Hoppa till innehåll

ESC på tv!

ESC är alltså ”den stora melodifestivalen” – den som vi i Sverige numera skiter i. Eftersom de inte vill ha oss med. Som att man inte inte blir bjuden på klassfesten eller suparpartyt som alla andra ska gå på. Eller som att man inte får vara med i fotbolls-VM och därför kräver att det spektaklet ska läggas ner.

Först kom en låt av Anders Bagge, och sedan kom Spanien. Vi satt i soffan och var dryga mot läspande språk och vibraton när en till synes apart figur klev in på scenen och var helt fel.

– En sabotör! skrek jag! Han i toppluva hör inte dit! Han ska bort!
– Va? sa alla i soffan.

Jimmy Jump i toppluva.

När toppluvekarlen hade motats bort av säkerhetsfolk och låten hade tagit slut, sa Christine Meltzner inte ”sååååååååg ni, sååååååååg ni, kollade ni alla, det var ju en galning på scenen, jag tror jag dör så himla kul, men så kooonstigt!” utan bara:

– Men såg du att det såg ut som om det hände något där?

(Jag är förstås bara bitter för att alla säger att jag ser ut som hon, men medan hon får vara med överallt får jag sitta hemma och tjoa i soffan.)

Sedan fortsatte ESC med att en ylande norrman fick mig att ta kisspaus och en wanna-be-Lady Gaga avlöstes av en en falsksjungande körmedlem förstörde för Cyperns bidrag som spelades på en ihoptejpad gitarr.

Plötsligt beter jag mig som alla som har suttit i mitt vardagsrum och hånat mig för min fascination när det gäller dassig musik och tävlingar i konst. Jag pekar på tv:n och skrattar så att tårarna rinner. Belgiens sångare lät precis som Tracy Chapman och Serbiens … nej, ursäkta. Det här går bara inte att stå ut med. Kompositören skrev musiken till en av mina favoritfilmer – Arizona Dream – men det här är bara förfärligt.

Nu kommer Robert Wells in med sin vita flygel för att stötta Vitryssland. Jag är inte en av dem som har skällt på Wells och hans hår utan bara tyckt att han får väl spela vilken musik han vill. Men den här låten börjar aldrig. Den bara har ett intro och ett tonartsbyte. Sen flupp, tar den slut.

Robert Wells, flygeln och lite löst folk som inte är från Sverige utan Vitryssland – som vi ju sedan 2004 2002 har ett horn i sidan till.

Oj, nu kommer Sverige igen: nu i Irlands skepnad. Ballader, ballader, ballader. Stackars sångerskan står på en liten pall och har en Castafioreklänning medan musiken låter som både ledmotivet i Titanic och Mio, min Mio.

Bianca Castafiore utan juveler.

Men Grekland är roliga! OPA! Tjosan OPA! HEJ! Tjoho! OPA! HEJ! Min gissning är att den här låten kommer att gå hem stort bland pensionärerna i tyskspråkiga länder. (Opa betyder där morfar/farfar.)

Storbritanniens bidrag har tydligen specialtillverkats av särskilt tillfrågade stooora kompositörer. Som måste ha varit stoooooora för 20–30 år sedan. Det är falskt, det är tråkigt, det är mesigt, det är Carolas dansare från 1991 och en kör som har valts pga. ben och inte sångkompetens. Det är obegripligt hur detta bidrag inte har skrämt alla i produktionen på flykten.

Folket i min soffa behagar falla för ännu en ballad från ”Jejorgien”, som Meltzner sa. Jag gillade helt tvärtom Turkiet med en Catwoman/sajberriddare och pang bom tjoff och bomber på scenen.

Vad säger kommentatörerna under Frankrikes faktiskt häftiga låt med trummor och dans med skinkdaller? Jo:

– Rumpa för pengarna – testosteronet bara skvätter på rutan framför oss!

Rumänien sedan – på scen med två plexiglasklaviatur och en i mina ögon urläcker Catwoman som sjunger med rejäl pipa. Mhm. Bra. Faktiskt. (När jag skriver ”bra” är det inte bra som i Coldplay eller The Killers eller Beatles, utan bara “melodifestivalsbra”.)

Och så nu Ryssland. Bandet är klädda som bönder från 1949. Tydligen är sångaren Youtubekändis och gör detta som en ”rolig grej”. Jahaja. Ok. Men det var inte alls en rolig grej – även om det var kompetent genomfört.

Ungefär nu borde Salem Al Fakir få tassa in på scenen. Istället kommer ett fantastiskt dekolletage från Armenien.

Eller två.

Men oj. Tysklands låt heter Satellite. Det är Miss Li, Avril Lavigne och Björk i Ted Gärdestads titel från 1979. Den kommer att vinna, så är det bara. (Fast jag har alltid fel.)

Portugal kommer i sagoklänning och sjunger låten från Toy Story – då när cowboyflickan blir dissad. Sicket pekoral! (Enligt folket i soffan präglas alla låtarna i år av Disneyfilmernas musik.)

Israel ylade så att glasen vibrerade och jag fick än en gång tänka på Castafiore, huuuuu och hääää och bläääääääääää! Vips, dök Danmark upp med ett Every Breath You Take-intro, som har skrivits av svenskar. Plötsligt inser jag att jag vill ha en sönderfransad tyllklänning med glittrigt liv.

Så ska jag vara klädd. Lite Helena Bonham Carterskt.

Så kommer då det historiska ögonblicket som vi alla måste lägga på minnet inför Trivial Pursuit-omgångar om några år: Spanien får framföra sitt bidrag en gång till pga. ”sabotaget” i toppluva. Sångaren såg ut som Richard Simmons, men låten blev inte bättre andra gången.

Nu ska jag svära lite. Bomber och granater. Det var faktiskt bättre låtar än på länge. Gamla plattfötter. Just det år som Sverige inte tog sig till final. Gråsuggor och dreglande paddor till röstfiskesabotage och mutkolvspruttar.

Jag hoppas att det är Dolph som lämnar Sveriges röster.

Här är en gammal favorit som jag ska trösta mig med i väntan på vinnaren: ”I See a Star” med Mouth & McNeal.

Se på tusan, jag hade rätt – Lena från Tyskland vann. Tydligen var hon helt okänd till för fyra månader sedan, när hon upptäcktes och fick Den Stora Chansen. Hon är vansinnigt charmig och blev helt chockad när de bad henne förbereda sig för vinstsången.

– Do I have to sing now?

Se här hur man kan vinkla precis allt. En av kvällstidningarna skriver när Lena har bett om hjälp att hålla den stora pokalen-vasen eftersom den var så tung:

Det handlade alltså om musklerna – hennes muskler var inte starka nog för pokalen. Detta = pokalen. Skrnfff.
Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. Live uppdate, pliz! Underbart roligt! Kommentatorerna är så jävla bra! “Me and my guitar, den handlar förvånansvärt nog om honom och hans gitarr”. “Hur många är de i 2+3 egentligen?”

 2. Dina

  Statistiskt verkar det vara mansperson-i-någorlunda-hyfsad-klädsel-som-sjunger-soft tema i år.

  Norrmanen var ju iaf snygg.

 3. Dina

  Nämen, Irland och Island var ju nästan samma. Så skiljer det ju bara en bokstav också.

 4. För övrigt så FANTASTISKT KOMISKT att clownen ser så sjukt ledsen ut när “sabotören” hoppar in i Spaniens bidrag. Själv tycker jag det räddade hela låten och ett tag trodde jag det var inrepeterat lur och beundrade dem för deras fantastiskt ironiska humor.

 5. Tack för att ni tre kommenterade! Jag kände mig därmed inte ensam som en galenpanna som sitter och fotograferar tv:n.

 6. Jag har också tid att kommentera, när jag nu utför ett experiment som går ut på att inte anteckna alla poäng som delas ut. Hur håller man sig då koncenterad?

 7. Dina

  Nu kommer det roliga – poängen.
  Det var många år sedan jag lyckats hålla mig vaken under hela spektaklet. Känns nostalgiskt faktiskt. Men var är Luxemburg och Malta?

 8. Sicken tur att du hade kameran till hands och var vaken till på köpet, det där med luv-killen var jag inte med på för 5 öre! Sedan sov jag mig igenom resten av showen, men instämmer i dina avslutningsramsor. Genom sov-dimmorna hörde jag både låtar hur det fnittrades i soffan hela kvällen, jag tror ungarna gillade ALLT!
  Nu måste jag få min skönhetssömn innan Karlsloken ska hämtas på Arlanda i svinottan.

 9. Jag håller med — poängräkningen är spännande! Men publiken buade helt hysteriskt nyss när Vitryssland gav Ryssland sin 12-poängare. Jag undrar om jag inte hörde en och annan busvissling också.

 10. Men varför i hela friden säger inte kommentatorerna att det är klart nu, att ingen kan gå om Tyskland? Eller kommer det hemliga extraröster på slutet?

 11. Jag tittade på den klassiska eurovisionmusiktävlingen som gick på tvåan istället. Jag fick noll poäng. Jag trodde cellisten skulle knipa priset men det gick till flickan med tvärflöjten. (Man får nämna henne så när hon bara är 16 år.) Maken och sonen tyckte att den norska violonisttjejen (som spelade betydligt fler toner än Rybaks tre) hade snyggast klänning och därför borde hon vinna. Jo, klänningstävlingen vann hon stort.

  Sen försökte jag titta på oslospektaklet men jag orkade bara med några insatser. Sen gick jag till datorn istället och såg en dokumentär om några ungdomar som försökte ta sig till eurovisionsmusiktävlingen i Wien.

  Så jag missade luvkillen och alla andra spektakliga saker.
  Men jag fick höra lite Carmina Burana i jurypausen och det är aldrig fel! Dessvärre får jag väl aldrig vara med och sjunga den.

 12. Det stämmer att vi svenskar har ett horn i sidan till Vitryssland men du har räknat fel på två hela år.

  Vi ogillar Vitryssland sedan 2002 och inte 2004.

 13. PK

  Jisses vad trött jag är. Get laggad typ. I min arma kropp är det fortfarande natt. Tydligen gick ESC igår kväll. Bra, då slapp jag se eländet. Frågan är om man ska försöka sova lite eller dricka lite kaffe.

  Tack för tröjorna Lotten, jag ska prova dom när jag blir lite piggare.

 14. Jag vill se pausdansen igen! Jag spanade lite, men ögonlocken var för tunga. Norrmännen gjorde en BOUNCE
  och spred musik och rörelser och uppmanade Europa att dansa och filma. KUL!!

 15. Luna

  Aha, det var alltså en galning som hoppade in i det spanska numret första gången. Gjorde det någon större skillnad för resultatet? Mja…

  Bäst; ryska bidragets talade inslag; gitarristen till vänster frågar – wat a jo doin maan. Det förgyllde hela tillställningen i stora skogen! Och har alla förutsättningar att bli en klassisk säjning.

 16. Ni som kollar på Pysselitens ”Här är det-länk” — det finns så mycket att se. Kolla till exempel hur studiomannen i början nästan stjäl showen i sin iver att få bort icke önskvärda element. Och hur Göteborg sköter sig med den äran vid 1,40 och hur London och Düsseldorf strax efter 2 minuter inte alls lyckas samla sig till dans.

 17. Luna

  Lilla byn i stora skogen lyckades inte heller samla sig till dans – vi förstod liksom inte om det var särskilda moves som gällde. Men vi tittade med glädje!

  Och roligaste kommentaren från ESC-båset var; Sverige missade kvalet till fotbolls-VM; LÄGG NER SKITEN!

 18. Har ingen aning om hur något lät igårkväll. Men I see a star är en härlig liten låt!
  En annan ESC-vinnar-favorit är Fly on the wings of love.
  Vilka gillar ni mest?

 19. Ajrå, I see a star vann inte! Nä, för det var ju DET året ja …

 20. PK

  Det blir alltid värre framåt natten, är en liten favvo.

 21. Jag gillade schlagern i år. Blev speciellt tilltalad av norrmannen, både vad gäller låt och utseende. Han får gärna komma till till vår stad för närmare beskådande.

 22. Nu har jag gluttat på gullgutten, Gunnel.
  Den låten kommer nog att försöka konkurera med Kalle Moreus’ låt om brudparen.

 23. Jag uppfattade aldrig att inhopparen i den spanska bidraget var en sabotör. Måste bli mer observant, fast det är inte lätt när man distraheras av herrar i fula trikårer och clownsmink.

 24. Oj, zdavid, sorry, såg först nu att jag hade skrivit 2004 och inte 2002 på det hemska Vitrysslandsåret. (Jag borde ha sett det själv. Det finns en bild på mig, gravid och svullen, där jag står med fasa i ögonen och konstaterar att pucken gick i mål.)

 25. Christer

  När det gäller Greklands bidrag finns det, förutom att det ibland lät som om någon glömt att stänga av mobilen, bara en sak att säga.
  HO!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.