Hoppa till innehåll

Liten Spanienrapport med handklovar

Idag har jag blivit åthutad, skriken åt, flyttad på och hotad med fängelse.

1.
Klockan halv sex gick jag genom säkerhetskontrollen på flygplatsen och tänkte att det var ju faaaaasligt vad alla trågen som man ska lägga alla sina saker i var smutsiga. Så jag tog en bild på dem. Eller, dem och dem, jag tog en bild på ett trågs synnerligen skitiga hörn.

– Stopp! Radera bilden! Fotograferingsförbud! skrek en nitisk kontrollant.
– Oj, förlåååt, sa jag, jag tog bara en bild p…
– Radera. Nu.
– Men kolla bara så att du förstår att jag inte menade il…
– R-a-d-e-r-a  b-i-l-d-e-n. Nu.

Så då gjorde jag det. Tänk er ett guld gult tråg  med motorolja här och där. Såja.

Några av de 25 basketnördarna.
Några av de 25 basketnördarna.

2.
När vi klev av planet i Barcelona, var vallades vi av fårhundspersonal som sa skynda skynda, gå mot utgången, planet ska upp i luften igen om 25 minuter, häpp häpp. Jag vände mig om och tog en bild på oss – 25 personer i basketshorts och Sverige-tröjor.

– Phuiiiiiiiiiiit! Viiiiiiiiiiiissel! Piiiiiiiiiiiiiiiip! blåste en man i orange väst med en visselpipa på mig.

Nu är jag ju drillad att reagera pronto på domarnas visslande, så det gjorde jag. Men eftersom jag inte visste hur jag hade foulat, gick jag med ett leende mot honom för att fråga. Då höll han upp en stopp-hand och visade därefter hur han skulle sätta handklovar (som egentligen heter handfängsel) på mig om jag kom närmare. Och så sa han häpp häpp ett par gånger till.

En liten stund vid datorn, bara.
En liten stund vid datorn, bara.

3.
När jag alldeles nyss gick på en varm kvällsgata, ville en man prompt sälja en hatt till mig. Eller om det var en nattklubb som jag (fortfarande i basketshorts) borde besöka. Hur som helst sa jag nejtack och log mitt allra bredaste. Då skrek spanjoren på lite bruten svenska:

– JAJAJA! HEJ DÅ SURPUPPA!

4.
När jag bara skulle ta en bild på en väldigt död fågel i vattnet, kom en man och pekade på mig och slog sig själv i bakhuvudet. Jag förnekade att jag hade något med fågelns död att göra och så stod vi där och viftade mot varandra tills han tog tag i mig och flyttade mig tre meter åt vänster.

Det visade sig att han också ville ta en bild på fågeln och att jag om jag stod där jag stod skulle skymma fågeln med mitt bakhuvud. Klapp, klapp i nacken.

Alla som nu tycker att jag (eller din fru eller make eller sambo eller på annat sätt en person i din närhet) fokuserar för mycket på fotbolls-VM och sitter för mycket framför tv:n och deltar i det verkliga lifvet för lite, kanske kan få lite ont i magen nu. För jag ska berätta att jag var på en tysk- och engelsmansfull bar och såg Tyskland–England. Och det var absolut det mest hejdlösa och roligaste jag har varit med om. Absolut rökförbud och alla rökte. Absolut förbjudet att ta ut öl på gatan och alla tog naturligtvis ut öl på gatan. En av tyskarna hade ovanligt vackra ögon, så jag bad om att få ta en bild:

Okänd tysk med vackra ögon.
Okänd tysk med vackra ögon. (Jag gjorde likadant med en grek förra sommaren.)

Och så citerar jag Gary Lineker på ett ungefär:

”Fotboll är ett spel där 22 man jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner Tyskland.”

Share
Publicerat iBloggen

37 kommentarer

 1. Förlåt om ni nu får ha kalas i kommentatorsbåset alldeles ensamma — det fyrstjärniga hotellet har inte internet …

 2. Men det var väl typiskt. Någon i krokarna som kan skaffa Lotten en livlina?

 3. Örjan

  Nu har även jag sett del av match.
  Och de tre +1 målen i Europa-matchens första halvlek.

  Men tisdag? Spanien-Portugal 20.30
  Hoppas du är kvar i Barcelona och kan hitta någon bar med öppen gratis internetuppkoppling, och spanjorer som följer sitt lags match.
  Det fyrstjärninga hotellet går tydligen inte

  Vore fascinerande med direktrapporter från en sådan fopolls-bar (eller har vi gått tillbaka till fotboll nu?).

  Eller kommer det att finnas storbildsskärmar i Barcelona på vilka man visar matchen?
  Då kanske vi kan få rapporter i efterhand?

  Själv såg jag EM finalen mellan Tjeckien och Tyskland på Gamla Torgets uppmonterade skärm i Prag. (14? år sedan). Tjeckien ledde ett tag men blev slutligen besegrade.

  Det blev en snabbresa
  När jag insåg attt Tjecken var ett av finallagen.
  Skulle jag hinna packa och ta direkttåget till Prag.
  Ja tåget gick om 90 min. Ryggsäck, pass och reskläder fanns tillgängligt
  Först lokaltåget till Norrköping, där tid för inköp av interrail-kort fanns.
  Därefter raka vägen till Prag (med byten i Malmö och Berlin).
  Hannt fram i tid för att installera mig hos privatvärd (som scoutade mig på Prags jvg-station), äta en tjeckisk goulach med knödel, och dricka några öl.
  Det var ett rejält folkliv på torget.Naturligtvis många onyktra, men inga plakata.Grillade korvar och kycklingar fanns att köpas, och naturligtvis olika former av mackor.
  Öl , vin och sektflaskor såldes även fritt i torgstånd för medtagning.
  Plastmuggar fanns med jag tror de flesta drack direkt ur flaskorna.

  Efter matchen var alla papperskorgar fulla, och det låg papper och krossglas överallt.
  Men
  Vid lunchtid nästa dag var torget rengjort igen.
  Huvudsakliga sopningen med hjälp av traditionella björkkvastar

 4. den blyga

  Visst är ögonen vackra
  MEN
  Jag fascineras mest av asymmetrin när det gäller behåringen:
  Höger>vänster

 5. Båthuspernilla

  “Tänk er ett guld tråg med motorolja här och där.” Antingen är en bokstav utbytt eller så finns ett mellanslag för mycket i den där meningen. 🙂

 6. Lotten vandrar vidare i internetuppkopplingarnas ökenvärld, men hon är med oss i andanom … och via sms. Nyss skrev hon ”kolla var man kan köpa Orangina nära Carrer de Caramba i Puerto de Grisfest!!!”. Med tre utropstecken!!!

 7. Örjan

  Språkfråga
  “engelsmannsfull bar??”
  Jag skulle ha skrivit
  “engelsmannafull bar”
  Är båda varianterna korrekt?

 8. Ja! Jag har internet! I tio minuter har jag internet! Och dessa minuter använder jag tydligen för att skriva att jag ju har internet!

  Nämen asså. Maken till trådlösfritt landskap har jag då aldrig varit med om. Alla korrfel står i eldskrift tills jag krafsar loss en våg och kan surfa på den i ett par minuter.

 9. Örjan: När jag skriver ”engelsmansfull” är jag inte ett dugg korrekt utan lite finurlig och tokrolig. Men precis som Båthuspernilla misstänkte, så var jag bara jäktad och stressad när jag skrev guld istället för gult.

  Internetet som jag hittade igår fanns på McD vid stranden, där vi fick köpa glass och te för att få sitta. Väl där stod folk och trampade på oss för att få våra platser och sju trubadurer spelade varsin trudelutt för oss alla. Sju olika trudelutter. Och inte i kanon. För att komma därifrån så snabbt som möjligt, knattrade jag på så att tangenterna blödde och PANG, tappade jag kameran i marken så den döden dog. (Och så stopade jag in ett pr korrfel baraf för att öka aantalet kommentarer i blåset.(

  Men annars är det bra! Nu ska tjejerna värma upp för att spela match kl 21. Jag – som ju inte får vara med och spela – funderar på att hoppa in under uppvärmningen i alla fall.

 10. Här är alla uppvärmda. Jag funderar på dopp, utan kaffe.

 11. Örjan

  Hoppas Du kan smeka och be till kameran om återupplivande.

  Är det någon form av svenskt ungdoms/juniorlandslag som din dotter deltager i?
  Oberoende vad ,vill jag gratulera henne. Utval sker ju baserat på meriter och potential.
  Lev väl, även om du i ungdomarnas närhet måste avstå från cavan.

 12. PK

  Gaaah, det var väl inte D60’n som dog ihjäl? Snälla, säg att det var in lite usel kompaktkamera som dog.

 13. PK

  “Snälla, säg att det var en liten usel kompaktkamera som dog” ska det vara. Tror jag. Pitt.

 14. Utlokaliserad språkpolis

  Vilken fullständigt oemotståndlig liten ingress på den lilla Spanienrapporten..! Doce punto!

 15. Luna

  Hallå båset, medans vi väntar på att Lotten återvänder till civilisationen – kan någon tipsa om hur man bäst fördriver en julifredag i Visby från säg åtta till fem? Jag har inte varit på Gotland sedan mellanstadiet.

 16. Jag tycker raden av flickor vid bagagebandet liknar hur vi män står vid en urionoar.
  Väntar, väntar, väntar….

 17. Dina

  Den blyga – Kanske är det ljus skugga som gör att de behåringen ser olika ut? Själv tycker jag att de skelar lite. Men kanske det bara är pga närbilden. Annars är de mycket fina.

 18. @Luna: Hyr en bil och åk ut på ön istället. Visby är en jättefin liten stad men den flödar över av turister i juli. Hyr en bil, kom och fika i Alskog!

 19. Bloggvakten här: Lotten undrar hur lång ytterbanan (lane 8) är på en fullstor friidrottsanläggning. Någon friidrottsfunktionär där ute som kan ge svar på rak arm?

 20. ab

  Luna: Bra idé med Alskog. Annars: Ulf Hedbergs bok- och musikkafé, Södra Kyrkogatan ovanför ruinen vid Stora Torget. Han är lång, rödhårig och nygift. Hälsa från mig!

 21. PK

  Den brukar vara precis så lång att den räcker ett varv runt.

 22. ab

  PS. Fast du får inte säga pitt.

 23. Efter en snabb titt i

  “INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ATHLETICS
  FEDERATIONS

  AVSNITT UR OFFICIELL HANDBOK 2010/2011

  INTERNATIONELLA
  TÄVLINGSREGLER
  I FRIIDROTT

  för
  SVENSKA FINLANDS IDROTTSFÖRBUND SFI rf
  Grundat 1912”

  skulle jag vilja påstå att det är olika.

 24. Luna

  Jaha, det lutar åt bok- och musikcafé, jag ska hälsa men inte säga pitt, sedan får vi se om det blir en promenad i gamla slag.

  Niklas, tackar för strålande inbjudan! Jag förstår att man ska undvika Visby för alla turisters skull, fast det låter konstigt när man själv är turist. I alla fall, om det blir en biltur i rätt riktning på lördag så lovar jag att ta en titt och säga – ja, just det.

  Vilken är den allra trevligaste trädgården på Gotland, då? (Besökte Wij i Ockelbo under självaste prinsessbröllopet och det var rysligt gemytligt med Melodikrysset live och en ny liten pelargonplugg.)

 25. den blyga

  @Dina
  Vi är ju de enda som håller oss till SAkfrågan:
  Kanske är det ljus skugga som gör att de behåringen ser olika ut?
  Jag studerade dem noga just för att utröna ev synvilla
  MEN
  Kom till den bestämda uppfattningen att det FINNS en asymmetri.
  Haven´t we all!

 26. @Luna: Ett annat trevligt litet kafé med fotogalleri (Clara Jonssons) ligger utanför ringmuren bakom Almedalen.

 27. Luna

  Tack för tips, Dieva! Det lutar åt ett massivt intag av koffein i helgen.

 28. ab

  Ulf bakar alla sina kladdkakor och scones och ciabatta och saffranspannkakor osv alldeles själv. Och så är han nygift, sa jag det? Jag har ståuppat i hans medeltida källare där det finns jazz och konst.

 29. När du tröttnat på kaffe kan du gå till Bakfickan vid Stora Torget och äta strömming. Inte särskilt billigt men väldigt gott.

 30. ab

  @Niklas: Är det inte till den de har sådan där gotländsk gräslök? Väldigt gott!

 31. Luna

  Gotländsk gräslök, ståuppfoton, nygift ciabatta, Alskog och gamla slag. Noterat! Det lär väl sluta med Lummelundagrottorna och luad ål eller nåt. Tack för tips och ha en synnerligen god helg, mina välartade båsmedborgare.

 32. Luna

  Glömde en sak; pitt.

 33. Kajp heter den. Gräslöken alltså. Kajpsmör till strömmingen, ja! Väldigt väldigt gott. Man kanske skulle ta en tur till stan…

 34. ab

  Just det, kajp! Har jag ätit på Bakfickan.
  Niklas – har du någon åsikt om Klintehamn?

 35. @ab: Nej… Har bara ett svagt minne av något fik. Jag är inte så bra på västkusten. Jag sitter ju fast i Alskog hela dagarna så jag kommer inte ut på ön så mycket.

 36. […] fel på biljetten, checkar in fel, kommer för sent, tappar brallorna i säkerhetskontrollen, hotas med handklovar och dricker öl) berättade för henne att man väntar precis likadant på en flygplats som på en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.