Hoppa till innehåll

Att klafsa omkring i sirap och tänka kulturellt

Vi har –23 °C (lägg märke till att minustecknet är långt och att det är ett mellanslag före gradertecknet men inte före Celsius-C:et) här i Mälardalen och då kan man blåsa såpbubblor på ett jätteroligt sätt.

Men visst blir man lite långsammare i kylan? I alla fall om man är rätt klädd och inte behöver trippa omkring och göra åkarbrasor. Jag tycker att jag rör mig långsammare och att jag tänker långsammare, att bilen och tiden går långsammare och att mitt internet går långsammare än någonsin. Allt går i sirap.

Men Kulturfyran, kan jag svara på ändå – hur ointressanta mina svar än är.

1. Vilken är den första boken du läser i år, 2010?
Veeet inte.

Jag har insett att jag inte längre kan läsa böcker utan glasögon eftersom armarna inte räcker till och att man inte kan ligga på sidan och läsa med glasögon på sig. Därför måste jag antingen ha fjutton par elastiska, liggvänliga glasögon i alla lådor och fickor eller en läsplatta med justerbara bokstäver. Jag hoppas att den första boken jag läser i år är välskriven, rolig och spännande, men den hög som finns på hyllan bredvid sängen innehåller bara böcker som är antingen eller – ingen uppfyller alla tre önskemålen. (Tipsa mig gärna!)

2. Första konserten du går på?
Veeet inte.

Jag har ingen inplanerad och är inte ett superfan av någon speciell artist eller grupp. Men jag vill i alla fall inte gå på Ulf Lundell, Håkan Hellström och Darin. Men gärna på Pink, Metallica, Kent och The Cure.

3. Första teaterföreställningen eller filmen du ser i år?
Veeet inte.

Men om jag får ändan ur, kommer jag att se Sherlock Holmes i helgen. Den 2 april ska jag gå med lillasyster Orangeluvan på Stadsteatern, men det är ju väldigt långt till dess. (Däremot ska jag se filmer hemma på tv:n eller i datorn fem till sju gånger i veckan, så det så.)

Plötsligt tillägg: Min djefla man har köpt biljetter till Sherlock Holmes! Nu! Till ikväll!

4. Hur känner du personligt/privat inför 2010, vad ser du fram emot mest, eller vad fruktar du mest?
Inför varenda nytt år, tror jag att allt kommer att gå på räls. Jag kan inte föreställa mig dödsfall, brutna tår, rån, pengabrist eller husbränder. Jag ser bara blommor, stjärnor, myshelger, vackra kläder, gott vin, massa mat och stående ovationer framför mig.

Alltså fruktar jag inget och ser mest fram emot sommaren. Och alla stående ovationer.

Nu lägger jag till en punkt eftersom jag anser att sportevenemang kan liknas vid konserter:

5. Första stora sporttillställning som du går på?
Veeet inte.

Fast min högsta önskan är ju att få vara på plats under ett OS. Och så skulle jag vilja se en landskamp i hockey och en landskamp i fotboll och friidrotts-EM i juli. Eller … åka till Barcelona och se Zlatan göra hat-trick. (Men vad det förmodligen blir, är ett par hundra basketmatcher av skiftande nivå och kvalitet.)

_______________
Apropå ingenting. Tänk ändå om vi kunde ta oss i kragen och komma iväg på en blogg-tågcharter som vi ju har yrat lite om.
Uppdatering: Dieva har gjort en intresseanmälningsgrej!

Share
Publicerat iBloggen

20 kommentarer

 1. Och bloggtåget måste ju bara passera Heidelberg:-)

  Varna Grutt-Bin?

 2. Om man om fem år som ickelottenläsare söker på "bloggcharter" och hamnar här och läser Cruellas kommentar, kommer man att klia sig i huvudet och säga:

  – Va ä en gruttbin? En soptunna för gruttar?

 3. I flera år har jag följt din blogg (förutom i december) och tycker mycket om ditt sätt att skriva. Den senaste julkalendern var den första jag följde – det var fantastiskt. Nu vill du ha lästips, en välskriven, rolig och spännande bok – tre i en, det går väl inte?
  Under två år har jag gått Författarskolan och skrivit min första roman med handledning av en författare. Han har inte läst slutresultatet. Det kanske är roligt och spännande att kanske bli den första att läsa? Om du vill skickar jag en pdf-fil, så kan du läsa den på datorn.

 4. Så här skriver SJ om att resa till Prag. För det är väl fortfarande Prag som gäller?? Sen tillkommer ev. resa till Malmö också. Plan & Spar-alternativet är om jag läser rätt det billigaste för ett bloggäng (antal deltagare helst delbart med fyra). Om en avstickare ska göras till Heidelberg blir det nog billigare med ett Interrail-kort för 5 resor inom 10 dagar.

  Tema-resor har också en tågcharterresa som passerar Prag. Den tar dock 10 dagar allt som allt och det är kanske lite länge för en bloggarutflykt.

 5. Åh, tack, Dieva! Precis så där måste vi göra för att komma iväg: samla spretig information till något vettigt. Jag kan ju som frilansande åka iväg i tio dagar, men det är ju få förunnat.

 6. Jag är närsynt så läsandet i sängen går fint. Däremot behöver jag ibland läsglasögon på dagtid när jag har linserna. Särskilt när jag stickar.

 7. Man kan inte röra sig snabbt (eller graciöst för den delen) när man måste bylta på sig som en annan Michelingubbe.

 8. Ökenråttan

  Så här blir mina siffror:
  1. Läser Boktjuven av Marcus Zusak
  2. Konsert Solistprogram med Schumannn-verk
  3. Teater Coppelia på Kungl. Teatern = Operan
  4. Må för året: Bli klar med mitt Projekt
  5. Sportevenemang: Hockeymatch där 9-årig släktings lag spelar.

 9. Nu drar jag ytterligare ett strå till bloggresan.

  Följ länken och gör en intresseanmälan om du känner för att ta tåget till Prag för nästa bloggöl!

  Tanken är att det kan bli nattåg från Malmö till Berlin för byte till tåg mot Prag. Utresa en onsdagkväll och hemresa så att man är tillbaks i Malmö på söndagmorgonen. Till och från Malmö måste man ta sig själv.

  Men inget är bestämt så det finns utrymme för förändringar.

  Anmäl intresse så snart som möjligt (senast 15 januari?) så att vi kan boka in en lämplig vecka.

 10. Okej då, kanske inte nääästa bloggöl men en i alla fall!

 11. Alltså ROLIGA böcker, det är ju det svåraste som finns! Jag frågar alltid efter roliga böcker och då brukar folk säga Erlend Loe, och han är ju lite rolig men inte så jätte. Vad jag menar med roliga böcker är tillexempel:

  – Nästan allt av P G Wodehouse
  – De två första i H2G2-serien av Douglas Adams
  – Nästan alla Stainless Steelrat-böckerna av Harry Harrison
  – Nästan allt av Tage Danielsson
  – Röde Orm av Frans G Bengtson
  – Den kvinnliga mystiken av Inger Edelfeldt (seriebok)

  Ja, nånting sånt. Det finns fler förstås.

  Men SPÄNNANDE, samtidigt som rolig och välskriven? Det vill jag också ha tips på.

 12. örjan

  Filmen?
  Recension?

 13. Robert Downey Jr. som ett fysiskt fenomen till Sherlock Holmes är inte mindre än ett genidrag!

 14. örjan

  Tolkar det som en stark rekommendation.
  Tack!

 15. Granny Smith

  Här kommer ett lätt och enkelt mattips – Kycklingenchilladas:

  (4 port.)
  1. Stek kycklingfärs, en hackad gul lök och en hackad vitlöksklyfta.
  2. Häll i en burk krossade tomater, en tsk Sambal oelek, en tsk salt och lagom mycket majs. Låt det puttra ihop en stund.
  3. Rulla in röran i tortillas och lägg dem på en långpanna/ugnsform. Strö över riven ost.
  4. Gratinera i 250 grader i ca 5 minuter.
  5. Servera med sallad, nachos och gräddfil/matlagningsyoghurt/valfri vit sås.

 16. Snyggaste tröjan jag kommer att bära i år, 2010?

  Allt talar för att det är Lotten-t-tröjan (Lottentischörten?) som nu äntligen nått mig. Mycket snygg. Tack, Lotten, för det fina priset!

 17. Och förresten:

  1. Väinö Linna, "Söner av ett folk".
  2. Trettondagskonsert i Berwaldhallen (genrep).
  3. "Askungen" på Elverket.
  4. Det här blir bra. Alltså, riktigt jädrans bra!
  5. Stor fin squashturnering i Linköping i februari. Mängder av sportens storstjärnor på plats, bl a den egyptier, Amr Shabana, som toppade världsrankingen under sisådär fyra år eller så. Squashens Federer, kanske man kan säga, även om han nu är detroniserad av landsmän. Egyptierna är ena riktiga överdängare på squash.

 18. 1. Lars Saabye Christensen, "Bisettelsen"
  2. Det enda som är inplanerat nu är alla Mahlers symfonier på Konserthuset i Stockholm i mars.
  3. "Elektra" av Richard Strauss på Kungliga Teatern
  4. Det ska nog gå det här året också.
  5. Någon match under Ishockey VM 1970 på Hovet. Kommer tyvärr inte ihåg vilken.

 19. välskriven, rolig och spännande

  lätt: processen av franz kafka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.