Hoppa till innehåll

Årets julklapp förstås!

Att SvD har en språkblogg som skrivs av Ylva Byrman är bra. Men nu måste vi på Språkpolisbloggen ju berömma inte bara detta faktum utan att Språkbloggen har det synnerligen goda omdömet att inte rekommendera sådant som iPad, wok, iPhone och joggingskor när ni ska ut och köpa julklappar. Hon förstår vad som är viktigt i livet.

Gör som Språkbloggen: köp en t-shirt.

Share
Publicerat iSpråkpolis

6 kommentarer

 1. Emma

  Hjälp! Jag vet inte vart jag ska vända mig.

  Jag snubblade över en krönika, där skribenten uttrycker sin frustration över ett kösystem på följande sätt: ”ett system som driver mig i galenskap”.

  Men heeeter det verkligen så? ”Driver mig TILL galenskap” vill jag säga. En snabb googling visar på båda alternativen.

  Har du en åsikt i fallen får du gärna dela med dig.

 2. Vad kul, Emma! Här ska utredas. Precis som du tycker jag att ”till” passar mycket bättre. Men man kan aldrig vara helt säker, inte ens som språkpolis – SAOB springer jag alltid till allra först:

  Här kan man läsa om galenskap och när det dök upp och hur man bildar en mening:
  http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/82/89.html

  Men inget om ”drivas till galenskap”. Jag skulle vilja slå upp och jämföra med ”drivas till vansinne”, men si dit har SAOB inte kommit. Att göra en sökning på
  drev ”till galenskap”
  respektive
  drev ”i galenskap”
  ger tyvärr massa felträffar.

  Nu kollar jag i SO och NE — där de listar olika konstruktioner när det gäller galenskap, men inte att man driver någon till det:
  hitta på galenskaper; vad är det för galenskaper du kommer med?; det är galenskap att köra om i en kurva, fullt utbildad galenskap

  Vansinne verkar man däremot kunna drivas till (men inte i):
  efter alla olyckor drabbades hon av vansinne; hon drev honom till vansinne; vansinnet lyste ur hennes ögon, det är vansinne att stå flera timmar ute i regnet; nedläggningsbeslutet är rent vansinne; ekonomiskt vansinne

  Hoppas att du av detta informationsdravel inte drevs varken i eller till det ena eller det andra …

 3. Kära Emma

  Det förhåller sig tydligen så, att skribenten inte gjort skillnaden mellan galenskap och vansinne riktigt klar för sig. Galenskap är ju mera att betrakta som sådant som en galen person, eller system, gör (skapar) medan vansinne betecknar ett sinnestillstånd.

  Den enda tolkning av frasen ”ett system som driver mig i galenskap” är, enligt min mening – där kan säkerligen finnas andra tolkningar, och jag ser fram mot att ta del av dem när båsmedlemmarna slutat titta på hockey eller fopoll eller vad de nu sysslar med – att systemet i sin galenskap driver skribenten.

  Det finns många olika drivsystem/drifter. Elmotorer, vattenhjul, förbränningsmotorer används alla att driva saker. Den oändliga osannolikhetsdriften beskrivs av exempelvis Douglas Adams och denna, för mig hittills okända, vansinnesdrift förefaller vara en likartad tillämpning av ett diffust begrepp. Mycket intressant. Kanske ett nytt miljövänligt alternativ till andra drifter?

  Återkom gärna med detaljer. Jag är övertygad om att Lotten kan ge ett övertygande och bra svar på din intressanta fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.