Hoppa till innehåll

Test: Icas kokta, skalade ägg!

Hm. ”Tastetest” på svengelska är ju ett jätteroligt ord. Och tyvärr helt omöjligt att läsa, så det kan jag ju inte skriva.

Moving on mot viktigare ting!

Jag har på flera ställen sett raljerande inlägg om den ytterst dumma produkten som är höjden av lättja och okunnighet i dagens moderna samhälle där man tar bilen till gymmet och har motorgräsklippare: kokta, skalade ägg på Ica!

Eller så dumma kanske de inte är …? Om man tänker på saken är ju kokta, skalade ägg en utmärkt produkt för den stressade människan som bara behöver en liten blodsockerhöjare som är fri från tillsatser och hokus pokus? Jag tycker i och för sig att äggen hellre skulle säljas i sina skal och inte nakna som färdigpillade räkor – men ok, det kanske är så att man vill se ägget och inte köpa grisen i säcken och äggen i skalen.

Hur som helst inköpte min djefla man naturligtvis ett paket på extrapris – blott fem spänn. (Ordinarie pris är 13–14 kr.) Äggen jämfördes raskt i vårt kök med nykokta ägg. Jag yrar i filmsnutten här nedan om medeltiden (bästföredatumet var ”1109.18”), ett blindtest som inte är det och borde kanske börja fundera på att anlita regissör om jag ska fortsätta med tastetest i mänsklighetens tjänst.

Kameraman på slutet: min djefla.

Om någon av er inte kan se – eller rentav inte orkar se och lyssna – så kan jag tala om att äggen smakar mjöl och är verkligen hårda. (Huruvida de är ekologiska förtäljer inte paketet.)

Fotnötter pga. kameramannens kommentarer:

1. Jørgen Clevin var mannen i det danska barnprogrammet.

2. I Sibyllans hemligheter stod det om hur man gör ägg mjuka. Den djefla mannen kom ihåg att det skulle vara ”vattenglas”, men i själva verket är det ättika som behövs.

Share
Publicerat iBloggen

65 kommentarer

 1. Diabetikern i mig kan inte låta bli att påpeka att ägg är totalt värdelöst som de blodsockerhöjare du hyllar dem, ty de innehåller inga kolhydrater. Protein är de däremot proppfulla av.

 2. Haha, *Sibyllas* hemligheter.

  • ”Den tjocka korven luktar ammoniak innan man steker den”
  • ”Jag nös i räkmoset”
  • ”Det låg en muslort i den rostade löken i morse.”
  • etc.

 3. Helschysst!

  Och din skalning av de korrekt hårdkokta äggen var helt proffsig – inget småknackande och petande. Nej, snabb brottanvisning och sedan fläkande i stora sjok.

  Jag tror att ICA kokt sina första och sista ägg. Extrapriset var nog ingen tillfällighet.

  Hårdkokta ägg med slem! Nej, fy!

 4. Haha 😀 Gillar allra mest hur det dyker upp skeptiska människor i bakgrunden! För övrigt visste jag inte hur man skalar ägg (men tycks inte heller ha behövt veta det).

 5. Om jag inte minns fel använder man vattenglas för ett konservera ägg. Förmodligen var det innan det stod ett kylskåp i var mans kök.

  Jag kommer nog fortsätta med min gammalmodiga äggkokning. önskar bara att jag fick någon ordning på ”Egg Timer”.

 6. Jag tycker att ”tastetest” är ett helt normalt ord men det kanske beror på att jag bott några år i Norge där tast betyder tangent och taste att skriva på maskin eller knappa in på mobiltelefon.

 7. Tänker nog fortsätta köpa råa ägg med skalet på.

  Enda anledningen att använda den där ”produkten” vore om man var helt utan kök och kom på att man skulle äta ägg NU. Men så himla akut brukar det inte vara att få i sig ägg.
  Det är nog godare att köpa en bit grillad kyckling istället.

  Men kokta ägg är en bra reskost, det får jag hålla med om. Men då kokar jag dem hemma innan jag far.

  Herr Clevin gjorde förresten en möbiusslinga som nummer två. Den (eller den som kom efter) vill man inte råka få när man sluter en cirkel på en rundsticka (eller strumpstickor).
  Men det finns en ”produktutveckling” även på denna front.
  Barbro (världsmästare i strumpstickning, på riktigt!) har gjort en möbiussjal som man stickar inifrån mitten på remsan. Hela ytterkanten är samma kant!

 8. Kom på att en kollega till mig brukar torka ägg i ugn till sina vandringar. Man fluffar upp det kokta ägget i (fjällbäcksvatten) vatten när det ska ätas. DET är praktiskt!

 9. Örjan

  De färdigkokta? Nära slutet på hållbarhetstiden? Därför billigare?
  Tror de smakmässigt skulle vinna på att sköljas innan konsumtion. Men då försvinner ju ett tänkbart försäljningsargument. ”färdigskalade för direkt konsumtion”.
  Ang Lottens ägg. Troligtvis minst 2 veckor gamla. Dagsfärska ägg nästan omöjliga att skala som hårdkokta.
  Hört talas om ”tubägg”? Sådan produkt finns och säljs bl a till producenter av färdigmackor. Tubägg eller inte? Kolla om mackorna har ändbitarna av äggen med. Om inte troligtvis just ”tubägg”.
  Färdigkokta skalade ägg har funnits hos restauranggrossister under ett antal år. Tänkbara köpare- julbordsrestauranger mm.

 10. Tack för denna uttömmande rapport om helfabrikatsägg! Skönt att slippa testa dem själv. Och ni har tallrikarna från min skolmatsal, salig i åminnelse.

 11. Tidernas Bar Bet:
  ”Hörru. Jag kan äta 20 ägg på tretti sek”
  ”ärunteklok. Det gårjunte”
  ”Slå vad?” [ler skälmskt, hälften så onykter som jag verkar]
  ”Humycke?”
  ”Femhundra är väl jämnt och bra”
  ”Okejrå. Tjoot. Skjut menar jag. GRABBAR! Kolla när jag hystar in schaber!”
  ”Bartender. Tjugo av edra hårdkokta, tack”

  *Skala, hacka, stek* Bitarna smakar räv men går geschwint att sätta i sig, iaf med en whiskypinne till. De äro i det närmaste mikroskopiska.

  ”Fem hundra, tack”

  Sedan är det nog bäst att gå hem innan förloraren blir en dålig sådan.

 12. Eeeew, kolla äggulan som Karlbergs kök länkar till!

  Själv sitter jag här och är förbryllad över den nyvunna kunskapen att ägg inte höjer blodsockret. Jag trodde liksom att allt man stoppar i sig (utom lightdrycker och xylitoltuggummin kanske) höjer blodsockret. Och att protein liksom kan förvandlas till socker.

  Nu måste vi ju tillsätta en utredning: kan man alltså inte trycka in ett ägg i munnen på en fallen diabetiker?

 13. ICA som försöker fixa snabbsnacks till LCHFare?

  Cecilia N, jag har stickat såna sjalar. Det är faktiskt kul att se hur det växer fram; runt, runt, i oändlighet …

 14. Det är klart att man kan trycka in ett ägg i munnen på en fallen diabetiker men det är tveksamt om det gör någon nytta. Snarare tvärt om.

 15. Visst är det äckligt! Inte ens jag som masskonsumerar äggröra skulle köpa. Hmm, jobbar på ett inlägg om mina äggorgier på kvällarna – det börjar ta en ny vändning…

 16. Men Lotten! Jag förfäras av dina bristfälliga kolhydratkunskaper efter dina sex veckor av LCHF! 😛
  Man skulle kunna leva nästan uteslutande på ägg om man så ville, fast helst med en klick smör eller majonnäs på. Då blir blodsockret lågt och fint minsann.

 17. Nu har jag sett filmen och min omedelbara fråga är ”om det nu är så svårt att skala ägg att man måste köpa dem färdigskalade, varför då göra en förpackning som är ännu mer svåravskalad?”

 18. Hallå dysdextriker! Jag har sett hur engelskspråkiga löser problemet!

  De bildar en rät vinkel mellan tummen och pekfingret.
  Den vinkel som ser ut som ett L är ”the one to the LEFT”

  Analogt formar nog frankofoner ett d och ser att det är ”la main à droite”.

  Det är svårare att se skillnad på ett V format av ena eller andra handen. Och hur formar man ett H med bara en hand?

 19. Ägg är bra för oss diabetiker just på grund av kolhydratlösheten. Det trista med ägg är att de är så trista utan sina kompisar; rågmackan och kaviarsträngen. Men då har vi de där kolhydraterna där igen. Tack och lov finns det kaffe; kalasgott som det är och kolhydratbefriat.

 20. Jisses, jag får sätta mig själv i livsmedelskunskaplig skamvrå. Jag som för 20 år sedan redigerade en livsmedelsteknisk lärobok i tre band kan ju nästan inte ens hålla isär kolhydraterna och proteinerna idag.

 21. Jag har lite förstahandskunskap om detta.

  Fast egentligen handlar det nog mera om skor än om mössa. Och egentligen är det nog olika, beroende vem som bestämmer för tillfället. Men mitt bestämda intryck är att barfota är bäst.

 22. Som min son, 4 år, skulle sagt:

  – Jävelskapet vad ni stressar mig!

  (Fritt från ”Ronja Rövardotter”)

  Jag har , i sammanhanget bästa blogg-inlägget på temat (typ) men det är inte redo än. Det innehåller ägg, liv död, hjärta och tupptestiklar. Bokstavligen!

  Om du får en 250×250 px banner på min sida länkar du då till mitt inlägg om nån dag när det är redo?

 23. Aj, aj aj mina stackars öron! Jag satt här med hörlurar och var tvungen att skruva upp för att höra pratet och helt plötsligt vrålar Steve Tyler LIVIN’ ON THE EDGE! Men det är bara bra, jag behövde bli lite döv så jag slipper lyssna på allt tjatter här i eftermiddag. Och nu är jag sugen på kokta ägg också.

 24. Ber om ursäkt för musikchocken — det var alls inte meningen!

  När det gäller mössan som IT-supportaren frågar om, så är det det den andra flickan i bakgrunden – den jätteförkylda Elvaåringen som var hemma från skolan. Och hon anser att man blir frisk snabbare bara man bär mössa, halsduk, raggsockor och äppelpaj. (Kusin Stina – som pluggar till läkare i Oxford – höll förstås med om detta.)

 25. Vi brukar göra ägg majonäs från grunden minst en gång i veckan (kokar äggen själva och gör majonnäsen som den ska vara) . Det är nästan en tvångshandling. Men efter Lottens äggtest med slem kändes det inte så intressant längre. Så det blir nog inget den här veckan. Nu gäller det att glömma och förlåta så att vi kan ta upp traditionen igen.

 26. PK

  SG, har du något bra majorecept att dela med dej av eller går du på känsla och erfarenhet? Jag har gjort majo några gånger men tycker inte att jag får till det riktigt.

 27. Njae, inget recept. Känsla och att ’man vet hur det ska vara’ tror jag är viktigt.

  Men till oeufs mayonnaise ska det absolut vara dijonsenap i majonäsen. Och ’smaklös’ olja – jag använder rapsolja. Och vitvinsvinäger. En liten aning vitlök, men väldigt lite, det är inte aïoli vi ska göra. Försiktig med saltet. Och använd elvisp om du vill ha resultat.

  En episod finns här: http://www.gke.org/pub/files/Vissa%20saker%20pratar%20man%20inte%20om.pdf

 28. Tänkte titta in på Spongs och få ett exemplar i morgon. Jobbade inte Lisa ihop med Hubben? Eller var det någon annan? Tänker på ”Fysiken i köket”.

 29. Kerstin utan blogg

  Min kompis råkade köpa kokta oskalade ägg i spanien. De blev inte goda efter att ha kokat en gång till ..
  Om de är skalade är det nog mindre risk för det misstaget 🙂

  BTW så är getmjölk inte lika gott i kaffet som komjölk.

 30. LupusLupus99

  dagens låt: Malaguena Salerosa. Video, text, bakgrund.

  Gällande äggen så sällar jag mig till den skara som föredrar den okokta versionen med skal. Själva poängen med den versionen är ju valfriheten. Valfriheten att själv välja exkat hur kokt ägget ska vara, valfriheten att steka ägget istället så att man kan äta det tillsammans med pyttipannan. Man har också valfriheten att använda äggen till valfritt bakverk.

  Detta kan man inte med Icas hårdkokta, skalade ägg.
  Därmed förpassar jag dem, i bästa Sverker stil, till en rödsoptunna.

  att det ska behöva vara på det sättet? Nä We’re not gonna take it!
  Sådeså!

 31. Örjan

  Kerstin u b: Getmjölk? Privat leverantör? Läst att man kan göra god glass med getmjölk. Men var få tag på utan getbondekontakter?

 32. Gerbilen

  Och här tjatar jag igen om boken Den tekniske kocken, som förklarar allt om molekyler och gel och sånt. Skriven av en livsmedelsprofessor, Per-Olof Hägg och en kock, Rikard Nilsson. titta på jure.se

 33. @niklas
  Om jag inte minns fel använder man vattenglas för ett konservera ägg.
  Jag vet besked för jag var med:
  Under WW2 var det ju ransonering och allmän matbrist. Alla hade sin ”äggagumma”, som man cyklade ut till och köpte ägg. Sedan lades de i Höganäskrus med just vattenbad som blev en vit kylig klistrig gegga. Det var inte populärt att bli beordrad ner i källaren för att hämta ägg…
  Tala om slemmig yta!

 34. […] har ICA hört våra böner. Och Lotten gjort ett grundligt test av ICA:s färdigkokta ägg. Se filmen! Urk. Jag tar tillbaka allt jag fantiserat högt om färdigkokta äggs förträfflighet. […]

 35. Förra veckan inhandlades ny spis med induktionshäll. Då kan man inte alls koka ägg med gamla fina energispararmetoden, för när man stänger av plattan så blir det ju ingen eftervärme att tala om. Och eftersom det går så fort att koka upp äggen funkar inte våra gamla tidsberäkningar heller. Efter intensivt testande under en vecka har vi nu kommit fram till att man måste sätta äggaklockan på 7 minuter för löskokt och 9 för mjukkokt – och man sätter igång klockan redan när man sätter igång plattan, för sen går det snabbt som attan och man hinner inte alls med.

  Tycker för övrigt, som övriga, att de färdigkokta äggen verkar rätt oaptitliga. Tanken var väl god – har många gånger tänkt att det vore gott med ägg och makrill till lunch, men inte haft med några ägg – men nej tack. Äter hellre keso då. Eller nåt helt annat.

 36. ingela

  Här kan ni se ägg på tub som de numera har på hotellfrukostar bl.a. Jag trodde det var skämt först, sen fick jag höra att det är på riktigt. Nu ska jag till bonden och köpa mina. Glad påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.