tv

Tips på titt: John Oliver

av Lotten Bergman den 17 november 2014

Det finns en britt som är komiker och som har flyttat från Birmingham till USA och gift sig med en ”combat medic” som har varit stationerad i Irak.

jhnoliverBritten heter John Oliver och han var under studietiden med i Cambridge Footlights som har fostrat Stephen Fry, Hugh Laurie och Emma Thompson samt nästan alla andra som jag gillar vad gäller humor.

John Oliver har sedan i våras ett eget program som heter Last Week Tonight, där man raljerar på ett ovanligt pedagogiskt sätt över underligheter i USA och i världen. Jag snubblade över honom när jag letade efter information om ”Net Neutrality”, och har nu svårt att slita mig.

Han är nämligen fortfarande britt med engelska tänder, engelsk frisyr och engelsk syn på Miss America samt verbal på ett sätt som tilltalar mig. Han har förmodligen en sjujädra redaktion som gräver och letar reda på information åt honom – men jag gillar honom som om det är han som gör hela jobbet.

Han har lärt sig detta yrke (att raljera i tv) genom att arbeta och vikariera för f.d. skådisen Jon Stewart, som är mer amerikansk (enligt min schablonbild) i sina utbrott. Här kommer ett exempel på hur Jon visar att vissa politiker är dummare än andra.

Om ni har ont om tid kan ni spola fram till 3:14, när politikerna försöker utmana en lärare vid Harvard – John Holdren. (Hm. Detta är tydligen ett inlägg om John, Jon och John.)

Skulle ett sådant här program funka i Sverige? Skulle Sissela Kyle kunna leda det? Jodå, vi har ju Parlamentet, men … särskilt samhällskritiskt på allvar blir det ju sällan.

Tänk att jag, som är så apolitisk och aldrig tittar på tv, plötsligt önskar mig ett roligt och politik-utvärderande tv-program …

{ 87 kommentarer }

Fobi-irritationer

av Lotten Bergman den 17 juni 2014

Nej, det finns inte något sådant ord egentligen – fobi-irritationer. Men vi har här hemma idag delat med oss av både fobier och sådant som irriterar – men på ett inte alldeles självklart sätt. Att ha hål på strumpan irriterar mig något vansinnigt, medan tre av barnen och min djefla man kan gå omkring och visa upp sina potatisar utan att ens lägga märke till att det drar om hälen eller stortån.

Min enda fobi är öronvax; jag vill inte prata om det, inte titta på det och verkligen inte lukta på andras framkrafsade vaxproppar.

Tjugoåringens fobi är underlig: hon vill inte titta på vaxkakor. När hon häromdagen nämnde det, slog det mig att Elvaåringen har uhuuat åt samma sak – alltså är vi tre med vaxfobi (om än inte samma).

vaxkaka

– Iiiiiiih så vidrigt! Mönstret! Uäääh!

Spanjoren här hemma får ont i tänderna när han diskar Ikeas plastskärbrädor och min djefla man drabbas av samma fenomen när han rör vid bomull.

bomullstuss

– Ryys. Hu. Ryyyys. Hu. Kan du ta den?

Annars framkallas ju de klassiska obehagskänslorna av naglar mot svart tavla (men det är väldigt svårt att hitta svarta tavlor om man vill irritera någon i dessa dagar) och folietuggning (förutom på mig: jag har ju inga plomber).

Och nu till min alldeles nytillkomna fobiirritation i dessa fotbolls-VM-tider. Jag ser på alla matcher jag hinner eller orkar (men skulle verkligen ha hoppat över Iran–Nigeria) trots att Sverige inte är med. (Ni vet väl att Portugal som såg till att vi inte kvalade in nu har drabbats av karma-revenge och därför kommer att dunderförlora alla sina matcher?)

SVT och tv4 delar på sändningarna och försöker prata ihjäl oss i uppsnack och efteranalyser.

– Bollen är rund och mittfältet kom i kläm! skriker jag uttråkat till tv:n, där jag sitter och slötittar och dumglor.

Förutom när båda kanalerna talar om vilka som sponsrar sändningarna. För då blir jag en irriterad tiger som morrar och hötter med näven/tassen – men bara när SVT visar upp sina sponsorsskyltar. Jag har naturligtvis filmat skiten och på ett fantastiskt uselt sätt klippt ihop snuttarna med helt ovidkommande bakgrundsljud (bl.a. kan Elvaåringen kan höras piska en matta).

Först kommer tv4, som har haft någon med koll på tekniken i skapelseprocessen. Sedan kommer efter 14 sekunder SVT, som är på 1991 års digitala nivå.

(I glappet mellan de två klippen kommer en skylt som säger ”2013”. Strunta i den. Really. Analysera inte. Jag gjorde fel. Morr. Digitaliteten funkade inte. Morr.)

Nu vette tusan hur jag ska hantera SVT:s sponsorpresentation. Blunda, skratta, peka finger eller ringa till klagomuren? VARFÖR är hanteringen så klantigt utförd?

{ 50 kommentarer }

Ännu en resa i tiden: Reklamfolk 1967

maj 1, 2014

Om vi tar och kliver nästan 50 år tillbaka i tiden, hamnar vi i en skäggig manchesterkostymvärld, lite dimmig av cigarill- och piprök. I alla fall om man ska tro på SVT:s dokumentär om reklamfolk, som sändes den 25 februari 1967. Den finns på Öppet arkiv sedan ett par år och kan inte bäddas in här […]

Read the full article →

Varför jag inte tittar på Skavlan

januari 4, 2014

Jag står helt enkelt inte ut med hans frågor. Jag tycker att de är banala och i förväg uträknade och jag tycker inte att han lyssnar på dem som han intervjuar och dessutom (vilket inte är hans fel) fylls studion av alldeles för många gäster. Nu är det ju inget problem. Jag sitter ju inte […]

Read the full article →

Vaddå Doctor Who?

juli 24, 2013

Det ska visst bli värmebölja i hela landet – om man nu kan kalla 23 °C i Kiruna en värmebölja. Då kommer det att vara sådär kleggigt, svettigt och dessutom så obehagligt ljust att ni vill stanna inomhus, krypa upp i en fåtölj och bara titta på tv. (Och det är nu jag sabbar resten […]

Read the full article →

Socialstyrelsen är väl en lattjo figur?

mars 24, 2013

Jag brukar mest prata om Socialstyrelsen när det gäller Bror Rexed, som var den som sägs ha drivit fram du-reformen 1968. Pekpinnar hit, pekpinnar dit. Men inte bara Socialstyrelsen hade saker att säga förr. ”Trafik säkerhets verket” kunde t.ex. berätta om den helknasiga idén att man ska ha säkerhetsbälte i baksätet. Och Statens livsmedelsverk höll […]

Read the full article →

Tips på ett fantastiskt trevligt beroende

februari 3, 2013

För nytillkomna tittare ska jag berätta att ni är är välkomna hit och att man här kan skriva kommentarer utan att riskera något. Oftast hälsas man välkommen av en kommentator som heter Örjan och ofta kommer tokar in och rimmar helt off topic medan andra delar ut musiksnuttar som inte heller har med ämnet att […]

Read the full article →

Det ni inte visste om frufridagen

januari 24, 2013

Här har man bloggat i snart tusen år om allt från kroppskultur till fotbollsshorts och inte en enda gång nämnt frufridagen. Så ytterst märkligt. Häromdagen snubblade jag över det intressanta att Lennart Hyland hette Hyland för att två av hans farbröder emigrerade till USA och där tog namnet Hyland eftersom alla andra hette Andersson som […]

Read the full article →

Om ni har lite fritid över

januari 13, 2013

Eftersom jag under de senaste dagarna efter knäoperationen har varit helt däckad, har datorn och jag umgåtts på ett nytt sätt. Istället för att aktivera varandra, har datorn stått för underhållningen och jag bara tagit emot allt som serverats. Och nu kommer en rekommendation. I blott fyra tre två dagar till finns ”Allt faller” på tv4play, […]

Read the full article →

Kändisar som liknar varandra

januari 8, 2013

Tydligen håller jag på att förvandlas till Christine Meltzer. Vart jag mig i världen vänder kommer folk fram och frågar om vi är systrar. Jag måste komma på ett sätt att utnyttja situationen – hittills har jag bara fnittrat fram ett näääähääää. – Nej, det är jag som är hon – ge mig en femtiolapp […]

Read the full article →