sommar

Jag ska bara …

by Lotten Bergman on 30 juli 2016

… plocka blåbär, fira födelsedagar, ta hand om gästerna, lära mig att dansa can-can, bota en hälseneinflammation, leta efter en försvunnen nyckel samt sortera garderoben.

Men jag hinner inte!

blueberry

Dagens skörd! (Men den hann jag tydligen med?)

Förmodligen har nån elaking snott tiden – varje dag äter ett för de flesta okänt tidsspöke upp några timmar. Men ingen märker det, alla bara klagar utan att tillsätta en utredning eller ringa till Ghostbusters. Jag hinner knappt vakna på morgonen, så börjar solen gå ner. Jag äter frukost och börjar samtidigt att laga kvällsmaten. Idag på förmiddagen plockade vi blåbär med båsets kommentator Örjan, och när vi kom hem två timmar senare var klockan halv fem.

Fast … Aha. Jag förstår. Tidsspöket funkar så här, när han flyger omkring på stadens gator och torg som en helt vanlig Laban:

timeghost

Originalet finns här.

Under dagens blåbärsplockning lade tidsspöket fälleben för min mamma, som med alla sina bär for på näsan och därmed slängde ut sin mödosamt plockade liter på en tre meter lång sträcka. Och sedan satte vi oss alla där och försökte plocka det som plockas kunde. Ni förstår vilket tidshål vi ramlade ner i?

berryspamarken

Dubbelplockade bär.

Med detta sagt, vill jag bara ursäkta mig för frånvaron! Dansa på bordet, alla mina små möss!

{ 88 comments }

De senaste dagarna, ba

by Lotten Bergman on 26 juni 2016

Om jag ska vara riktigt ärlig, hade jag inte koll på att Storbritanniens Brexit-omröstning skulle äga rum just i torsdags. Jag läser helt enkelt inte nyheterna som förr. Men den här spelevinken brukar ge mig klara besked.


(Jonathan Pies egen kanal. Mer info.)

När nyheten om utträdessidans vinst ramlade in på midsommarafton, var jag fullt upptagen med att leta efter folk som ville ha sill (ingen), folk som ville ha nubbe (ingen) och folk som ville ha potatisgratäng (alla).

prickigt

Och så kamouflerade jag mig.

Sedan fortsatte fopolls-EM utan Sverige. Ack. Zlatan (ergo Volvo) lade ut ännu en reklamfilm som gör att man vill råna en bank.

(Var är reklamfilmerna som handlar om bilar som funkar fastän de är 15 år gamla och kostar en spottstyver? Har jag sagt att vår näst äldsta bil är död? Inte? Saaben är död.)

Och så lade vi oss tillrätta på midsommardagen och bara njöt av stillheten, den 100-procentiga ättläggsnärvaron (fem barn, en skånsk flickvän och en spanjor), brännboll, basketspel, lättja, pizza och middagstal.

sommar

Den regniga söndagen satt vi inne och väntade på åska. Och som vi väntade – förgäves! Vi laddade kakelugnen, tog fram filtar och raggsockor, Nils Poppe-filmer och te i långa banor samt …

bubblor

… såpbubblor. (De spricker inte när de landar eftersom verandan är regnmättad.)

Sammanfattningen lyder som följer:

  • Ingen som jag känner förstår hur Storbritannien kunde rösta nej. Fast 80 % av alla som jag känner där på andra sidan pölen är förstås skottar och Londonbor.
  • Midsommar är en synnerligen trevlig helg.
  • Sverige förlorade mot Belgien med bara ett mål och Ungern förlorade nyss mot samma lag med fyra mål. Haha: vi är bättre!
  • Åskan kom aldrig. Men såpbubblor är jätteroliga.

{ 44 comments }

Detta har hänt sen sist: flugorna och en soptunna

by Lotten Bergman on 30 juli 2014

Jag har i kommentatorsbåset lite lamt beklagat mig för att jag är så frånvarande. Det är de facto alls inte klagomål – jag är extremt nöjd med situationen som den är: solen lyser, det är varmare än varmt, ölen är god och gästerna rara.

Men flugorna, ack. Flugorna! De sneglar på oss människor och ser oss i ögonvrårna med armen lyft med en hoprullad tidning anfalla i slow motion. Flugorna kliar sig då lite på hakan, funderar på kvällsmaten, gör några armar uppåt sträck och flyger stillsamt på en liten promenad en stund senare när vi människor med våra långsamma synapser fortfarande är på väg ner med armen.

– PANG!!! smäller jag i köksbordet så att att glasen skallrar.
– Body count zero, konstaterar spanjoren här i huset, som redan är uppe i åtta eftersom han har utvecklat en taktik med två flugor per smäll.

fly_killer

Så nu har jag på Teknikmagasinet köpt en flugrost, som på tre dagar har lyckats locka till sig och döda 0 (noll) flugor, myggor, harkrankar och fruktflugor.

På Coop köpte jag ett blommigt flugklisterpapper som man sätter fast i fönster, särskilt i nedre vänstra hörnet (det står så på beskrivningen och då måste väl världens samlade flugdödarforskare ha kommit fram till att flugor kan skilja på höger och vänster) och på den klisterlappen har blott tre, långa, blonda hårstrån funnit döden.

Förutom att hata flugor (nej, jag vet att vi inte ska hata flugor utan vara dem tacksamma eftersom de behövs i naturens kretslopp), har vi sörjt vår Bin. Det är en storinvestering till soptunna som vi ähälskar som vore den vårt barn.

binnen

The Bin på en bild från 2007, när den kom hem till oss – när vi fortfarande hade träfärgat golv och jag (tydligen) hade uppvikta jeans på mig.

Men nu är det ju på det viset att storinvesteringar lönar sig i längden. För när The Bin gick sönder, kontaktade vi Brabantia genom att fylla i ett formulär med information om köpdatum (hej vad bra att man har en blogg) och leveransadress. Och vips! Levererat till dörren kom ett nytt Binlock efter mindre än en vecka!

Men nu är jag långt ifrån flugorna, barnen, spanjoren, min djefla man och The Bin, eftersom jag är på väg till England. Klockan 16 tog jag tåget hemifrån, kl 17 anlände jag till Centralen och här måste jag sitta till 19:18 för så sällan går SJ-tågen till Arlanda. Om jag lider?

Ja: det är ju fullt av flugor här!

flugfan

”Kanske lite ostkanter och brödsmulor … såg nyss ett wienerbröd ligga och skräpa … mormors hosta … mmm.”

Nu blev det lite intressant … Jag sitter i loungen på Centralen och in kom nyss en vattenkammad yngling på ungefär 18 år och han har lagt sig på en av sofforna med skorna på!

liggande loungekille

Han är ju liksom inte hemma i sitt vardagsrum …

{ 24 comments }

Yoga?

by Lotten Bergman on 24 juli 2014

– Nämen hörni. Om vi kanske skulle börja med yoga?

Slängde jag ur mig vid frukosten häromdagen när det var 30 °C och huset var fullt av gäster och släkt som låg i varenda hörn och svettades och intensivklagade på värmen. (Det är bara jag och min pappa som sugs ut i solen som två små nubb mot en hästskomagnet.) Jag är trött på att knävelvärken hindrar mig och framför allt lårmusklerna från att träna, och tänkte att alla yogafrälsta kanske har rätt.

– Va? sa några av de flämtande med stora ögon.
– VARFÖR? sa min syster Orangeluvan, samtidigt som hon såg ut som om hon letade i minnet efter något yogarelaterat.
– Neeej, sa min djefla man och tog sig lite åt ryggskottsområdet.
– Jag har ju gått en grundkurs i yoga! utbrast Orangeluvan, som plötsligt kom på vad det var som lät så bekant.
– Roligt det är att som Yoda tala, sa ett barn som på fullt allvar har lite svårt att skilja mellan yoga, Yoda, Yoggi och Yatzy.

karatekid

Helt fel!

Orangeluvan och jag googlade oss blå och fastnade slutligen för några några instruktionsvideor eftersom vi bara hittade motstridiga uppgifter eller helt enkelt inte begrep oss på ställningarna som beskrevs med ord.

”Tryck ner fötterna så att de hamnar tio cm under marken.”

”Öppna upp i höfterna.”

”Se till att långfingret pekar rakt fram.”

”Glöm inte att det alltid är pekfingret som ska peka rakt fram.”

”Nu ser vi på våra tummar.”

”Vila nu i barnets position.”

”Yogan handlar om att bli mer medveten om våra mönster.”

”Och nu upp i hunden!”

handtag

– Jag når nästan hela vägen ner! KOLLA!

benupp

– Det låter som en stenkross i vänsterknät!

mantra

– Jag har funnit mig själv och mitt mantra. Kolla! KOLLA! HALLÅ, titta vad rolig jag är!

rynkor

– Orangeluvan, kolla på mig, jag behöver antirynkkräm till både fot- och handlederna!

Nu har vi yogat i skuggan under stora eken i tre dagar och känner oss alldeles blåslagna. Det är ju svårt! Särskilt ont har jag i nacken eftersom jag hela tiden måste titta på hur Orangeluvan gör och sedan försöka fånga hennes uppmärksamhet med alla mina superroliga kommentarer.

– Kolla, nu är jag en basketboll, kolla på mig, titta, nu rullar jag bort hit till kompost… AJ!

drainmagen

De säger att man ska dra in magen, men jag måste puta, annars hamnar tyngdpunkten helt bortitok och då trillar jag faktiskt omkull. (Vilket också skedde en sekund efter att denna bild togs.)

{ 62 comments }

Vädret, alltså!

juli 9, 2014

Sällan har vi här i huset tyckt så olika om något. Jag går ner i den svala källaren och drar upp saker som ska sorteras eller slängas eller lagas eller bara omplaceras och så går jag omkring på gräsmattan och hummar och mumlar i bikini och trivs som smör i solsken. Under tiden: Sjuttonåringen ligger […]

Läs hela alltet →

The Return of the Termosmugg

augusti 7, 2013

Förra året gick termosmuggen som är bättre än alla andra termosmuggar vilse hemma hos Karin i Horndal, som inte är vad man skulle kunna kalla en obygd utan ett lagom stort samhälle i sina bästa år. Kanhända är det så att det har funnits andra år som har varit bättre på något vis, men då var […]

Läs hela alltet →

Bara liten bildsafari från senaste veckan

augusti 5, 2013

Jag försöker tycka om augusti, men börjar hysa lika stark aversion till denna månad som till november. Dagarna flyger fram som en hindu på ett öppet fält. (Förlåt, men i vår familj säger vi sedan 1986 hindu istället för hind pga. sludder. Eller om det var slödder.) Snart är det slut på morgondopp, kvällsdopp, utomhusätning […]

Läs hela alltet →

Några turistattraktioner senare

juni 30, 2013

Jag pratade med en kompis som nyss har flyttat till Skåne och som säger att det är ju rent löjligt vad vackert allt är. Korsvirkeshus, platta åkrar med inslag av blåklint och vallmo, böljande kullar (om än väldigt låga) och stockrosor mot varenda jädra vitkalkad vägg! Efter att ha bott 23 år i Skåne, svarar […]

Läs hela alltet →

Är det det här som är semester?

juni 28, 2013

Näe, jag är inte van vid att göra ingenting. Och inte särskilt bra på det. Folk säger ”nämen hörru, tare lugnt, ta en Toy och slappna av, sätt dig här och titta i taket en stund va”. Efter en halv minut vill jag sova bygga en träkoja skriva en roman förändra världen, stoppa alla krig […]

Läs hela alltet →

Bilresan söderut anno 2013

juni 26, 2013

När jag var liten, stoppades vi barn in i bilen och så körde våra föräldrar oss till Tyskland och Frankrike. Vi bodde på hotell med dunbolster och levde livets glada dagar (och gick in i ALLA kyrkor) med restaurangmat emedan vi var barn till lärare, som ju hade bra lön och sommarlov precis hur länge […]

Läs hela alltet →