Hoppa till innehåll

Dag: 25 september, 2009

Jag är som en Studioman!

Målstolpe. Sådana kan man tydligen flytta på – men inte just på Gamla Ullevi. Mer om det nedan.
Målstolpe. Sådana kan man tydligen flytta på – men inte just på Gamla Ullevi. Mer om det nedan.

Ja. Studiomannen Lotten är på plats.

Nu är jag hemkommen efter en helkväll med Studiomannen. Vi såg Örgryte förlora mot Trelleborg – men själva tittandet var inte huvudsaken. Nej, det var jag som var på studiomannabesök.

Jag utrustades med programblad, headset och självlysande reflexväst och fick fri tillgång till hela alltet. Jag och Studiomannen lyssnade på grabbarna i bussen i öronen samtidigt som vi försökte ha åsikter om spelet samtidigt som vi försökte kolla om det hände något spännande på eller vid sidan av planen.

Synd bara att själva fotbollsspelet var så … lamt. Inte förrän ÖIS låg under med två mål började de härja lite med kapningar och ruscher medan coachen (som han nog inte kallas i fotboll) stod och skällde på dem som satt på bänken.

 

Här ska matchen börja, men Studiomannen har i öronen hört att han måste fördröja avsparken i 45 sekunder ”eftersom Stockholm är sena”. Därför står han på planen och gör tecken med armarna medan domarna och spelarna inte kan göra annat än att vänta.

”Det här är min snuttefilt” sa Studiomannen och visade upp två tidtagarur. (Jättegosiga, verkligen.)

Med det ena uret räknar han ner tid, med den andra upp. Om det är tio minuter kvar till något ska göras, står båda på 5,00 i halvtid. Det låter ju helt vansinnigt och onödigt nu när jag berättar – men så är det väl med snuttefiltar: de är svåra att förstå. (Jag har ju en kompis som hade en rattmuff som snuttefilt.)

Jag föreslog en tidtagarursförbättring: en färgad tejpremsa som visar vilket ur som visar vad. ”Pffft”, sa Studiomannen, som tydligen klarar sig jobb alldeles utmärkt utan tejp.

Här sitter Dunken i bussen med alla tekniska sändprylar. Han är ljudkille och helt oumbärlig, men heter tyvärr inte Dunken pga. basketkunskaper.

I våra headset hörde vi alla killarna i bussen och hur tjifen bestämde vilken kamera som skulle visa vad.

– Och ettan där, tvåan dääär, ettan där. Trean på liggande kille i mittcirkeln där. Tvåan på domaren där. EVS dääär. Bra. Fyran där och ettan där.
– Sjöhage ligger för femte gången.
– Ok, tvåan på Sjöhage dääär. EVS dääär.

EVS är slow motion-repris, men ingen kunde säga vad förkortningen stod för. Mot slutet av halvlekarna sa Studiomannen ”synk?”, varpå grabbarna i bussen och kommentatorn uppe på läktarna började rabbla namn på spelare och tränare. För ”synk” är på tv-språk sedan 1950-talet samma sak som när man på radioredaktionen pratar om en ”vju” – en person som man vill vjua. För att säga ”intervju” tar ju alldeles för mycket på krafterna.

Studiomannen till höger viftar igen. De där små reklamloggorna i bakgrunden tycker jag är så fåniga – men det kanske är meningen att man ska se dem undermedvetet?

 

Tom Prahl, tränare i TTF stirrade stint på min kamera. Studiomannen och jag enades om att tränare ska ha träningskläder som han, inte kostym och slips.

 

Marcus Allbäck stirrade också stint på min kamera. Han är (var, snyft) min favoritmålgörare i landslaget, men i ÖIS hade han inte så kul nu ikväll. Om de åker ur Allsvenskan lägger han nog av, sanna mina ord.

Alvaro Santos gjorde ett mål som blev underkänt pga. offside, men blev så ilsken att han gjorde olämpliga gester och sa dumheter till domaren. Och blev naturligtvis utvisad. Då måste spelaren egentligen gå upp på läktaren eller stanna i omklädningsrummet, men Santos ställde sig bara i spelargången och tittade på matchen samtidigt som han blev ompysslad av Joakim Geigert. (Hagges son.)
Bevattning av planen fem minuter före matchen. Det förstår jag inte alls att man gör – den var ju sunkig nog som den var! (Ja, Studiomannen och jag fick snedda över den gröna planen utan att bli tillsagda. Jag kände mig som en drottning!)

Och nu till målstolparna. Kim Christiansen, som är målvakt i IFK Göteborg, råkade filmas när han häromdagen flyttade på dem före en match. Nu visar det sig att alla målvakter går omkring och flyttar på målstolpar – om de går att flytta på. Men helst ska man ju göra det lite diskret, säger nu alla målvaktskolleger som alltid har flyttat stolpar.

Här visar ÖIS andremålvakt Fredrik ”Fritz” Persson i TFF hur det ska göras – som om man sparkar loss grästovor från dubbarna. ”Jävla Kim, nu kan vi aldrig mer flytta stolpar”, sa han och skrattade.

Tack för detta, Studiomannen! (Alla som låter mig komma på studiebesök anmäler sig i kommentatorsbåset!)

Share
17 kommentarer