Hoppa till innehåll

Brandgult för bövelen!

Orange är ju ett himla dumt ord. Liksom beige. Ologiskt stavade och svåra att böja, huga. Tänk om alla bara kunde övergå till att säga brandgult eller helt enkelt inte ha på sig den beige:a/beige-a/beiga (gah!) banlonpolon så att vi slapp böja krångelorden!

Men ok. Jag ska berätta hur det funkar.

När man pratar, är det inte så svårt eftersom man kan säga ”den där oranscha brallan är döläcker” och ”jag gillar bescha skor till mina stora fötter” utan att få skäll. (Både [beeesch] och [bäääsch] är godkända uttal.) Snarare sätter just dessa färgord igång fnitter och intressanta diskussioner om hur man ska stava och så slipper man sitta där och bara prata om det trista vädret.

Men hör här – det finns andra färger som egentligen är lika svåra att hantera men som vi inte har några som helst problem med: ”den där lila blomman är ju nära döden”! Och visst kan du väl tänka dig att säga ”den blå mössan är för liten” utan a på färgen?

Så hur ska man då skriva? Jo, låt bara orden stå som de är:

– Jag har köpt beige brallor till maskeraden.
– Morötterna gjorde hennes naglar alldeles orange.

Om du nu tycker att detta ser bedrövligt ut, finns det ett alternativ till:

– Jag har köpt beigea gardiner till mitt annars regnbågsfärgade vardagsrum.
– Det är i dessa dagar inte vanligt med orangea sportbilar.

Välj alltså inte formerna beiga och oranga eftersom den svenska uttalsregeln om att g inte kan uttalas som sj eller j om det står framför a, o,u och å förbjuder det. (Om du inte skriver julklappsrim och vill ha något som passar till Loranga, förstås.)

– Jag bor i ett blått skojhus.
– Men så kul för dig då. Jag bor i ett beigt tråkhus.
– Kul gata. Jag ska måla mitt hus orange så att barnen hittar hem lättare.

(Man kan alltså enligt skrivreglerna skriva både ”ett beige hus” och ”ett beigt hus”, däremot inte ”ett orangt hus”. Fast om jag hade det senare, hade jag banne mig sagt att det var oranscht.)

Och om ni fortfarande inte är nöjda med mina förslag så kan ni övergå till att skriva “orangefärgade” och “beigefärgade“, för det är två idiotsäkra ord!

Share
Publicerat iSpråkpolis

14 kommentarer

 1. Christer

  Men problemet uppstår när en del tror att att man måste tala som man skriver. Alltså “den fula bäääsch kostymen” eller “jag fattar inte varför Holland spelar i oransch tröjor”. Låter ju inte klokt ju.

 2. Helt korrekt, Christer — förr visste alla att man pratade på ett sätt och skrev på ett annat. Sedan närmade sig skrift- respektive talspråket varandra och vips, tror vi att allt ska uttalas som det skrivs!

 3. Varför är det här inlägget dolt för gemene man? Jag lyckades ta mig hit via min RSS-läsare men det finns inte på lotten.se.

  På min gata har vi ett knallbeigt hus. Ska jag i framtiden beskriva det som knallbeiget?

 4. Äsch. Det i Hägersten, välj gatubild och panorera till vänster.

 5. Brandgult är ett fantastiskt bra ord.

 6. Jag ser ditt hus, Niklas! Knallbeigea huset! Wow! (Och beigt är helt ok, men inte orangt.) Ska kanske tillägga det.

  Niklas — det här inlägget hör inte till bloggen utan är ett inlägg under Språkpolis på samma sätt som att de gamla kåserierna hamnar i Kåseriskafferiet. Jag är inte bara en blogg, jag är även ett Kinderägg.

 7. Nej nej nej! Det är inte mitt hus som är knallbeigt!!! Jag bor på andra sidan gatan lite längre fram i ett grått hus.

 8. Äsch då, knallgrått?

  (Hur som helst lade jag till några hus i inlägget.)

 9. En borde göra en språkguide för färgexperter. Eller för folk som bor i magenta hus och kör cerise moppar.

 10. Åh, äntligen någon jag kan fråga! De senaste åren har jag lagt märke till att det skrivs orangea titt som tätt. Som här:

  http://www.dn.se/ekonomi/har-ar-guiden-till-ditt-orangea-kuvert

  Ska det vara så? Varför tycker jag i så fall att det ser så knäppt ut?

  För övrigt är jag en varm förespråkare av violett istället för lila och skärt istället för rosa.

 11. Heja violett! För att inte tala om gredelin!

  Allt som man tycker ser konstigt ut men som ändå är rätt och riktigt är man bara ovan vid, Maj Korner. Tids nog vänjer man sig och HÄPP, så har man blivit en modern språkare.

 12. Maj violett och lila är inte alls samma sak utan är olika färger/nyanser.
  Du har flera färger/nyanser mellan blått och rött än bara lila.

  Some of the major purple colors as defined in color theory are: crimson, amaranth, raspberry, ruby, rose, and magenta, as well as purple. Som sagt notera att varken indigo eller violett står med eftersom de innehåller för mycket blått (som jag förstått det).

  Samma sak gäller rosa (och alla andra färger utom möjligen svart?).

 13. JohanIII

  Lejongul i stället för bääsch (i alla fall en lite varmare variant därav).
  Det sa jag när jag var liten (tidigt 70-tal), och jag tror det hade med tiden att göra , inte åldern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.