om när jag börjar skolan igen..
    -Hahhhhaaha…smaka på den marie 😀

  42. Hanna

    faaaasst……Jag har ju faktiskt inte lärt mig det än….
    Jaja…Jag är glad endå :-D:-D:-D

  43. efter lite övning under dagen kan jag nu busvissla! Tack för en mycket bra och utförlig guide! Jag kör på lillfingrarna!

  44. Gudrun

    Nu sitter den-busvisslingen- efter mkt fräsande, nu ska jag använda den vid nästa teaterbesök, det har jag drömt om länge! Tack för hjälpen, tumme o pekfinger passar mig!

  45. Lovisa

    Hej 🙂 försöker och försöker men har bara fått fram ett litet visselljud en gång. Katten blir helt förskräckt när jag sitter och fräser så konstigt. Det är bara att öva på! Jag undrar vad det var för app du använde till bilderna?

  46. Jag tror, Moa, att du måste byta stil – eller fokusera på en visselstil i taget. Om fyra fingrar inte funkar, försöker du med två fingrar tills det kommer mer än ett pip. Och tvärtom.

    Det här tar tid!

  47. Angelinn

    Jag bara måste lära mig..! Vi har just skaffat hund och hon lystrar bra när min sambo busvisslar med ett finger. Jag har övat idag utan framsteg. Mina barn skrattar åt mig

  48. Thomas Österlind

    Hej! Tänkte få lite tips på detta sätt. Kan förklaringen till problem vara att min ena främsta framtand i underkäken är några mm kortare än den andra?

  49. Ida

    Grym beskrivning! Fem minuter tog det att lära sig fyrfingertekniken ? Att ingen lyckats förklara det här med läpparna innan, det gjorde susen för min del.

    Tack!

  50. […] brände inne. Väl ute på gatan såg jag min taxi köra bort ifrån huset – och då (tadaaa) busvisslade jag för allt vad jag var värd. (Vad grannarna ansåg om detta lär jag väl få […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.