Hoppa till innehåll

Om jag fick bestämma skulle allt vara bättre

Jag har kommit på att jag borde få bestämma nästan allt. Japp, för då hade allt varit bättre. Diktatorfasoner liksom. Fast nästan allt som jag vill bestämma om handlar om hur snabbt och effektivt jag kan få i mig föda och dryck.

Det accentueras särskilt när jag köper hamburgare på Max. Först beställer man allt utom dryck direkt av stekaren, men drycken rabblar man per automatik ändå. Sedan kommer man till kassan där man – igen – talar om vad man nyss beställde. Om man som jag har rabblat en beställning till sju personer, kan misstag göras och missförstånd uppstå. Och salta tårar fällas i en redan salt hög med påmmfritt.

Igår skulle jag ha åkt i ett chartrat flygplan och landat i Milano klockan halv tolv för att njuta av en dag i Milanos synnerligen italienska miljö med allt som är så underbart och stärkande i Italien.

Italien.
Italien.

Istället satt jag på Örebro Airport som jag härmed känner som min egen bakficka. (Synnerligen dumt uttryck: jag har ingen aning om vad som försiggår i min bakficka.)

Örebro.
Örebro.

Men alla 172 resenärerna (företagsledare som sponsrar ÖSK) fann sig i situationen och gjorde det bästa av den. Puben på flygplatsen säkrade årsinkomsten under en dag och vi hann se hur Sverige inte tog brons i skidskytte-VM-stafetten.

När vi äntligen kom iväg med ett reservplan som förmodligen hittades på Maldiverna med tanke på hur lång tid det tog, skulle vi få mat och dryck. Och det på det absolut krångligaste sätt jag har varit med om eftersom pursrarna var två yrhättor till karlar som hade lite problem med simultanförmågan. Flygbolaget Air Sweden ska veta att de var lysande trevliga och fantastiskt tålmodiga med dessa 172 snackepellar som hade suttit och väntat i en betongbunker hela dagen. Men sicken röra!

– Oj, vinet tog slut.
– Oj, ger du mig en öl.
– Har du tre öl till mig?
– Muggarna är slut.
– Dom därborta fick inget.
– Lägg vattenflaskorna på golvet, de får inte plats i vagnen!
– Det röda är slut!
– Nej, det finns där borta.
– Nej, de är på din sida.
– Muggarna är slut igen!

När vi skulle landa i Milano fick vi veta att det inte fanns tid till kaffe- och teservering och att pursrarna (är det inte ett underbart ord?) tyvärr inte heller hann hämta in muggar och glas, så kunde vi vara snälla att fälla upp borden ändå och stoppa ner skräpet i stolsfickan framför oss?

Någonstans här låg en jättesmarrig bit Brie som jag åt upp 20 minuter innan lilla vinflaskan kom.
Någonstans här låg en jättesmarrig bit Brie som jag åt upp 20 minuter innan lilla vinflaskan kom.

När vi klockan halv elva anlände till Milano-restaurangen som hade väntat på 172 pigga och hungriga svenskar hela kvällen, var vi inte så lite mosiga. Femrättersmiddagen avslutades med espresso klockan 02, och jag kommer aldrig att vara hungrig igen.

Den här 18-åringen såg ut att vara ungefär 53 i slutet av kvällen.
Den här 18-åringen såg ut att vara ungefär 53 i slutet av kvällen.

Vi serverades av kanske tio–tolv servitörer med tydlig hierarki där bossen skällde på underhuggarna som i sin tur skällde på slavarna. Alla svettades de ymnigt och slog ut med armarna och ryckte på axlarna och grimaserade med fingrarna nästan inne i varandras ögon. Tre servitörer verkade ha som uppgift att räkna oss och antalet glas, medan tre andra fnuttifjutton gånger frågade om vi skulle ha ”beef” eller ”fish”.

Problemet var bara att beef och fish i de italienska munnarna uttalades nästan likadant.

– Tjiiiif?
– Shiiiish?
– Piiisch?
– Fiiiiff?
– Biiisch?

Men var jag på svenskt vis kritisk nu? Ville jag ställa mig upp och peka med hela handen och styra upp situationen? Nejdå: i Italien förlåter jag alla ickeexisterande flödesscheman och slöseri på resurser. Jag bara rycker på axlarna och tar en klunk vin. Det här var förresten fantastiskt:

Furius!
Furius!

Nu ska jag bygga om hela min föreläsning som äger rum i morgon förmiddag – om de nya digitala medierna. Föreläsningslokalen är lång, mörk och syrefri och då kan man inte dra fakta som normalt folk utan måste väcka åhörarna med trolleri, striptease och eldslukarkonster. Om jag fick bestämma skulle jag beordra ut alla 172 åhörarna med bollar på en fotbollsplan och sedan servera dem varsitt Facebook- och Twitterkonto och så skulle de få skriva statusar på löpande band.

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Christer

  Synd att du inte fick med någon bild på när de grimaserade med fingrarna.

 2. Min svärmor brukade säga något i stil med: Om alla vore så bra som vi så vore det inga problem.

  Är vi släkt? Eller snarare, är du släkt med mina barn?

  Den stackars oträffade milanodejten, hinner du med den en annan dag då?

 3. Är du liksom den där programpunkten som gör att fotbollsresan kan bokföras under fortbildning?

 4. Örjan

  Ö-helena: Tror inte skattemyndigheterna bryr sig, iom med att sponsring ej är avdragsgillt.
  Tror att sponsorerna fick denna resa “i paketet”.
  Men som sagt jag gissar och tror.

  Fortbildning. Varje fördrag av Lotten måste vara fortbildning.
  Men det borde väl även kunna kallas underhållning?

  Nästa utmaning för Lotten borde vara “stand up comedy” baserat på svenska skrivregler.

  Vad gäller “sommarvärd” hoppas jag, hon redan har halva foten inne tack vare deltagandet som språkpolis hos Nordegren.

 5. Örjan

  Cecilia N: fy fan för skattemyndigheter.
  Tänker X år tillbaka, när egenföretagare inkl frilansare köpte dator för att kunna bli effektivare.
  Var datorn avdraggsgill kostnad?
  Var ev datorkurser avdragsgilla? Det var ju om något vidareutbildning?

 6. Örjan

  Förlåt sista meningen kanske borde vara .
  Vidareutbildning eller förkovran (nyinlärning)?

 7. Ibland är jag så PK (förlåt PK) att jag nästan blir trött på mig själv. Men ändå; jag tycker lite synd om de stackare som jobbar på ställen som ofta får generaliserat skäll. Till exempel Försäkringskassan, Skatteverket och Kommunen (vilken som helst). Det är lite svårt att vara glad och göra ett strålande jobb i sitt lilla hörn när hela sketans institutionen sågas. Ofta är det politiska beslut som styr vad tjänstemännen kan och får göra. Så här kommer en motvikt;

  Jag har fått kanonhjälp både som företag och förening av Skatteverket. Svar på dumma frågor, som jag oftast kommer på när jag kör bil och bara måste ställa på en knastrig mobil-lina. Snabb handläggning när prelskatten är glädjeberäknad.

  Så, nu är det balans i båset och jag kan med gott samvete ta papiljottskallen och dra iväg på schlagerfest. Synd att jag måste tanka på vägen, för även med toppluva på ser jag helt suspekt ut.

 8. Frågan är om det är personalen som det skälls på eller de konstiga regler de är satta att förvalta.

  Jag hade en jättebra FK-tant. Hon var gammal i gården och visste hur hon skulle formulera sig för att få bra åtgärder genom nålsögat (hos nån). Som tur var för mig var det snart tio år sen. Hur jag hade mått med dagens regler (och penisonerad tant) vet jag inte. Det känns inte som att jag har lust att luska i det heller.

 9. Är det inte bättre med långsambildning? Så att man kommer ihåg vad man har lärt sig?

  Tyvärr för inte Systembolaget vinet så du får försöka packa ner några flaskor i bagaget.

 10. Örjan

  Luna: Förstår andemeningen i ditt inlägg. Har även träffat underbara handläggare med sunt förnuft.
  Men vad synd med sådana utan detta förnuft, och som tyvärr verkar vara fulla av prestige.

 11. Snabbt bara:
  Milano står kvar, men jag har fått en röd fjäderboa så nu vet man inte riktigt vad som kommer att hända.

 12. Nu steppar hon på borden, vilt viftande på fjäderboan samt busvisslande deklamerande språkregler …
  Och vi får bara sitta här och ana …

 13. PK

  Jag håller med Lotten, kösystemet på Max suger. Jag undviker Max av den anledningen. Och då är jag synnerligen PK.

 14. Jag tycker om Max. Enda problemet är att jag ju är lite glömsk … så vad var det nu jag beställde?

 15. PK

  Jag har inga problem med maten på Max, bara kösystemet.

 16. Barbafjant, numera blogglös

  Kan rekommendera alla ogillare av Max kösystem att bege sig till Karlstad. Här handlar man sina burgare på sedvanligt burgerhaksvis. Dock lagas burgarna (på sedvanligt maxvis) i samband med beställningen. Alltså blir köerna kilometerlånga, och lokalen fylld med folk som inte riktigt vet var de ska vänta egentligen. (Någon gång ska jag nog räkna lampor när jag väntar. På Max i Karlstad hänger en himla massa dyra lampor, som jag gärna skulle se hemma hos mig.)

  Har för mig att Max i Ö-vik gav kvitto på beställningen, så att man slapp drabbas av kassademens. Men det var länge sedan jag var där, så det kan vara ren inbillning.

 17. MAX och kompilcerade beställningssystem. Jag kommer bara att tänka på den underbara Korven, med Lasse O’Månsson.

 18. Jisses vad jobbigt det är att existera här i Milano. Jag har lite känningar i ljumskarna så jag kanske måste ställa in föreläsningen – eller hur?

 19. Örjan

  Av en som klarar att spela basket med kraschade knän?
  Och har utvecklad vinnarinstinkt.
  Har hört talas om hennes tema på Sörmlands Radio såsom kåsör.

 20. orangeluvans...man?

  Ursäkta sportsnacket här bland hamburgarna. Tränare Allegri säger om matchen mot Bari:

  “Ibrahimovic is having the best season of his career. It’s quite normal that at this stage of the year fatigue is affecting his game. There are some players in the squad who haven’t played so much and I believe that they will be able to give something extra in the finale of the season. I’ve thought about resting him, but also Robinho has played a lot of games.”

  Man såg det på Tottenham-matchen. Zlatan hade ingen fantasi.

 21. Kan nån översätta det här senaste till en som inte hänger med: blir de’ nån Schlatan eller?

  (Ska läsas på öschötska.)

 22. orangeluvans...man?

  Cecilia N: troligtvis inte. Tränaren har tänkt på att vila honom.
  Men man vet aldrig.

 23. orangeluvans...man?

  Om man hänger med lite bättre så ser man att han verkligen spelar. Just nu.

 24. Wow! Och Lotten tittar på? Fantastiskt! Undrar om de hade hört att en stackars delegation från Sverige åkt dit nästan enkomt.

 25. Han spelade! (Att jaga internet här är lika komplicerat och kostsamt som giraffjakt i Sibirien.)

 26. Fast något mer lyckosam tycks det.

 27. PK

  Osså fick du han utvisad Lotten, voffo gö ho på detta viset.

 28. SminkyPinky

  Du har sån energi så jag blir alldeles inspirerad varje gång du har skrivit något nytt!
  Jag kom hit efter att jag av en slump hörde språkpolisandet på kanalen jag inte ens brukar lyssna på och nu sitter jag här och är glad över att ha hittat någon som både bryr sig om språket och kan använda det!

 29. PK

  Så går det när man jinxar till en utvisning på den store svensken.

 30. Eller är det Lotten som egentligen är Jinx?

 31. Men käre värld, hur ska detta sluta? Lotten, kom hem, vi känner oss alldeles herrelösa i båset!

 32. Örjan

  Luna: Hon är hemma enligt eget twitter för 3 tim sedan. Om hon då syftar på Örebro eller E-tuna framgår inte.(Antagligen Örebro)

  “Hemma! (Vad konstigt: Örebro står kvar trots att 172 av stadens beslutsfattare fastnade en natt på Milanos flygplats.) #oskmilano”

 33. PK

  Nej nu står jag inte ut med herrelösheten här i båset längre, nu nu börjar jag likt en kattlös råtta dansa på bordet en stund.
  Aaaajj!! *trillade ner från bordet* Jag är för gammal för sånt här. Lotten kom tillbaka, allt är förlåtet.

 34. *pust*

 35. Örjan

  PK: Allt förlåtet? Tom jinxen trors 3 matchers avstängning?
  Trodde Lotten satt på hemresan och skrev inlägg, som nu kunde ha postats. Men fel.
  Ny teori- hon satt inklämd mellan två presumtiva kunder och diskuterade hur hon kunde förbättra personalens användning av vårt svenska språk.
  Framtida klippkort till Örebro?
  Lotten -lycka till!

 36. Jag är hemma och har hunnit slänga ut alla smutskläder på golvet, äta lite mat, dricka en potta te samt träna basket.

  Rapport kommer! (Men på fyra dygn har jag hunnit sova ungefär 13 timmar. Lite jobbigt.)

 37. Örjan

  Välkommen tillbaka.

 38. PK

  Asch, en liten avstängning har väl ingen dött av.

 39. Broder Jakob

  Det där vinet på bilden har vi tyvärr inte, men däremot har vi en annan aglianico från Kampanien, 6288 Terredora Aglianico 89,00 kr. Den påminner nog om ditt vin, minus atmosfären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.