resa

Hostel är ju ett kul ord – från 1200-talet faktiskt. Gammelfranskans ord för värdshus eller ett ställe att övernatta på, bara. (Ordet hospital har samma gamla medeltidsursprung som hostel, men man kan vara diagnosfri när man idag ligger på hostel.) På 1500-talet försvann hostel ur de flesta länders ordförråd, för att 1808 väckas till liv igen av Sir Walter Scott. Med detta i bakhuvudet var jag ju sent i torsdags kväll tvungen att ta in på ett sådant.

Och vilken pärla jag hittade! (Eller så är det bara jag som inte har uppdaterat mina vandrarhemskunskaper sedan jag var på skolresa i Ammarnäs 1975.) Rent och prydligt, lakan, tv, wifi och frukost samt utsikt för blott 392 kronor – Cloud Hostel på Korsgatan 2 i Norrköping. (Jag bokade via Booking, och då fick jag rummet billigare än vad det står på Cloudsajten.)

flygplan

Detaljbild av utsikten.

När jag närmare midnatt saaaakta körde fram till hotellet, sa det precis i sista svängen SKRIIIITSCH PROOOOOOKSCH KRRRRRIOOOIIINGK under bilen. Jag tvärstannade och djupandades i säkert två långa sekunder innan jag kastade mig ut ut bilen för att kolla vad som hade hänt.

– NEJ! sa jag högt till ingen när jag såg att ett jättestort, svart schabrak hade lossnat från bilen.

En mystisk, rund sak med spretande vajrar hade också trillat av. Jag tog schabraket och lade in i bilen (men lämnade ologiskt nog kvar den runda vajerprylen) och körde vidare till min parkeringspl…

– VA? sa jag högt till ingen när jag upptäckte att bilen funkade perfekt fastän den nyss hade tappat ett schabrak och en vajergrej.

Hm. Eh. Ah. Jaha. Jag parkerade och drog skamset ut schabraket samtidigt som jag muttrade till mig själv att jag inte var riktigt klok. Bilen hade ju inte plötsligt tappat några delar – jag hade bara i 2 km/h kört på byggskräp som låg på fel ställe.

schabrak

Schabraket, inte längre inne i bilen.

Efter en god natts sömn åkte jag till Oskarshamn (som är förvirrande likt Lindesberg), vidare till Kalmar för att där i radion prata lite etymologier (där jag råkade glömma Wales när jag pratade om Storbritannien) och slutligen till Öland (som ju ser ut som Italien), där vi har kusinkalas i dagarna tre.

allthalvapriset

I Oskarshamn var ALLT till halva priset. Utom det mesta i butiken dårå.

lotten_svante

I radion var radiopratar-Svante och jag så här sansade.

sidenselma

På Öland sover jag i mina presentsidenlakan! Som en smörklick i en stekpanna! Underbart!

{ 74 kommentarer }

”Most experienced” … eller bara gammal …

av Lotten Bergman den 7 juli 2014

Nu är vi hemma i Sverige igen efter basketturneringen i Spanien – med vår fina andrapris-buckla. Vi förlorade finalen med blott fem poäng mot ett amerikanskt collegelag och kan egentligen inte alls vara missnöjda.

buckan_2014

Vi ställde bucklan vid poolen under sista dagen.

Vilket påminner mig om när pappa var på en pingisturnering och vinnaren på Björn Borgskt manér höjde bucklan i luften, men tappade greppet (pingisbucklor är SÅ tunga) så att den med ett tjong och skrammel trillade i golvet. En person i publiken sa i draefterandan-tystnaden högt och tydligt med perfekt timing:

– Blev det en buckla?

Knävlarna höll eftersom jag inte sprang utan trippade, och dessutom inte roterade (och därmed flera gånger släppte fram motståndarna och missade att rulla efter screen) och inte tog returer som krävde mer än att jag ställde mig på tå. Låter det bedrövligt?

lotten_bench

Inte alls! Underbart var vad det var!

onthecourt

Här är jag i blått, lite till vänster om mitten – och ser nästan ut som en basketspelare. (Mina skor är dock inte basketskor. Hälsenorna tål bara joggingskor numera.)

lotten_serious

Så här såg jag ut efter en av matcherna.

Under avslutningsceremonin kom amerikanskorna – de som kom etta i vår grupp – ner på planen lite för avklädda, tyckte vi. Alla andra stod i antingen matchdräkt eller turneringens t-shirt och var lite allmänt högtidliga, medan …

amerikanskor utan troja

… det amerikanska collegelaget tog emot sin buckla i svettiga sport-behåar samtidigt som de skanderade USA – USA – USA!!!

Detta vrålande irriterade fem turkiska pojklag såpass att de började tjoa Türkiye! för allt vad deras målbrottsröster höll. Då sneglade jag på oss svenskar, som stod mitt i allt kaos och såg ut så här:

happy_face_scared_hg_clr

Vi checkade igår ut opraktiskt tidigt från hotellet – tio timmar innan planet skulle gå – och försökte suga det sista lilla ur de spanska solstrålarna utan tillgång till ombytesrum eller dusch. När bussen mot flygplatsen väl gick på seneftermiddagen, klev jag in med massa blöta saker huller om buller och installerade mig så här:

bussits

Myspys!

Och på flygplatsen var allt precis sådär dyrt som det brukar vara – men jag är ju numera så resvan att jag vet hur man kommer billigt undan:

flygplatsmat

Tjugoåringen til vänster mofsar i sig en hamburgare. Jag till höger äter ägg som jag har i äggbehållaren och dricker en avslagen öl till.

Men hur var det nu med rubriken till detta inlägg? Jo, jag fick ju pris! Giuseppe, som startade turneringen för 21 år sedan, höll ett tal och överräckte det finaste pris man kan tänka sig.

prisboll

Jag är ”the most experienced player” i turneringen!

Och nu är ju frågan: hur gick det med knäna och hälsenorna? Jodå. Hälsenorna var faktiskt värre än knäna, för den smärtan är jag liksom inte van vid och den blir dessutom värre när jag rör på mig. Knäsmärtan sägs ju bara ”vara där”, och tydligen är det för dem bättre ju mer jag rör på mig. Så man kan egentligen säga att jag lydde läkares order: Rör på dig, Lotten!

sladdar

Och här kommer en bonusbild för alla som tycker att det spelas för mycket basket i bloggen numera: spanska sladdar.

{ 54 kommentarer }

På besök i Barcelona

juli 2, 2014

– Och här i den här korsningen blev blablabludderiplutt den 7 juni 1926 påkörd av en spårvagn så illa att han tre dagar senare avled, sa den inspelade guiderösten i mina små hörlurar på turistbussen. Tjugoåringen som satt bredvid mig, ville inte ha guiden i öronen utan uppleva allt med bara sina ögon. Jag förstod […]

Read the full article →

Ryssarna på besök i Spanien

juli 1, 2014

Nu ska jag berätta om (räkna, räkna) elva ryssar som förgyller vår tillvaro här i Spanien. Det handlar inte om fördomar eller hets mot en förbaskat stor folkgrupp, utan är bara en beskrivning av faktiska händelser. Man kan förvisso här i turistklustret klumpa ihop många andra människokategorier – plötsligt dök t.ex. ett gäng 70–80-åriga spanjorer upp. […]

Read the full article →

Basketmatcher i Spanien

juni 29, 2014

För nytillkomna läsare — här är jag i Spanien och spelar basket! Men vi började redan igår med att sakta vandra mot baskethallen. Det är en trevlig promenad i värmen – klippetiklopp låter det av tofflorna som idrottsmän vill ha när hälar och tår ömmar och blöder. Dock måste vi passera ett enormt sunkhotell med skrikande […]

Read the full article →

Svettigt och sött i Spanien

juni 28, 2014

Det bästa med att resa till sydligare länder är enligt mig ögonblicket när man kastas in i den heta, fuktiga luften och den stekande solen. Efter mindre lyckade resor där just detta ögonblick har uteblivit (läs: Turkietresan), drabbades jag av ett akut lyckorus när just detta hände igår: unken, blöt, het vind som kletar sig […]

Read the full article →

Idag åker jag till Spanien!

juni 27, 2014

För fyra år sedan såg det ut så här på en flygplats.  För tre minuter sedan såg det ut såhär. Det var fotbolls-VM då, det var sommar, det var basketmatcher och sol och bad samt ett himla firande eftersom Spanien vann VM. Och nu är allt precis likadant: vi ska till samma stad, samma basketturnering, […]

Read the full article →

När vi inte blev utslängda: en kväll i Stockholm

juni 18, 2014

Som traditionen bjuder, får jag vara med på en eller två herrmiddagar per år. Som traditionen bjuder, är jag alltid den enda kvinnan. Som traditionen bjuder blir vi utslängda från det ena etablissemanget efter det andra eftersom vi (tydligen) är stökiga, medelålders män. Igår samlades vi åtta personer på ett förträffligt ställe som jag verkligen kan […]

Read the full article →

Kontaktledningarna är det nya svarta

juni 12, 2014

Det här med att åka tåg är ju så mysigt. Sverige far förbi och är hur vackert som helst. Jag skulle vara i Göteborg vid halv fem. Vissa saker skulle göras, människor träffas och en fika fikas. Strax innan jag klev på tåget i Eskilstuna vid ettsnåret, kollade jag i SJ-appen och fann tyvärr att något […]

Read the full article →

Sammanträffanden

maj 27, 2014

Jag sitter på ett tåg som är försenat för att klåpare och banditer har stulit kopparrör, vilket orsakade kabelbrand och blixtinkallade bussar till Tranåsområdet. Men vilket sammanträffande – just mitt tåg kommer att komma dit preciiis när man har fixat fram nya kopparrör och vi som sitter och har varit lite irriterade, kommer nu att som första […]

Read the full article →