sommar

Detta har hänt sen sist: flugorna och en soptunna

by Lotten Bergman on 30 juli 2014

Jag har i kommentatorsbåset lite lamt beklagat mig för att jag är så frånvarande. Det är de facto alls inte klagomål – jag är extremt nöjd med situationen som den är: solen lyser, det är varmare än varmt, ölen är god och gästerna rara.

Men flugorna, ack. Flugorna! De sneglar på oss människor och ser oss i ögonvrårna med armen lyft med en hoprullad tidning anfalla i slow motion. Flugorna kliar sig då lite på hakan, funderar på kvällsmaten, gör några armar uppåt sträck och flyger stillsamt på en liten promenad en stund senare när vi människor med våra långsamma synapser fortfarande är på väg ner med armen.

– PANG!!! smäller jag i köksbordet så att att glasen skallrar.
– Body count zero, konstaterar spanjoren här i huset, som redan är uppe i åtta eftersom han har utvecklat en taktik med två flugor per smäll.

fly_killer

Så nu har jag på Teknikmagasinet köpt en flugrost, som på tre dagar har lyckats locka till sig och döda 0 (noll) flugor, myggor, harkrankar och fruktflugor.

På Coop köpte jag ett blommigt flugklisterpapper som man sätter fast i fönster, särskilt i nedre vänstra hörnet (det står så på beskrivningen och då måste väl världens samlade flugdödarforskare ha kommit fram till att flugor kan skilja på höger och vänster) och på den klisterlappen har blott tre, långa, blonda hårstrån funnit döden.

Förutom att hata flugor (nej, jag vet att vi inte ska hata flugor utan vara dem tacksamma eftersom de behövs i naturens kretslopp), har vi sörjt vår Bin. Det är en storinvestering till soptunna som vi ähälskar som vore den vårt barn.

binnen

The Bin på en bild från 2007, när den kom hem till oss – när vi fortfarande hade träfärgat golv och jag (tydligen) hade uppvikta jeans på mig.

Men nu är det ju på det viset att storinvesteringar lönar sig i längden. För när The Bin gick sönder, kontaktade vi Brabantia genom att fylla i ett formulär med information om köpdatum (hej vad bra att man har en blogg) och leveransadress. Och vips! Levererat till dörren kom ett nytt Binlock efter mindre än en vecka!

Men nu är jag långt ifrån flugorna, barnen, spanjoren, min djefla man och The Bin, eftersom jag är på väg till England. Klockan 16 tog jag tåget hemifrån, kl 17 anlände jag till Centralen och här måste jag sitta till 19:18 för så sällan går SJ-tågen till Arlanda. Om jag lider?

Ja: det är ju fullt av flugor här!

flugfan

”Kanske lite ostkanter och brödsmulor … såg nyss ett wienerbröd ligga och skräpa … mormors hosta … mmm.”

Nu blev det lite intressant … Jag sitter i loungen på Centralen och in kom nyss en vattenkammad yngling på ungefär 18 år och han har lagt sig på en av sofforna med skorna på!

liggande loungekille

Han är ju liksom inte hemma i sitt vardagsrum …

{ 24 comments }

Yoga?

by Lotten Bergman on 24 juli 2014

– Nämen hörni. Om vi kanske skulle börja med yoga?

Slängde jag ur mig vid frukosten häromdagen när det var 30 °C och huset var fullt av gäster och släkt som låg i varenda hörn och svettades och intensivklagade på värmen. (Det är bara jag och min pappa som sugs ut i solen som två små nubb mot en hästskomagnet.) Jag är trött på att knävelvärken hindrar mig och framför allt lårmusklerna från att träna, och tänkte att alla yogafrälsta kanske har rätt.

– Va? sa några av de flämtande med stora ögon.
– VARFÖR? sa min syster Orangeluvan, samtidigt som hon såg ut som om hon letade i minnet efter något yogarelaterat.
– Neeej, sa min djefla man och tog sig lite åt ryggskottsområdet.
– Jag har ju gått en grundkurs i yoga! utbrast Orangeluvan, som plötsligt kom på vad det var som lät så bekant.
– Roligt det är att som Yoda tala, sa ett barn som på fullt allvar har lite svårt att skilja mellan yoga, Yoda, Yoggi och Yatzy.

karatekid

Helt fel!

Orangeluvan och jag googlade oss blå och fastnade slutligen för några några instruktionsvideor eftersom vi bara hittade motstridiga uppgifter eller helt enkelt inte begrep oss på ställningarna som beskrevs med ord.

”Tryck ner fötterna så att de hamnar tio cm under marken.”

”Öppna upp i höfterna.”

”Se till att långfingret pekar rakt fram.”

”Glöm inte att det alltid är pekfingret som ska peka rakt fram.”

”Nu ser vi på våra tummar.”

”Vila nu i barnets position.”

”Yogan handlar om att bli mer medveten om våra mönster.”

”Och nu upp i hunden!”

handtag

– Jag når nästan hela vägen ner! KOLLA!

benupp

– Det låter som en stenkross i vänsterknät!

mantra

– Jag har funnit mig själv och mitt mantra. Kolla! KOLLA! HALLÅ, titta vad rolig jag är!

rynkor

– Orangeluvan, kolla på mig, jag behöver antirynkkräm till både fot- och handlederna!

Nu har vi yogat i skuggan under stora eken i tre dagar och känner oss alldeles blåslagna. Det är ju svårt! Särskilt ont har jag i nacken eftersom jag hela tiden måste titta på hur Orangeluvan gör och sedan försöka fånga hennes uppmärksamhet med alla mina superroliga kommentarer.

– Kolla, nu är jag en basketboll, kolla på mig, titta, nu rullar jag bort hit till kompost… AJ!

drainmagen

De säger att man ska dra in magen, men jag måste puta, annars hamnar tyngdpunkten helt bortitok och då trillar jag faktiskt omkull. (Vilket också skedde en sekund efter att denna bild togs.)

{ 62 comments }

Vädret, alltså!

by Lotten Bergman on 9 juli 2014

Sällan har vi här i huset tyckt så olika om något. Jag går ner i den svala källaren och drar upp saker som ska sorteras eller slängas eller lagas eller bara omplaceras och så går jag omkring på gräsmattan och hummar och mumlar i bikini och trivs som smör i solsken.

skotrappan

Inga skor här – bara 120 tomma krokar!

skoooooooor

Men här! Alla utom fyra av paren i raden närmast kameran är kvar, resten har vi gett bort eller hängt i äppelträdet.

Under tiden:

  • Sjuttonåringen ligger i en säng i källaren med isklampar i fickorna eftersom han är ett vinterdjur.
  • Min djefla man sitter i sitt varma arbetsrum och svär så det osar eftersom han inte vill klistra kvitton utan hellre ligga i en säng i källaren med isklampar i fickorna.
  • Spanjoren har trillat omkull på cykeln och ligger inomhus och baddar sina sår fastän han egentligen är en spanjor som vill glassa i solen och surfa på vattenvågor.
  • Tjugoåringen sitter utomhus under eller på studsmattan (beroende på var det är mest skugga) och läser linjär algebra tills …
  • … Fjortonåringen i så få och små plagg som möjligt kommer och stör, för då pratar de istället om ASCII eller skriver runor såsom systrar ju gör.
  • Tjugotvååringen lider i sin studentlägenhet i Lund eftersom han hellre skulle ligga i en säng i en källare med isklampar i fickorna, men har kommit på att man ju lika gärna kan gå och styrketräna när man ändå vansinnessvettas utan att styrketräna.
  • Elvaåringen far som en tätting mellan husen och badar än här, än där.

Vad härligt det är med värme!

Skärmavbild 2014-07-08 kl. 10.06.10

{ 53 comments }

The Return of the Termosmugg

by Lotten Bergman on 7 augusti 2013

Förra året gick termosmuggen som är bättre än alla andra termosmuggar vilse hemma hos Karin i Horndal, som inte är vad man skulle kunna kalla en obygd utan ett lagom stort samhälle i sina bästa år. Kanhända är det så att det har funnits andra år som har varit bättre på något vis, men då var ju inte jag här och rapporterade.

Termosmuggen har nu försmäktat utan min omsorg i ett helt år, även om den har fått följa med Karin på några utflykter och därmed kan sägas ha levt ett vidlyftigare liv än jag.

Huset som en termosmugg gömde.

Huset som en termosmugg gömde.

Karins hus är alldeles fantastiskt, för det är egentligen två timrade hus som flyttades hit på 1840-talet och som sedan hyste fem familjer i stöten. De födde barn och lagade mat, halvsulade skor, höll en tratt till örat och skrek VA? och bakade bröd i enorma, vedeldade (vad annars?) ugnar och sov i byrålådor hela bunten. Japp, för det har jag sett på tv.

Vi tror att det är Julia Cæsars hörlur.

Vi tror att det är Julia Cæsars hörlur.

Igår var vi förresten och kollade på Nya Lapphyttan, vilket kan rekommenderas. Där kan man drälla omkring i en halv evighet helt utan kostnad och klämma och känna på medeltiden. Allt är rustikt, rejält och robust och ingenstans har man dragit skyddskläder över alla möblerna (hej Gripsholm) eller stängt av ömtåliga trappor med röda rep. Barnen hittade ett schackliknande spel (hnefatafl) som trollband dem i 45 minuter och som gjorde att vi måste åka dit igen eftersom museet plötsligt stängde för dagen. Då ska jag ta med mig tändstickor och tända stearinljusen i den här stugan:

Inte öppen planlösning och inga panoramafönster.

Inte öppen planlösning och inga panoramafönster.

Stugan på bilden ovan är alltså en rekonstruktion av hur man i Bergslagen bodde på 1100–1300-talet – liksom resten av området med smedja, stall, bostadshus och upplagsplatser. Hela platsen grävdes ut av arkeologer på 1980-talet och den används idag för att man ska kunna utforska medeltida arbetsprocesser. Ibland blir det fel – en blåsbälg funkar inte, ett vattenhjuls axel går tvärt av och masugnen spricker. Ja, då börjar de om, reparerar och bygger nytt. Precis som på medeltiden, som i detta område alls inte var en dyster, kall, hård och hemsk tid med råttor, paltbröd, konstiga frisyrer, halmsängar och dåliga tänder utan snarare en tid med framtidstro och massa, massa beställningar på än det ena, än det andra – bergmalmen och masugnen var den tidens lokalt belägna Spotify och Skype! (Och okej, med rätt dåliga tänder. För det har jag sett på tv.)

Fast tillbaka till termosen (som är så himla bra för att man kan dricka direkt ur den), för att nu ska den få åka på äventyr!

Vi inledde med en mjukstart: kvällsdopp. (Termosen var dock en badkruka.)

Vi inledde med en mjukstart: kvällsdopp. (Termosen visade sig dock vara en badkruka.)

{ 107 comments }

Bara liten bildsafari från senaste veckan

augusti 5, 2013

Jag försöker tycka om augusti, men börjar hysa lika stark aversion till denna månad som till november. Dagarna flyger fram som en hindu på ett öppet fält. (Förlåt, men i vår familj säger vi sedan 1986 hindu istället för hind pga. sludder. Eller om det var slödder.) Snart är det slut på morgondopp, kvällsdopp, utomhusätning […]

Läs hela alltet →

Några turistattraktioner senare

juni 30, 2013

Jag pratade med en kompis som nyss har flyttat till Skåne och som säger att det är ju rent löjligt vad vackert allt är. Korsvirkeshus, platta åkrar med inslag av blåklint och vallmo, böljande kullar (om än väldigt låga) och stockrosor mot varenda jädra vitkalkad vägg! Efter att ha bott 23 år i Skåne, svarar […]

Läs hela alltet →

Är det det här som är semester?

juni 28, 2013

Näe, jag är inte van vid att göra ingenting. Och inte särskilt bra på det. Folk säger ”nämen hörru, tare lugnt, ta en Toy och slappna av, sätt dig här och titta i taket en stund va”. Efter en halv minut vill jag sova bygga en träkoja skriva en roman förändra världen, stoppa alla krig […]

Läs hela alltet →

Bilresan söderut anno 2013

juni 26, 2013

När jag var liten, stoppades vi barn in i bilen och så körde våra föräldrar oss till Tyskland och Frankrike. Vi bodde på hotell med dunbolster och levde livets glada dagar (och gick in i ALLA kyrkor) med restaurangmat emedan vi var barn till lärare, som ju hade bra lön och sommarlov precis hur länge […]

Läs hela alltet →

Igår Baditudes – idag bad i sjö

juni 2, 2013

Detta är egentligen bara ett dagsboksinlägg. Eller … vaddå ”bara”? Tsssst, nu börjar jag om: Nu ska jag berätta vad jag gjorde igår! För jag var på punkkonsert med det famösa bandet Baditudes (med gästmusiker från Sator och familjen Bergman). Det hela började med en högst normal och ickepunkig bjudning hemma hos sångaren, som till […]

Läs hela alltet →

Mac’n cheese och sirapsindränkta pannkakor

augusti 19, 2012

Såhär på sista sommarlovsdagen borde vi göra nåt kul och somrigt samt glatt och uppiggande, tänkte jag. Men så var det grått som i en dammsugarpåse utomhus, så jag klev in i skafferiet och hummade lite. Sedan kom jag ut med detta: Barnen här hemma (som inte har kommit ens i närheten av USA) måste […]

Läs hela alltet →