Vart jag mig i världen vänder, står jag där och diskuterar framtiden. Och när man läser historia kommer det förr eller senare kapitel om människornas ”starka tro på framtiden” – vilket alltid slutar med att folket ger sig iväg till Amerikat eller köper för många aktier tills alla dör och ruineras.
Men alltså, det här med foton. Många säger som jag att ”nämen oj vad kul det är att ta hur många foton som helst, för sedan är det ju bara att radera de dåliga”. I nästa andetag påpekar vi för varandra att man kanske skulle ta och spara ett och annat dåligt kort, för är det inte de dåliga fotona från 1970-talet som är roliga att titta på idag? En suddig, sned bild tagen av misstag där man ser vad vi åt till frukost 1978 är ju fantastisk att få dyka ner i.
Fast å andra sidan sparades inte många dåliga bilder runt 1923 heller.
Nordiska museet ska nu samarbeta med Wikimedia och lägga ut buntvis med bilder från förr. Och jag kan nästan inte sluta gnugga händerna av förtjusning! (Vilket förstås borde göra det svårt att samtidigt knattra fram dessa rader.) En av bilderna från projektet är denna, som jag inte kan titta mig mätt på:
![okand_familj_nordiska Förmodligen mamma, pappa och tre barn. Mer vet man inte.](https://www.lotten.se/wordpress/wp-content/uploads/2010/11/okand_familj_nordiska-691x1024.jpg)
Klicka på bilden om ni vill granska den närmare. Eller gå hit, där jag tog den. Där står det förresten:
”This file has no description, and may be lacking other information. Please provide a meaningful description of this file.”
Så gärna så!
”Bilden är tagen i Dalarna 1902. Modern Asta har en synnerligen intressant hatt gjord av en brödkorg från barndomshemmet i Haparanda. Barnen måste ha rest i tiden eftersom de har på sig Lotten Bergmans strumpbyxor från 2010. Pappa Arvid har käpp eftersom han stukade vänsterfoten på basketplanen dagen innan fotot togs.”
Jaså inte det? Men kolla strumporna!
![randiga_str Underbara!](https://www.lotten.se/wordpress/wp-content/uploads/2010/11/randiga_str.png)
Kan årtalet vara 1902? Hade man strumpfabriker som gjorde ränder då? Eller är de hemstickade? (Jag är väldigt förtjust i randiga strumpor.) Och vad är det för hatt?
![retuscherad_hatt Sladdrigt korgmaterial?](https://www.lotten.se/wordpress/wp-content/uploads/2010/11/retuscherad_hatt.png)
Nu när jag granskar hatten, ser den ju väldigt retuscherad ut. Som om vågorna är ifyllda efteråt. Men är det ett fågelbo? Med blommor i? Oj, är det ett fickur äldste sonen har? När slutade man ha käpp som accessoar? Visst är det väl sekelskiftesmode? Gah, jag har alldeles för få böcker om dräkthistoria i bokhyllorna!
Många frågor blire. Vad skulle ni ha skrivit om bilden om ni fick bestämma själva? Som sagt: Please provide a (meaningful) description of this file.
Tips:
Om ni är det minsta lilla intresserade av dokumentärer eller foton eller dåtiden eller livsöden eller konst eller egentligen vad som helst: kolla på 51 minuter om fotografen Mike Disfarmer (1884–1959), som verkar ha skrämt sina kunder halvt från vettet innan han tryckte på knappen. (Filmen finns där till den 19 december.)
![Mike_Disfarmerbild Typisk Disfarmer-bild.](https://www.lotten.se/wordpress/wp-content/uploads/2010/11/Mike_Disfarmerbild.jpg)
Uppdatering
Christer i kommentatorsbåset ”råkade” hitta facit till bilden! Den togs tydligen i Vimmerby 1908 och personerna är handlaren Emil Olners med hustrun Anna Maria (f. Faleij) och sönerna Einar, Arne och Bertil. De två yngsta är iförda s.k. Nordmarksdräkter – folkdräkter från Norra Ny i Värmland. Jag vidhåller att strumporna är fantastiska och tror i alla fall att Anna Marias klänning är från 1902. Och lite skumt är det att stämpeln på fotot (enligt Gambleputti i båset) borde vara från 1899.
Och när började folk beordras att säga cheese när de fotades?
Ja visst är det lite konstigt att småpojkarna får en att associera till Dalarna — och så är fotografen från Vimmerby!
Det ligger en trähäst begraven här …
Den vänstra kusinen liknar min kursare. Men han brukar inte ha klänning …
Men vad är meningsfullt ? Och för vem?
Nog blir det många frågor allt.
Det är väl lite senare än sekelskifte, definitivt 1900-tal. Kanske tidigt 10-tal? Eller sent. Inte senare än 1900, inte senare än … äh … 1918? Nej, -18 känns för sent det också. Jag slänger in 1913! Bara för att mormor var född då. (Eller så kan jag gissa på -05 för faster Elsa, -08 för farfar, -10 för morfar och -11 för farmor. Eller förresten, jag täcker nog de flesta åren mellan -05 och -19 med diverse släktingar, mormor hade sex syskon.)
Oj, sorry, jag gick visst in i adventskalenderläge här.
Vis av kursivskadan häromdagen skriver jag inte en extra kommentar för att påpeka att det förstås ska vara ”inte tidigare än 1900″ och inget annat.
Kommer facit?
Jag tror att det får bli ett gissningsfacit i kvällningen när jag har samlat ihop alla era gissningar — kursiverade eller inte.
(Ni som inte var med häromdagen: Malinka vände på en kursiveringskod så att hela kommentatorsbåset började gå i vågor.)
Bilden är ju helt värdelös utan Exif-data så man vet hur den är gjord.
Detektivarbete är kul och jag snöade in på emblemet som fanns på trycket under fotot som jag återfann på detta foto: http://www.genealogi.se/portratt/comment.php?id=39616 från 1883
Sen hittade jag ett foto från 1900 där emblemet var borta men där fotografen förkortat sitt förnamn precis som på fotot du hittat.
http://www.genealogi.se/portratt/comment.php?id=36176
Tyvärr hittar jag inga fler foton med årtal angivna för att kunna bekräfta att han slutat använda emblemet i sin stämpel före 1900, men eftersom kulissen är den samma på herrn från 1900 som på ditt fotografi gissar jag på 1899.
Wow, vilket gediget efterforskningsarbete, Gambleputti! Imponerande! Då tycker jag att vi säger 1899 om inte någon annan kommer med andra ledtrådar.
Någon modehistoriker i faggorna?
Jag ska skicka hit en modehistoriker.
Du känner verkligen nyttigt folk, Cruella! (I mitt nästa liv ska jag bli underklädeshistoriker.)
Såg också Disfarmerprogrammet. Visst var det häftigt!
Råkade hitta facit, förresten:
Familjeporträtt. Familjen Olners i Vimmerby. Handlaren Emil Olners med hustrun Anna Maria f. Faleij och sönerna Einar, Arne och Bertil. De två yngsta iförda s.k. Nordmarksdräkter, folkdräkter från Norra Ny i Värmland.
http://www.digitaltmuseum.se/things/familjeportratt-familjen-olner/S-NM/NMA.0000073?pos=15
1908 alltså missade med 9 år
Då måste ju August ha börjat om med emblemet, eller så var det bara fint folk som fick den stämpeln på sitt fotografi 🙂
CHRISTER RÅKADE HITTA FACIT!
Huuuuuur hittades facitet?
Fast jag hakade upp mig på de randiga strumporna. Tänk att dom var poppis 1908! Min farmor som föddes 10 år senade avskydde randigt och motiverade det med att randigt var ett tecken på att man inte hade råd att sticka enfärgat.
Lotten// Nu vet jag inte hur Christer hittade facit men om man googlar ”familjeporträtt Vimmerby” så dyker Familjen Olners upp överst.
Jag är så glad att jag inte googlade själv utan bara satt där och funderade.
Vem av er fyller i informationen på Wikipedia då — please provide a description of this file?
Alltså glad för att ni annars hade gjort mycket, mycket tristare saker idag, eller hur?
Det här bådar gott inför adventskalendern!
Jomen det var faktiskt mest av en händelse. Jag hakade också upp mig på strumporna och googlade på folkdräkter plus Vimmerby.
Bildbyrån på det lokala muséet har lagt upp en rätt imponerande samling på nätet, och min släkt är väl representerad.
http://bildarkivet.jamtli.com/bild.aspx?page=1&vemnamn=h%c3%a4llberg&rader=3&Kolumner=5&numinset=2&FotoId=3837
De sittande damerna är mor och dotter. Om dottern Ella längst till höger ser lite sliten ut så beror det på att hon är mamma till i stort sett alla andra på bilden.
En av sönerna blev min mormorsfar och så småningom klev han in i en ännu mera tabernakelkörlik familj, här är det bröllopsfest för min mormorsmors bror;
http://bildarkivet.jamtli.com/bild.aspx?nyckelord=br%c3%b6llop&page=1&extra=borg&rader=3&Kolumner=5&numinset=14&FotoId=391
Jag kan icke räkna dem alla.
Jag har en uppsjö med sådana här familjeporträtt från både egen och den gamles avdöda släktingar. Många är amerikanska…
Alla som skulle kunna säga vilka de är är numera döda -jag försöker som vara äldst kvarvarande på min blogg successivt reda ut att…
Jag har ännu inte, men SKALL NU, lägga ut min makes farmors historia endera da´n. (jag har bilder också)
Hon var nämligen från Munkfors, hennes far var färjkarl över Klarälven vid vilken Norra Ny i Nordmark också ligger, varifrån, enligt uppgift strumporna härrör!
http://www.munkfors.se/dokument/C6/MunkforsRansäterHistoria.pdf
Blev det klart?
Munkfors får mig att associera till Sysslebäck som ligger ännu längre upp i Klarälvsdalen. Det var där jag första gången mötte arktisk kyla – 30 °C var en chock för oss skånska skidåkare som fick stanna inne och spela innebandy på skolan där vi bodde.
Reflektion/undran.
Dåtidens fotografer. Hade de en garderob med utlåningkläder för ståndsmässig fotografering?
Tror dock ej sådan använts i detta fall. Vimmery och Värmland är lite för långt från varandra.
Det var intressant, Örjan! Kanske någon annan vet?
[…] Det här med foton […]