Hoppa till innehåll

Milanoresan fortsatte med tunnelbanebesök

Nu har vi kommit till det sorgliga stadiet i blogglivet att jag vantrivs med att uppleva saker om jag sedan inte kan knattra ner dem här. Sjukligt, kan man ju säga om det. Trevligt, säger jag.

Jag berättade ju om den hysteriska fredagen när jag och 172 företagsledare från Örebro fastnade och inte kom till Milano förrän nästan mitt i natten och åt tills vi nästan somnade med näsan i glassen. Dagen efter gick alla mangrant upp och satte sig i en föreläsningslokal redan klockan nio på morgonen. Som den fantastiska föreläsarveteran jag är, fick jag skrämselhicka av lokalen, som hade samma proportioner som en buss – fast för 180 personer. (Man vill ha strålkastare och tala till åhörare som sitter som i en grekisk amfiteater.)

Nåväl: plötsligt fanns det en timme att slå ihjäl. Den dog snabbt och utan att lida eftersom jag kastade mig ner i tunnelbanan för att ta bilder till mamma.

– Fotografera tunnelbanan! Den är jätteskruttig! Och liten! sa hon förtjust innan jag åkte.

Väl framme i Milano fick jag ett sms av henne:

– La Metropolitana milanese? Saluti della mamma!

Lite trasigt var det ju här och där.
Lite trasigt var det ju här och där.
Men inte jätteskruttigt.
Men inte jätteskruttigt.

Se nu på bilden:
1. Mjukt golv. Beläggningen är mjuk och studsig – en gummimatta. Den är fjädrande och behaglig att gå på men stört omöjlig att inte snubbla på. Jag misstänker att det har med knottrorna att göra: när de möter mina sulor uppstår plötslig, kraftig friktion.
2. Före detta fotbollsstjärna och dito expert. Kommer att bli en följetong här de kommande dagarna.
3. Tåg – intressant nog med samma proportioner som en viss föreläsningslokal.

Biljettmaskin med typisk storstadskö.
Biljettmaskin med typisk storstadskö.

Nu vill jag att ni kraftsamlar er! Var i världen finns det bäst fungerande tunnelbanebiljettköpssystemet? Hur funkar det? I Milano är det precis lika dumt som i Stockholm – här kommer några stödord:

 • tidsödande
 • dåligt gränssnitt
 • långa köer
 • få apparater
 • kö för att köpa biljett
 • kö för att gå genom spärrarna.

Men det var billigt: 1 euro tur och retur. Kaaaanske har det att göra med den inte så imponerande sträckningen:

Som tunnelbanan i Eslöv, liksom.
Som tunnelbanan i Eslöv, liksom.

Maten kommer förstås också att vara en följetong de kommande dagarna.
Maten kommer förstås också att vara en följetong de kommande dagarna.

När jag hade snubblat på gummigolvet i tunnelbanan, blev jag hungrig och köpte bröd, mozzarella och ruccola i en varm röra. Där gick jag och njöt och sa ”Itaaaaaalien” högt till mig själv några gånger bara för att det ju var alldeles fantastiskt. Trots att det var kallt, regnigt och rätt rörigt. Sedan stötte jag på detta:

Bucklig trottoar.
Bucklig trottoar.

De italienska trottoarerna är inte lika platta som de svenska, förstår ni. Ser ni hur cementkanten där är delad i två? Där landade min högerarm. Där det är som buckligast sögs skorna fast som i en tunnelbansk gummimatta. Där i gropen till vänster landade vänsterarmen. Anja Pärsons säl (vinnargesten) är lite smidigare – annars var vi nog lika, hon och jag. Mackan hamnade dessutom under min egen fot.

Så här. Lite änglalikt fladdrande – fast på mage.
Så här liksom. Lite änglalikt fladdrande – fast på mage. (Ni ser mackan där bredvid vänsterfoten?)

Jag återkommer till eftermiddagsövningarna senare (inte lika mycket snubbel men mer mat, guld, kyrkor, karneval och en staty) – men en liten försmak ska jag avsluta med:

Jag, kaffeapparat och fjäderboa mitt i natten.
Jag, kaffeapparat och fjäderboa mitt i Milano, mitt i gatan, mitt i natten.
Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Örjan

  Va? Tog du med dig äldsta dottern i smyg till Milano, eller är det verkligen …?

 2. PK

  Men varför går du och släpar runt på en mögelodlingsapparat?

 3. Äsch, Örjan, i skumt nattljus ser alla ut som 16 år.

  Ja du PK, det får du veta imorrn. (Om inte någon som var med kliver in och berättar.)

 4. Du bar hem en kaffemaskin alltså?

 5. Orangeluvan

  Åh, hon är så söt, min storasyster.

  Vi spånar:

  1. Under the influence bröt sig Lotten in i en nattstängd (intressant ord) kaffemaskinbutik och stal en kaffemaskin (och en fjäderboa).
  2. Lotten var med i en nattlig fjäderboabowlingturnering och vann en kaffemaskin.
  3. Jag tror på det sista: jag vet att Milanos luft är tung och svår att andas in. Alltså: det är inte natt, utan smogen hänger tät och Lotten har helt enkelt köpt en kaffemaskin i en helt vanlig butik. Och eftersom hon var den hundrade kunden fick hon en fjäderboa på köpet.

 6. Men vad ska du med en kaffeapparat till???

 7. Ah, fingret på pudelns kärna, Dieva: det är ju inte min.

 8. Orangeluvan

  Aha! Den är alltså stulen!

 9. Christer

  Fyller du år snart, Orangeluvan?

 10. När jag ser den där bilden tänker jag bara “Jaha, där går Lotten”. Fjäderboa, kaffeapparat – inget kan få mig att börja gissa på extraordinära omständigheter. Kanske blir man sån när man varit i tex Göteborg med Lotten. Lotten bärande på en avsvimmad häst med en tehuva på huvudet skulle inte vara mer eller mindre förvånande.

 11. Orangeluvan

  Protest, Lotten skulle aldrig bära på en häst, med eller utan tehuva, emedan hon får astmatiska anfall av blotta tanken på hästar.

  Nej, Christer, det är inte min födelsedag snart. Tror du kaffemaskinen är en present till mig? Och jag har generellt svårt att ta emot stulna kaffemaskiner.

 12. Orangeluvan

  Och men fast icke desto mindre emedan enär ehuru dessutom.

 13. Jag menade naturligtvis en avsvimmad präst. Jag skrev fel i hästigheten. Dessutom har jag feber, så vad sitter jag här och svamlar för?

 14. Hästprotest mot präst, fick jag för mig att man kunde skriva på ett löp, nu när man inte längre får skriva Nakenhäst rasade mot chockpräst. *sliter mig långsamt från tangentbordet*

 15. Neeeeeeeeeeej, kom tillbaka, Anna!

  (Jag skrattar så att det plaskar i tangentbordet.)

 16. Christer

  Och medan vi väntar på att få höra sanningen bakom kaffeautomaten kan vi lyssna på … nej, ingen pausmusik den här gången, men kolla vilka häftiga djurläten!

 17. Orangeluvan

  Apropå felskrivningar på temat präst så lärde jag mig i arla morgonstund av just Arla, att Katarina den stora blev förtjust i vår svenska prästost på den tiden det begav sig, och bad Gustav III att skicka över en. Varpå han förstås skickade en livs levande präst, som dock blev omtyckt och fick stanna i flera månader. Ni andra, intäläktuälla visste förstås detta redan, men jag kände och historisk upplyst i flera minuter efter detta. Dessutom är Arlas hallonfil väldigt god.

 18. Orangeluvan

  Det är ju faktiskt betydligt mer logiskt att avsvimmade präster har tehuvor på huvudet, om man tänker efter. Passformen och prästmodet talar för det.

 19. Fast kaffemaskinen alltså… jag vill veta mer om kaffemaskinen!

 20. Nänänä Jessica, bara ett blogginlägg per dag. Kan junte överdosera.

  (Apropå passform och prästmode så kan jag förmodligen nämna just dessa ingredienser i bloggen imorrn. Efter kaffet.)

 21. Det där med präster som svimmar av för trånga tehuvor är ett jätteproblem för katolska kyrkan, har jag hört. Påven tog upp det i sitt berömda Fjäderboa-tal 2006.

 22. Äsch, nu slarvade jag bort en kommentar igen. I alla fall, bästa kaffet jag druckit serverades av en katolsk präst på ett barnhem i Indien. Efter tre veckor drickandes nescafé blandat med varm buffelmjölk blev jag gråtfärdig av en stark och stadig espresso.

  Och så finns den mest civiliserade tunnelbanan i Wien, köp kort varsomhelst och åk sedan bäst du behagar. De har uppenbarligen fattat att gratisåkarna kostar mindre än spärrsystemen, och så slipper de köer på köpet. Åh, kan man lita på folk och erbjuda bättre service?

 23. PGW

  Men allvarligt Lotten, det är ju nästan oförskämt att se sådär ung och snygg ut!! Börjar tro att du ljuger om de fem barnen, antingen har du lånat dem eller så är de hittepå.

 24. Lugn, bara lugn, jag ska lägga ut verklighetstrogna bilder i lysrörsljus också!

 25. PK

  Kaffemaskinen är en mögelodlare där bloggerskan kan odla sitt eget mögel att ta med till tidigare obloggbara, mögelfria hotellrum. Så hon får något att blogga om. Listigt va?

 26. Präster i tehuva kallas biskop.

 27. Örjan

  Tehuvan kallas då mitra.
  Tyvärr för små för Lottens behov av tekanna.

 28. Örjan

  PK: Kaffekokaren kan även , i brist på varmvattenkokare, användas för framställning av hett vatten. Till te?

 29. Nja, det är ju en sådan där maskin som man stoppar in små aluminiumbehållare i – heter den Nespresso kanske?

 30. Örjan

  Något för PK?
  Är det inte han och Pysseliten som har sådan apparat , enligt tidigare diskussion? Modernare variant?
  Medtagen hem till Tuna? För framtida tänkbar present?
  För själv lär du väl sällan använada den.

 31. Jaha, inte ett mögelbo, bara en miljöbov.

  Jag ska också prova med porträtt i dis och dåligt lyse. Har bara fyra barn men känner mej i skick som en måttligt uppskruten sekruttbil hos en tvivelaktig beg.bilhandlare.

 32. Inte tycker jag maskinen ser medtagen ut, Örjan. Sedan måste jag som tidigare båspolare kommentera Lottens fräschör. Vad hade du för inställning på kameran?

 33. PK

  Brrrrrrrr, fortfarande.

 34. Annica

  Oj så roligt att läsa allt du skrivit,…ha ha ,..ja kaffe maskin ,…MMMmmm gott gott,..tack tack ,….jag skrattar fortfarande åt så mycket tok det blev,..tänkte att det var perfekt att hänga på dej efter matchen så kunde vi ta taxi till hotellet ,…ha ha ,…vilket hotell ?!! tack för allt /kram annica

 35. Hej Annica — blev du Milanonostalgisk? (Annica var den som fick ringa 317 samtal till 300 flygbolag när de chartrade flygplanen gickisöndårr.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.