Språkpolis, redaktör & föreläsare

Typiska mejl som inkommer efter Lottens föreläsningar

”Tack för en kul och inspirerande föreläsning igår! Hade gärna lyssnat en timma till!”

”Tack för en väldigt intressant och underhållande föreläsning! Du fick idel beröm av alla åhörarna!”

”Tack för en underbar föreläsning! Jag har sparat din mailadress och kommer nog att skicka massa frågor till dig!”

”Tack för en matnyttig och rolig föreläsning på museet häromveckan. (Var tvungen att checka med SAOL så jag stavade rätt på museet, haha!)”

”Din föreläsning var verkligen toppen! Helt underbar! Ska rekommendera alla jag känner!”

”Jag vill bara tacka för en väldigt bra och rolig föreläsning med mycket smått och gott!”

”Jag har lyssnat på dig förut och mindes dig som inspirerande, rolig och klok. Och jag blev inte besviken när jag nu lyssnade igen!”

”Tack för en fantastiskt lärorik och intressant föreläsning i måndags!”

”Tack för din föreläsning, den var suverän!”

”Stort tack för föreläsningen, jag fick ju ont i magen av allt skrattande.
/Hälsningar från han längst fram som som inte kunde stava till öppenhjärtig & omständlig”Lotten Bergman
En språkpolis kan vara oväntat bra att ha – något som många på den här listan har upptäckt. Det kostar nämligen på att vara svårförstådd …

Kurser

Jag föreläser om skrivregler och språkriktighet samt om vikten av att skriva så att folk begriper vad man menar. Dessutom håller jag kurser om det som kallas sociala medier eller ”de nya digitala medierna”. Eller som jag föredrar att kalla det: kommunikation.

De kursbeskrivningar som du hittar här ska ses som förslag som kan modifieras och kombineras efter behag. Mejla mig, så hittar vi på något som passar just din organisation!

Redaktörsarbete

Jag har tio års erfarenhet av redaktionellt arbete på bokförlag – Nationalencyklopedin 1988–98 – och har sedan dess jobbat som frilansredaktör . Min specialitet är att bringa ordning i kaos, att nysta ut bedrövliga texthärvor och få fason på på röriga manus. (Naturligtvis tar jag redigerings- och korrekturjobb som gäller vanliga, välskrivna texter också.)

Skribent & radiopratare

Som skribent har jag bland annat kåserat i Hemmets Veckotidning och Sydsvenska Dagbladet. Jag skriver numera lite här och där (bl.a. för Språktidningen), är en hängiven bloggare och en inte lika hängiven twittrare.

Under perioden 2008–09 jobbade jag som radiojournalist på Radio P4 Sörmland fyra dagar i veckan. Under våren 2011 gästspelade jag i Nordegren i P1 som en med piska och batong utrustad språkpolis som inte tillät några snedsteg alls. Riktigt så sträng är jag inte i verkligheten. (Men nästan.)

Sedan vintern 2012 deltar jag en gång i veckan i en etymologihörna i Radio P4 Sörmland. Jag berättar då under fniss och glam om ord och uttryck samt deras ursprung. Favorituttryck: Gud i skruven! (Vilket betyder ungefär samma sak som ”deus ex machina”.)

Familjeföretaget Bergmans Bokstäver på www.bergman.com

info@lotten.se
070-888 55 42