Hoppa till innehåll

Konst… nej … ovanliga namn (uppdat.)

Nu måste jag lyfta upp det som under helgen skrevs i kommentatorsbåset. Bafatt det är kul och det verkar som om sordin lägger sig som en hantel i nacken över bloggvärlden på måndagar, när det mest skrivs om snor, oförrätter, ångest, vintertröttma och ilska.

(Varning nu, alla fonetikpurister: jag kommer att gödsla med inte alltid korrekta, men läsvänliga ljudbeskrivningar nedan.)

Det började med att Cecilia N frågade om inte Chatarina borde uttalas som Charlotte. (I alla fall första stavelsen.) Och vad Claës signalerar egentligen – det känns lite som om man borde säga [kla-es]. Så fortsatte det med att Jack berättade att hans ulmerdogg också hette Jack. (Hundar som heter som människor skapar roliga situationer när det barskt ska ges order om att sitta och gå fot.) Naturligtvis måste man i sådana sammanhang nämna Cewin [kevin], Qlaez [klas] och Miqkael [mikael] – hundar eller inte hundar.

Pärlbesatt kom då på att det fanns en man som hade döpts till Clark efter Clark Gable. Men att det skulle uttalas [slark]. Snabbt kontrade då Howdy Sailor med:

– Mamma kände för övrigt Slark innan han blev överkörd av en spårvagn.

(Visst vill man få veta lite mer om detta?)

Clark Gable. Alltså [slark ga:ble]?

Howdy hade fler exempel från sitt geografiska område: Glenn-Gunnar, Doriana, Wales [vale:s] och Kent [schent]. Så … Chatarina ska uttalas med k-ljud, men Kent med ch-ljud? Det är ju snårigare än franska, detta!

Agneta mindes att det fanns någon som hette Vivien-Leigh Pettersson, där Leigh skulle uttalas ungefär som det stavades. Jag undrar om hon var släkt med det nyfödda barnet Amadeus Pettersson som jag träffade 1992.

Vivien Leigh. 

Luna och Helena kom på varsin brödraskara som hette Markus, Matteus, Lukas och Anders respektive Matteus, Markus, Lukas och Lennart. Helena visste också att berätta att det i Värmland visst fanns två bröder som hette Steve och James – uttalat på värmländska: [steve å james].

I en artikel som Helena (jag vet inte om alla Helena:or är samma eller olika, se där nyttan av att heta Gunlög eller Bartolomeus)) tipsade om, står några av de underli… f’låt … ovanligaste namnen jag har sett. Tydligen är det vanligt att man just i Västerbottens inland är ofantligt nyskapande vad gäller namn.

Klosetta! Har du varit på toa?
Pimpa-Stina, men lilla stumpan, ska du ha alla de där smyckena?
– Ja, Frank-Otto, kan du svara på vad pappan till den judiska flickan Anne som skrev dagbok hette?
Trogott är alltid så optimistisk och glad.
– Jisses, Guttaperka hoppar verkligen omkring som en studsboll!

Jag måste säga att det här är innovativt och roligt. Ofta hör man ju att det är olämpligt med ovanliga namn med tanke på mobbningsrisken. Men hur kommer det sig då att även en och annan Henrik, en Erik, en Maria och en Malin blir mobbade?

Nej, låtom oss glädjas åt dessa roliga namn. Själv har jag lyckats med konststycket att tro att jag hittade på relativt normala men inte så vanliga namn till våra barn. Och så ligger de år efter år bland de tio första på namntopplistorna.

Jag – som heter Charlotte Lilly Elisabeth – kunde ju ha döpt mina barn till …

Cary! Eller Grant! Eller …
… Gary! Eller Cooper!

Eller bara helt enkelt Hildedrott Tenola Vildegard.

Uppdat.
Det är inte bara jag som skriver om namn idag.

Uppmaningsuppdatering
Ni som inte brukar läsa kommentarer och inte heller skriva några: klicka här och gå in i kommentatorsbåset bara idag. Det är helt fantastiska namnhistorier som berättas!

Share
Publicerat iBloggen

105 kommentarer

 1. Apropå hundar. En kompis till mig hade tidigare två hundar. Den ena hette Axel och den andra Johansson. Ingen av dem hade hon namngett själv vad jag vet.

  Det blev en och annan förvånad blick från omgivningen när hon kallade in hundarna.

 2. /ingrid

  På ett sommarjobb mötte jag systrarna Ulla-Greta och Kajsa-Stina. De berättade att de var sju i syskonskaran – de övriga fem heter Karl-Gustaf, Maj-Britt, tvillingarna Eva-Gun och Elsa-Gun och minstingen Mona-Lisa. (men nu får jag en deja vu, visst har jag skrivit om detta tidigare?)

 3. Ökenråttan

  När den kände fiskkocken Bengt Wedholm, han med fiskresturangen vid Nybroplan/Wallenbergs torg i STockholm, fick en liten son var det ett barn i bekantskapskretsen som föreslog att bebisen Wedholm skulle döpas till Piggvar.

 4. Hurra! Äntligen läge att påminna om den femhövdade barnaskaran från Hemmahålan: Stig-Urban, Anna-Kerstin, Ann-Helen, Per-Anders och Jan-Åke.

  Eller den fyrhövdade i Skåne: Alf, Ulf, Ralf och Rolf.

  Inte konst… ovanliga precis, men som i den finaste matlagningen ligger allt i den perfekta kombon!

 5. Oj, var ska man egentligen kommentera, här eller i förra inlägget?

  Jag har alltid tyckt att det är konstigt att man i Sverige säger "stor dansk" på franska. (Grand danois.)

  För någon vecka sedan föddes en flicka som tydligen ska heta Gaisela i mellannamn. Jag förstod inget förrän jag läste att pappan tydligen höll på Gais.

  Jag hade en lärare som hette Lisskulla Trott och har alltid tyckt det är ett så talande namn! (Undrar hur många googlare som kommer hamna här på den sökningen.) Blir man månne som man heter?

  Jag har väl själv ett ganska udda namn, den största svårigheten är att lära ut uttalet via text. Påstår jag att det finska u:et låter som ett svenskt o så finns ju risken att folk ändå får det till ett å.

  Säger jag mitt namn uppfattar folk det ibland som Solvi, vilket jag tycker är intressant. Finns det namnet överhuvudtaget?

 6. Just ja, jag har hört talas om att i en familj hette både sonen och katten Gustav.

  Och så har jag träffat en man vid namn Raul som tyckte det skulle uttalas som det engelska Paul. Rål.

 7. Och jag vill berätta att det i Göteborgs norra skärgård en gång fanns eller finns? två bröder som heter Oliver och Gulliver Bengtson. På barnens skola heter två tvillingbröder Teddy och Freddy (var det inte flickorna i Saltkråkan som hette så?!)och på en annan skola finns ett annat tvillingpar vid namn Kenny och Lenny. Dom är 7 år.

 8. Ah! Tvilling- och flerbarnaskaror där man liksom har tema, som i Kalle Anka! Vad sägs om syskonskaran Tim, Tom, Ted och Tess? (Sånt är borde man inte skriva i den lilla värld man bebor, för rätt som det är får man på moppo. Men jag tar risken.)

 9. Efternamn men dock: I bygden där jag växte upp var det väldigt vanligt med knektnamn. I en länga i byn bodde familjerna Glad, Good, Frid och Fröjd. Hur det var med grannsämjan vet jag inte…

 10. Min svärfar kände också en [slark] i Västgöta-trakten.

  Och på ett sommarjobb för hundra (ok, tjugotre och ett halvt) år sedan vikarierade jag för en ordentlig dam nära pensionsåldern som visade sig heta Sexy i andranamn.

 11. bartolomeus

  wv säger att sånahär namngivningar heter RINGLERS.

  Bartolomeus, inte för att jag heter så, men det är min födelsedag.

 12. Kubaner är duktiga på det där också. Svägerskan heter Miladis som är "spengelska" för My Lady, makens kusin heter Jipsy (Spengelska för Gipsy), ytterilgae en släkting heter Enma (Spengelska för Emma), en kompis här heter Jula (Föräldrarna heter JUan & LAdy) osv…

  Å andra sidan garvar dom högt åt Mona (Apa på spanska) & Peo (Prutt på spanska)… 🙂

  Och som av en händelse är Orverifieringen "anita"!

 13. Tina betyder anus på arabiska, fick jag veta av mina asgarvande grannar.

  Asgarv, förresten… betyder det att man garvar as? Hur blev det skratt?

 14. Aftonbladet "bloggar" också om namn idag: länk

  Jag retar mej på alla "specialstavningar" folk envisas med att ge sina barn men det finns faktiskt en stor fördel och det är när man ska googla (eller hitta folk på Facebook).

  Gör din unge bort sig är chansen stor att alla kommer få reda på det tack vare att du stavat namnet Cewynne!

  Eller Ossesse som wv säger.

 15. Ninnibeth: Apropå Anita, så har jag en f.d. NE-kollega som heter Agnita eftersom hennes föräldrar grälade och inte kom överens om just Anita och Agneta.

 16. Hörru Ingrid — jag skriver om samma sak hela tiden. Det gör inget alls, tror jag.

  I höstas skrev jag ett långt inlägg om något som jag redan hade behandlat fult ut för nästan fyra år sedan. Det läskiga var att jag hade använt nästan samma formuleringar, vilket ju får en att fundera på om det stämmer, det här med utveckling och övning som sägs ge färdighet.

 17. Lo

  Jag tror att jag tidigare tagit upp Kasper, Jesper och…Joakim.
  Gillar annars min styvpappas kompisgäng: Paul-Erik, Gert-Håkan, Sven-Olof och Bert-Arne.

 18. Min mormor, f. 1913, hade en klasskamrat som hette Slarke. D.v.s. Clarke. Min kompis mormor, född ca 1915, hette Cerry, troligen ett missförstått Cherry.

  De här namnen kom inte från filmstjärnor, som var ett inte jättevanligt fenomen i början på 1900-talet, utan från böckernas värld. Dåtidens chicklit eller pigromaner.

  Men jag känner till en Ginger också! Uttalas som Inger med ett /j/ före.

 19. Anonymous

  Hej igen! Har sett en kul artikel i den utmärkta tidskriften Språktidningen (nr 6, 2009) om förnamn där samma bok nämns som i artikeln du länkade till, Lotten. Och så måste jag berätta om den småländska familjen som hade nio barn av vilka tre började på Dag- (Dag, Daghild och favoriten Dagnold!), tre på Sol- (Solbritt, Solgun och Solgerd – inte så märkligt, kanske) och tre på Man- (Manfred, Manja och slutligen Mannert, som jag känner och han får förlåta mig om jag döpt om något av hans syskon, men jag tror det var såhär de hette). Mvh Helena i Gbg (med Steve och James-kommentaren!)

 20. Nilla

  Norrmännen är duktiga på dubbelnamn, Frank-Alfred, Glenn-Peter och Siv-Carina.
  Vet en familj där barnen heter Robin och Rasmus, mycket kul tyckte vi på jobbet för Rob & Raz var myckett poppis att lyssna på då. Mamman kunde för övrigt inte säga R.
  Vet också att en man i Göteborgstrakten som hette James uttalade det Schims!

 21. Ojoj. Vet inte var jag ska börja. Men min norskättade kompis Per-Ivars pappa heter i alla fall Jens-Willy. Och han har en bror som heter Trond-Wiggo.

  På Orust, där jag växte upp, fanns en familj som allämnt gick under namnet Pantåsane (Fritt översatt "Pontåsarna") eftersom de bodde på ett ställe som hette Pontås. Syskonskaran bestod av 18 barn, och det kräver såklart fantasi i namngivningen. Roligast var nog Jean (Schang) och Charles (Tjalls).

 22. Underbart! Jag älskar såna här historier!

  En kompis mormor hette Svea vilket ju är ett helt normalt namn men Svea hade 2 systrar som hette Wales [vales] och Canada [kanada med betoning på andra a:et]

  Har 2 släktingar (bröder) som heter Conny Alf och Danny Ulf.

  Mamma har många syskon, hela 10 st faktiskt. Två av dem heter Yvonne och Susanne och mormor uttalade alltid e:n i slutet.

  Sen kan jag också tipsa om namnet Stennart.

 23. Jo förresten, en av alla mina kusiner har precis fått tredje barnet, Elis. Hans storasyskon heter Eliot och Ella.
  Fantasifullt.

 24. Bara en till.. 😉
  Jag känner till två bröder som är döpta efter personer i Röde Orm, föräldrarna var iaf omtänksamma nog att ge dem Orm och Ulv som andranamn.

 25. Norrmän är duktiga på namn över huvud taget. Det fanns en kompositör som hette Fliflet Bræin (1924-1976) och jag tycker Fliflet slår de flesta förnamn.

  Sen har vi ju inte ens berört den fantastiska flora av konstruerade efternamn som finns.

 26. Hoppsan. Min kommentar från i eftermiddag hittade visst inte fram till båset.

  Annars hade ni fått höra om min tidigare kollega Kent från Båstad, som berättade om grannungarna Gert-Benny och Bert-Conny. Eller om vår dåvarande chef som gillade att presentera sig för engelsktalande eftersom han hette Anders Hellman, men som samtidigt var lite avundsjuk på vår tidigare justitieminister Gun Hellsweek.

  Ni hade också fått veta att mitt ex från småländska Hestra har en bror och två kusiner som heter Ronny, Conny och Sonny. Som av en händelse är alla tre födda 1955-1960.

 27. Ewa

  Jag gillar namnen på min farfars kusiner: Sigma, Signe, Signild, Sigrid, Signar.

  Som liten kallade jag systrarna för "tanterna Sig" för jag mindes inte vem som hette vad…

 28. Men eftersom kommentaren från tidigare i eftermiddags inte kom fram kan jag ju istället berätta att på gymnasiet hände det att vi, jag menar mina klasskamrater, busringde till två personer i göteborgsdelen av telefonkatalogen. De hette Per Vers och Ann Ahl och vi, jag menar mina kompisar, frågade om de kände varandra. Vilket de inte gjorde. Berättade mina kompisar.

 29. A-K

  Det här var ju riktigt roligt. Undrar om Jonny, Conny och Sonny blev kriminella… Otacksamma namn som i böcker alltid tillhör småbrottslingar.
  Apropå hundnamn känner jag två katter som heter "Kattfan" och "Och hans bror".

 30. kusin qriztyna

  Jag måste bara få fråga om den där nyfödda Amadeus Petterson du träffade år 1992, om det nu var sant. Jag hade nämligen en klasskompis på högstadiet som hette Amadeus Rudolfsson och var, som jag, född 1992. Måste fråga.

 31. örjan

  @hakke
  Ofta byter ju makan efternamn vid giftemål, men jag antager det kan uppstå problem ibland (med referens till Ann Ahl)

  Ett gammalt namn har nog utgått som dopnamn pga svenskars utlandsresor och kunskap i engelska.

  God vän föddes -54, och döptes till Jerk.
  Tror ej det namnet längre är speciellt vanligt.

  Men även företagsnamn kan bli fel.
  En gång i tiden fanns det ett byggföretag här i Sverige som hette "Bävern".
  Enligt uppgift ville de satsa i USA, under namnet "The Swedish Beaver"
  Bör ha blivit många skratt och undringar, (om nu historien över huvud taget är sann)

 32. Hur var det nu, fanns det ett gäng Borg-bröder som inte hette Björn utan Helsing och Göte? Eller var det Trelle och Väners?

  (Dagens kommentarer hade jag velat spara i en berlock och bära om halsen. Eller bara göra parfym av dem.)

 33. Tiila

  En släktings konfirmationspräst hette Ben i efternamn och döpte sina döttrar till Fina och Lena.

 34. margareta

  men ibland så blandar man ihop namnet på personer med dubbelnamn. Flera gånger har jag ringt och hört mej själv fråga efter"Ulla-Bella" när jag menar Ulla-Lena. Jag har arbetat med några vid namn Ulla-Karin och Ulla-Greta, men Ulla-Lena blir alltid Ulla-Bella (sekreterare som förekom i en TV-serie för länge sedan)

 35. 1. Anna> [slark] fanns i Västergötland! Kan det vara samma?

  2. Hade en kompis som hade en dotter som hette Roxy. För mig låter det som en p-filmsbio. Och på tal om det så 2.b hade jag en klasskamrat som döpts till Madeleine efter att pappan läst en erotisk novell med en ångande het dam som hette så i… Undrar vem prinsessan som heter likadant är döpt efter? 😉

  3. Läste en dödsannons (tråkigt, hon var ung) och hon hade barn som hette Daniel, Daniella, Gabriel och Gabriella. Måste tyvärr tillstå att namnvalet sysselsatte mig mer än det faktum att hon dog alltför ung, åtminstone för ett litet tag.

 36. Jag har generaliserad dubbelnamns-demens för jag kan aldrig komma ihåg rätt namnkombination!

  Ibland kollar jag postboxarna medan jag väntar på hissen och undrar hur jag så tvärsäkert kan veta att L-Å står för Lars-Åke och inte Lenita-Åsa. (Finns det för övrigt något annat flicknamn som börjar på å?)

  Som om ett svennebanannamn inte var nog så ska man ha två ihop med bindestreck emellan. (Jag är säkert bara avundsjuk.)

  Bland det bästa i namnväg jag vet är syrran som i yngre tonåren döpte sina råttor till Virus och Paranoja. Jag tyckte det var så poetiskt och passande råttdjuren! Jag fick sådan prestationsångest att mina egna råttor (barn till Paranoja och Virus) inte fick några namn, trots förslagen Friskis och Svettis alternativt Hermodius och Aristogeiton.

  Bland hundägare verkar det vara ett internskämt att döpa jycken till Gissa.
  – Vad heter hunden?

 37. Men oh, så spännande, hur många slarkar kan det ha funnits i Västergötland? Min svärfar växte upp i en liten håla mellan Tidaholm och Mullsjö, det vore ju himla skoj om det var samma slark.

 38. Jag vill också skriva någonting apropå hundar!

  Min familj består av en massa biobarn, fosterbarn, på-låtsas-barn och en hel del djur. Ett av djuren heter Tommy Eriksson och är en hund. Han brukade få följa med min mamma i bilen när hon hämtade upp mig från KU om kvällarna. När mina vänner frågade om de också fick åka med svarade mamma ofta i stil med "Ja, men Tommy sitter i bilen och stinker för vi har inte duschat honom på en vecka", eller "Ja, men Tommy är i bilen och är jättehoppig, han har varit instängd i tvättstugan i två timmar idag för vi har haft gäster." Alla mina vänner visste ju att Tommy var en hund, men prästerna på KU trodde under flera månader att Tommy var ett fosterbarn …

 39. G

  När jag jobbade som trafikledare på käringtaxi(färdtjänst om man ska vara lite mer korrekt;)
  Så hade vi en kund som hette Cliff-Gunnar, och en som hette Lena-Helena, det var väldigt viktigt för henne att man sa båda namnen, och inte kallade henne för Lena.

  Apropå djurnamn, jag hade en kompis som döpte sin hund till Va.

  Och en annan som döpte sina katter till Oj-Oj och Ho-ho

 40. Jag ska bekänna en sak. Jag har addat en person på Fejan enbart för att hans efternamn är Pung.

  Tack för Åslög! Det namnet hade jag… glömt.

 41. Jag vill skriva mer nu när jag läst alla kommentarer! Fler djurnamn på gården är Frans (katt), Johansson, Sune, Becka (myskyänder), Jossan (häst), Ulrika, Niklas, Gustav (monsterkaniner) och Sinus (ko). Alla utom katten och hästen ska vi äta upp, men det säger vi inte högt, för att undvika missförstånd.

 42. Vådan av alltför vanliga namn – på den mycket lilla högskolan där jag studerade för länge sedan hette 10% av det totala antalet elever samma sak, det gick 12 Annor på knappt 120 elever. Är det bättre att råka ut för en massa smeknamn än att heta något halvpuckat från början?

  På den ännu mindre folkhögskolan som jag bebodde för ännu längre sedan gick det tre slagverkare med efternamnen Bom, Bang och Ring.

  Själv är jag helt borta i alla söklistor, mina namnor är konståkare, jägmästare, journalister med mera, så den äkta jag dyker upp på 100-någonting.

  Tacka vet jag meteorologen Frost och sportkommentatorn Tennisberg.

 43. @Cecilia N: Var Nilsson händelsevis borderterrier? I så fall kan han ha varit släkt med Johansson.

  Min dyre bror var tidigare (länge sen) aktiv friidrottare på elitnivå och de åkte ofta buss till olika tävlingsgalor runt om i landet. Under en av dessa resor uppstod ett samtal liknande detta.

  I det fallet diskuterades vilket som var det fulaste namnet som finns. Efter en stunds dividerande så enades laget om att Brynolf nog måste vara fulast. Vid nästa rastställe klev tränaren av först, plockade fram sitt körkort och tryckte upp mot rutan där grabbarna satt. Han hette Brynolf.

  Hur de klarade sig ur den knipan tror jag inte framgick av historien men jag kan tänka mig att det var pinsamt.

 44. Mitt bidrag till namneriet.
  Och då hänger jag på Håkan(hakke). I stockholmsdelen av telefonkatalogen fanns före år 2006en mysko jeppe som hette Lasse-Gurra Aktersnurra. Vad han hade för sig kan man lätt gissa. En marina som hobbie. Eller så var han rektor.

  En granne heter Inge Hjort och han är skrattretande nog arbetslös.

  Hur uttalas Brads efternamn på svenska? En kille i den högre skolan hette Bock i efternamn och han gjorde minsann skäl för det namnet. Senare ändrade hela hans familj efternamnet till Johansson.

  Namn är otroligt roligt men uppenbarligen får folk inte heta vad som helst enligt namnlagen (1982:670) men vissa tycker den är förlegad och vill slopa den helt. Döper man sin unge exemplevis till Krut istället för Kurt kan ju ungen bli mobbad och kallas bomben. Illa. Namnlagen ska vara kvar. Tycker jag. Nån jädrans ordning får det väl ändå vara.

  Det Ökenråttan skrev om Wedholms bebis och namnförslaget Piggvar utlöste ett spontant gapflabb.
  Lake är säkert godtagbart och nästa bebis kan bli en flicka Lua.

  Och nu får väl Lotten skriva om konsten att heta imorgon igen eller gå vidare ;).

 45. Men åh, nu kom jag ju på en sak: Lotten och Howdy, som ju båda är före detta Lulebor (liksom jag), ni kommer väl ihåg Hygienus Nyström som brukade skicka in dikter till NSD? Kanske också till Kuriren? Han verkade älska skiljetecken och brukade ha med så många som möjligt. Han bodde i Boden tror jag, jag kommer ihåg att vi kollade telefonkatalogen för att se om han verkligen existerade, och det gjorde han.
  Wv: stins!

 46. Ni som gillar namn måste kolla in den här siten: http://wesclark.com/ubn/

  Tydligen finns det en väldigt stark och märklig namntradition bland Uthas mormoner. Läs "What's In a (Utah) Name?" först för lite bakgrund.

  De hade (har) väl så många barn så de måste vara lit extra fantasifulla.

 47. 10-poängstråd!

  Vi har tvillingar och visst har dom kallats med "blandnamn" ibland!
  Det kan ju också bli riktigt kul. I brorsans klass gick Kentina (det var Kent och Tina, tätt tvinnade om varandra).
  Brangelina ska visst bli Brad och Angelina igen, hur ska det gå?

  En kollega till mig invandrade till Sverige med namnet Zahre, men si det kunde man inte heta sa passpolisen och skrev in Sören istället!

  Min svärfar heter Norris efter en frikyrkopastor, bröderna fick bibliska namn. Fint, men ovanligt, bara 4 till heter så i Sverige. Tack för den tråden Lotten, alla i familjen är kollade! Vi har stor spridning på "vanligheten".

 48. Lule-Anna

  En annan känd insändarskribent i Kuriren var Duke Andersson, även han från Boden. I Överkalix lär det ha funnits ett par bröder som hette Clark [slark] och Clarence [slarense].
  Minns ni mordbrandsdömde raggaren Keith Cederholm som Jan Guillou fick friad i början av 80-talet? I ett av tv-programmen intervjuades hans flickvän och hon hette Pierangeli i förnamn. Döpt efter skåderspelerskan (och James Deans flickvän) Pier Angeli.

 49. Akta er för Utah-länken! Den är helt fantastisk, jag kommer inte att kunna somna. Några exempel på barnnamn:

  Tchae, Xko, Corx, G'ni, Vvhs, Garn, Ka, Deauxti, Xymoya, Sha'Kira, Zy, Nivek, Zon'tl, Zagg, Xan, Judziah Datz, K'lar, Chod, Xarek, Grik, Stod, T'Shara, Tral, Curg, Kahless, Ry'ak, .

  Tack, Charlie Truck! Curg!

 50. Tyvärr minns jag inte alls insändarskribenten i Kuriren, Anna. Vilket jag grämer mig över. (Fast NSD läste vi inte, de hade bedrövliga rapporter om Plannja och dessutom sämre bilder.)

  Ja, Jack, vad sjutton ska jag skriva om imorrn när det här känns både roligare och inte ens särskilt uttömt? Lite mögel?

 51. Åsa heter jag, och kan ytterligare ett på Å, Åse.
  Min kompis har döpt sina barn till Linus, Lina, Ludwig, Lucas, Love, Liam, Leo, Laban, och Loa. Nu återstår väl bara Lars, Leif och Lennart…

 52. Känner ni till hurtbullen Inge Frisk.

  Min make Örjan och hans båda bröder Börje och Jörgen, låter inte det som en artikulationsövning?

  Eller de tre bröderna Roger, Orvar och Romeo?

  Mitt värsta exempel är den stackars Bert-Enar vars moder hette Berta och fadern … ja ni fattar.

 53. örjan

  Internationaliseringen ger svårigheter.
  Ytterligare exempel.
  Kungaparet hade under Viktorias barndom en svart retriever(?),som kallades Ali.
  Men det gick inte, för så hette även Muhammeds svärson, och det ansågs som en skymf mot honom. Hunden "döptes om" till Charlie.

  Annat exempel.
  Ett skoföretag lanserade en sportsko med intrikat mönster på sulan.
  Men mönstret (rätt eller spegelvänt) kunde tolkas som namnet på Allah/Muhammed (?).
  Skomodellen drogs tillbaka.
  Det var en skymf att trampa på det heliga namnet.

 54. Oh, jag glömde, jag glömde…

  Hoppas jag inte åker dit på nåt PUL-relaterat nu, tar bort mitt inlägg om det osar katt (eller hund med konstigt namn då).

  1. Ena dottern hade två kompisar som var systrar. Den ena hette (heter) Pak och den andra Bana. Jag kunde aldrig låta bli att kalla dem Copacabana, ihop. Tror inte det var så populärt, de var ju separata individer, ändå…

  2. Samma dotter har där hon bor haft en lapp uppsatt, underskriven av en Gullan Klang. Jag trodde inte det kunde vara sant att man kunde heta ett sånt filmiskt namn på riktigt utan gick hem och googlade, och tamefan, hon fanns faktiskt på riktigt. Och med hund på bilden t o m. Vad DEN hette minns jag dock inte. Hennes namn gjorde min dag kan jag säga.

 55. Suvi, den däringa slagverkaren Bang är farsa till min polare och slår numera verk på Göteborgsoperan. Liten värld!

  Min käre bror Stellan har ju redan snott Charles (Tjalls). Men han glömde James (Jamms).

  Utahnamnen är ju HELT FANTASTISKA! Låter som en hel Star wars-film.

 56. Men men men vänta nu… var är allas vår Åsna som i sin blogg ståtar med en annons med sexlingarna Leif-, Leif-, Leif-, Leif-, Leif- och Leif Isaksson i Västmark? Finns de på riktigt?

 57. Örjan

  Örjan -Vi är ca 6000 manliga individer som har det namnet i Sverige enl denna sida.
  http://svenskanamn.se/visa/%D6rjan.
  Ca hälften har det som tilltalsnamn, som jag och Ingelas make.
  Och en nammnsdag har vi förärats med, sedan några år tillbaka!

  Sidan berättar även om namnets ursprung.
  Kolla Ditt eget namn!

 58. Jag tänkte "vi som inte har nåt svenska namn då" och blev glatt överraskad att upptäcka att jag fått en namnsdag! 7 april kan ni skicka blommor och tårta och allt det där.
  "Suvi, finskt namn som betyder "sommar"."
  "Antal kvinnor med namnet i Sverige: 152"

  Ordverifieringen är undobl, föregångaren till pasodoble.

 59. örjan

  Lotten
  Har Du sett vad vackert det skrivs om Din äldsta dotters namn?

  "xxxxx är ett kvinnonamn av forntyskan och betyder "den flitiga", "den vackra", "den vältrogena " eller "den verksamma" och den "idoga"."
  Don för person, eller hur?

 60. Jag funderade på lobba lite för Greta åt dottern, men eftersom nästa hund ska heta Garbo kändes det inte riktigt rätt. (Och nej, det kommer inte på fråga att ändra hundnamnet.)

 61. Agneta

  En mycket, mycket avlägsen släkting var på slutet av 1800-talet kantor i Malmö och far till 12 barn. Alla barnen hade ett någorlunda normalt förnamn samt ett musikaliskt namn. Det finns förtecknat i en bok jag tyvärr inte har i min närhet numera. Minns i alla fall några av musiknamnen: Symfonian, Octavia, Oktetta, Fortissian …

 62. Båthuspernilla

  Dubbelnamn som liksom haltar i rytmen: Elsa-Karin (Namnet på min svensklärares (i högstadiet) dotter)

  Förnamn som gått i arv i en släkt, men som bara är tilltalsnamn för en person: Reimert

 63. Vi var otroligt sugna på att döpa vår yngste son till Texas, men fegade ur i sista stund. Tänkte att det skulle bli löjeväckande. Alltså har vi gjort precis som ni, tagit normala namn, som vi inte trodde var så vanliga. Har legat på topplistan de med. Min man säger att alla borde lägga till ett Buffalo som mellannamn. Vad vi heter i efternamn får ni själva lista ut (inte Lotten, för hon vet)

 64. sofia

  I min hemstad hade prästen ett efternamn som började på N. Han döpte sin äldsta dotter till Anna Maria Elin (på ett ungefär, det är första bokstaven som betyder något i sammanhanget). Snygga initialer till en prästdotter!

 65. Jamen Anna, honom minns jag! Nu ska vi se i Wikipedia varför han heter Clifton:

  "… hans mor var förtjust i skådespelarna Cary Grant och Clifton Webb; efternamnet Fexmo har han däremot själv tagit som vuxen."

  Mest minns jag nog hatten som han hade på sig.

 66. När jag var barn fanns det en tjej i bekantskapskretsen med förnamnet Rita. Mycket fint namn faktiskt men de utländska föräldrarna tänkte väl inte hur det fungerade med efternamnet Bloch, som av oss barn uttalades med 'k'.

  Och mitt eget namn har jag ju fått höra många gånger i kombination med olika saker.

  Blir det efternamn imorgon? Då kan jag kommentera igen. Eller skall jag dra historien här?

 67. Det tog mig många år att vänja mig vid moderna israeliska namn (och jag blir fortfarande förvånad ibland). De heter allt möjligt som Liron = min glädje, Raz = hemlighet osv

  Men egentligen, om man kollar alla bibliska namn, som man ju tycker 'bara är vanliga namn', så betyder de ju alla något från början (t ex Mikael = 'vem är som gud').

  Är det inte så med japanska namn också?

 68. Ah, jag hade inte tänkt skriva mer om namn, men … ja: vänta ett tag så öppnas ett nytt kommentatorsbås för dagens namnhistorier! Efternamn!

 69. Nej, Nilsson var en kleiner münsterländer.

  Och det var en morgonförvirring som gav honom namnet:

  Telefonen ringer:
  "Hej det är Britt-Inger! Vad ska sonen heta?"

  (Förvirring uppstod då kompisen Britt-Inger Nilsson just fått en dotter. En annan kompis hade åkt på förlossningspsykos med tillhörande förvirring – hade nu detta hänt även henne?)

  Men det visade sig vara hunduppfödaren som talade om vår tingade valp som nu skulle registreras.

  Det var inget vi tänkt på. Så där i frukosttillredandet frågade vi: "Vilken bokstav ska kullen börja på?"

  "N!"

  "Nilsson!"

  *gapskratt* "Tack!" *klick*

  Dottermodern mådde bra och skrattade även hon då hon fick veta sin inblandning.

 70. @Niklas. Nä, det hade vi faktiskt aldrig uppe. Umgicks en gång i tiden i samma gäng, som en som hette det i efternamn, men på den tiden hette jag Carlsson. Träffades på en fest för något år sedan och konstaterade att bara Måns fattades.

 71. ksth

  Dina: och många serbiska/kroatiska/bosniska namn har också en bokstavlig betydelse. Slobodan = frihet, Jagoda = jordgubbe, Visjnja = körsbär osv. Och albanska namn: Shpresa = hopp. Beklagar sidospåret. Tycker annars att det är lustigt med syskon vars namn inte "matchar": bröderna Sören och Alexander som lär ha gått i skolan i Sollentunatrakten på 80-talet, t.ex.

 72. Jag har hört talas om bröderna Roger och Regor. Bland mina emigrerade avlägsna släktingar fanns det en Duluth, uppkallad efter staden där de bosatte sig.

  Favoriten bland norska namn är Halvdan Koht.

 73. Några vänners dotter heter Aurora. Uppkallad efter morgonrodnadens gudinna, om jag inte missminner mig. Själv tänker jag väl mer på billigt slisk som "avnjöts" under 1900-talets näst sista Hultsfredsfestival.

  Troligtvis var det denna association som gjorde att jag råkade fråga lilla Auroras mamma hur det stod till med Marinella! Hoppsan!

 74. Det här är bara så underbart.

  Tänk om man skulle skriva en roman med bara roliga namn. Resten av boken fick ju förstås också vara lite rolig, men … ptja. Nä. Det kanske hade känts lite krystat.

 75. Jag kom också på fler namn idag. I min hemstad hette tanten i huset bredvid Tea Kopp. På ett läger för längesedan träffade jag 2 syskon-Bo och Boel. Föräldrarna tyckte Boel var det finaste namn de visste, så fick de en pojk. Ja han fick då heta Bo och efter några år -Yes- så fick de äntligen en flicka!

 76. örjan

  @Dina
  Dotter till Jakob och Lea, eller hur?
  Jag var igår inne på engelska sighter med judiska namn.
  Detta för att judisk väninna berättade att man normalt gav namn som associerade till släktingar.

  För spanska(sefardiska) judar till levande släktingar.
  För tysk-polsk-ryska(ashkenazi) judar till kära avlidna släktingar.

  OK, alla använder inte sitt hebreiska namn som tilltalsnamn, utan bara i samband med religiösa cermonier.

  Intressant var även att alla hebreiska namn, har en betydelse.
  Enl denna sight betyder Ditt namn
  "judged". "Bedömd" på svenska?

 77. G

  Jag kom på en annan som var rätt söt, jag hade en klasskompis i gymnasiet, som i sin tur hade äldre släktingar, som var syskon, och som hette, Bror och Syster.

 78. Örjan –
  Ja det är hon med alla brorsorna och jag har namnet från mammas eller pappas mormor eller farmor (kommer inte ihåg).
  'Din' på hebreiska betyder domslut/lag men jag vet inte exakt vad böjningen 'dina' betyder.

  Namn är roliga. Det jag nämnde med japanska namn är något jag tror mig komma ihåg från när jag läste Shogun för några decenier sedan. Där betyde allas namn typ 'fiskarens tredje dotter'.

  Och något man knappast tänker på är ju att alla gamla svenska namn också betyder något (Björn, Axel) Hur van man blir vid namn och tycker att de just är 'bara' namn…

 79. Anonymous

  En kompis berättade att en familj hon kände fått en son som skulle heta Felix. Trevligt. Om det inte hade varit för att de hette Heintz i efternamn!
  Apropå haltande dubbelnamn kan jag förtälja om herrarna Olle-Johnny och Arne-Birger.
  Hälsar Helena, Gbg

 80. Anonymous

  Anders och Tomas inte helt ovanliga namn, men lägg till efternamnet Nopp, hur tänkte föräldrarna då?

 81. Och jag som har två förnamn, som jag är ensam om i Sverige, ej tagna. Efternamnet, bara 2 med mitt. Men, ett namn hela 20 stycken.

 82. Hej! Trillade in här när jag sökte efter gamla namn till en bok jag skriver. Kände för att inspireras lite, men hittade inte just de namnen som reflekterar karaktärerna i min bok.

  Har inte läst alla kommentarer, men såg vad ”öhhh” skrivit. Jag har också två förnamn registrerade (samt två andranamn), hehe. Vet inte hur det blev så, har inte frågat mina föräldrar heller, men något knepiga klasslistor blev det under skolgången.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.