Hoppa till innehåll

OS: Kanske har jag sett det sämsta tv-programmet någonsin

Man har en studio, en programledare och en bisittare. Man har dessutom en mängd tittare. I genuspolitikens heliga namn bjuder man till denna studio in två kvinnor. Som är OS-kunniga. Eller?

Låt mig bara förtydliga: det är ett OS-relaterat program. Och jag är väldigt irriterad.

Gästerna Annika Lantz och Kattis Ahlström berättade nyss i mun på varandra om sina erfarenheter av rykten om raj-raj i OS-byn för åtta år sedan. Tydligen var det svenska handbollslandslaget puck-aktivt 2000. Jamenjahaja. Att Sverige idag tog en medalj i cykel överskuggas enligt töserna av det hiskeliga faktum att landslaget bor i ett f.d. kommunistpalats med marmorpelare och som ser ut som Vita Huset samt att 24 personer passas upp av 100 anställda kineser.

– Jag tycker att de ska bo i OS-byn som alla andra! tjoar Annika Lantz upprört (och tänker skicka sin egen lön till de 100 kineserna?).

(Mina citat är inte exakta. Ber om ursäkt för det.) Sedan blir de i mun på varandra synnerligen upprörda över att ett kinesiskt företag har utlovat en ny byskola per kinesiskt vunnet OS-guld.

– Jamen hallå! Om de har så gott om pengar kan de väl bygga skolor ändå! Varför måste det till ett OS för att de ska bygga skolor? tjoar pk-Annika och får en klapp på armen av pk-Kattis.

(Jag sitter under tiden och väntar på hur de ska berätta att de av sina överflödspengar bygger byskolor över hela världen, men kan ni tänka er … det gör de inte. Berättar alltså.)

Sedan … håll i er nu. Sedan berättar sankta Kattis och sankta Annika om hur fånigt det är att man i längd måste pricka en planka och i höjd måste ta sig över en ribba.

– Jamen hallå liksom, varför kan man inte bara määääääta hur högt och långt dom hoppar?

Kära nån. Tänk om man till ett politiskt program skulle inbjuda två påfåglar som kunde säga att hallå liksom, varför måste alla politiker ha brallor, kan de inte ha kilt eller bastkjol? Eller om man till ett Vetenskapens Värld inbjöd två clowner som sa hallå, varför ska man mäta allt så himla noggrant, det är ju inte rättvist mot dom som inte kan mäta noggrant!

Motbild: Paolo Roberto som igår kom till studion och demonstrerade vänsterhänt boxningsteknik och tyngdlyfterskan (vars namn jag har glömt) som idag berättade om vikten (höhö) av det lilla hoppet i stöt.

Kompetens är sexigt. Inkompetens är lika avtändande som filmningar på en fotbollsplan.

Uppdatering
Jag är inte ensam om att bli irriterad.

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Jag satte av innan dess. Tyckte H Olsson bara ställde höhö-flamsiga frågor om vad Cattis och Annika tyckte om Andre Popps utseende och liknande “väldigt intressanta” frågor. Med så många programledare i soffan borde de absolut hålla högre nivå? Tyckte Cattis såg irriterad ut-varför lät hon den manliga programledaren flamsa på?

 2. Väl rutet, Lotten

 3. Lena — jag missade inledningen. Pops utseende? Hjälp!

  Det finns ju en producent till alla program. Om programledaren och bisittaren och gästerna blir galna eller olämpliga eller tappar huvudet i största allmänhet, kan producenten viska i någons öra att man ska byta ämne eller försöka säga något vettigt. Jag håller med dig, i detta fall kunde den irriterade Kattis (eller den till synes lika irriterade Hörstadius eller den glade Olsson) faktiskt ha slagit näven i bordet och sagt något avväpnande.

  Eller bara något intelligent, kanske.

 4. Tack, Plastfarfar. (Jag ryter inte så ofta och behöver ofta liten klapp på axeln när så sker.)

 5. Jag gillar när du ryter (om det inte är åt mig förstås). Två påfåglar och två clowner, det tyckte jag var väldigt kul!

 6. Tack, Anna. (Ni ser, jag ligger vaken och vrider mig.)

 7. Jag hade – tydligen som väl var – gått och lagt mig – läste Tecknens rike (även om boken genom sin storlek föga lämpar sig för liggande konsumtion).
  Härmed ett språkligt påpekande:
  Salig NN används ju av hävd enbart om avlidna personer…

 8. Jag blev dödsirriterad av att de pratade i munnen på varandra allihop. “För många programledare!” sa faktiskt Annika Lantz vi något tillfälle och det stämde nog. Men Richard Olsson borde banne mig ha kunnat styrt upp det.

  Fast å andra sidan satt jag och skrattade högt flera gånger under det där programmet…

 9. ab

  De var väl inte där för att vara sportkompetenta, utan för att programmakarna tyckte de skulle vara underhållande och se utanför lådan eller någonting.

  Bortsett från “men hallååå…?!” som är ett otyg, tycker jag det låter riktigt roligt att undra varför det ska vara en ribba i höjdhopp. Ungefär som när Herman Lindkvist undrade varför inte fotbollsmålen står på långsidorna istället, så får spelarna kortare väg att springa. Och så kan de väl få varsin boll? Väldigt inkompetent faktiskt, men det kan vara rätt kul att få fräscha infallsvinklar så där.

  Beträffande byskolan tycker jag också det är fel att deras vara eller icke ska hänga på om folk tar guld. Trots att jag inte skickar egna pengar till Kina!

  Jepp!

 10. Jag tror att planen medd Herr Olssons program är att lätta upp det totalt seriösa som tar upp ettans sändningstid under OS,det blev inte särskilt lyckat men jag hade fortfarande Dwayne Wade´s fade away jumper som blev USA´s 47 poäng på näthinnan så jag var förlåtande.Det var basketpoesi!!

 11. Jag håller nog med Thomas. Och jag är lite förvånad över att Lotten inte ens nämnt den historiska basketmatchen igår. Yao Ming mot resten av NBA, typ.

  Själv var jag bjuden på middag till grannar, och kunde inte uppbåda tillräckligt med brist på hyfs för att be dem sätta på TV:n. Men jag hann se första trepoängaren innan jag gick, och den kändes som en klassiker.

 12. åååå vad jag gillar när du ryter till så där Lotten! varför lätta upp OS-rapportering? De som inte är intresserade tittar väl förhoppningsvis på annat. Eller?

 13. Den Blyga: Jag håller med om att jag har använt “salig” om nu levande personer. Vad jag (felaktigt) tänkte på var en till skyarna höjd person. Jag ändrar!

  AB: Men om man nu ska spela dum och ställa sporterna på huvudet genom att ifrågasätta reglerna, kan man väl göra det på ett nytt — intressant eller roligt — sätt? Så:

  * Kan man inte kombinera sommar- och vintergrenar och åka konståkning samtidigt som man lyfter 150 kg i ryck eller tävla i pistolskytte och segling samtidigt?
  * Kan man inte ta Galenskaparnas och
  Monty Pythons föreslagna grenar på allvar och låta världens presidenter tävla i dem?

 14. Stellan: Jag kunde tyvärr bara se basketmatchen med ett öga eftersom inte så baskethysteriska gäster anlände.
  Highlights
  på estniska tröstade mig lite grann.

 15. Thomas — den där fade awayen kommer efter 4,20 i det estniska klippet!

 16. ab

  Alltså, de försökte inte göra sig dumma, utan köra lite standup comedy där!

  Jag tror inte du hade tyckt de var mer kompetenta om de föreslagit konståkning kombinerat med styrkelyft…

  Av djupt kända skäl har jag numera ett varmt litet bo i hjärtat för standuppare som folk inte tycker är roliga. Och avoghet mot manliga programledare som tar in kvinnor för att de ska flamsa!

 17. ab: Håller med om att företagen borde bygga skolor utan OS-guld, men förmodligen har det inte råd om de inte får in reklampengar genom att använda guldtagarna i sin reklam. Så funkar det väl? Tror jag.

 18. Tänk om man till ett politiskt program skulle inbjuda två påfåglar

  Det har dessvärre gjorts. TV4 lät Loket av alla människor göra utfrågningar av partiledarna inför ett riksdagsval någon gång på 90-talet. Det blev mer trivsel än raka besked. Tacka vet jag KG!

 19. Vilken bra kamera du verkar ha.
  Märke, modell?

  Vår kamera börjar ge upp.

 20. Får mig att tänka på Kurt Olsson när han frågade Patrik Sjöberg vilket var det lägsta han hade hoppat.

 21. Precis, Ullah, det var en lysande fråga! (Då. Inte nu, 20 år senare när ALLA ställer frågan med viss omskrivning.)

  Min kamera är en fem år gammal digital systemkamera, Konica Minolta DG-5D. Objektivet heter AF DT 18-70 och är bedrövligt på håll. Dessutom tar jag inte särskilt bra bilder, så jag blir förstås mycket tacksam för berömmet eftersom jag ju i så fall inte behöver sukta efter ett nytt vidunder på ett tag.

 22. stellan:
  Visst har vi nämnt den – ett stolt VI! – men redan i föregående bloggs kommentarer..
  Det var ju min FÖRSTA basketmatch – jungfrusilen so to speak.
  Vad är en fade away jumper?
  Yao Ming kände jag ju igen från invigningen.
  Han verkar ju ha (haft?) samma skada som den djefla mannen
  Stackarna!

 23. Anonymous

  Jag tycker att just det programmet var uppiggande till skillnad från alla allvarliga sportjournalister och kommentatorer.

 24. Bästa anonym!
  Den som uttrycker en konträr åsikt bör inte gömma sig bakom anonymitet.

  Jämförbart med klotter

 25. Tack för tipset, Pia!

  (Och ja, Den Blyga
  har rätt; jag gillar inte anonyma kommentarer. Om man är osäker på tekniken kan man ju skriva under precis som Pia gjorde här ovan. Med ett alias om man i alla fall vill vara lite anonym.)

 26. Fredrik I

  Fast fattade du verkligen vad Paolo R menade? Varför gynnar poängsystemet den ryska stilen? Vad finns det för andra stilar än den ryska? Hur ser de ut? På vilket sätt missgynnas de av poängräkningen? Varför boxas inte alla på det sätt som är lämpligt med tanke på poängen? Varför ställde Pops inga följdfrågor? Och varför hade de inte planerat innan vad som skulle ske och sägas i studion?

  Sådant funderade jag på. Men jag gillar förstås ambitionen att vara pedagogisk och hoppas att de lyckas bättre längre fram.

 27. Jag tycker tyvärr att Kattis fick de frågor hon förtjänade… ni såg väl intervjun hon hade gjort med Stefan Holm och envisades med pinsamma frågor om hans kärleksliv?

 28. Visst förtjänade Kattis ris efter sin intervju med Holm:

  – Har du någon flickvän?
  – Nä.
  – Vill du ha en flickvän?
  – Ja.

  Och visst håller jag med även dig, Fredrik I. Paolo Roberto talar i gåtor, men vissa gåtor ger mig uppenbarelser. (Och då förtränger jag glatt allt det där jag inte förstår.)

 29. Anonymous

  Eftersom du inte vill ha anonyma kommentarer så skriver jag härmed under med mitt rätta namn.
  (Det var jag som tyckte att programmet var uppiggande.)
  /Anette

 30. Då är du synnerligen välkommen med din (avvikande) åsikt, Anette!

  (Men nu måste du sätta på tv:n, nuuu börjar kvällens program!)

 31. Ok, jag backar (lite): Petra Mede är rolig i kvällens program!

 32. Visst förtjänade Kattis ris efter sin intervju med Holm:

  – Har du någon flickvän?
  – Nä.
  – Vill du ha en flickvän?
  – Ja

  NÄR är denna intervju gjord?
  Undrade jag redan den 12te augusti men har först nu haft tid att kolla Stefans hemsida:
  Familj: Fru Anna och sonen Melwin (född i oktober 2004)
  Jag tänkte den 12te ångestfyllt: “Han är väl inte skild?”,för sonen mindes jag bestämt.

 33. Kattis intervjuade Stefan Holm på det taffliga sättet under OS 2000.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.