Hoppa till innehåll

Bildsafari från Lundaresan

Som jag skrev häromdagen, är det fantastiskt trevligt att återvända till Lund. Jag kommer inte att flytta dit igen, men gärna besöka staden och bo i en svit på hotell.

Så här låg jag, insvept i den tjocka morgonrocken. Ser ni: två tv-apparater! Och jag hade inte ens samma kanal på.

 

Dock var frukostens ostar lite på dekis.

 

Jag står framför Domkyrkan, blickandes ner mot Gleerups.

Lund har intressanta blomskålar på pinne. De sitter tre meter upp så att man inte riktigt ser blommorna, utan bara anar dem. Detta sätt att pryda har nu spritt sig till stadens julgranar.

Granspionage från Grands balkong.

 

Först kom en lastbil med en avskalad tall, prydd med en extremt grön gran i toppen. Jag manade förstås mina åhörare till bensträckare så fort något nytt hände där ute. Sedan stoppades den ner i ett hål och kilades fast som en stolt fallosstaty.

Och vaaaaaaaad kommer att ske nu? Jag vill ha rapporter av lundaborna, annars kan jag inte sova.
Kommer tallpinnen att kläs in i vackra, vita lampor? Sätter man nu fast blinkande färgglada ljusslingor? Kanske pryds pinnen med neonbokstäver med reklam för dem som har sponsrat underverket? Eller ska den bara se ut så här? Jag föreslår självlysande små Gremlins som till synes klättrar upp och ner, upp och ner och aldrig kommer fram till dörren. Jättespännande är det!

En liten promenad på kvällen allmänbildade mig i förförelsens konst. Skyltdockan påminner ju om en cigarr med sin lilla gördel – i min underklädesvärld har man maggördel för att klämma in och snörpa åt. Detta nya mode måste ha tillkommit i något annat syfte eftersom inte särskilt mycket får plats i den där lilla trasan. Dessutom måste ju volangerna spreta och puta och alls inte göra gördelägaren mindre spolformad. Snabba kliv in i affären!

– Hej och ursäkta, jag är bara nyfiken, den där ”mag gördeln” (med mellanslag) för 99 kronor – vad är den till för?
– Åh, hihi, den är … hihi … den är liksom bara till för att man ska vara fin när man … hihihi … inte är så påklädd … när man ska till att … hihi. Du förstår vad jag menar? Hihi.

Så, hörni karlar: vill ni se gördlar på oss när ni ska till att hihi?

(Hade jag nu varit poet hade jag skrivit en dikt om hur maggördeln är särskrivning mellan trosan och bh:n, tror jag.)

Denna stackars affär är fortfarande proppfull med kläder trots total utförsäljning sedan den 13 augusti.

 

Mager lundasushi.

 

Säga vad man vill, men på min gata hemma i stan, där är sushibitarna faktiskt mycket större än i Lund. (Ölkapsylen ligger där som jämförelse.) Intressant är också att man kallar en roll med lax, gurka, avocado och gräslök för ”Nollåtta” eftersom alla från Stockholm tydligen efterfrågar en sådan.

Så här vackert satt jag när min djefla man kom och hämtade mig på stationen.

 

Med fotbollsmatchens avslutande minutrar i öronen (via www.sr.se) och Ica kontinuerligt bloggrapporterande, stod jag ut med min hemresa. Eftersom den djefla mannen var sen och jag frös så att jag skakade men ju inte hade mobilen med mig, bad jag Ica i en kommentar att ringa till den djefla mannen och påminna honom. Modern kommunikation, jajamensan!


Skamlig uppdatering!
Jag hade här ovan stavat cigarr med två g:n. Och det tog mer än en timme innan jag blev korrigerad av Stellan! Skäms på er andra!

(Ser ni hur smidigt jag skäller på er för att själv slippa skämmas för mitt slarv?)

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

 1. Här hade jag nu på mitt vanliga förnumstiga vis tänkt upplysa om att den där gördeln förstås var en strumpebandshållare, men när jag klickade på bilden såg jag att strumporna ju var stayups! Ett plagg som jag för övrigt aldrig har provat. Det verkar så osäkert; sitter de verkligen uppe?

 2. Ja, hejja små sushibitar! =)

  Översättarhelena: Jag har testa stayups – jodå de sitter verkligen uppe även om det känns lite knäppt.

 3. Ica

  Det var väl ett ypperligt sätt att kommunicera?
  Sen tycker jag du bör blogga om din första Buzzupplevelse.

 4. Jajaja. Men Ica, jag vann ju inte Buzzen. Kan junte blogga om en snöplig förlust!

  Ni andra: När jag hade blivit upphämtad blev jag bjuden på öl och tv-spel hemma hos Ica. Jag spelar ju av tidsslöseriprinicip aldrig dator- eller tv-spel, så jag var bedrövlig på’t.

  Bättre på stay ups, det är jag. Och av den bestämda åsikten att det drar kallt mellan stumpkanten och trosan samt att det där klistersilikonet skapar en irriterande svettrand mitt på låret.

 5. Om man är orolig för nedhalkande strumpor kan man ju göra som man gjorde med fotbollsstrumporna förr i tiden: ett varv med frystejp där uppe, sedan viker man ned strumpans överkant över tejpen.

  Syftet med detta var för övrigt att se till att inte benskydden kravlade sig upp ur strumporna. Numera har beskydden olika anordningar i form av kardborrband, alternativt en strumpliknande sak som mankör ned foten i.

  Sen blir jag lite osäker på en sak: ciggarr? Det ska väl bara vara ett g? Annars har jag alltid stavat fel.

 6. cruella

  Översättarhelena: Fråga Ingrid om stayups är något att rekommendera! Hade jag lyssnat på henne i tid, hade jag sluppit gå och hålla i the fall-down hela vägen till Moderna dit vi var på väg för att se på Tunbjörk. Jag försökte förgäves rädda strumpans anseende genom att påstå att nedramlandet berodde på att jag var tvungen att köpa största storleken ehuru jag har så långa ben. Och då blir strumpan för stor runt om. Denna ursäkt rönte föga framgång. “STACKARS dig som har så långa och smala ben så att strumporna ramlar ned”

  Det lät inte helt uppriktigt, så jag var tyst sen. Och smet in på toa och klistrade fast strumporna med lite vatten.

 7. Stellan har så rätt, så rätt. Värd en eloge, en länk och en uppdatering är han jue.

 8. /ingrid

  hahahahaha Cruella med de alltför långa benen! Stay ups funkar inte alltid som de ska vilket är otroligt irriterande när de leker fall downs. Idag har jag vanliga strumpbyxor som håller på att falla i bitar (de gör det, tunnstrumpor). Men kjolen döljer det mesta och midjeresåren är fortfarande intakt så utåt sett ser jag ut som en hel och välvårdad person.

 9. Jaha, då låter det som om stayups kanske skulle kunna funka på mig som har extremt korta ben! (Däremot har jag långa armar; helhetsintrycket blir alltså orangutang, vilket förstärks av den rikliga hårväxten.)
  Men Ingrid, en dam har väl alltid ett par extra strumpor i handväskan!

 10. Hallå damerna, vad tycker vi om strumpebandshållare (utan stroppar) som sitter i midjehöjd?

  (Karlarna — med undantag för Stellan — kommer inte ens hit när det snackas fotboll, de lurkarna.)

 11. Jag vet inte om jag tycker nåt speciellt. Men jag önskar nog inte mig en sån i julklapp.

 12. Jag känner igen det där hotellrummet! Jag tror bestämt att jag också har huserat där.
  Frukosten var inget vidare. De saknade apelsinjuice tre dagar i rad. Mitt tips att de, i väntan på nästa leverans, kunde köpa lite på Hemköp, gick inte hem.

 13. cruella

  Jag har faktiskt en fettvolang mitt på så jag kanske ska önska mig en gördel att pryda den med? Eller kommer det att göra ett lite överlastat intryck när det är dags för hihi?

 14. Dieva

  Strumpebandshållare, usch!

  Har faktiskt ett antal i byrålådan men har insett att de inte är konstruerade för människor. Det krävs en extra led i ryggen som åtminstone inte jag har begåvats med. Inte går det att få strumporna att sitta uppe heller.

  Stayups är marginellt bättre, beror helt på märke. Det har hänt att jag varit tvungen att stanna på gatan och ta av dem (inte så vågat som det låter eftersom de i allmänhet då varit draperade över skorna).

  Näh, tacka vet jag strumpbyxor.

 15. Dagens ord: fettvolang. Att det dessutom kommer från den där med alltför långa och smala ben gav bara extra krydda.

  Ser du månne ut lite som granen framför Grand, Cruella?

 16. Dieva

  “Det första man blir blind på är ögonen” hävdade alltid min mormor.

  Lotten frågade efter synpunkter på strumpebandshållare UTAN stroppar. Det missade jag helt.

  Men, hur funkar de egentligen? Mindpower??

  Måste nog sätta på lite kaffe.

 17. cruella

  Granen framför Grand är ingen oäven beskrivning av mig! Mycket insiktsfullt.

 18. /ingrid

  Översättarhelena: i min handväska har jag alla möjliga saker men inga strumpor dock. Eftersom väskan är av ljusgrön plast kan alla se precis vad som är i den vilket de häpet påpekar. Ficktjuvarnas dröm, typ. En kollega trodde att det var en papperskorg där den stod på golvet i mitt rum så hon slängde sin äppelskrott där. Så värst damig är väl varken jag eller väskan.

 19. ab

  Fallossymbol? Trädplågeri är vad det är! *fnys*

  Midjegrunkan: Ja, om man tänker sig för kort tröja och nerhasade bralla, så blir den ju nästan logisk, men kanske inte så snygg? Men nu var den ju avsedd för hihi. Verkligen ett nytt sexkoncept, måste jag säga.

  *tittar på magvärmaren i begrundan och tänker på pappas, fast den var av lamaull*

 20. ab

  -e

  Wv: lyxeww (lyx-usch)

 21. På tal om både SR och strumpebandshållare så lyssnade jag för en tid sedan på ett radioprogram i just SR där de sa att alla (av kvinnligt kön) i Eskilstuna använder strumpebandshållare när de går ut på krogen. Bara så att ni vet, liksom.

  Själv använde jag strumpebandshållare när jag var liten och lekte BH, då var de alldeles ypperliga.

 22. Jo, jag läste den där uppmaningen till ica att ring den djefla mannen att jag är i eskilstuna nu!!
  Jag var i Eskilstuna idag f ö ;). Du måste ha märkt av min närvaro *gapskrattar*. På väg till och från Taxinge slotts julmarknad.

 23. Och i en affär här i Västerås har utförsäljning pågått i flera år men den stänger aldrig… det är en väldigt sunkig silversmed. Det finns typ fyra andra silver- och smyckeaffärer i stan.

 24. Agneta

  Angående de avskalade granarna framför Grand, så misstänker jag att det är fråga om brudgranar inför ett stundade bröllop som ska äga rum där, förslagsvis till helgen.

 25. Vad är då en brudgran? Förvisso ett annat namn på blomman brudsporre (läser jag mig till), men …?

  Jessika: Jahapp, här hemma tofflade jag omkring i morgonrock till ettsnåret på eftermiddagen och tänkte “hm, det är en Jessika i stadsluften”.

 26. A L V A S - P A P P A !

  Kommer givetvis blogga om den där tallen, inte minst efter att ha missat daten..

 27. A L V A S - P A P P A !

  Förresten var det hemskt intressant att ta del av “utomståendes” betraktelse av den egna staden. Det är så mkt man inte ser när man inte tittar..

 28. Ica

  Näe, men vem fasen vann buzzen? Inte jag heller iaf (OBS OBS. Första gången i hela mitt liv som jag fått stryk i buzz). Jag skyller helt och fräckt på att det var så gammal musik att jag inte ens var född när den framfördes.

 29. Ullah

  Fattar du att jag har bott i samma hotellrum? Det var en sensationell upptäckt, tycker jag!

 30. Månntro att det är samma typ av meccanogran som Stenbeckarna sätter upp i Stockholm?

  Granen i sig duger inte, så man sågar bort alla grenar, borrar mååånga hål i stammen och puttar in nya grenar. Grenarna behöver stay-ups i form av ståltråd.

  Sedan ser den garanterat ut som om den skulle passa in i något av TV3:s julprogram med sitt korrigerade yttre.

 31. särskrivningsintolerantas riksförbund, kan man starta upp ett sånt?

 32. Alvas pappa — hur ser granen ut idag då? (Men visst måste det finnas fler lundensare bland er här? Kom igen, blogga eller skicka en bild till mig!)

  Dessutm vet jag heller inte hur meccanogranen i Stockholm ser ut. Rapport, Pipopp!

  “Särskrivningsintolerantas riksförbund” fanns ju nästan på http://www.skrivihop.nu — men här kanske du har ditt livs uppgift, Astrid?

  Ullah: Det är ju fantastiskt det här med att bo i samma hotellrum. Kan man starta någon slags kedjeklubb på detta tema? Hotellrumssvågrar liksom? Du har sovit i mitt rum och jag sov för två år sedan i det rum som Lena Ph sov i när hon 1988 var med i Melodifestivalen och Lena Ph …

 33. Agneta

  Åter till Grands mer eller mindre granna granar:

  Om det inte är brudgranar/bröllopsgranar/bröllopsstänger inför något stundande bröllop, så är det kanske samma sak men då i form av Grands egen utsmyckning inför julen benämnd julstång eller julruska.

  Om såväl brudgranar som julruskor kan man läsa ett stycke ned på denna sida

 34. ab

  Intressant länk, Agneta! Där står t ex

  //Senare – belagt av folklivsforskare så sent som på 1950-talet – nöjde man sig med att risa, d.v.s. gårdarna som låg längs begravningsföljets väg lade ut hackat granris på körvägen, t. ex. i form av ett stort kors. //

  Och när jag ser det minns jag plötsligt 1950 när Gustaf V dog – vi åkte spårvagn förbi Slottsbacken och den var täckt av granris.

  Wv tvlaw – passar ju inte in alls.

 35. Angående ostarna, jag kan så vad om att det är jordens häftigast ostbord typ 15 x 15 meter med 800 olika ostsorter – bredvid din bild. Inte sant. Erkänn nu Lotten. Visst är du en riktig lyxlirare, egentligen…

 36. TACK!

  Vi har vädrat lungorna rejält, dottern och jag åt alla konstiga hihikläder och cruellagranar i Lund.

  Jepp. Där kom det lite slem långt nerifrån som aldrig hade haft en chans utan denna sjukgymnastik.

  Min morfar gjorde en gång en sån meccanogran till jul. De understa grenarna passade liksom inte in och han förevisade stolt sin uppfinning när vi kom dit.
  Det var redan på 60- eller 70-talet.

 37. Peter Giger … ostbord? Du är inte på samma hotell som jag. Men lyxlirare, yes och jatack, gärna!

  (Ah. Du trodde att jag bodde på Grand? Nope.)

  Wahoo. Cool WF — oztznilx.

 38. WF här ovan är förstås bara en pseudonym för WV, ergo word verification.

  Men hallå alla, fly mig en bild på en meccanogran nu när vi vet vad cruellagranar är!

 39. Nu kan jag inte riktigt släppa det här med ostbord. Jag vill uppleva ett ostbord innan jag dör — jag ligger ju här i lördagssängen och yrar om blåmögel kontra vitmögel med lite extremlagrad västerbotten på kanten.

  Peter! Fly mig ett ostbord! Pronto! Om det finns en svit med i paketet är det bara en bonus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.