Hoppa till innehåll

En himla bra bild från Champions League, bara

I lördags kollade jag på en hel fotbollsmatch fopollsmatch utan att en enda svensk deltog. Jag satt och stirrade in i tv:n och sa ooooh och ooohoj och nääää samt jaaaaa och män härregu ett par gånger trots att ingen Zlatan boxade ner någon, trots att ingen svensk målvakt tappade koncepterna och trots att inga svenskar passade bollen fel. Det var nämligen Champions League-finalen — alltså finalen mellan de två bästa europeiska lagen. Som i år (liksom några andra år) hette FC Barcelona och Manchester United.

(Halva läsekretsen faller ungefär här ihop av tristess.)

Först lite allmänbildning bara, innan jag kommer till pudelns kärna:

I Barcelona (som man kan uttala [barsa]) spelade Zlatan förra året – men det gick inge bra och han och coachen är fortfarande sura på varann. Det gick bättre för Henke Larsson, som byttes in i finalen 2006 och – VIPS! – passade fram till  Barcelonas båda mål som gav dem segern. Patrik Andersson har också spelat i Barcelona, men när det gäller honom minns jag ju mest hans pappas lår.

I Manchester United (som man kan uttala [män-ju]) har dels Jesper Blomqvist spelat, dels Henke Larsson. Men just nu är jag mest intresserad av Wayne Rooney: en tjurrusande, svärande, tjurig buffel till karl som gör folk arga och som faktiskt får skylla sig själv som han bär sig åt. Men i lördags spelade han som en Fredrik Ljungberg i toppform: han var överallt!

(Ni som fortfarande är kvar här och läser: Rooney sprang förgäves. Barcelona vann med 3–1.)

Men nu till anledningen att jag skriver detta. Ett foto! Kolla här på den stående Mascherano och den mosade Rooney!

(Klicka så blir den större.)
(Klicka så blir den större.)

Se Rooneys högra benskydd, tejpningen, dobbarna och blickarna. Alla detaljer. Fotografen bloggar här och ska ha beröm för att han gör det. Se en annan bild: när Charlotte Kalla i vintras var på väg i mål.

För drygt ett år sedan skrev fotografen om en tv-man (”tv-chefen”) som skällde ut honom när han hade gått i vägen för en tv-kamera och han hade så dåligt samvete för det. Han vet inte det, men jag vet: ”tv-chefen” var Studiomannen.

(Ni som eventuellt har läst ända hit i förhoppning om hotellmögel, köttfärslimperecept eller julkalendergåtor: well, det blir inte mer än så här idag. MEN KOLLA PÅ BILDEN!)

Share
Publicerat iBloggen

25 kommentarer

 1. PK

  Hm, på första raden såg jag ordet fopoll felstavat och plötsligt vaknar jag med spegelvända bokstäver i pannan. Undrar om den nyaste gräsklipparen funkar.

 2. Oh dear, jag skrev inte fopoll en enda gång i texten!

  Tack, PK. Nu står det rätt i kommentatorsbåset i alla fall.

  Nyaste gräsklipparn bor fortfarande i en låda. Mäh!

 3. Rättning i ledet. Måstemåstemåste ändra till fopoll.

 4. PK

  Hahahahahaha.

 5. Den fotobloggen har jag inte sett förut, men däremot har jag ibland varit inne hos Tomas Jonsson och varit fascinerad över skärpa och svosch och annat i sportbilderna. Och somliga porträtt är jättefina.

  Den här överkörda Rooneybilden är bra.

  Titta vad jag kan prestera trots att jag föll ihop av tristess. (Nä, när du och förre sportchefen på lokalbladet skriver om sport så ids jag läsa.)

 6. Hej språkpolisen! Eftersom du var ledig i lördags och tittade på fotboll vikarierade jag för dig och skrev om matchen, som i Aftonbladet beskrevs som att “världens två mäktigaste fotbollsbyggen brakar ihop”. Jaha, fuskbyggda arenor, nu igen, tänker man förstås. Men så kom det en massa hundar (i artikeln), underhundar, vinthundar och terrierkennlar och jag vet inte vad, fast Wayne Rooney uppträdde som ardenner… Det blev liksom inte av att se matchen. Så jag språkpolisade lite i stället: http://www.karinenglund.com/2011/05/metaforfest/

  Och den där bilden är ruskigt bra. Hur gick det med ardennernacken?

 7. Och vilken vikarie sedan, Karin! Underhund? Jisses! Och katakreskatastrofssammanblandningar!

  Ardennernacken står för vilka ryck som helst, vad jag förstår, byggd på öl och nackrullningar som den är. Nacksving, anyone?

  Nu ska jag springa till Tomas Jonsson och kolla på svosch.

 8. Underhund var ju det allra mest fantastiska lilla ord man kan tänka sig! Alltså, slarvigt översatta uttryck är ju normalt vedervidrigt, men när det faktiskt inte riktigt finns någon bra motsvarighet så är det ju bara trevligt. Vad skulle alternativet vara, tro? Betahanne? Eller finns det något uppenbart som jag inte kommer på för att min hjärna somnar i närheten av vilken fopoll som helst?

 9. Örjan

  “Katakres” tack Karin för att du gav mig ett ord för en språklig olat.

 10. Ja jävlar vilken nytta och glädje man kan ha av småsyrror. Hittade din kommentar på Karins (vikarerande språkpolisen) blogg. Detta var det friskaste jag läst på länge (jo jag läste rätt många av dina inlägg)! Och jag som har papper på att jag borde vårda mitt språk – men du har tammefan rekordet tjejjjen. Präxist så ska en blogg dras! Å lurrvit hår är allri fel. Själv har jag bred – mycket bred – mittbena.

 11. Se här, barn, anledningen till att man ska kolla på fotboll: båset fylls av språkpoliser!

 12. Örjan

  Fram för språkpoliserna!
  Månne de få representation i “Sommar”!

 13. Tack för berömmet Lotten. Det är alltid roligt. Tack för länken och tack för tillbakablicken i mina eget arkiv. Hade nästan glömt bort incidenten i Borås.

 14. Fop. Hmm.

 15. Ser man på, Cecilia N. läser fopollsnyheter! (Och nej, de är inte kloka. Någon som till äventyrs vill köpa de 17 basketbollar som jag har i min ägo och som jag har älskat innerligt allihop?)

 16. But no! Hannpollar är ju små och klistriga! *ryyyyys*

 17. PK

  Hamboll, hetere väl?

 18. Du har helt rätt, PK! Gårdagens champagne satte bokstavsgriller i huvudet på mig. HAMBOLL hetere. (Små och klistriga är de dock fortfarande.)

 19. Nyfiken fråga: varför har man 17 basketbollar, ja överhuvudtaget 17 bollar av samma sort?
  Skiljer de sig åt på något vis?
  Kan man slita ut basketbollar?
  Blir de prellbollar med tiden?

  En fråga till: stavas hampoll med b?

 20. Hamboll med B eftersom ndb-assimilationen inte påverkar lika starkt som i tb-diton!

  Man har 17 basketbollar för att man har coachat massa lag och därför släpat bollarna fram och åter mellan hallarna tills de glömdes bort av klubben och numera är ointressanta som varande slitna och spruckna. Men man kan använda dem som prydnad under Halloween!

 21. Lite off och ur led är jag, men den här
  måste jag bara få dela med mig av, för det är min kusin som har tagit bilden.

 22. Underbar bild på dansande systrar. Men varför kallas den för humorbild? Är det inte snarare reportage?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.