Hoppa till innehåll

Svensk i första halvlek, skotte i andra

Jag utförde ett litet experiment igår. När jag tänker efter kunde jag ha nog ansökt om något slags bidrag eftersom jag i min ansökan skulle ha kunnat klämma in genus-, minoritets-, fördoms- och nationalitetsaspekter.

Experimentet gick ut på att jag gick på fotbollslandskamp. För vissa skulle det kunna vara hela experimentet, men jag gick längre: jag inledde med att dra på mig en svensktröja, fortsatte med att gå på en av skottar sprängfylld pub och gled sedan in på min svenska sittplats för att i halvlek kliva in på skotska sektionen.

Frågan var: är vi svenskar hämmade, trista, svåråtkomliga och lågmälda när skottarna är galna, välkomnande, tokiga, intresserade och vansinnigt högljudda? När jag vid halvsjutiden gick från Hötorget till T-centralen ropade jag till alla till synes vilsna kiltar att de skulle följa med – och längs Drottninggatan hade mitt följe utökats tills säkert 100 personer. Det var inte ett lugnt, promenerande turistgäng utan ett galet, färgglatt, högljutt, vinglande och vänligt gäng.

Men vi börjar med en scen från Solnas stillastående rulltrappor:

Skottarna – som hade haft ett rent helvete när det gäller att begripa hur man betalar när man vill åka tunnelbana i Stockholm – sjöng hela vägen upp för de gåovänliga trappstegen. När jag pratade med kiltkarlarna, beklagade de att de egentligen bara hade fem–sex ordinarie spelare och att målvakten hade brutit armen. Sedan kramades vi, de pussade mig på kinder och huvud och sa lycka till, Sverige är ett underbart land och vandrade vidare.

Så kom jag då till min plats. Gäsp. Man hade kunnat höra en knappnål falla då och då. Om det inte var för skottarna där borta till vänster, som under uppvärmningen (vänligt) buade åt alla skott som svenskarna satte och hurrade åt alla de missade och som sjöng, sjöng, sjöng och sjöng.

Skottarna sjöng sin nationalsång så håret reste sig – och när musiken tog slut efter en vers, märkte de ingenting utan fortsatte på andra. Att det just då var den svenska nationalsången som spelades, märkte de inte eftersom vi svenskar av hävd bara mimar ”… i Nooorden …”. Eller ”… fjällhöga nooord …”. Kanske. Uppdatering: I ett av alla Youtubeklipp hörs detta tydligt.

Mina nya vänner. (Vakten till vänster regisserades till att se ut så där.)
Mina nya vänner. (Vakten till vänster regisserades till att se ut så där.)

I halvtid övergav jag min lugna sittplats och gick ner till skottarna. Det lät sig inte göras så lätt trots att jag hade en skotsk biljett och verkligen inte ser skräckinjagande eller olämplig ut. Först blev jag nästan inte utsläppt. Sedan fick jag prata med chefen för södra sektionen, som personligen fick leda mig in till chefen för östra sektionen – men bara i ingång 104. Sedan fick jag vid tre stängda grindar säga “jag är insläppt via hundrafyran” innan jag välkomnades av hela skotska klacken.

På skotska läktaren sjöng vi, vi dansade, vi skojade, buade, hurrade och kunde inte sluta le. Och så sjöng vi Do-Re-Mi ur ”Sound of Music” de tio sista minuterna av matchen.

När vi (25 000 personer) skulle ner i tunnelbanan, blev det kaos. Det berodde inte på de fortfarande stillastående rulltrapporna utan på att perrongen blev full. Fulla skottar på full perrong är en högst olämplig kombination, så polisen släppte bara in några hundra åt gången.

Tips till tunnelbanetjifen i Stockholm: gör biljetthanteringen solklar och simpel för alla turister – tvinga dem för guds skull inte in i Pressbyrån! Kan man göra något med stationerna nära de stora arenorna så att det inte tar 30–40 minuter att ta sig ner till perrongen? Jag tänker … öh. (Kommer inte på något.)

Men klagar jag? Låter jag inte lite gnällig? Eller rent av lite svensk? Hur hanterar man som skotte de ohyggliga köerna, trampandet upp- och nerför rulltrappor som inte funkar och en förlust med 3–0?

Jo så här:

På tåget hörde jag en tjej på ungefär tio år och hennes tålmodige pappa:

– Måste dom ha kjol? Har dom vunnit? Varför är dom så glada? Han som sjunger har inga tänder! Den där tanten har ingen kjol, hon har ju brallor! Varför är alla från Skottland så glada? Pappa, jag vill vara skotte.
– Men det är väl bra att bo i Sverige. Vi ha…
– Nej, jag vill vara lite gladare. Och roligare!
– Men du, svenskar är också gladare och roligare … när dom är utomlands.

Och si, där har vi kanske svaret på frågan i mitt experiment.

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Oj Jag är först! Annars minns jag VM i Paris 1998, där jag hamnade på ett hotell fullt av brassar. Och så kom det Skottar! Jädrar anåda, tänkte jag tyst. Nu blir det liv i luckan.

  Icke. De förbrödrades så till den grad att man till slut faktiskt inte visste vem som hade vunnit. (Brasilien, förstås)

  Skottland är Europas Hammarby, brukar jag säga.

 2. Jag tycker vi är glada och roliga här i båset. Hela tiden. Utan kilt och fopoll.

 3. PK

  Skottarna kanske inte har lust att känna sig kränkta, dom tycker kanske bättre om att ha kul.

 4. Här har jag utan internet i två dagar försmäktat i Ramsele och så får man läsa ett sånt härnt trevligt inlägg det första man gör när man slår igång datorn (liiiite ljug var det där). Det var ett kärt välkomnande.

  (Och nej irla i Ramsele är inte så illa som det låter. Därremot tar det en hiskelig tid att åka dit och hem med buss.)

 5. LupusLupus98

  Någon mer än jag som kommer ihåg den skotska supportern som under Fotbolls EM i Sverige 1992 blev förtjust i en svensk polis av det motsatta könet?

  Kommer jag ihåg rätt så gifte de sig till och med efter ett par år.

 6. Sen fick jag en idé angående stillastående rulltrappor: kan det vara så att om de står still så kan man gå uppför båda trapporna och behöver inte nöja sig med att bara beträda den ena. Alltså jag tänker att horderna var väl bara på väg i ena riktningen. De som ev ville andra vägen fick vänta för att slippa röra sig i motström.

 7. Dina

  Men? Landskamp mot Skottland. Har de återinfört Stuartarna också?

 8. @Dina:Japp! Var har du varit i sommar?

 9. LunA

  Man kanske borde kunna förutse att det skulle vara säckpipa på slutet… men det blev en glad överraskning och ett gott skratt.

  Niklas, grejen med att umgås här är ju att det inte spelar någon roll om vi har något under kilten eller inte. På gott och ont, för om ni kunde se mej nu skulle ni anmärka på följande; det är inte längre en vägg bakom min rygg, där jag sitter vid mitt gamla skrivbord. En liten skiftning i tapeten fick mig att undra om det inte varit en jättebra dörr där – och det var det! Bakom en spånskiva och lite fula tapetlager fanns karmen intakt med tröskel och allt. Nu kan man gå direkt mellan matrum och vardagsrum och det gör mig alldeles lycklig.

  Okej, det vore lite mer spännande att hänga med the Stuarts, men alla kan ju inte få den Lotten här i livet.

 10. Och jag som inte ens har någon kilt att inte ha någonting under; hur ska jag göra då?

 11. Dina

  Niklas – Jag har väl mest hängt framför datorn hela sommaren. När jag inte bakat eller virkat eller renoverat eller kört fram och tillbaks med barn osv, och då har man inte tid att sätta sig in i fopollslandskamper. VM är ju slut ju. Har jag för mig. För det pratas visst fortfarande om fopoll på radio. EM-kval eller något. Tar det aldrig slut?

 12. @Niklas, badlakanssarong?

 13. Vilket intressant experiment du gjorde! Verkar som att skottarna tar det mesta med glatt humör!

 14. Dina

  Något heeelt annat – Ni som twittrar – @ betyder att man vänder sig till någon speciel. Tror jag. Men vad betyder # som ibland dyker upp? Finns det fler tecken och koder som jag behöver veta när jag nu sällat mig till fågelkören?

 15. Dina har även gått till posten med ett paket innehållande finfina galgar, det råkar jag veta alldeles bestämt!

 16. @Dina igen igen: Jag menade Stuartarna. Fopollen har jag inte en aning om.

 17. @Cecilia N: Kanske en stickad? Om den är lite gles kan det ju bli lite intressant. P**t!

 18. Maken och jag var på El Classico i Barcelona i mars 2007. När matchen tog slut var det bara att följa med folkmassan mot närmaste tunnelbanenergång. (Det var nog inte stillastående rulltrappor utan helt vanliga trappor, tror jag.) Jo, det jag vill komma till är att det matades på med tåg i en sån takt att kön hela tiden rörde sig framåt. Ingen trängsel. Inget stopp. Och publiksiffran var ca 96.000.

 19. Dina

  Tack, Niklas. Kaninbok och pluskvamperfekt tog nog luften ur mitt googlande för flera dagar framöver.

 20. LunA

  Keeping up with the Stuarts… I min lilla by bor en man som klär upp sig i kilt emellanåt och det är ohyggligt stiligt. Skulle nog passa även Niklas. Det är lite som frack, ett sätt att förvandla slashas till hunk.

  Ja, nu har jag ju faktiskt träffat Niklas på riktigt och vill inte på något sätt framställa honom som en slashas, men ni förstår, va?

 21. @LunA: Jag tror det får räcka med att jag en gång i tiden ägde en frack (och jag antar att du förstår varför). Det skratt en kilt skulle utlösa här hemma vet jag inte om jag vill höra.

 22. Dina

  Kilt för maken står överst på inköpslistan som vi skall ta med oss när det nu blir vi åker på vår Scotchresa.

 23. Dina

  Nu blir det godnatt till alla!
  Måste ju orka sitta framför datorn imorgon med.

 24. Cecilia N — det där med stillastående rulltrappor: jag tänkte samma sak. I Solna finns det tre, och alla stod stilla. Men alla lydde snällt skyltarna med INTE NED och UPP och vad det nu står.

 25. LunA (se så noggrann jag är med versalen där ja) — att kilt är “lite som frack, ett sätt att förvandla slashas till hunk” stämmer perfekt. De är feta, fulla, rödhåriga, saknar tänder och luktar som Akademiska Föreningen i Lund … men är ohyggligt attraktiva.

  Och, DinA, nej så var det ju inte, hm, Dina — när det gäller fopoll, så är Skottland ett lag (hihi) och ett land. Och England ett lag (hihi) och ett land. Och även Nordirland är ett lag (hihi) och ett land. (Lag är verkligen ett roligt ord just här och nu.) För att inte tala om Wales, som är ett lag (hihi) och ett land. Undantag finns: 108–72 spelade fopollslaget “Storbritannien” i OS.

  Och … tadaaaa, nu planerar man att återinföra detta brittiska lag (hahaha) till London-OS 2012. (Fast i just OS är det ju inte seniorspelare som deltar utan bara unga U23-spelare. Tänk ändå vad mycket viktigt som finns i mitt huvud.)

 26. Undrar hur rapporteringen från OS 108 gick till.

 27. PK

  Niklas, den rapporteringen är huggen i sten.

  Lotten, ordet lag var jättekul i förrgår, och lite igår. Om du spenderade lite mer tid i båset och lite mindre där ute i den sk. verkligheten, skulle du ha bättre koll på sånt. Viktiga stuffs lixom.

  För övrigt bodde jag i Linköping när det var fopollsem 1992 och somliga matcher spelades där. Om jag ur mitt dimmiga minne gör en sammanfattning av rapporteringen i media om hur sup(p)ortrarna bar sig åt oavsett vem som vann matchen så blir det så här. Svenskar – drack mycket, blev jättefulla, vandaliserade och bråkade massor.
  Tyskar – drack mycket, blev jättefulla, vandaliserade och bråkade massor.
  Skottar- drack mycket, blev jättefulla, vandaliserade inget och var hur trevliga som helst.
  Fulla svenskar och tyskar = otrevligt och stora problem. Fulla skottar = trevlig och inga problem.

 28. Skottar, bokstavligen dressed to kill under Krimkriget 1853-56 – ett slags höjdpunkt för skotska attribut.

 29. Man kanske skulle tvinga fopollshuliganer att ha kilt. Jag tror det är svårt att vara otrevlig när man är klädd så och att man måste kompensera byxlösheten. Kanske det är vetskapen om att man bara är ett ryck eller lyft från att visa rumpan som gör en lite snällare?

 30. @Den djefla mannen: Undrar vad den håriga väskan ska symbolisera.

 31. PK

  “snabela” Ddm: Frågan är bara om det var meningen att fienden skulle skrämmas ihjäl eller om han skulle skratta ihjäl sig.

 32. Christer

  @PK: Med fullt kräm på Highland pipes är det nog ingen tvekan om att fienden först skulle renderas döv, så att han inte hörde sitt befäls order. Sen skulle han skratta ihjäl sig av skräck.

 33. Kerstin

  Aha, landskamp! Det förklarar, till viss del, varför det satt 4 stiliga medelålders herrar i kilt och rutiga ‘korvgubbemössor’ på ölhaket Löwenbrau vid Fridhemsplan. Det som är lite svårare att förstå är varför de drack rödvin. 🙂

 34. Skottarnas höftpynt ser ut som att de har pungkomplex och försöker kompensera. Har aldrig tänkt på det förut.

 35. Skottar är alltid snygga och trevliga. Jag vete sjutton hur det där går till. Och en helplisserad rutig yllekjol är också sexigt. Det här ta mig katten helt obegripligt egentligen?

 36. Var tung till sinnes när jag började läsa idag. Är nu lätt som en plätt, en fjäder och ett olidligt vara. Tack Lotten och båset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.