resa

Titta, jag gick på en promenad och tog en naturbild.

Titta, jag gick på en promenad och tog en naturbild.

Jag är ju på ”bokresa”, där vi under en hel helg är på kollo och pratar om böcker, om läsplattor, om matläsning och om att det i grundskolans läroplan inte finns krav på att barnen ska kunna stava rätt. (Det finns krav på en farlig massa annat, men tydligen inte på stavning på svenska. Däremot finns det krav på att man ska kunna stava på engelska. Oh, the irony.)

Exempel på läsplattor som inte är surfplattor. (Själv kan jag inte vänja mig vid sådana eftersom den vita skärmen blir svart en liten stund varje gång man bläddrar; jag drabbas av blädderångest.)

Exempel på läsplattor som inte är surfplattor. (Själv kan jag inte vänja mig vid sådana eftersom den vita skärmen blir svart en liten stund varje gång man bläddrar; jag drabbas av blädderångest.)

Nåväl. På min promenad tog jag bilder på landskap och trasiga bilar, vedstaplar, en ko, en traktor, ett badkar, den feta myllan och en pool som helt klart inte är en pool.

Är det flytgödsel? Jag kan meddela att doften just här var …problematisk.

Är det flytgödsel? Jag kan meddela att doften just här var …problematisk.

 Jag klev över åkrarna  med klafsiga steg och fann slutligen … ett … skyddsrum?

– Ooooooh så spännande! Gamla granatkastare och ärtsoppor!

– Ooooooh så spännande! Gamla granatkastare och ärtsoppor!

– Jaha. Nähe. Åkej.

– Jaha. Nähe. Åkej.

Innan jag lämnade skyddsrummet som inte var ett skyddsrum, tog jag ytterligare en bild på dörren. Och såg något krafs som stack upp i kanten av de påspikade träplattorna.

”Sorgehattar …”

”Sorghattar …”

”… ing fram …”

”… ing fram …”

Någon har anno dazumal lagat den gamla gistna dörren och då passat på att isolera med lite tidningspapper? Mysko. Och rasande intressant. Att döma av typsnittet och reklamen om sorghattar är det en gammal tidning. Gör jag åverkan på privata ägodelar om jag krafsar lite och får loss ett par småbitar? I alla fall det som sticker upp? Bara liiiiiite? Pillerill, trallalaaa, vissel vissel, ingensermej, trarajdiraaa. Jajajaaa, jag hade kunnat gå till KB och läsa gamla tidningar eller till och med bara slå upp på nätet och lä…

– DET ÄR STOCKHOLMSTIDNINGEN 1941!

Sa jag högt till mig själv. Nu måste jag pussla ihop det löskrafsade. Rapporterar om något intressant dyker upp. Tills vidare kan ni pricka av: pocketböcker som man här på bokresan rekommenderar läsning av.

Adolfsson, Sophie: Det känns konstigt att vakna i sin egen säng
Atwood, M: The Year of the Flood
Avallone, Silvia: Stål
Burman, Carina: Den tionde sånggudinnan
Clayton, Victoria: Den försvunna bruden
Deghelt, Frédérique: Dagarna med farmor
Flynn, Gillian: Mörka platser
Grjasnowa, Olga: Ryssar är såna som gillar björkar
Hanff, Helene: 84, Charing Cross Road
Hemingway, E: A Moveable Feast
Hustvedt, Siri: Vad jag älskade
Jansson, Tove: Sommarboken
Jersild, P.C.: En levande själ
Joyce, Rachel: Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd
Khemiri, Jonas Hassen: Jag ringer mina bröder
Kingsolver, Barbara: The Poisonwood Bible (Giftträdets bibel)
Krauss, Nicole: Kärlekens historia
McLain, Paula: Åren i Paris
Murakami, Haruki: After Dark (Efter mörkrets inbrott)
Oates, Joyce Carol: Älskade syster
Oksanen, Sofie: Utrensning
Palm, A-K: Snöängel
Perec, Georges: Livet en bruksanvisning
Rice, Eva: Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet
Skoot, Rebecca: Den odödliga Henrietta Lacks
Steinbeck, John: Vredens druvor
Sundström, G-B: Maken, en förhållanderoman
Thuy, Kim: Ru

Oj. En till:
lksök, sakdö: hlslöa paAust … ksljroå
(Jag kan inte läsa mina anteckningar.)

{ 63 kommentarer }

Ovillig trängselskattsbetalare

av Lotten Bergman den 28 mars 2014

Jomenvisst, det fattar jag också att trafiksituationen i Stockholm är ohållbar.

Vi tar den här kära illustrationen till hjälp.

Vi tar den här kära illustrationen till hjälp.

Jag skulle idag ta mig hemifrån till Norrtälje och hade faktiskt en hel del olika alternativ som jag själv kunde räkna ut. Då går man till diverse karttjänster och ber om vägförslag och mäter avstånd och bedömer huruvida innerstadskaos är bättre än slingervägskaos.

Om jag hade kunnat välja bort denna situation, hade jag förstås gjort det.

Om jag hade kunnat välja bort denna situation, hade jag förstås gjort det.

Ni som bor i Kiruna, Sollefteå, Eslöv och Åmål: var nu glada för det. Om ni ska åka till Haparanda, Oskarshamn eller Kristianstad, är det liksom bara att åka.

Så här funkar det i Mälardalen, där det mest praktiska är att alla forceras in till Stockholms centrum och där avtvingas trängselavgift eftersom det ju blir så trångt där när alla ju ska dit.

Så här funkar det i Mälardalen, där det mest praktiska är att alla forceras in till Stockholms centrum och där avtvingas trängselavgift eftersom det ju blir så trångt där, när alla ju ska dit.

Vägen Eskilstuna–Norrtälje här ovan sägs vara 18 mil och ska ta 1 timme och 45 minuter att köra. Då tänker man mjaaaaa och kollar en alternativ sträcka på småvägar och lite fler tajta möten med stora lastbilar bakom skymda kurvor:

Eskilstuna–Norrtälje: 2 timmar och 38 minuter.

Eskilstuna–Norrtälje via Enköping och Knivsta: 2 timmar och 38 minuter.

Och det är DÅ man gör ett felval och …

… hamnar i detta.

… hamnar i detta.

De första 11 milen gick på en timme. Sedan ”körde” jag 1 mil på en timme inne i Stockholmsgröten, varefter jag avslutade med en sexmilatur som också tog en timme.

Kära Eniro och Google Maps!

Ljug för mig! Säg att alla vägar runt Stockholm är bättre, kortare, rakare och snabbare! Jag vill inte in i centrum igen – om det inte handlar om konserter, föreläsningar och inköp av basketskor och jag kan ta tåget dit.

Hälsningar från en frustrerad klantskalle

Jag vet! Vi bygger en sexfilig jättebro på diagonalen över Mälaren! Ja!

Om jag nu ska avsluta med något mer positivt, så är det anledningen till att jag är i Syninge i Norrtälje: en bokresa som har arrangerats av Breakfast Book Club. Lästokar från hela Sverige samlas på en kursgård med blommiga lakan och kommunistiska manifest samt vilsna deckare.

Lakanen i mitt rum – i mina två sängar.

Lakanen i mitt rum – i mina två sängar.

Nyss satt tolv personer och diskuterade erkänt duktiga kändisar som inte vet att föra sig bland vanligt folk (vi är förstås egentligen bara ogina), stora matupplevelser (första bearnasiesåsen) och knäoperationer (mitt fel). Imorrn ska vi diskutera matböcker och Den Där Boken som jag nämnde förut och som jag inte gillade alls. Tre exempelmeningar:

  1. ”Jag vet att de mediciner som dväljs bak diskarna som kräver nummerlapp är åtråvärda för människor som skulle fara illa av dem, men jag vet på riktigt inte varför.”
  2. ”Omedelbart kan jag spegla mig i mina vulgärt utsmyckade kamraters ansiktsuttryck. Deras ögon spärras upp. Andningen obstrueras. De rister.”
  3. ”I sängen dväljs hans ömmast omhuldade tillhörigheter: den lilla nagelsaxen i sterlingsilver […] samt eterneller (som förflackas när vi drömmer mardrömmar) […]. Själv sover jag med en tom dasspappersrulle som källa till ro och båtnad.”

Jag kommer under diskussionen att vara häxan surtant som fnyser och rynkar näsan och hötter med pekfingret. Den som först säger ”men skriv en bok själv då” kommer att få på truten och när jag sedan stäms och måste förklara mitt beteende framför en domare i en rättegångssal, kan jag skylla på Stockholms trafiksituation som fick mig ur balans.

Den här heter "gavel" på engelska och används inte alls i Storbritannien. Jo, på film och av auktionsförrättare.

{ 60 kommentarer }

Tips om man vill resa till Turkiet (Kappadokien) med TSS

mars 17, 2014

Det här är mest ett inlägg för alla som funderar på att åka på den skumt billiga resan ”I apostlarnas fotspår genom Kappadokien”. De som arrangerar resan är TSS – Travel Service Scandinavia – och det låga priset beror på att turkiska staten sponsrar projektet. Det är inte skumt alls utan en mycket proffsigt genomförd […]

Read the full article →

Underligheter i Turkiet

mars 16, 2014

Visserligen är jag hemma från Turkietresan, men jag har en farlig massa saker kvar att berätta. (Ni som är trötta på Turkiet och vill att jag återvänder till mögelhotell, basketmatcher och gamla idrottsstjärnor får helt enkelt vänta lite.) Gårdagens hotell i Antalya hade en sajt med reklambilder som såg ut så här:   Arkitekten måste […]

Read the full article →

Kommersen i Turkiet

mars 15, 2014

Igår bodde vi i Antalya på ett stort golfhotell som hade en liten, smidig lobby: Det är underligt hur man på ett sådant här gigantiskt hotell med allt vad det innebär ändå inte har personal som talar engelska eller som är lite mer hjälpsam än nöden kräver. Mutter, huvudskak, himlande med ögonen och suckar är […]

Read the full article →

Svinkallt i Turkiet

mars 13, 2014

Igår morse var det så dags för ballongflygning här i det vackra Kappadokien. Mot min vilja, ska sägas. Jag vill hellre sova/läsa/äta/gå på kaktusar än riskera livet i en luftballong. Brutal telefonväckning kl. 04:30, samling i foajén kl 05:00, avfärd till luftballongsplejset i en liten, liten, fullproppad buss som tillhör ballongföretaget, sedan uppfärd, flygfärd ooooh […]

Read the full article →

Snurrigt i Turkiet

mars 12, 2014

Om ni läser detta, betyder det att jag har överlevt ballongturen som jag gick upp mitt i natten för att hinna med. Om ni inte läser detta … läser ni ju inte detta. Eller så är allt bara en chimär och kanske har jag inte alls åkt luftballong utan hittat på alltihop. Men nu till […]

Read the full article →

Stöket i Turkiet

mars 11, 2014

Vi börjar väl med lite frukost även idag? Har jag sagt att all mat ingår i respaketet men att all dryck kostar extra? Jag ber att få upprepa detta – även kaffe på maten kostar extra. De har olika system på olika ställen, och det är mycket, mycket noggrant; betalar man inte prompt när man […]

Read the full article →

Båtresa i Turkiet

mars 10, 2014

Först en gåta: vad har hänt på min säng? Sedan en frukostrapport: perfekt äggröra. När jag hade ätit min äggröra, stekta ägg och kokta ägg och druckit både te och kaffe, klev vi upp på bussen för att åka 60 (!) mil. Jag har goda böcker med mig och betalar 79 kr extra per dag […]

Read the full article →

Brutal telefonväckning i Turkiet

mars 9, 2014

Resan hit gick bra, även om man på Arlanda på alla tv-apparater visade gråtande människor som sörjde sina anhöriga efter senaste flygkraschen. Men buhurrr, vad kallt det var när vi kom fram till Atalya sent igår kväll. Eller alltså … kallt och kallt. Det beror ju på, men som en normal novemberdag i Lund, tycker […]

Read the full article →