resa

Från Ulricehamn till Gävle med en ond hals

av Lotten Bergman den 24 september 2014

Igår vaknade  jag i Ulricehamn och hann under dagen föreläsa för kommunens webbgäng, turista, tappa en tepåse och gå till fel buss, men ändå ta mig till Gävle och byta hotellrum samt skaffa mig en sprillans ny förkylning som sätter intressanta snor- och hostkäppar i hjulen för mina två föreläsningar idag.

Nu ska jag inte fastna i en utförlig beskrivning av min slemhosta och mina rinnande ögon, utan fastslå en viktig sak: Ulricehamn är inte Sveriges anonymaste stad.

kuranstalten_ulricehamn

1. Här fanns kuranstalten där alla konstnärer, kungligheter och en och annan bov med tuberkulos tog in: prins Carl, prinsessan Ingeborg, prinsessan Märtha, Verner von Heidenstam, Alexandra Kollontaj, Selma Lagerlöf, Gustaf Mannerheim, Ernst Rolf och Clark Olofsson.

kurhotell_ulriceha

Visserligen revs den fantastiska byggnaden av oklar anledning 1981, men ändå.

sparvagen_ulricehamn

2. Spårvägen i Ulricehamn anlades 1909 av direktören för sanatoriet, som tyckte synd om alla hostande patienter som skulle gå från järnvägsstationen upp till sanatoriet (höjdskillnaden var 170 meter). På bilden syns den enda spårvagnen 1911.

sparen_ulricehamn

Visserligen lades spåren helt i onödan eftersom spårvagnstrafiken aldrig kom igång; den var slarvbyggd av besparingsskäl och alla inom spårvägsbolaget grälade med alla. Utan att ha varit igång såldes hela klabbet med en rejäl vinst (ökade kopparpriser) 1917.

ulricehamnstationhus

3. Det gamla stationshuset från 1906 är alldeles fantastiskt! Kolla på tornen – arkitekten Axel Petersson hämtade inspiration från Trolleholms slott och gjorde ett runt och det andra fyrkantigt!

Visserligen saknar Ulricehamn järnväg sedan 1988 – men om vi alla lägger manken till, kanske ny järnväg kan ledas till alla fantastiska stationshus som står utan räls?

Och apropå fyrkantigt, så hoppar vi raskt till Falköpings stationshus, som har räls – men ingen perrong intill huset.

falkoping_central

Ser ni staketet i nedre kant? Det är placerat precis intill spår 1, som man alltså bara kan nå genom att gå under nyss nämnda spår.

Falköpings stationshus (som var det absolut enda jag hann se av Falköping) är tidig funkis, ritat av Birger Jonson 1934, han som kanske mer än någon annan har strösslat stationshus över halva Sverige.

Efter en bedrövlig resa med tusen och ett byten och snäva tidsramar samt intensiv huvudvärk, hosta och snorsnörvel, kom jag fram till Gävle – där jag sedan debaclet med den förfärliga duschupplevelsen tog in på ett helt annat Gävle-hotell: Hotell Gävle.

Jag öppnade min rumsdörr.
Tog ett steg in.
Släpade väskan över tröskeln.
Överfölls av en mögeldoft starkare än Stilton.
Kastade både mig och väskan ut ur rummet.

I receptionen beklagade jag mig så lugnt och varsamt jag någonsin kunde, men fick höra att hotellet var fullbokat och att alla hotell nog tyvärr var fullbokade i hela stan. Pfffft, tänkte jag och satte mig att kolla runt lite.

ingahotellkvar

Ahaaaaaaa … det enda hotell med rum kvar fanns 3 mil utanför centrum efter som ”15 andra hotell har inga lediga rum”.

– Ursäkta, ursäkta, hohooo, jag har ordnat, hallå! ropade receptionisten innan jag ens hade börjat bli bekymrad.
– Ja …?
– Jag har flyttat en stamgäst som kommer imorrn och satt en annan där och där och hon där kommer inte förrän i övermorron och han har inte kommit, så bli inte rädd nu, men du får ett stort rum!

hotell_gavle

Jättestort! Som inte luktar! MED VATTENKOKARE!

tepasen utan mugg

Sorgerliga saker hända.

Och hur var det nu med tepåsen?

Jo, jag tappade den på gatan efter att jag hade doppat den en enda gång i min mugg. Sorgligt.

Lät jag den ligga där på gatan som vore den en dödad cigarrettfimp? Nooo. Man vill ju inte att världens alla tedrickare ska få dåligt rykte.

 

{ 74 kommentarer }

Ulricehamn, en buss och ett blödande finger

av Lotten Bergman den 22 september 2014

Ni förstår väl att jag har det feruktansvärt jobbigt på min skrivregelsturné?

champagne

Måste dricka champ… åh nej! Mousserande! Fy!

grandhotel

Måste ta in på Grand Hotell! Med en nästan två meter bred säng, huga.

doubledecker_gbg

Måste åka dubbeldäckare i en hel timme (Göteborg–Borås) – det som är så trist!

Nej, jag tycker förstås precis tvärt om. Fast ibland blir det jobbigt på riktigt:

saol_lotten

Som när det blåser halv styv stormkuling och mobilen dör och SAOL-appen med den, så att jag faktiskt måste ta fram boooooken.

ajajajaj_blod

Eller när jag går in på en loppis och redan i entrén spetsas av låsblecket. (Förstoring utan tändsticksask. Den där skruven är av normalstorlek.)

Loppisen var inne i Ulricehamn, där det som i andra städer av samma storlek vimlar av

  1. frisörer
  2. inredningsbutiker
  3. stängda butiker
  4. pizzerior
  5. skyltar med ”vi tar inte kort” och ”ta ut dina kontanter här”
  6. tygbutiker (tack!).

Med blodet sprutande ur fingret strosade jag omkring och tittade efter en stor resemugg eftersom alla hotellmuggar är stora som fingerborgar. (Slitet uttryck och närapå obegripligt för den yngre ickesyende generationen. Muggarna är små som … äggko… nej … espressokoppar? Nä. Nåväl.) Då hörde jag bakom mig:

– Ursäkta. Har du ett papper?
– Ett A4?
– Nej, ett vanligt papper som inte är A4.
– A5? A3?
– NEJ! Jag blöder från pekfingret! Dörren bet mig!

Naturligtvis gick jag fram till den blödande mannen och höll upp mitt blod framför hans näsa för att visa att vi var olycksbröder. Tillsammans med en händig man med stora, starka händer, fixade vi sedan dörren och vandrade därefter vidare i livet.

Närmare bestämt till hotellets träningslokal, som hade behövt en uppdatering eftersom löpbandet var trasigt och motionscykeln bara la av efter 30 minuter.

motionscykel

Innan jag hade hunnit titta färdigt på mitt tv-program!

I morgon ska jag föreläsa för kommunens webbredaktörer, som ska snofsa till sin sajt. Jag ska säga att webbtexter måste vara si och så och inte sådär och att man ska bygga upp texter på detta sätt och inte så här – och haaaaaaar ni sett vilka fina semikolon, tankstreck och citattecken jag har här i bakfickan!

solnedgang_ulicehamn

Men kan ni tänka er – även här i Ulricehamn går solen ner precis som den brukar!

{ 40 kommentarer }

Björholmens Marina, några foton och en blånagel

september 21, 2014

Här ligger jag i en smal säng medan folk utomhus vandrar omkring i morgonrockar med öl i fickorna. Utom de som sitter som packade sillar i enorma badtunnor alldeles intill havet. Så här: Vädret är obeskrivligt ljummet och solen går ner som ett proffs. Allt är så löjligt vackert att jag bara behöver lyfta kameran […]

Read the full article →

Telefontrubbel, del II

september 2, 2014

– Men min telefon … är … vaffan … borta …? Hur? När? Och framför allt: VARFÖÖÖR? Klockan var 03:47 natten till söndag. Jag hade dansat hysteriskt i nästan fyra timmar, tagit många bilder, några filmsnuttar och dessutom skickat sms kors och tvärs bara för att tala om hur häftigt det var. (Och hur häftig […]

Read the full article →

Hej SJ! Kan jag få hjälpa till?

augusti 31, 2014

Idag skulle jag bara åka tåg från Lund till Eskilstuna kl 09:23, med byte i Linköping vid tolvsnåret och det skulle gå så bra så. Det är inte vinter, det är bara en normal söndag – och även om det regnar i Skåne så kunde jag inte tänka mig att det skulle finnas några problem. […]

Read the full article →

När jag faktiskt höll på att dö av skratt: Lund Comedy Festival, dag 2

augusti 29, 2014

Jag tänkte i tur och ordning, där jag igår kväll satt i publikhavet och lyssnade på Jason Byrne: – Jag får inte luft. – Jag måste sluta lyssna en stund så att jag får vila mig. – Hm. Skrattmusklerna måste sammanstråla i hypofysen, för där har jag mest ont. – Vad tusan skulle jag kladda […]

Read the full article →

Lund Comedy Festival: invigningen

augusti 28, 2014

Humorfestivalen i Lund har blivit riktigt internationell och därför bytt namn till Lund Comedy Festival eftersom utrikiska komiker kräfva sådana namn på gig som de gör. Och si, det funkade; Lund är fullt av fantastiska storheter! (Här vill jag egentligen radda upp dem alla, men jag hittar tammetusan ingen lista. Och festivalen har ingen Wikipediaartikel! Här behöver […]

Read the full article →

Tankar på ett tåg mot Lund

augusti 26, 2014

Det är så lätt att klaga – särskilt eftersom det finns så rasande mycket att klaga på. Därför ska jag inte klaga nu, utan bara fundera lite. (Skillnaden är hårfin.) I Linköping satt en tiggare på perrongen, och säga vad man vill om oss svenskar – att vi ”är snåla och inte ger pengar till tiggare” är […]

Read the full article →

Mitt första engelska bröllop

augusti 4, 2014

Drygt 60 britter och tiotalet svenskar är komplett omöjliga att få ordning på när det gäller gruppfoto. Alla vill stå längst bak och inte synas! Jag ryade, domderade, pekade, gestikulerade och hade mig – men alla bara gömde sig. Nåväl, sa jag och tryckte på självutlösarknappen och sprang. Visste ni att ett väldigt viktigt moment […]

Read the full article →

Bröllopsbestyr: frisören is in da house!

augusti 2, 2014

När man gifter sig, ska man rymma. Allvarligt talat — hur kul det än är med alla släktingar, alla finurliga idéer med ljuspynt och musikval, så är det ett himla slit och när man väl går down the isle aisle så orkar man knappt le. Eh. Eller så talar jag bara för mig själv. Jag […]

Read the full article →