Hoppa till innehåll

App app! SAOL kommer som app!

Några exempel på sådant som jag gillar, brukar jag hantera, älta och vända ut och in på här:

 • Skruvmejslar! (Som jag alltid stavar skrivmejslar.)
 • Bitsen till skruvdragaren. (Som jag alltid stavar skrivdragare.)
 • Köttfärssås. (Som Sjuttonåringen på ett rättstavningsprov i tvåan stavade köttfärsås, vilket hon – som den perfektionist hon är – fortfarande bär med sig som ett kilometerstort sår i ett hjärtflimmer av ångest. [Vadå pekoralpoesi?])
 • Basket. (Som jag alltid skriver när jag egentligen ska skriva basker.)
 • SAOL och SAOB.

Peter Englund skrev idag om SAOL-appen som kommer i slutet av november. Ni må hetsa upp er över nya handväskor, spoilrar och extralysen till bilen eller fotbollsdomares knästrumpor samt era katters förehavanden; jag är knollrig av förtjusning inför SAOL:s uppenbara, kommande succé.

Men först en liten parentes. Det är nämligen svårt, det här med att skriva dagstidning på nätet. I förra veckan förklarade den ständige sekreteraren att Akademien alls inte nobbade Wordfeuds erbjudande om samarbete, vilket TT (och i förlängningen SvD) påstod:

Han länkar till artikeln, som ni ser. Det är bara det att den artikeln inte finns längre; om man klickar på länken ovan hamnar man inte där Englund från början avsåg att vi skulle hamna, utan här:

Kommentarerna till artikeln andas förvirring eftersom den ursprungliga artikeln har raderats till förmån för en ny med tvärtominnehåll. ”Akademien nobbade ordspelet Wordfeud” blev ”Akademien nobbar inte ordspel” och som ett gruvligt straff för tilltaget anonymiserades Wordfeud till ett simpelt ordspel bland alla andra.

Men nu tillbaka till SAOL-appen. (Jag har stulit bilderna hos Peter, som jag alls inte har lagt bort titlarna med egentligen.)

Aaaaaa! Det är ju så vackert!
Aaaaaa! Det är ju så vackert!
Nämen dra på trissor! Det är ju läsligt och utförligt!
Nämen dra på trissor! Det är ju läsligt och utförligt även för ett ovant öga!

Om man stavar fel (på ett någorlunda logiskt sätt), kommer appen dessutom att föreslå ord som man kanske egentligen menar och – vips – kommer rättstavningsfrekvensen att öka och det förnicklade sättet att googla fram en trolig stavning att minska. Men kommer den att fatta att basket egentligen är en vanligtvis fransk huvudbonad som ibland satt på Picachu Picasso?

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. Görel

  Härligt! Men finns den för Android också?

 2. Görel

  Svara mig själv: Ja! Den kommer att finnas för både iPhone och Android. Det tackar en iVägrare för!

 3. Gud i London! Jag är benägen att hålla med. Det här kommer bli den bästa, och antagligen av mig mest använda, appen på länge.

 4. Tror ni att SAOL-folket känner hur vi gör vågen för dem? Känner ni någon som kan tala om för dem att vi älskar en produkt som inte finns än?

  Och nu, ser ni, har vi en orsak till att överleva även november månad.

 5. PGW

  Oooh! Känner ett innerligt habegär!!

 6. Hurra! Ännu en anledning att överge min 27 månader gamla sonyericssonmobiltelefon. Jag läste förresten i förrförrgår att den mest nedladdade betalappen är den man använder för att fuska i ordspel.

 7. Hmm

  Skor! Du glömde att man hettsar upp sig pga skor!

  Ang mobiltelefoner och rättstavning och fräcka grejor så har sony-ericsson en fräck feature nu som kallas sloppy writing. Efter att ha lärt sig skälv och moblitelfonen lite så kan du bara slarvigt köra runt med fingret så där lite oprecist så gissar mobilen helt rätt i alla fall. Fantastiskt!

 8. Appa mig hit och appa mig dit. Jag har bara en mobil med en scrollpinne som har en högst egen vilja som sällan samstämmer med min. Det är jag som får foga mig. Så den där saol får jag nå på nåt annat sätt.

  Det finns andra bra anledningar till att överleva november månad. Om man inte gör det så kan man inte vara med i hemlisbloggarkalendergissningarna.

 9. PK

  Men kameran funkar ju efter att den opererats av en modig amatörkirurg. Jag kan inte riktigt smälta det. Jag är impad.

 10. Alltså, jag kanske ska slänga ut bilderna på kameraöppnandet bara för att få höra att jag är duktig?

 11. Det finns mycket i ord- och språkbranschen som är väldigt trevligt både på nätet och i app-araterna. NE på nätet har hittills varit en klar favorit och otroligt användbar i skolan.

  Smart stavningshjälp baserad på elevers “normala” felstavningar, talsyntes och annat fiffigt är till stor hjälp för de som har hunnit misslyckas och tappa både självförtroende för och lust till eget skrivande. Allt var sannerligen inte bättre förr.

 12. Helena Ericsson

  App på app men ingen sömn. Gäsp…!

 13. PK, du menar väl imPad?

 14. Hmm

  @Lotten: He he tackar! 🙂

 15. Bokfrossaren

  Det här nog första gången i mitt liv som jag längtar till november.

 16. Ja, vilken trevlig vill-ha-app! Läste också någonstans (På nätet? I en tidning? Hos frissan? Här hos Lotten?) att det finns – eller kanske borde finnas – en App-app!- app. När man är inne på någon trevlig sajt med oumbärliga saker, t.ex. böcker eller skor, och just ska trycka på “köp”, då aktiveras App-app!-appen och frågar om man verkligen tänkt igenom det där. Möjligen går det också att koppla den till bankkontot. Som ett alkolås, ungefär.

 17. @HE. Man bör troligen ha levt med gamla Folkskolans Läsebok för att hänga med. Kolhuvud=Svartskalle?

 18. Inte alls, Skogsgurra, här hängs det med fastän man är purung. Lapp på lapp blir småsamer.

  Nu måste vi ju se till att en app-app!-app kommer ut på marknaden — om inte annat så bara för namnets skull.

 19. Jag är lite besviken. Väntade mig Appapp! och en omotiverad åthutning för icke-PC. Och ytterligare en för felstavning. What is the World coming to?

 20. LupusLupus99

  Nejdu Lotten, det blir rapport på det här!

 21. Örjan

  Rapport via vilken app?

 22. Som ett bra slut på dagen hittar jag en skrattande Lotten i Språktidningen.

 23. Ooh, vill ha!

 24. Aha. Måste bege mig till biblioteket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.