Hoppa till innehåll

Julkalendern den 8 december 2008

Gårdagens facit med korrfel, tyska och engelska samt systrar och ett uppstoppat djur blev kilometerlångt. Det blir lätt det när kommentatorsbåset är sprickfullt av finurligheter, smarta meningar, roliga rim och jag vet inte allt. Vinnare blev en förstagångsgissare i Burhan, som gissade precis lika fel som t.ex. embryo:

”lätt: nån strauss: johann strauss dy johann strauss dä neil strauss botho strauss: det blir summa summarum fyra fotbollströjor”

Den röda tråden (DRT) gäckar er fortfarande. Är det Östen Warnerbring? Är det ett mönster, en byggnad eller …?

Äh, nu struntar vi i den och övergår till dagens hemlisbloggare, som min djefla man påstår är på tok för enkel. Därför skickade jag den för påseende till sju nära släktingar. Bara den djefla mannens bror svarade – att han inte hade en aning. Det tyckte jag var bra eftersom de två bröderna då kan sägas vara ett representativt urval. Här kommer den extremt ledtrådsfattiga texten:

Kommer du ihåg när vi hittade bilvraket i skogen? Med både bakluckan och motorhuven öppna så att man kunde se rakt in i allt på en gång? Solen lyste så att man på håll anade hur varma de svetsade fogarna i plåten var.

Bilen hade nog stått där ett bra tag eftersom den hade börjat rosta och stoppningen i sätena luktade riktigt, riktigt illa. Småkryp hade bosatt sig i skrymslen och vrår medan den trögflytande oljan tvärtom hade flytt vraket. Ratten av bakelit hade börjat spricka, knoppen på växelspaken hade lossnat och trillat av, speglarna var alla spruckna och vi kunde nästan med blotta ögat se hur den gamla bilen för varje sekund blev allt mindre bil.

Radions musik var förstås sedan länge tyst; allt vi hörde där vi stod var naturens prassel, gnissel och gnäll. Bilens forna konturer var otydliga, men vi resonerade oss fram till hur den kunde ha sett ut för länge sedan. Vi konstaterade samtidigt att den för till exempel Mulle Meck, en förbipasserande antikhandlare eller obotlig nostalgiker skulle kunna vara ett kap och en glädjekälla.

Själv ville jag bara skrika ut min frustration över tidens flykt och skönhetens förgängelse! Alla ska vi dö. Men så länge vi kysser varandra, andas och formar livet kan vi i alla fall komma ihåg hur det är att leva och minnas.

Både facit och lucka 9 kommer vid sextiden i morgon bitti! (Jag testar alla publiceringsvarianter nu – naturligtvis kan ni fortsätta gissa hela natten mot tisdag. Varför ni nu skulle vilja det.)

Uppdatering!
Facit kommer inte alls imorrn, det var ju en jättetrist idé. Det kommer vid midnatt.

Share
Publicerat iBloggen

186 kommentarer

 1. A-K

  Får en Frankenstein-feeling…(?!)

 2. Wickmanskan

  Idag ska vi tro att det en såndär hårdkokt deckare igen. Jag tror att det kan vara ett villospår. Inte går jag i den fällan inte! Jag gissar att det kan vara den sengotiske nederländske konstnären. Han koncentrerade sig i sitt måleri mycket på att porträttera ondskan och helvetet, för vilket han använde fantasifulla bilder av demoner, halvmänniskor och maskiner.

 3. På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust! Ge er aldrig på att lyssna till denna som ljudbok när ni kör bil eftersom den är rena rama sömnpillret! (se där, där fick jag med bilkopplingen oxå.)

 4. »nej, den gåtan är alltför svår,
  nej, jag gissar ej detta» —

  Istället drar jag en lapp ur min gamla författarcylinderhatt- Mikael Niemi.

  Men föralldel, jag kan ha fel.

 5. Jag tror att bilen ska vara ett kadaver. I varje fall gissar jag på Johnny Cashs Flesh and Blood (http://se.youtube.com/watch?v=CDIr31CBqrs).
  Visserligen stämmer det inte överens med kadavret eller texten, bara med den sista meningen. Men texten var ju extremt ledtrådsfattig, så det kan ju stämma ändå.
  vw: fairpin. rättvisa pins.

 6. Jag tror att denna ledtrådsfattiga dag är en samarbetesdag. Känner att jag kune ha varit lite mer givmild med trådar att dra i. Hm.

  Nu ska jag hälsa på Johnny Cash.

 7. Jag tror inte att bilen är en bil, utan något helt annat – till exempel livet. Sett ur det perspektivet så är hela texten en snabbversion av Things fall apart, av Chinue Achebe. Typ.

  Eller mest troligt så är det någon helt annan. 😉

 8. Jean-Marie Gustave Le Clézio

 9. Jag gillar Ulrikas konsekvens! Kanske hon rentav får rätt en vacker dag. Hon behöver åtminstone aldrig tänka på vad hon ska svara.
  Är det inte en djupsinnig Bosse bildoktor du tänker på idag 😉
  Jag återkommer kanske. Måste bara in och titta, innan laboratoriebesöket och den franske frisörens sax. Sen kommer jag hem och jobbar igen. Tjingeling!

 10. Håkan Nesser, såklart!

 11. Jamen, det är ju såklart … skojar. Inte en susning. Men jag tror att detta är en nyckelformulering: “Men så länge vi kysser varandra, andas och formar livet …”

 12. Jag tycker mig känna igen det här, men jag har inte en susning varifrån.

  Jag tror att det där med tidens flykt och skönhetens förgängelse är viktigt, men det känns inte riktigt som Proust. Meningarna är nog lite för korta för det…

  Dessutom tror jag att du-tilltalet är viktigt.

  Kan bilen vara ett hus, kanske?

 13. Bilen är naturligtvis inte en bil utan en byggnad, ett övergivet hus med dörrar och fönster på vid gavel. Så nu gäller det bara att komma på vem det är som minns det förfallna huset. Och vem som skrev. Hmm, jag tror det är Harlan Coban.

 14. Det är Christines pappa som bloggar tror jag!

 15. Hunter S. Thompson.

 16. Den überdetaljerade beskrivningen får mig att täka på Agge. Men så enkelt kan det väl ändå inte vara?
  Eftersom ingen har gissat på honom än – slår jag ändå till.
  Agge med hatten.

 17. Anna P

  Låter som ett carpe-diem motiv, kan det vara en filmskapare som bloggar? I så fall kanske Roy Andersson?

 18. Detta skulle kunna vara Stephen King. Här finns ju tydliga drag från Christine (om djävulens egen bil…) såväl som den där novellen som senare blev film (Stand by me) i vilken några gossar hittar ett lik vid sidan av järnvägsspåret. Kusligt! Bilen stinker illa, och det sägs även döda människor göra. Vissa levande också, för den delen.

  Fast Mulle Meck, har han verkligen slagit internationellt? Mr Mull Mickey?

  Nåväl, jag närmar mig och kan redan nu få en känsla av hur ära och berömmelse liksom kittlar mig i näsan. Eller så är det bara damm från min alltjämt tomma brevlåda?

 19. Det verkar otäckt och läskigt så jag gissar på Ajvide. Fast jag kan ju inte veta om han skriver riktigt så, för jag brukar inte våga läsa …

 20. Fredrik I

  Här finns något som får mig att tänka på Kicki & Lasse.

 21. Lotta

  Å. Sista meningen. Hmmmm.

 22. Jag funderar på var i vår sköna värld den här scenen utspelar sig. Kan det vara strax utanför Kumla? Där har de säkert en pysselbok med Mulle meck på OKQ8.

 23. Vad kan Översättarhelena mena med att hon inte har en susning? Det måste vara ett trick. Susar, susar, susar det i säven kanske? Nyckelformulering … gömma nyckeln i vassen?

  (Jag bara låtsas att jag är en av er.)

  Om Anna P är min Anna P från Luleå, så kan du det här. Gräv djupt i din utbildning, men svara i gåtor.

 24. Liksom B. Fundberg funderade jag först på Stephen King, men jag tycker att det känns fel. Det tycker jag å andra sidan om alla andra alternativ jag kommer på. Enligt temat att det känns fel gissar jag på Björn Ranelid.

 25. AnnaP.
  Jag hänger på Ditt filmspår.
  Argument.
  Den djefla mannen äe enligt egen blogg intresserad av att titta på filmer med sin hustru.
  Kanske brodern inte är lika film-intresserad, vilket skulle förklara okunskapen.
  Så varför inte hänga på Roy Andersson?

  Wv hydra Usch sån otäcking

 26. Vem talar Hemlisbloggaren med? DET funderar jag på.

 27. Anonymous

  Året som håller på att rinna ut skrivs det om i texten.

  Wv:lancult [!]

 28. Christian

  Bob Marleys Redemption song. Nej, det stämmer inte tillräckligt bra.

 29. Den enda bok jag kan tänka på är Stephen Kings From a Buick 8 (vilket jag anser är den sämsta av hans böcker). Så Ned får det bli.

  Men jag är ganska säker på att jag har fel.

 30. Att jag måste läsa mer, det visste jag, men hur gör man för att börja minnas mer och bli mer analytisk?

  Jag har fastnat så på du-tilltalet här, men jag hittar inget i mitt minnes djupa vrår. Men något måste jag gissa på, så därför slår jag till med…Emily Brontë. Förgängelse, kyssar och småkryp. Japp. Emily Brontë.

 31. ab

  Bilen är förstås ett naket kvinnolik, en kvinna som inte sjunger längre.

  Antingen det, eller Gustaf III:s operahus medan det revs. Fast jag vet ju inte om det luktade.

 32. Wv: amoris – engelsk kärleksgud?

  Eftersom det susar tomt i bollen hade jag tänkt skriva Ranelid men det var redan upptaget så jag går längre norr ut, Torgny Lindgren. Jag tror att det är en svensk i alla fall.

 33. Anonymous

  Kan det vara Z-drömmar inblandade?

 34. Nenejnej. Om det hade varit lätt hade det varit Stephen King som bloggade, men nog förstår jag att bilen (Christine) inte är nån bil!
  Det är säkert inte ens ovan mark och då hamnar vi i havet och då är bloggaren Jacques Cousteau som betraktar ett söndervittrande korallrev. Men om det nu handlar om människans åverkan på naturen borde bloggaren vara Al Gore – om det nu skulle föreställa en LÄTT gissning! Jag betvivlar ju fortfarande detta.

 35. ab

  Det KAN vara mesopotamiska eposet Gilgamesj, där talaren sörjer sin döde vän (älskare?) och inte vill begrava honom… så där 5000 år gammalt. (Han är nog begravd nu).

 36. Äh, det är Camilla Läckberg.

 37. Ökenråttan

  A propos Kafka: Är det inte underligt att den engelska (och svenska)översättningen är längre än Kafkas tyska original? Det där med cheek to cheek står ju t. ex. inte i originalet. Och Wennberg verkar då ha utgått från den engelska översättningen. Får man göra så, Ö-Helena? Är det inte att avlägsna sej alltför långt från författarens text? Och bristande ögon står det inget om hos Kafka själv.

  En känd svensk diplomat har för nån tid sen översatt Michelangelsos sonetter till svenska och där tycker jag mej också ana att det var översättningen till engelska som var “original”.

  Nu ska vi se om detta går in. I går försvann en liten suck ut i rymden.

  Kafkas Processen läste jag i Öknen. Liksom hela På spaning … Man måste ha MINST två timmar i taget på ej om man ska ha nån behållning av att läsa Proust. Har man tid är han rätt kul, faktiskt, på ett hysteriskt vis.

 38. Nej, Ökenråttan, så får man ju inte göra! Men förr verkar det inte ha varit så himla noga, det ser man när man kollar på gamla översättningar. Väldigt ofta är det långa partier som helt enkelt är utelämnade! Hur tänkte översättaren då? “Äsch, nu börjar jag bli trött på det här, jag hoppar över lite.” Eller: “Nä, det här var väl inte så bra? Det får vi allt stryka.” Just Processen har dock kommit i nyöversättning av den genomsympatiske och duktige Erik Ågren tillsammans med Hans Blomqvist (lika förträfflig han), och de herrarna tar inga genvägar, det kan du hoppa upp och sätta dig på!

  Men visst förekommer det ännu att böcker översätts från ett annat språk än originalspråket. Alla Singers böcker som finns på svenska är till exempel översatta från engelska, inte från jiddisch, som de skrevs på. Visserligen var det Singer själv som översatte dem till engelska i de flesta fall, men i alla fall.

 39. Förresten har jag fått för mig att det är en låttext i dag.

 40. Den gamla översättningen av Le deuxième sexe är ett skräckexempel. Vissa kapitel är bortskurna i sin helhet, och sen saknas det en sida här, en mening där. Fullständigt obegripligt. Men ganska intressant ur ett konspiratoriskt genusforskningsperspektiv.

 41. Mikael

  Kanske är Suvi inne på något. Kanske är Christine en ledtråd. Bilen ska leda oss till en annan Christine?

  Annars får jag lite Klas Östergren-feeling. Veranda för en Tenor, apropå förgängligheten och musiken? Men det känns ändå lite för långsökt.
  Äsch, vad svårt det var idag!

 42. anna p

  Jo,(med insug) nog är det jag, Lotten. Min blifvande djefla man (vi är hemma med halsfluss båda två)tror att det handlar om ett hus, inte en bil. Kanske ruinen i “Vem älskar Yngve Frej”. Men nu till grävandet i min utbildning. Om jag gräver djupt i pedagogikens mylla hamnar jag hos Jean-Jacques Rousseau,”Emile ou de l`éducation”.
  Alternativt hamnar jag i källaren på Hermelinskolan. Jag går upp för trapporna och möter Rantatalo och Hortlund, en bit upp kommer Rickard, latinläraren, och högst upp står Lotten, Kicki och Knåbban och fnissar. Min slutsats är alltså att det är Tacitus “Dialogus de oratoribus”

 43. Nu måste jag bara gissa igen. Hmm… Tänker på någon fotograf som springer runt och fotar gamla vrak, både byggnader och annat.

  Jornmark tillexempel.

  Ingen bra gissning men bilderna är iaf ett bra tidsfördriv.

 44. Om det är en låttext, är det inte “Lyckliga gatan”, då? “La maison où j’ai grandi” – där har vi huset. (Eller vad den nu kan heta på italienska. Kanske något helt annat…)

 45. När vi hittade…Vi är minst två, kanske fyra.Kärlek segrar på slutet.Bilen är en dörr!

 46. Varför inte Ekelöf? Som sitter på en bänk i det förgångna och lyssnar…

 47. “Lyckliga gatan” är en italiensk låt från början och jag minns inte vad den hette (har originalet någonstans) men det känns helt fel här.

  Det som stör mig är Mulle Meck. Kanske tänker jag fel som tror att svaret måste vara något som skrivits efter det att Mulle Meck började existera och därmed är detta ganska modernt.

  Om författaren tänkt skriva om bilar så är nog vederbörande inte så jättebilintresserad. Jag är über-intresserad och jag läst drivor av fackpress om bilar genom åren och där sett kåserier om skrotbilar. I sådana texter brukar det mer stå “chassinumret visar att bilen är byggd i Kanada och därmed är det en Pontiac Parisienne och inte en Bonneville”… 🙂 Typ.

  Allt vi hörde där vi stod var naturens prassel, gnissel och gnäll?

  Där satt den. Rätt svar är FRÖDING.

  Kolla “Det var dans bort i vägen”. Där gnälls det och tisslas och tasslas och vete fan om det inte prasslas också. Dessutom i dåtid. För det prasslas inte längre. Bilen var ju på uppfinningsstadiet när han skrev dikten, men lite får man stå ut med.

  Sista svaret från mig på åtminstone en vecka. Sorry!

 48. Jag vet inte vem det är, men jag gillar stilen. Överensstämmer med den sinnesstämning som en tioårig pensionär befinner sig i…
  Inte Carpe diem utan mer Tempora mutantur...
  Jag skulle dock i frasen:
  Själv ville jag bara skrika ut min frustration över tidens flykt och skönhetens förgängelse! Alla ska vi dö. Men så länge vi kysser varandra, andas och formar livet kan vi i alla fall komma ihåg hur det är att leva och minnas.
  som jag för övrigt håller med Ö-Helena om verkar avspegla hemlisbloggarens budskap, använda pluralis i frasen Alla skola vi dö.

 49. Efter initiala associationer till Stephen King The Body (Fina grejor!) gick tankarna till Brideshead Revisited.

 50. Jag slår till med att det är Lottens sekruttbil som skriver från framtiden.

 51. TorpSara

  Jag håller hårt på låttext. Ska genast rota lite i den minnesbanken.

 52. Ami

  Detta är teveprogrammet Äntligen hemma. Dom håller varje tisdag klockan 20.00 på att renovera ett ruckel på Lidingö. Mulle Meck = Martin Timell, den förbipasserande antikhandlaren = Bosse Rappne (han är inte där så ofta utan passerar mest förbi) och den obotliga nostalgikern = Lulu Carter (vem, om inte en nostalgiker, kan göra en lampskärm av ett par gamla skinnbyxor …). Tevetittarna tittar frustrerat på sina skamfilade Billy bokhyllor i vardagsrummet och funderar på om man kan hotta upp dom genom att klistra fast en rosentapet på hyllplanen = sista styckets romantikdrama.

 53. Det första jag tänkte på var att bilen måste vara ett kadaver och gissar på den bästa av de bästa, när det gäller poesi.

 54. Jag funderade på samma sak, Leopardia, men det jag tycker talar emot är att det här uttryckligen sägs att det inte hörs någon sällsam musik i det här fallet. Sen är väl själva grundinställningen lite mer positiv här på något vis, särskilt på slutet.

 55. tillerosa

  Det första JAG funderade på var Svenne Rubins “En gammal amazon” (ratt i bakelit, californiavit, äkta galon, i skinnimitation), och det är kanske ett tecken på att jag inte är lika poetiskt bevandrad som leopardia och Översättarhelena. Men jag tror att de har rätt.

 56. Nu finns det risk att jag har helt fel, för jag har inte dubbelkollat detta citat, men det var ju en kille som startade en egen -ism, som väl sa “allt som är fast förflyktigas”?
  Jag har hört honom beskrivas som en ypperlig författare… Dock tror jag ändå att det kanske är lite långsökt…

  wv:mattall – går det att äta?

 57. Fast Tillerosa, jag tror inte att det är kadaversnubben.

  “Allt fast förflyktigas” kommer, tro det eller ej, från Kommunistiska manifestet. Men jag tror inte att det är Marx eller Engels som bloggar i dag.

 58. Man kanske skulle kliva framåt i tiden lite och gissa på någon Lennonlåt… Fast just nu sitter jag bara och nynnar ‘en gammal amazon med lister och krom’

 59. tillerosa

  Vad menade förresten Lotten med att hon skulle hälsa på Johnny Cash? Ska hon låna pengar på banken, eller var det en ledtråd? Jag har tyvärr inte lyssnat särskilt mycket på hans texter.

 60. Lugn, det var bara jag som lydde Hemliga Morsan i dagens femte kommentar — om Cash och annat.

 61. Haha, tillerosa har ställt till det här, nu sitter jag och försöker sjunga Beatleslåtar till Svenne Rubins melodi…

  crazoa, säger wv om det!

 62. Jag tänkte också omedelbart att det inte alls var någon bil det handlade om, men ändå är jag liksom tillerosa inne på Svenne Rubins, fast av en helt annan anledning. Det passar helt enkelt för bra ihop med min nytillverkade gissningsstrategi för att jag ska kunna låta tillfället gå mig förbi!

  WV pratar om “hormons”, men det verkar inte heller helt relevant, väl?

 63. Förlåt mig för min banala gissning, men jag tycker att den är ganska rolig. Bloggaren måste ju vara Niklas Strömstedt som tänker på sin låt Sista morgonen. Antik och nostalgisk passar ju perfekt. Dessutom måste ju bilen lukta fruktansvärt efter att ha mosat en fågel.

 64. Vatten-Sanna

  En ny tanke kring DRT dök upp precis. De tre inledande dubbelvena indikerar givetvis att DRT är internetrelaterad. Sen vet jag inte hur det hänger ihop, men någon “därute” kan säkert hjälpa till med det.

  WV, derwood, gör att jag tvingas gissa på den enda skogsgissning jag har, även om den får mig att framstå som skogstokig: Henry David Thoreau.

 65. Lotten gillar ju ofta att ge ledtrådar i form av initialer. Men var MM leder har jag ingen aning om. Och jag tror att det handlar om ett hus.

 66. och jag som ÄR tokig i skogen, min egen kyrka, gissar idag på två känslor som sryker omkring i min manliga intuition; Ulf Lundell och Håkan Nesser. Alldeles utan logik och stegvis förklarande, bara ren och skär känsla.

 67. Hans-Eric Hellberg i någon SnuskBok från 70-talet.

  Omkringsmygande i mossbelupen skog, naturens prassel (just en skön omskrivning!), “se rakt in i allt på en gång”.

  Fy bubblan!

 68. Det här är fantastiskt. Det finns gissare som går omkring och visslar och låtsas som om det regnar. Men de vet exakt vad detta är.

 69. Det känns väldigt filosofiskt den här gången…det för tankarna till liv och död, ung och gammal, kärlek och otrohet…. Livets drama med andra ord…

  Nej, jag kan inte komma på vad jag själv är ute och far efter…

  Mulle Meck stör iof denna bild en hel del med sin mer “konkreta” person

 70. Petra

  Jag har som vanligt INGEN KOLL!
  Men jag ska börja använda mig av min gamla kompis tricks när han spelade Trivial Pursuit. Han svarade Sven Melander på alla frågor han inte kunde och förr eller senare blev det rätt. Så jag säger Sven Melander! 🙂

  /petra – en annan sida

 71. Man måste faktiskt inte alls ta hänsyn till Mulle Meck just idag.

  Määäääh. Jag spillde te över hela mig. Och eftersom jag sitter (satt) i en säng, är jag nu lite besviken på min egen fumlighet.

  – Min djefla man! Kom, någon har spillt i min säng!

 72. Nu fick jag lite grann för mig att bilen var en grekisk urna, fast … nä. Inte det heller.

 73. Evert Taube såklart!

 74. Tur att Du inte hade lap-topen i knät.
  Wv gushne nygammalt svärord

 75. Jag låtsas stenhårt att jag har koll och visslar; “All you need is love, all you need is love,
  All you need is love, love, love is all you need.”

 76. Jag tänker Håkan Nesser. Utan någon bra förklaring. Tror att det är et bilvrak i skogen i någon av hans böcker, eller så krockar de? Men nu, efter några dagars gissande inser jag ju att det måste vara så att bilen är en symbol för något annat. Enklaste symbolen blir ju som många skriver ett lik, eller ett kadaver. Ska väcka sjuka maken och se vad han får för idéer. Fast han trodde ju iofs Judas i går, när jag trodde Kafka, så jag kanske inte ska lita på hans slutledningsförmåga 😉

  Persi säger wv, kanske är en ledtråd? Får mig att tänka orienten och Tusen och en natt… Äsch vad jag svamlar.

 77. Det här är långsökt värre: I slutet av Ender’s Game av Orson Scott Card, när Ender har besegrat insekterna, finns en scen där han är i en idyllisk skog och träffar på en av ‘drottningarna’ som ligger där övertäckt och halvt förmultnad.

  Inget renoveringsobjekt, precis, men Lottens ledtrådsfria text skulle med mycket god vilja kunna vara denna scen omskriven.

 78. Okej, maken svarde Björn Ranelid, utan att ha läst några av gissningarna, så då går jag på det. Önskar ni hade fått höra honom citera texten med Ranelidsk accent, för att övertyga mig om att hela texten hade kunnats läsas av honom stående i motsljus, med skjortan uppknäppt till naveln. Som sagt – jag blev övertygad.

 79. tillerosa

  Ö-helena: Keats? Den har jag analyserat en gång i ett annat årtusende och jag får verkligen inte ihop urnan med Lottens gamla bil.

 80. Plastfarfar! Vansinnigt bra bok, Ender’s Game. Har du fler godingar att rekommendera i genren månne?

 81. Nej, precis, det fick ju inte jag heller. Jag försöker bara redovisa en del av mina dåliga idéer. Keats var den senaste.

  Och eftersom ingen annan vill säga Baudelaire så säger väl jag det: Jag tror inte det är Baudelaire heller.

 82. Jag ser att andra redan tänkt som jag, men jag säger ändå Stephen King.

 83. tillerosa

  (herregud jag blir så trött och jag borde verkligen verkligen jobba istället för att googla)

  Jamen, jag tyckte ju att du och leopardia var vansinnigt smarta som kom på Baudelaire! Vad skulle det annars vara? Bosse Bildoktorn TOLKAR Baudelaire?

 84. Attans, jag hade nästan slutet på texten där i min egna version av Memory…

  “Touch me
  It’s so easy to leave me
  All alone with the memory
  Of my days in the sun
  If you touch me
  You’ll understand what happiness is “
  men så googlade jag fram den och det föll lite…

 85. babbsan

  wv anden, som borde viska rätt svar! Men den är tyst och därför sällar jag mig till skaran som gissar på Nesser.

 86. lätt: steven bielberg

 87. Agneta

  Temat är ju universiellt och tanken traskar iväg till såväl Horatius, Stangnelius, Anna-Maria Lenngren … gör stopp än här, än där. Just nu har den stannat vid Harry Martinson. Men troligen rör den sig igen såväl framåt som bakåt i tiden.

 88. Jujja och Tomas Wieslander har skrivit en sång om en skrammelbil;

  “Uppför en backe och vägen var smal, nerför en backe och vägen var hal. Hej hå, in i en sal till skrotbilsföreningens sal”

  Det är nog den bilen som bloggar!

 89. Om man vill kan man envisas med att det är en skrotbil som bloggar. Det finns en annan barnvisa som jag inte vet varken vad den heter eller vem som skrivit den, men minns att vi sjöng den med liv och lust på mellanstadiets musiklektioner;

  “Och sitsarna är trasiga men handbromsen den tar, handbromsen den tar och ratten den finns kvar, Och alla fönsterrutorna de krossa vi igår så-å frisk luft nu vi får!”

  Förmodligen har jag blandat ihop verserna…

  Men det kan vara någon av vandalungarna som bloggar!

 90. Karolina

  Herregud! Detta var inte lätt alls. Verkligen ledtrådsfattigt… Men jag får väl försöka (allt för att hamna i hatten).

  Olsson (vem du nu är som använder https://www.lotten.se som din adress, kanske är det Lotten själv som luras?): Jag tror inte att det är Ajvide, även om det finns en något outtolkat obehagligt i bakgrunden. Jag har vågat läsa alla hans böcker och tycker inte att han skriver på dethär sättet.

  Jag får istället känslan av att det är ett brev till någon, som en påminnelse om en händelse en gång.
  Därför var jag tvungen att Googla på en bok jag läste en gång i gymnasiet (“Den långa kyssen”) som handlade om en kärlekshistoria som till största del utspelades brevledes mellan två engelska systrar och en fransman.

  Min gissning för idag får därför bli att det är författaren Henri-Pierre Roché som hemlisbloggar.

  (jag struntar fullkomligt i Mulle Meck-referensen eftersom han inte passar in)

 91. Petra

  Skrotbil? Kan det vara den här:

  Uppför en backe och över en bro
  Nerför en backe och över en ko
  Hej hå över en ko, som fortsatte tugga och glo

  Uppför en backe med blommande hägg
  Nerför en backe och genom en vägg
  Hej hå genom en vägg och krossade trehundra ägg

  Uppför en backe och genom en krök
  Nerför en backe och in i ett kök
  Hej hå in i ett kök och ut med potatis och lök

  Uppför en backe och genom en sväng
  Nerför en backe och ut på en äng
  Hej hå ut på en äng och över en campares säng

  Uppför en backe och vägen var smal
  Nerför en backe och in i en sal
  Hej hå in i en sal till skrotbils-föreningens bal

  /petra – en annan sida

 92. Nu har jag läst igenom texten tre ggr och bestämt mig för att det är en låt av nåt slag. American Pie av Don McLean. Jag måste erkänna att jag inte har den minsta aning om ifall den handlar om bilvrak, han nämner en Cheva vet jag. Detta blir iaf min gissning.

 93. Cruella: Just nu läset jag Cauldron av Jack mcDevitt, sist i en svit på tre. Rekommenderas, liksom allt av Peter F Hamilton, Philip K Dick med flera.

 94. Mange takk, Platsfarfar! Jag har vissnat helt på PO Enquist och behöver lite stunsiga sf-injektioner.

 95. Ruttenråttan

  Nä nu gissar jag. Till exempel på Stagnelii dikt Till förruttnelsen: Förruttnelse, hasta, o älskade brud etcetera, detta för att följa kadaverspåret.

  Eller på Dickens, Great expectations, och då är bilen den där gamla murkna bröllosptårtan hos den gamla damen vars namn tillfälligtvis fallit mej ur minnet.

 96. Jag säger Peter LeMarc: Little Willy John… bara för att det känns så! 🙂

 97. Miss Havisham, Ruttenråttan! Härligt balanserad!

 98. Karolina — Olsson har tagit till url-tricket när man måste ange en url här i kommentarerna. (Vilket man ju inte måste egentligen.) Jag brukar rekommendera att man skriver http://www.blogger.com om man inte har egen sajt, men lotten.se funkar ju också. Fast man får inte tro att det är JAG som är Olsson. Det är jag som är Bergman. James B…ergman.

  (Jag har kommenterat under alias en enda gång i mitt liv. Det var i en hätsk diskussion på Sigge Eklunds blogg 2006. Alla attackerade varandra med hackor och slag, och jag ville inte få skäll. Så jag skrev under påhittat namn, klickade och blundade och återvände aldrig till diskussionen igen. Idag minns jag inte ens vad det handlade om …)

 99. Jag känner att jag behöver rösta på Ronny och Ragge för att få det ur systemet. Så.

 100. Jag hänger på gissningarna på antingen Nesser, eller Brideshead Revisited. Den senare för att Jakob Dahlin (tror jag det var) en gång i ett radioprogram talade så poetiskt om att hela Brideshead går ut på att “allt du älskar, ska du förlora”. Och jag hade inte sett tv-serien utan fick vänta tills den gick i repris många många år senare (eftersom jag då inte hade fattat att det fanns en bok också, jag var så ung och oskyldig). Detta var före tiden då alla serier kom ut på dvd. Men det var värt väntan. Nu återstår att se om det var värt gissningen! :o)

 101. Neil Gaiman, kanske? Fast egentligen har jag ingen som helst aning – precis som vanligt med andra ord!

 102. Lina

  Kadavret där får mig att tänka på Baudelaire, men sista stycket är inte likt honom alls. Nej, jag vet faktiskt inte. Jag gissar på Nick Cave.

 103. TorpSara

  Men det är väl ändå Berman som säger att allt som är fast förflyktigas. Inte Baudelaire? Och Berman låter ite ALLS sådär. 🙂

  WV: sucsis, hm…

 104. Lotten: Diskussioner där man inte törs ståta med sitt vanliga jag ska antagligen undvikas.

  novel säger wv. Nåväl? Roman?

 105. Slutklämmen får mig att tänka på Kallifatides, som ju också är så där mustig, och metaforisk på det. Förutom att han skrivit kriminalromaner. Det får bli min sällsynt okvalificerade gissning. Jag är fortfarande knäckt över Kafka…

  (Fast mest tänker jag på filmen Stand by me, och att hitta lik där man inte borde.)

  Ellsi säger wv, betyder det att jag ska tänka Kerstin Ekman istället? Det är ju också skogen och död? Shit…

 106. Naturligtvis, Cruella. Man kan titta på Lotten anno 2006 och sucka

  – Moooooget.

 107. Jag säger River Phoenix. Död är han, och han sprang omkring i skogen och hittade läskigheter. (Inte en chans har jag.)

 108. Här har vi att göra med en historiker och nostalgiker, jag gissar på Herman Lindqvist.

  (Hade först tänkt gissa på Strindberg, men kommer inte ihåg varför jag tänkte på honom när jag läste texten i förmiddags på jobbet.)

 109. Lotten, du tolkade det väl inte som att du var en fegis? Nej nej. Det är diskussionerna jag slår ned på. Är det så hetsigt är det sällan någon idé.

 110. Den obildade skåningen

  I dag tror jag att temat är bilar och musik! Det är såklart Adam Sandler som sjunger Ode to my car eller Piece of shit car som den också kallas…

 111. Jag gissar på en Ove Törnqvist i sällsynt dålig form, bara för att wv säger “sketeove”.

 112. Bosse Bildoktorn?
  Dessutom får detta mig att tänka på sången:

  Hemma på våran gård
  där står en gammal ford
  förutom hjul och utan däck,
  och motorn den är väck!

  Det är flera verser…

  Nu ska vi ses vad alla har gissat!

 113. Wickmanskan

  Jag tror inte det är Harry Brandelius. Det är inga blodspår som leder tanskarna dit.

 114. Statistikern

  Av Lottens ledtrådar att döma verkar det vara någon som ligger en bit bakåt i tiden. Dock tror jag att det är Jocke Berg, Kents sångare som bloggar. “Alla ska vi en gång dö”. Muntert värre.

 115. OK, om det inte är Harlan Coban så måste det ju vara Donna Tartt. Men kom igen nu brudar, så klart det är!

 116. Äh, måste bara peta in en Lennon-gissning också. Jag tror att det är Beatles (Lennons) “In My Life” (“There are places I’ll remember,
  all my life though some have changed.
  Some forever not for better, some have gone and some remain.
  All these places have their moments, with lovers and friends I still can recall.
  Some are dead and some are living, in my life I’ve loved them all.” Etc…)

  Lite död och kärlek och förlorade platser finns ju med i alla fall!

 117. Jag tror stenhårt på att det är en poet som bloggar idag. Bilen är förstås kärlek! Det här med kadaver- och likassociationerna låter på tok för creapy. (Kanske inte för Lotten, men för mig.)

  Nu återstår bara att lista ut Vilken poet det är, men det kan någon som är smartare än jag få göra.

 118. Om inte annat så får jag väldigt många tips på kommande hemlisbloggare.

  Ska inte ni som vet ta bladet från munnen nu och slå till? Eller ska kommentarerna få rassla in under hela natten, kanske.

  Nu ska jag försöka hemlisblogga Jocke Berg. Funderar på att ta honom t.ex. den 13 december 2009. Den röda tråden får bli mjältsjuka. Eller bara Eskilstuna rätt och slätt.

 119. Wickmanskan

  Uppmanad att ta bladet från munnen meddelar jag att jag gissat Hieronymus “Harry” Bosch. Författare är Michael Connelly. [Harry är uppkallad efter Hieronymus Bosch, den sengotiske nederländske konstnären.]

 120. en annan malin

  Om bilen är ett hus måste det väl vara 34:an som går i himlen?!

 121. Jag tänker säga… Stagnelius. Inte för att något i texten egentligen belägger det, utan för det tänkbara i att bilen skulle kunna vara ett kadaver, vilket alltid leder mig till den halvt surrealistiska litteraturhistorielektionen i gymnasiet (som Ica bör ha varit med på!) där vår egen Bert Modig menade att Till Förruttnelsen var bokstavlig och handlade om nekrofili och det faktum att stackars Erik Johan inte kunde få sig nåt på annat vis. Själv var jag ju sjutton-arton, vanvettigt melankolisk och helt på det klara med att det var dödsromantik men jag kom mig aldrig för att protestera – jag tappade bara hakan.

  Vw: tuded. Too dead! Ja!

 122. Jag fick en snilleBlixt.
  Bilen är en mindre stad.

 123. Aku

  Hinner inte läsa kommentarerna (124!) men ogissar idag på en barnvisa som envisas med att poppa upp när jag läser texten. Den går så här nåt “Hemma på vår gård står en gammal ford” osv.

 124. Emi

  Det låter lite Niemiskt, men ändå inte. Äh, jag gissar det ändå.

 125. Sofia

  Utan förstånd och urskiljning blir dagens gissning Karl Vennberg.

 126. Ica

  AH! Vad frustrerande. Redan efter ett par meningar var jag säker, särskilt med tanke på vad kottarna hos er spelar: det är Mulle Meck! Och sen plötsligt så nämner du honom mitt upp i allt. Ska det då vara Mulle har han ju råkat ut för en personlighetsklyvning.

 127. Om det inte är Stephen Booth, som i Dödens plats, så borde det vara det. 😉

 128. Gott folk, om Lottens forna studiekompis Anna P (eller var det nån annan slags kompis?) ska gräva djupt i sin utbildning, och om denna Anna P är ungefärligen jämngammal med Lotten, så borde dessa kunskaper vara äldre än ca 15 år. Det borde alltså utesluta moderna deckar(?)författare såsom Harlan Coban, Mikael Niemi, Chinue Achebe, Håkan Nesser … eller nåt. Måste tyvärr gå nu.

  wv = loonsc = The lone ranger. That’s me.

 129. Ica

  Jag var med största sannolikhet med på den lektionen Vredens barn beskriver ett stycke upp. Jag tror dock vår lärare ville finna någon i rollen att framstå mer tragisk än han själv, som bar vita tubsockor i sandaler med khakishorts. Dock kan jag erkänna att jag sällan lyssnade på honom under lektionstid. Jag och Mi bästa kompis satt och skrev “Mattias” respektive “David” med en massa hjärtan i varandras kalendrar. Minns mest att vi fick samma kommentar på ett prov: Glöm aldrig mer Ovidius! (Det var Anna som skrivit av mig med sådeles samma resultat.)
  Gissa julkalender, inte vara nostalgisk, var det ja.

 130. Statistikerns överdängare

  Upp på våran gård
  där står en gammal Ford
  utan hjul och utan däck
  och motorn den var väck
  Den går på terpentin
  och smör och margarin
  och startar du den än en gång
  så går den dagen lång
  Och tittar man där bak
  så har den inget flak
  tittar man där motorn satt
  så finns det ingen ratt
  Den for som en raket
  i Johanssons staket
  och Johansson kom ut
  och sa: ”du borde veta hut”
  ………och nu är visan slut

  Mora Träsk

  (innan att ha läst kommentarer)

 131. Men jag tror det är Håkan Nesser

 132. Här jag läst och grubblat hela dagen och upptäckte plötsligt att jag inte skickat en enda kommentar!!!!

  Det går ju inte.

  Men inte vet jag vad det är så jag gissar på Tomas Ledin – den första meningen envisas med att kittla några hjärnceller. Däremot lyckas jag inte komma ihåg vilken låt det i så fall skulle vara.

  Sen måste jag bara berätta att jag har sjungit “Lyckliga gatan” på italienska men det är 30 år sedan så …

 133. Nämen tjenare, Statistikerns överdängare! Jag behöver din adress och storlek!

 134. Amazon

  Vissa element i dagens blogg för tankarna till Karin Boye, andra inte alls. Mulle Meck för inte tankarna till någonting, åtminstone inte mina…

 135. Statistikern

  Du Lotten, du kan få min adress istället för Överdängarens, jag looovar att ge tröjan till honom.

 136. Statistikern

  Kanske är Mulle Meck en bra ledtråd ändå? MM=Moa Martinson? Eller är det Harry som skriver till Moa? Hmmm. Jag är helt borta som vanligt.

 137. AnnaB

  Statisktikern…. Lågt kallas det där! Det är faktiskt hans fru som ska ha tröjan!

  Ska man nu gissa på nåt så blir det Upp på våran gård.. Samma som några till men ändock en gissning så god som någon!

 138. Ica

  Jag hakar upp mig på sista stycket. varför gör jag det? Någon med åldersnoja? Jag bör väl ha insett att man numera ska rösta med majoriteten, men jag vill inte! Jag tror på Ray Kluun. Hans språk var lite sådär rörande, och behandlade döden.

 139. Mulle Meck har en bekant som heter Winfried von Winkelhock, tydligen. Dubbel-v, enkel-v, dubbelw… Och jag ska INTE googla på Beauty of decay och bilvrak, då får jag datakoma de luxe.

  reptini, säger wv, är det reptilhjärna goes liten pastasort?

 140. Men är det inte helt enkelt Much ado abot nothing?

 141. det enda jag tänkte när jag läste var “uppå våran gård, där står en gammal ford” och den har författare okänd och melodi tradition. En okänd tradition är väl egentligen obefintligt, men ska jag se till min egen tradition när det gäller att gissa författare, så gissar jag alltid “Gunnar Ekelöf” när jag inte kan. Han satt på stol nr 18 i svenska akademien. Men eftersom jag vill snurra till det lite tar jag bort ettan och får då stol nummer 8, där af Wirsén satt. Och hans efternamn slutar på… W! Vilket känns rätt passande enligt tidigare dagars bloggare

 142. Ika

  Alla andra är så intellektuella i sina gissningar. Jag går mest i barndom, jag och kan inte låta bli att först associera till “Årstidern”, en fotobok om en fyraårig kille som tittar på naturen, och även på en gammal rostig bil i skogen. SÄG att den boken också förekommer i de Bergmanska bokhyllorna!
  Association nummer två: Den där sången man sjöng i förskolan “Ute på vår gård, där står en gammal Ford…”, om bilen som gick på terpentin och margarin. (Tidig biodiesel, uppenbarligen.)

  Nu lär ju rätt svar vara något mer sofistikerat än så här, men åtminstone hade jag roligt så länge jag gick i kulturell barndom. 🙂

 143. Ika

  Nu ser det ju ut som om jag plagierar Bonanza, och naturligtvis kan jag inte bevisa att jag tänkte på Forden redan vid 14:30-tiden svensk tid idag, men att yoga och grannumgänge kom i vägen innan jag hann posta kommentaren. Men det var i alla fall så det gick till…

 144. Vår käre Bert hade ju en tendens att ge underliga kommentarer. Jag hade alla rätt minus ett på ett prov – det rörde någonting om Hamlet som stod i förbigående i den mööööördande tråkiga boken. Jag lämnade blankt med besked. Varpå jag fick kommentaren “Men Kristina!” i marginalen.

 145. Lotta

  Om det är en låttext låter det som Jacques Brel.

 146. Lotta

  Om det är en låttext låter det som Jacques Brel.

 147. Pysselitens karlslok

  Det där med risig bil och växelspak utan knopp leder till “Garp och hans värld”.
  Men jag får inte ihop resten, ingen sjuksköterska som befruktar sig på en döende patient, ingen brottning osv.

  Så det blir att tänka i andra banor, bilar är viktiga, rishögar blir fynd i den naives ögon, medelålderns ångest över att varje dag i spegeln se att den unga skönhet man igentligen aldrig besatt, har flytt och aldrig kommer igen samt att trösten sökes hos den tålmodiga och förstående hustrun. Fallet är löst, det är ju …jag, nej jag menar Homer Simpson.

  (Det kan ju även vara Björn Hellberg)

 148. Minns ni min älskade, synen vi såg
  i sommarens milda ljus …

  Jag tror att Lotten läst på franska, eller han Charles i översättning!

  Nu ska jag se om alla andra redan gissat poeten!

 149. Ökenråttan

  Jo alltså kadaverspåret leder ju till Baudelaire. I Les fleurs du mal hittade jag inget som passar så jag kollade i hans Mon coeur mis à nu och Fusées. Det skulle jag inte ha gjort. Idel villospår:

  Till exempel i Mitt nakna hjärta, XXXVIII börjar han så lovande: “Förhärliga bildyrkan (min stora, min enda, min ursprungliga passion).” AHA!tänkte jag. Men för det första: Hur många bilar fanns det att dyrka på herr B:s tid (1821-1867)vill man undra? Och för det andra: Jag läste fel. Bilddyrkan,stod det.

  I avsnittet XXXVI hittade jag då ett uppfriskande citat av Théophile Gautier som Baudelaire för fram: “Jag är redo att med livet som insats slåss för rättskrivningen.” Javisst, och att inte tala om rättläsingen.

  Nej, nu får jag övergå till XVI i Beaudelaires Hugskott och utbrista med honom: “Till Honfleur! så fort som möjligt innan jag sjunker ännu djupare.”

  Och i morron är det jag som tar på mej min Språkpolis-tröja så att jag får lite ordning på mej.

 150. Jag måste gissa på någon som ingen har gissat på hittills (kanske för att det är sån urbota knäpp gissning?)
  När jag läste texten hörde jag i mitt inre Peter Andersson läsa ur en ljudbok av Dennis Lehane. Och bilen är naturligtvis Boston! 🙂

 151. Nu har jag tänkt igen, och igen. Jag gissade i morse att det var Stephen King, fast jag inte har läst Christine. Jag har faktiskt bara läst Att skriva: En hantverkares memoarer, som är en intressant och inspirerande handbok, och Lisey’s story, som är bland det vidrigaste jag läst. Men det är något med Kings stil som påminner starkt om den här texten, iallafall i början.
  Så jag har ingen annan gissning idag! Och inga anagram!

 152. Efter att redan ha gissat ett par ggr förut idag blir jag mer sugen på att tro att det är ett mänskligt lik man hittar, inte en bil, alltså ngn deckarförfattare, och eftersom jag redan gissat Håkan Nesser får det stå kvar.
  Så. Lockande idag.

 153. Glöm Håkan Nesser, då hade bilen med stor säkerhet beskrivits som luguber också!

 154. Gud som haver
  skorna skaver
  Dikten luktar
  bilkadaver

  🙂

 155. “Lyckliga gatan” hette i italienskt original “Il ragazzo della via Gluck”. Den framfördes av Adriano Celentano (vilken också hade skrivit musiken) och fanns på ett album med samma namn som kom ut 1966.

 156. Vatten-Sanna

  En helt orelaterad fråga till alla språkpoliser: skulle ni säga att det heter “ingefärskaramell” eller “ingefärakaramell”? Som ni förstår vet jag vad jag tycker, men det finns andra som tycker och dom tycker fel.

 157. Du Ökenråttan, om du hittar något av Baudelaire som passar på sista stycket i dagens blogg så är jag beredd att gissa på honom. Precis som Lina tycker jag nämligen att det är det som inte riktigt passar. Men så slog det mig att jag egentligen bara har tänkt på Kadavret, fast jag vid det här laget borde veta att Lotten inte känner sådana begränsningar att hon tvunget håller sig till ett enda verk. Mulle Meck skulle förresten kunna vara den där hunden som vill sätta tänderna i kadavret.

 158. Om det är inte Bosse BD. Då tror jag, bara för att tro, för jag har egentligen inte en susning, att det är …

  Ludmilla Engqvist! (Ett eller två “L” i Ludmila)

 159. Lotta

  Å, så irriterande. Jag har det på tungan… och nu tänkte jag gå och lägga mig. Men det låter franskat, det håller jag med om. Eller från amerikanska södern…
  Godnatt!

 160. Anna p

  “A la recherche du temps perdu” av Proust eftersom det verkar finnas ett fransk-spår just nu. Men eftersom det skulle vara brist på ledtrådar så känns ju “tidens flykt” väldigt tydlig…

 161. Jag tycker att sista delen stämmer ganska bra med sista versen i Kadavret enligt min gamla “Speglingar”:

  Säg åt masken då, när dess kyss er förött,att formen, allt det som var av himmelskt ursprung i upplöst kött skall evigt hos mig leva kvar!

  Berusa er!

 162. Oj! Jag åkte bara till basketträningen (jag och den svullna tån tittade bara på vid sidlinjen, buhu), och så har ni fyllt kommentatorsbåset!

  Statistikern: Seså. Jag lovar att om du är väluppfostrad och snäll och gissar varje dag, kommer tröjlyckan att le mot dig.

  Jag säger ingefärakaramell men köttfärskaramell. (SAOB håller inte med, utan vill ha det till ingefärskaramell men ingefäraplommon. Go figure.)

 163. Åh, vad jag har ändrat mig. Jag vill lägga ut facit vid midnatt!

  Så då gör jag det. Myteri! (Mot mig själv.)

 164. Jag tänkte Nesser, men den här gamla bilen som rullat alla milen och den muntliga berättarrösten och slutstycket fick mig att gå på känslan och ta Lundell.

  Inte illa, men inte bra. Möjligen för lite ordbajs.

 165. Jag har en jättemycket långsökt fundering kring “Men så länge vi kysser varandra, andas och formar livet kan vi i alla fall komma ihåg hur det är att leva och minnas” och vampyrers kyssar…

  Men, har Baudelaire någonting med byggnader/byggen att göra?

 166. Dagny Taggart?

  Men om jag skjuter från höften så är bilen Sverige aka Jungfru Maria.

  Ps. Kastar väl in Dale Cooper också för säkerhets skull.

 167. Ika (21:11): Jag undrar om det är den boken jag har gått och tänkt på hela dagen. Försökte googla fram titeln, men mindes bara att killen hette Malcolm eller något ditåt, och eftersom boken egentligen väl inte var så fantastisk (men vad som fastnar i minnet är ju högst oförutsägbart, och han hade ändå ett så häftigt genomskinligt paraply!), så tänkte jag att den nog inte fanns omnämnd någonstans.

  Vi får väl gissa lite på den också då, bara för att få gå i barndom lite till.

 168. Jag tycker att detta later som Mikael Wiehe. Och nu ska jag *pust* lasa igenom 169 kommentarer, om den har sega datorn bara vill…

 169. Hotell-uppkopplingen suger
  Rummets inredning är smått luguber
  Min enda gissning ikväll
  Blir på Ulf Lundell
  Men jag vet inte om det duger

 170. Hoppas att du bor på Knaust, Huskorset!

 171. Tankte som hastigast pa Stagnelius da jag ocksa sag bilvraket som en kropp men sen kandes det mer som en lat/sang/visa, och det sparet ar ju fler inne pa. Men ar det ingen annan som ser vilken visa jag tycker att detta ar?! Hmmm.

  WV: nonge. No songe? Ok da…

 172. Anonymous

  Skulle kunna vara väldigt lång näsa om det handlade om en raggarbil som gått femtielva tusen mil.

  Kommer inte ihåg resten av texten och den går inte att hitta. Låten gick varm på mellanstadiet för ca 35 år sedan. Vi började alltid skratta hysteriskt när vi sjöng den. Egentligen var det en särskild tjej som satte igång allihop varje gång. Efter de första orden började alla titta på henne för att se när vrålet skulle bryta ut.

  På den tiden kunde man ha roligt utan alkohol. Annat är det nu. Nu kan man ha roligt både med och utan alko. Dubbel glädje!

 173. Jag kan ju inte gå och lägga mig elva när Lotten säger att facit kommer vid midnatt. Så nu sitter jag här och försöker hålla ögonen öppna…

 174. ab

  Kom just hem och sitter och väntar på att middagen ska bli klar (klockan är 23:42, pip).

  Wv föreslår tesin. D.ä eller d.y, undrar jag?

 175. Grubblande Han – vi borde ta en svamptur i sommar!

  PS Sitter nu också uppe de sista minuterna

 176. Bra, kämpa på hörni!

 177. Klart jag inte kommer lägga mig.

 178. babbsan

  Kastar in en chansning till: Mark Twain! Inte för att jag läst honom… wv calkereo – kalkeringsapparat?

 179. Agneta

  Om blott fem minuter …

  Upphör då att skuggor längre jaga!
  Låt det inre ljuset dig ledsaga
  fridsamt upp till andarnas förbund.
  Varje glansbild i din levnads töcken
  själens vålnad är i rummets öken,
  av ditt bättre själv ett brutet skimmer,
  gycklande på tidens svarta grund.

 180. Menar du det? Erik Johan?

 181. Ica

  Kan vi inte få nästa lucka nu också? Jag har för ont i min axel för att kunna sova och behöver tänka på nåt annat. Pleeeeeaaaase!

 182. Nope, Ica. (Och filmen på facitsajten har hakat upp sig!)

 183. Jajustja, jag skulle svara torpsara tänkte jag. ‘allt som är fast’ osv… är Marx och Engels, som Ö-helena skrev, fast Berman har lånat det därifrån i sin iver att hylla Kalle som författare, antar jag…
  Men annars var det inget att bry sig om, det var bara jag, som försökte städa undan mina spår lite…

 184. Ika

  Flinn: Jomenvisst hette killen Malkolm, fast jag tror det skrevs med k. Jag minns också det orangefärgade paraplyet, och så minns jag att de tittade på lysmaskar under sensommarkvällarna, vilket jag tyckte lät oerhört exotiskt. (Jag har fortfarande aldrig sett en självlysande insekt).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.