Hoppa till innehåll

Två museitips, bara

Vi närmar oss årets resa mellan Sörmland och Skåne, som av tradition och skrymmande packningsorsaker sker per bil. Men innan vi åker (bara jag, Sjuttonåringen och Nittonåringen) ska vi på

 1. releaseparty för ”Framtiden
 2. inflyttningsfest på ett tak på Söder
 3. blomvattningsexkursion till mammas lägenhet i Stockholm.

Fast innan dess tänkte jag dela med mig av två museitips.

Ni som är i Stockholm bör gå på Aquaria på Djugården. Det är inte stort, det är inte mycket till interaktivitet i dessa interaktiva tider, men det är mörkt och spännande samt fuktigt och roligt. (Låter ju nästan ekivokt.) Rätt som det är, sätter ett monsunregn igång!

Nu är det i och för sig ett helt år sedan vi var där, men så här såg det då ut:

Ni förstår vad jag är ute efter? Mhm. Språkpolisen anmäler sig till tjänst.

Glömde nästan! Jorå, de hade fantastiska fiskar också!

Kökshandduksfisken!
Kökshandduksfisken!

Det fanns även en gulbandad clownfisk, som helst lever tillsammans och inuti en bubbelanemon (måste ses för att förstås). Och en masa hajar – och alla andra skådespelare i ”Hitta Nemo” förstås.

Det andra museet (utan fnuttar på e) är ett nyöppnat, som inte är riktigt färdigställt men som är perfekt för  en nostalgisk militärgalning eller om man har barn i andravärldskrigetåldern. Det är Arsenalen i Strängnäs — Sveriges Försvarsfordonsmuseum. Jag kan avslöja att av de kanske 30 besökarna var jag och Elvaåringen de enda som inte var män.

Vad gör jag under stridsvagnen?
Vad gör jag under den leriga stridsvagnen?

Att jag kröp under stridsvagnen har en fullkomligt logisk förklaring. En av mina mest fantastiska kolleger på Nationalencyklopedin var Gerhard Voigt, som deltog som ”medic” i andra världskriget. (Jag tittar på ”Band of Brothers” och där skriker de på ”medic” hela tiden. Antar att man inte skrek likadant på tyska sidan. HERR DOKTOR! skrek de säkert.)

Uppdatering! I kommentatorsbåset vet Sarvi besked: man skriker Sanitäter! Slut på uppdatering.

När vi andra på redaktionen gnölade och gnällde över någon dum deadline, skoskav, hunger eller vädret, sa Gerhard lugnt med sin tüska brütning:

– Jaja. Men det är inte värre än att bli överkörd av en stridsvagn.

För det hade han förstås blivit.

Man måste i sitt bildbibliotek ha en bild på undersidan av en stridsvagn.
Man måste ju i sitt bildbibliotek ha en bild på undersidan av en stridsvagn.
I lekhörnan kunde man få sitta i en jeep!
I lekhörnan kunde man få sitta i en jeep!
Åh, ljuvliga tid när alla bilar var utrustade med tydliga informationslappar till allt!
Åh, ljuvliga tid när alla bilar var utrustade med tydliga informationslappar till allt!

För barnen var det allra bästa när de fick köra ministridsvagn med två reglage: ett för vänster band och ett för höger. Om man vill svänga ska ena bandet gå framåt, det andra bakåt. Alla utom Nittonåringen kunde klämma ner sig i en:

Elvaåringen körde ner pinnar som vore de slalomkäppar.
Elvaåringen körde ner pinnar som vore de slalomkäppar.

Allt på Arsenalen är som sagt inte riktigt färdigt än — men det kommer att bli perfekt vad det lider. Jag skulle dock vilja damma av den gamla Forden som står precis vid ingången …

Om inte annat kan man ju ge en dammtrasa till alla besökare som vill ha?
Om inte annat kan man ju ge en dammtrasa till alla besökare som vill ha?
En stackars soldat som blänger ilsket, skrämde livet ur mig så docka han var.
En stackars soldat som blänger ilsket, skrämde livet ur mig så docka han var.

Såja. Min vana trogen tar jag gärna emot tips på vad man kan se på när man reser söderut per bil!

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Odrägligt insatta jag kan meddela att jag har förarbevis på den där stora vagnen som du oförsiktigt lagt dig framför. Det är antingen en strv 81 eller en strv 101 – den senare också kallad Centurion och båda inköpta från England.

  Jag har fortfarande kvar en manual för eldrörsriktanordningen och dess gyrostabilisator. Inga svengelska begrepp. Allt mycket korrekt översatt.

  Är det den där ladan man ser till höger när man åker västerut från Strängnäs?

 2. Eftersom ni fortfarande inte varit i Risinge gamla kyrka så envisas jag med att tipsa om den.
  ¨
  Från ert håll kommer man först till Risinge nya kyrka. Där finns en altartavla av Pehr Hörberg som är traktens son och som har försett kyrkor runt om i hela Östergötland med altartavlor.

  Han har även gjort målningarna på baksidan (norrsidan) av orangeriet på Finspångs slott. Dessvärre var de i ganska dåligt skick sist jag såg dem. Strax söder om Finspångs slott, på andra sidan ån ligger ett mässingsmuseum vill jag minnas.

  Och medans vi är inne på altartavlor:
  I Ekeby kyrka finns en altartavla av Ehrenstrahl som nog är väldigt lik den i Stora Tuna kyrka i Borlänge som han också målat och som har samma motiv men något omstuvat som altartavlan i Härnösands Domkyrka. Den har dock David von Köln målat.
  Dessa tre tavlor får mig att tänka på schabloner och att inte mycket är nytt under solen.
  Far ni till Ekeby får du gärna ta bilder på tavlan åt mig.

  Hörbergs altartavla i Risinge har jag dock för mig föreställer Bergspredikan.

 3. Arsenalen står redan på vår att-göra-lista i sommar. Nu blir jag ännu mer sugen. Synd bara att det bara är barn som får köra ministridsvagn.

 4. Lite beroende på hur skånskt ni tänker köra, landsvägen är som bekant gränsen, och även på barnens åldrar så rekommenderar jag gärna trädkojan i Snårestad. 10:- i inträde en klart kul klätterupplevelse för så väl stora, inte fullt så stora som jag dock, som små!

 5. Sara

  Jag var på Malmö Museer med yngsta brorsonen för ett par veckor sedan. Där finns någonting för alla (man får tillträde till flera museer med en och samma biljett). Brorsonen fastnade först för en hummer i akvarieavdelningen, sedan för ubåten på Teknikens och sjöfartens hus och sist för ångloket på samma ställe.

  Ubåten hade jag inte besökt sedan jag var liten och jag hade därför en något skev minnesbild av dess storlek. Jisses, så trångt det var! Mycket fascinerande. Om man besöker ubåten på tisdagar eller söndagar mellan kl. 13 och 16 finns medlemmar ur ubåtens veteranbesättning på plats och berättar. Det missade vi denna gång så jag måste återvända inom kort och få förklarat för mig hur besättningen egentligen fick plats? Det övergår mitt förstånd.

 6. Man Grey

  Tänk att du också har träffat Gerhard Voigt. Jag hade nöjet att ha honom som lärare i rättsmedicin när jag läste i Lund. Bland annat gjorde han ett par obduktioner med oss och visade många läskiga bilder. Ibland konstaterade han torrt att hans okänslighet för det han såg och visade, sannolikt förklarades av att han hade gjort sin ”AT-tjänst” på östfronten. Att han sedan sa det med en tysk brytning, gjorde det inte mindre effektfullt. En riktig hårding.

 7. Hmm

  Hepp! Tänk att det får plats med miljontals människor i Nordamerika. *Imponerad*

 8. David von Köln.

  Ja visst låter det inte så efternamnigt utan mer bara som ”han David, han som är från Köln”? Det kan nog vara så det var, men det var det namn han verkade under här i Sverige om jag förstått saken rätt.

 9. Lite som Leonardo da Vinci.

  Visste ni att Michelangelo var dalmas som hette Mickel Andersson. Han tog med sig rödfärg ner till påven och klev in och frågade om det fanns nåt han kunde måla. Å då sa Sixten att han kunde ta å måla taket i kapellet. Micke hade ju rätt mycket rödfärg och när han var klar med Röda Havet visste han inte riktigt vad han skulle göra med resten. Det var då han kom på att han kunde göra alla rödhåriga. Och så blev det.

 10. Tips om resmål söderut? Glimmingehus, förstås. För att det är ett fint exempel på historieförfalskning: man byggde med flit och med inspiration från Skottland så att huset skulle se äldre och mer romantiskt ut än det är. Och för vildmannen förstås, som står där i en trappavsats. (Hoppas jag i alla fall. Om inte måste du fråga Lena Alebo var han är. Det finns fina vildmansstudier vid Lunds universitet, seriösa seminarier och så. Och avbildningar av vildmän och vildkvinnor och till och med vildbebisar.)

  Och medeltidsmaten på Glimmingehusrestaurangen har blivit riktigt bra sedan krögaren fått klart för sig att det INTE är medeltidsmässigt med möglig sill.

 11. Gerbilen

  Cecilia: Berätta mer om den där von Köln. Han är svår att hitta nåt om. När levde han och så där?

 12. Slarv. Cöln med c. 1700-talet. Jag är ganska övertygad om att han var i Sverige.

  Och så ska jag korrigera mig vad gäller Stora Tunas målning. Den lär vara en kopia av Ehrenstrahls målning som verkar vara den i Ekeby.

  Jag skrev bara ur minnet från det jag läste på förra sommaren.

  Men det där med hur höftskynket fladdrar och precis hur Maria håller kroppen när hon är förtvivlad är rakt av kopierat mellan Stora Tuna och Härnösand. Ekebys antar jag är lika som den i Stora Tuna.

  Men jag funderar på: hur många kopierade, eventuellt lite redigerade, altartavlor finns det med samma motiv? Gäller det bara det här motivet eller finns det fler?

 13. WOW! Till aquaria ska jag gå vid tillfälle! Förra sommaren var jag in på akvariet i Paris och det var SÅ SJUKT ROLIGT och fint! Tror faktiskt jag ska gå dit igen om någon vecka när jag är där… Och till aquaria när jag åker till Stockholm någon dag. Hoppas att de har lika skön stämning, sådär mörkt med plingplong-undervattnetmusik. Aaaah.

 14. Och här kommer jag och inte är närvarande igen!

  Ja, det är den där ladan man ser till höger när man åker västerut från Strängnäs — det står Arsenalen på med jättebokstäver.

  Ubåten på Malmö Museer var en bra idé — kanske i kombination med en sväng till Köpenhamn, va? Innan dess blir det Glimmingehus utan möglig sill. Och kanske en och annan kyrka med altare. Trädkojan i Snårestad låter jätterolig! Hm, tycker tonåringar om trädkojor?

  Man Grey: HAR DU LÄST RÄTTSMEDICIN? Inget imponerar på mig som det faktum att någon har läst rättsmedicin. Förmodligen är jag väldigt avundsjuk. Min förtjusning inför ruttnande lik med maskar och slem är som en olycklig kärlek: aldrig får jag se dem!

  Aquaria har inte plingplong-undervattensmusik, men det är mörkt, varmt och fukt… det har jag redan skrivit, ja.

 15. Välkommen tillbaka! Har du varit ute och åkt tåg?

  När jag åkte förbi senast stod det nånting om att ”Här öppnas ett museum” eller nåt sånt. Jag åker oftast norra vägen men nu hade jag ett jobb på Åkers så jag tror det kan ha varit sent i fjol.

 16. Sara

  En sväng till Köpenhamn är aldrig fel. Christiania förtjänar ett besök om man inte har varit där. Det nya operahuset är också värt att beskåda. Förra året tog min pappa med mig till Grundtvigs kirke och det var en lyckad upplevelse. Kyrkan är ganska stor och uppförd helt i gult tegel och innehåller flera valv. Vacker är kanske inte ordet som bäst beskriver kyrkan, men den är fascinerande. Frågor som hur många tegelstenar som gick åt när kyrkan byggdes och vilka beräkningar som egentligen behövdes för att kyrkan skulle kunna byggas kommer fortfarande över mig då och då.

 17. Man klickar på länken ”Guldpennan” i mitt förra inlägg. Sen scrollar man ner ungefär hälften av den sidan som kommer upp. Och så skriver man bara. Man behöver inte komma med några kluriga formuleringar, bara namn och url-adress förutom vilken kategori man avser nomineringen till.

 18. Men kära nån, jag som blir så ledsen när jag inte vinner, vad har ni nu satt igång!

  Liten rapport: jag har badat i det salta havet i solnedgången och sedan sprungit en vända i vattenbrynet. (Jahapp; bättre än så kan man inte skryta, va?) Dock försakar jag kommentatorsbåset å det våldsammaste — ber om ursäkt för det.

 19. Ojojoj, först nu ser jag att Sarvi vet att man på tyska hojtar SANITÄTER! Så många stavelser. (Ska genast uppdatera inlägget med denna viktiga detalj: tack, tack..)

  Men vad i hela friden skriker man på svenska? Sjukvårdare? Hallå? Hjälp? Komhitförihelvete?

 20. Gerbilen

  Guldpennan premierar skrivkonsten. Vad väntar vi på? Nominera eller rösta på eller vad det nu är som krävs: Lotten!

 21. LupusLupus99

  Lotten, kan vi få en bloggrapport från Skåne angående vädret. Det påstås att det har regnat och åskat lite där nere.

  Är ni fortfarande torra bakom öronen?

 22. Oh, LL99, tack för att du vill ha en rapport, men den är så hiiiiiiimla trist: bad i hav, vin och mat, sömn i säng, prat, prat, prat. Blott småstänk i regnväg.

  Spring till strutsrapporten istället!

  (Men imorrn ska jag till Köpenhamn, där det sägs vara översvämning. Å ja ba: LATTJO!)

 23. Bad i mat och vin låter väl inte såå himla trist? Bubbelvin antar jag – efter klassiskt mönster.

  Senare tiders skumbad är en trist imitation.

 24. Christer

  På Aquaria var vi många gånger när grabbarna var små. Vi slogs redan första gången av hur väl de har utnyttjat de relativt få kvadratmetrarna.
  Dessutom var ett par killar därifrån faktagranskare till den där boken om hajar som jag översatte en gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.