Hoppa till innehåll

Nu är det dags att ta fram Fimpen

Filmen Fimpen hade premiär i februari 1974. Bo Widerberg regisserade Ralf Edström till stordåd och alla andra landslagspelare till odödlighet. Hur han gjorde vet jag inte — men filmen är fullständigt lysande. (Han måste ha mutat dem, man tror ibland inte sina ögon.)

Ok, repliker kommer stolpigt och klippen är lite väl sega för vårt århundrade – men det betyder ingenting i sammanhanget.

Handlingen för er som inte minns
Fotbollsstjärnan Mackan tappar form och självförtroende och blir petad till förmån för sexårige Johan – kallad Fimpen – som är en Ronaldinho i kubik. Fast hälften så lång.

Fimpen gör snabbt succé i både allsvenskan och landslaget. Coachen (Åby himself) tar till en VM-kvalmatch med sig sagoboken ”Fjorton små björnar” som Ralf Edström och de andra grabbarna får turas om att läsa för Fimpen, som har så himla svårt att somna på kvällarna. Stackars Ronnie Hellström blir så uttråkad att han somnar mitt i läsningen.

Fimpen ser till att landslaget vinner alla matcher, men kan inte knyta skorna själv (se bild ovan) och inte ens skriva autografer eftersom han inte har lärt sig bokstäverna än. Då bestämmer han sig för att satsa på skolan (sensmoral!) och plötsligt får Mackan sina krafter åter.

Några månader senare spelar Sverige VM (i Tyskland …) på riktigt och kommer sensationellt femma.

Share
Publicerat iBloggen

20 kommentarer

 1. De uttråkade minerna när de tvingas läsa sagor för honom är obetalbara.

 2. CAL

  TV-serien Fimpen är också sevärd för de sköna frisyrerna. Och bara tanken att kalla någon, ett barn dessutom, för Fimpen. Så tidsenligt.

 3. Nej, Cal, inte var det väl en tv-serie? (Min värld faller samman om så är fallet!) Visst var det väl bara blott och enbart endast en bio-film?

 4. Däremot, Cal, håller jag helt med om frisyrerna, de klapprande träskorna, de tajta t-shirtsen och polisongerna som nästan når ner till de kortkorta shortsen.

 5. När filmen gick på TV skulle jag ha bänkat mig och tittat på. Men nu ångrar jag och jag ber en stilla bön till Christinas fotbollkillar att ta in i programtablå istället för matcherna så vi kan kolla frisyrerna”

  wbcko= We are backo?

 6. Oj, Fimpen. Den filmen är en höjdare!
  Det enda dåliga är att han spelar i Bajen. (Hallå Bajen liksom.)

  Nåja, de skall väl ha något att glädja sig åt de också.

  Chippen, Kongo-Kim, Grinolle Svensson och Kalsongmannen. Smeknamnen är iallafall lika roliga i dagens landslag som de var på 70-talet.

  /Herr R

 7. lottens mamma

  Kommer du ihåg att Broder Jakob, du och jag såg filmen Fimpen på den numera nedlagda biografen Spegeln? Filmen var verkligen jättebra.

 8. Cal

  Som ett töcken är mitt 70-tal. Självklart Lotten var Fimpen en film, en film som också visades på tv. Tänk om man hade fått veta då att om 30 år kommer det att visas flera filmer per kväll på flera olika kanaler med massor av reklam. Då hade man nog trott att människor i framtiden inte skulle göra annat än att titta på tv. Ehh?

 9. Din fimpenpostning var bra mycket bättre än min 🙂

  Var hittar du alla bilder??

 10. Jamen jädrarns Magnus, du var ju före mig! Det är mycket finare.

  Bilderna: Jag har en miljard böcker som handlar om dåtiden. Du vet, När Var Hur, Aktuellt, Årsböcker. Där snoooooor jag bilder (skannar in dem) och lägger ut. Tyvärr var man inte alltid då så noga med vem som tog bilderna, annars hade jag alltid angett det.

 11. Haha ok. Dom där Aktuellt böckerna är ju väldigt roliga att titta i. Underskattade som bildkällor skulle jag vilja påstå. Minns bl a när de hade satt in en bild av Finlands president Kekkonen badandes bastu med 2 andra gubbar, björkris o hela kitet.

 12. Nu har jag handlat mat (och öl) till ikväll. Jag var inte ensam om att ha gul tröja och flaggor på bilen, kan jag tala om.

 13. Jag som är född på ååååttiotalet har (tyvärr?) aldrig hört talas om Fimpen. Jag tror att mitt första fotbollsminne är från 1994, då Sverige tog brons. Då var jag tretton år och ett år senare bröt jag handleden under min första fotbollsmatch. Mamma stod bredvid och skrek “Vad var det jag sa!”. Hon tyckte att orientering var en skadefriare och mer beskedlig sport. Jag övergav snabbt både fotbollen och orienteringen för att ägna mig åt något mycket roligare: basket!

 14. CV

  Heja fimpen.
  RS
  kulturbloggen.com

 15. Anonymous

  Jag känner Fimpens syrra. Hon heter Annelie. Och Fimpen arbetar som fotograf.
  “Jag mötte Lassie”, typ.

 16. Ack, oooo du anonyme: jag är dödsimpad. NU BÖRJAR DET!!!!!

 17. Kan du hälsa Fimpen att han är föremål för min beundran, förresten? Och att jag tar emot en saga från Ralf any day?

 18. Hängde på samma rockklubb som Fimpen på det glada 80-talet. Gissa om han var dödligt trött på alla referenser till den filmen? Den enda replik jag kommer ihåg från filmen – en replik som då och då används i kommunikation med min bästa väninna – är när Fimpen öppnar kylskåpet hemma och besviket konstaterar till sin syster: “Fan, du har tagit min blodapelsin din jävla schlubbo!” (minns inte riktigt om han svor, men det gav mer kraft åt inlägget…).

 19. Ok, Biggis, Fimpen hade inte gillat mig i så fall. Jag hade tjatat sönder honom och bett om reflektioner och frågat hur matchscenerna gick till egeeeentligen och så hade jag bombis bett om en autograf till slut …

 20. […] … och Tomas Brolin. Samt Henke Larsson. Och Ralf Edström bara för att han var så gullig i ”Fimpen”. Zlatan (ännu en som jag har lagt bort titlarna med) gör mål som ingen annan, har sagolik […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.