Hoppa till innehåll

Fotbollsspelarna är egentligen små som myror

En ungrare. Pytteliten.

Nu har jag varit på mitt livs första fotbollsmatch. Eller vänta, jag såg ju en i div. IV i Luleå. Men min första landskamp var det. Eller vänta, jag såg ju en dammatch mellan Brasilien och Eskilstuna.

Men det var i alla fall min första VM-kvalmatch med Mellberg. Och första gången jag var i en folksamling med 28 000 människor. Hur det går till när 28 000 plaskblöta människor samtidigt ska in i ett tunnelbanetåg ska jag berätta en annan gång.

Ica och jag hade på oss gula landslagströjor med fem lager jackor under, vilket var dagens grej. Inte visste jag att man skulle ha t-shirt ovanpå ytterkläderna – men det hade alla andra också. Vår plats var vid den hörnflaggan där ingen spelare någonsin satte sin fot.

Vid det röda krysset satt vi och kisade.

 

Ser ni, ser ni? De där fladdriga reklamskyltarna runt hela planen har stora, gula kontakter!

 

Och regnet öste ner, precis som det plägar göra närhelst jag gör något utomhus.

Visste ni att det på Sveriges nationalarena inte ens finns en matchklocka? Och ingen speaker! Men floder av lättöl!

På en basketmatch finns det ingen alkohol, men hela tiden en högtalarröst som berättar vad som händer fastän man ju i publiken sitter såpass nära att man kan se spelarnas snorkråkor. Men när det på fotbollsplanen t.ex. var svårt att skilja på Samuel Holmén och Daniel Andersson hade jag behövt en sufflös. I pausen satte jag till och med på radion i örat för att få en del saker förklarade av Ralf Edström, t.ex.: varför springer Henke Larsson heöa tiden medan Zlatan står stilla och sparkar lite förstrött i gräset och väntar på att bli omkullvält?

Zlatan:
– Jag ska trixa bort allihop snart. Om en stund. Vänta lite bara.
Sebastian:
– Kom igen nu, jag är ju helt fri! Kolla gräset!
Ungraren:
– Satan, jag är sen, tur att den där tian inte rör sig så ofta. Jag biter honom i hälen!
Domaren:
– Den här flaggan jag har skulle vara snygg som en liten kjol.
Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Örjan

  Gula kontakter?
  Nej men kontaktskydd (-lock)
  Eller hur?

 2. En sak som jag ofta (nåja) funderar på är om de där vakterna som står med ryggen mot plan (övre bilden) klarar att låta bli att tjuvkika ibland. Såg du om de gjorde det?

 3. Ok, Örjan, Skyddslock! Det intressanta var att jag brukar fundera på om reklamen syns även på riktigt eller bara i tv, som ett tv-trick liksom.

  Ö-helena: Jag kontrollerade vakterna eftersom jag tänkte rapportera hur de minsann inte alls skötte sig. Men. De måste ha varit ointresserade av fotboll, för de stirrade stint och koncentrerat på oss och inte alls på Mellberg.

  Däremot vände de på huvudet när Sverige gjorde mål. Som om de skulle få se en repris då, va?

 4. Ica

  Haha! T-shirt ovanpå andra kläder gäller ju jämt vad gäller fotboll och den inte ses på en bar eller alternativt en eftermiddag/tidig kväll i juli.

  Dialogen till sista bilden var dock dagens roligaste grej. Men femman i Ungern hade tur. Han kan inte heller behövt röra sig särskilt mycket, utom möjligen sista kvarten när Zlatan blev utbytt.

  Ja, jag skulle vilja ha en rapport om proppfulla t-banor, en chaffis som uppmanar fansen att slåss, raggning över postens landslagströja och hostningar från Pippi Rull.

 5. Erik

  Ha! Har ni klickat på bilden med bakhuvudet?

 6. Tack Erik för tipset.

 7. 2-1 mot Ungern är väl ingenting mot:

  Portugisiske medier gisper efter dansk sejr
  Skuffelsen lyser ud af de portugisiske medier dagen efter Danmarks sensationelle sejr på 3-2.

 8. Det är kanske på sin plats med en dansk språklektion:
  Ex Præstø Fjord gisper efter ilt

  = Prästö Fjord kippar efter syre

 9. Visst finns det matchklocka på Råsunda. Dock är det inte synlig från där du satt, då den hängde snett ovanför era huvuden. Varför de inte har kostat på sig två, så att alla kan se tiden, har jag aldrig förstått. Men så är det inte bara Sveriges hemmaarena, utan de där andra, gulsvarta, huserar där. Och de har det inte alltid så lätt, de små liven. Man får försöka ha förståelse.

 10. Där ser man, matchklocka fanns! (Visst är jag då kränkt som inte kunde se den?)

  Ica: jag förstår att du vill ha en rapport om resten som vi var med om. Men jag har skaffat mig en hosta som gör mig ämlig och sovande.

  Det roligaste var att vi när vi var på väg hem blev approcherade av massa människor som verkligen ville veta hur det gick i matchen.

 11. “Ett” heter på ungerska “egy” och uttalas precis som engelskans “edge”. Fler mål fick de inte, de små liven. Två heter kettö. Heja Svedorszag! (Betänk att ungerskt “s” är ett sje-ljud och att deras “sz” är det som uttalas som ett vanligt s.)
  ((Undrar hur wv:s “noaghy” uttalas?))

 12. Hörde att de svenska spelarna gick ut redan efter 11 minuter i paus, vilket måste vara något slags rekord och eftersom ungrarna och domarteamet var på plats tidigt också så fick du säkert se min kollega Hence von Z stå och hålla starten av andra halvlek en bra stund. Man vänjer sig, men det är rätt irriterande att veta att varenda människa glor på en och tror att man bara håller matchen på jävelskap (läs: reklam)… 🙂 Tur att man har headset.

 13. Örjan

  Studiomannen
  Intressant inblick i Ditt arbete

 14. Mellan Brasilien och Eskilstuna?

 15. Diverse reflektioner:

  Jag har aldrig, säger a l d r i g, läst ordet “kisade” rätt. Därför blev jag lite lätt förfärad nu! 😉

  Spännande fråga om huruvida man kan beteckna en match mellan en nation och en stad (Brasilien och Eskilstuna) som en landskamp.

  Upplysning: Det är ingen domare, det är en linjeman! 😉 Men det var en skojig fundering.

  Ännu mer kul blev bilden när man förstorade den! 🙂 🙂 (Efter att ha läst kommentarerna innan jag postar: Japp, erik, det gjorde jag!)

 16. App, app, app, Crrly: de tycker av någon anledning inte att det heter linjeman längre. Det heter “Assisterande domare”. Det händer att jag själv använder mig av den terminologin…

 17. Hallå, Erik, du får beröm och tack här!

  Crrly: Jag läste om dina problem med “kisade”. Och förstod ingenting. Så jag läste din mening högt. (=Trick.) Och förstod fortfarande ingenting. Bredvid mig satt Åttaåringen och ritade. Hon sa:

  – Jaha, kisade liksom påminner om kissade. Man läser fel. Jue.

  Tack, Åttaåringen. Och tack Crrly.

  Och Studiomannen: Tack. Linjemän is no more.

 18. Ja, det där med “Eskilstuna mot Brasilien”. Det är ju en floppmatch redan på papperet. Men landskamp enligt reklamen.

  (Det är som att äta grovfranska istället för semlor när man ser en låtsaslandskamp i brist på riktiga.)

 19. Förlåt pluralet ovan. “Riktig kamp” menar jag.

 20. studiomannen och lotten: Jag är avslöjad! Jag har inte hängt med alls i allt viktigt som har hänt i världen de senaste … fem åren? Och nej, jag är inte ironisk! En ursäkt från mig är på sin plats; naturligtvis är en assisterande domare en domare. Har ämbetet anpassats något till det nya namnet, månntro? Eller låter det bara bättre. En linjeman skulle man ju faktiskt kunna tro är den lille gubben som ritar strecken runt planen.

 21. Jag tackar också åttaåringen! 🙂 Vi är nog på samma nivå. Och lotten, jag skrev ju “a l d r i g” 😉

 22. Sen vill jag ju såklart veta hur det gick i landskampen. Eskilstunas alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.